Loading...

Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25 (την Δευτέρα 26 Μαρτίου); – ΕφΣυν 23 ΜΑΡ 2018

24/03/2018 by

Επειδή τίποτα δεν απειλεί έναν λαό περισσότερο από την αίσθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μια πορεία που τον γονατίζει. Μακάρι αυτή η εναλλακτική να ερχόταν από τα υπάρχοντα κόμματα. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, όσοι ξεκινάμε το ΜέΡΑ25, είναι να ιδρύσουμε άλλο ένα κόμμα.

Τον ερχόμενο Αύγουστο, υπό τη συνοδεία πανηγυρισμών για την «έξοδο» από τα Μνημόνια, θα μονιμοποιηθεί η χρεοδουλοπαροικία που εδώ κι οκτώ χρόνια πλανάται πάνω από τη χώρα σαν απέραντο, κατάμαυρο σύννεφο, ωθώντας τους νέους μας στη μετανάστευση, ερημοποιώντας την Ελλάδα και βυθίζοντας στην αναξιοπρέπεια όσους παραμένουν.

Το 2015, για μερικούς μήνες, γεννήθηκε η ελπίδα της απόδρασής μας από τον φαύλο κύκλο χρεδουλοπαροικίας και λιτότητας. Εκείνη η ελπίδα πνίγηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος, τότε που πρώτη φορά στην Ιστορία μια κυβέρνηση ανέτρεψε τον λαό (αντί για το αντίθετο), ενστερνιζόμενη το αφήγημα της τρόικας: με τη λιτότητα θα έρθει η ανάπτυξη που θα… καταργήσει τη λιτότητα.

Από εκείνη τη μέρα, η προπαγάνδα της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο πλάνο γιορτάζουν την ανάκαμψη που ήρθε ή που… έρχεται.

Το ότι κανείς δεν τους πιστεύει δεν τους ενοχλεί. Ο πραγματικός στόχος της προπαγάνδας τους είναι άλλος: να πείσουν τους πολίτες –και σ’ έναν βαθμό το έχουν καταφέρει– ότι, ακόμα κι αν η κατάσταση είναι απαίσια, η οποιαδήποτε ρήξη με την τρόικα μόνο μεγαλύτερα δεινά θα φέρει. Στόχος του ΜέΡΑ25 είναι να αποδομήσει αυτό το τοξικό ψέμα.

Μας ρωτούν: «Γιατί δεν εντάσσεστε σε άλλα κόμματα που πρεσβεύουν κι αυτά την ανυπακοή στην τρόικα;» Η απάντηση έχει να κάνει με το «έ» στο ΜέΡΑ25 – το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής:

Πιστεύουμε βαθιά ότι η ανυπακοή πρέπει να έρθει από ένα διεθνικό, πανευρωπαϊκό κίνημα που θεμελιώνεται σε κοινό μανιφέστο, κοινή ατζέντα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με οργανωτική συνοχή και με κοινό μήνυμα που στέλνεται σε όλους τους Ευρωπαίους. Να γιατί αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή, ρεαλιστική, υπεύθυνη ανυπακοή.

Σε μήνυμα συσστράτευσής του με το ΜέΡΑ25, ο Σλάβοϊ Ζίζεκ εξηγεί:

Το μάθημα της πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο. Οχι η Ελλάδα μόνη της. Μόνο ως Ευρωπαίοι μπορούμε, μαζί, να αλλάξουμε τα πράγματα. Γι’ αυτό τον λόγο η μόνη μας ελπίδα είναι το DiEM25 στην Ευρώπη και το ΜέΡΑ25, το πολιτικό του κόμμα, στην Ελλάδα

Δεν είναι τυχαίο που το κίνημά μας, το DiEM25, ξεκίνησε στο Βερολίνο τον Φλεβάρη του 2016. Στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε ζωντανό το πνεύμα της «ελληνικής άνοιξης», μεταλαμπαδεύοντάς το σε όλη την Ευρώπη. Εχοντας αποκτήσει ρίζες παντού, το DiEM25 δημιουργεί το ΜέΡΑ25 για να επιστρέψει η «ελληνική άνοιξη» στην πατρίδα της.

Κι όπως ανακοινώσαμε στη Νάπολι, ετοιμαζόμαστε να κατέλθουμε στις ευρωεκλογές του 2019 με κοινή λίστα υποψηφίων και κοινή ατζέντα πολιτικής, από την Πολωνία μέχρι την Πορτογαλία κι από την Ελλάδα έως τη Γαλλία.

Να λοιπόν γιατί το ΜέΡΑ25 δεν είναι άλλο ένα κόμμα. Π.χ. η Ιδρυτική μας Διακήρυξη, οι προτεινόμενες πολιτικές, το καταστατικό μας κ.λπ. εγκρίνονται από όλα μας τα μέλη – Ελληνες, Γερμανούς, Πολωνούς, Γάλλους, Ιρλανδούς. Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΜέΡΑ25 και ο γραμματέας, εκλέγονται και πάλι πανευρωπαϊκά, όπως πανευρωπαϊκά εκλέγονται οι εκπρόσωποι των εκλογικών μας σχημάτων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εν ολίγοις: ο ριζοσπαστικός δημοκρατικός ευρωπαϊσμός στην πράξη.

Φίλοι και σύντροφοι μας αποκαλούν αιθεροβάμονες, γιατί αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να έχουν δίκιο ότι η Ε.Ε. ίσως να έχει περάσει το σημείο μη επιστροφής. Δεν έχουν όμως δίκιο ότι είμαστε αιθεροβάμονες. Από την πρώτη μέρα λέμε ότι η Ε.Ε. είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί.

Προτείνουμε το ευρωπαϊκό Νιου Ντιλ (μια ολοκληρωμένη πρόταση οικονομικών τομών για την Ε.Ε. και το ευρώ) για να διασωθεί η Ε.Ε. μεταμορφωνόμενη σε Ενωση που αξίζει να διασωθεί. Ομως εμείς ετοιμαζόμαστε να αγωνιστούμε χέρι χέρι με τους δημοκράτες της υπόλοιπης Ευρώπης είτε η Ε.Ε. διαλυθεί είτε όχι. Αυτό είναι το εγχείρημα στο οποίο συσστρατεύονται το ΜέΡΑ25 και το DiEM25, επιλέγοντας τη στρατηγική ΕΝΤΟΣ & ΕΝΑΝΤΙΟΝ: Εντός της Ε.Ε. Εναντίον αυτής της Ε.Ε.!

Οπως προσθέτει ο Ζίζεκ στο μήνυμά του προς το ΜέΡΑ25:

«Δεν είμαστε ονειροπόλοι. Οσο οι πραγματικά ουτοπιστές κάθονται στις χοντρές τους πολυθρόνες στις Βρυξέλλες, εμείς είμαστε οι δρώντες της ευρωπαϊκής αφύπνησης».

Ερχόμενοι στην πιο αλύπητα χτυπημένη από την ευρωπαϊκή κρίση χώρα, την Ελλάδα μας, η θέση του ΜέΡΑ25 είναι καθαρή: Δεν προτείνουμε το Grexit, αλλά επιμένουμε ότι η χρεοδουλοπαροικία θα καταργηθεί είτε εντός είτε εκτός του ευρώ. Ο λαός μας πρέπει να πάψει να ασφυκτιά είτε διαλυθεί η Ε.Ε. είτε όχι. Δεν αναλωνόμαστε σε ευχολόγια και δεν χτίζουμε την ατζέντα του ΜέΡΑ25 σε εκθέσεις ιδεών για την Ελλάδα που θέλουμε. Χρόνος για χάσιμο και γενικολογίες δεν υπάρχει.

Καταθέτουμε επτά τομές-προαπαιτούμενα για τον τερματισμό της χρεοδουλοπαροικίας:

  • 1. Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους με ύψος και ρυθμό αποπληρωμών που εξαρτώνται άμεσα από το ύψος και τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
  • 2. Στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος (0%-1,5%) που καταργεί τη λιτότητα.
  • 3. Αναδιάρθρωση «κόκκινων δανείων» από Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών, με 5ετές (ανανεώσιμο) μορατόριουμ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • 4. Μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών: 15%-18% μέγιστος συντελεστής ΦΠΑ & φόρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατάργηση της προπληρωμής φόρου και του φόρου «αλληλεγγύης» για εισοδήματα έως 30 χιλιάδες ευρώ.
  • 5. Δημιουργία Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις δωρεάν συναλλαγές, και την χρηματοδότηση νέου προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας.
  • 6. Σεβασμός σε μισθωτή εργασία και δημιουργική επιχειρηματικότητα: Τέλος το «μπλοκάκι» για μισθωτούς, ευέλικτες συλλογικές διαπραγματεύσεις, 5χρονη απαλλαγή εισφορών για νέες επιχειρήσεις, ταβάνι το 50% των κερδών για το σύνολο ασφαλιστικών εισφορών & φόρων των επιχειρήσεων.
  • 7. Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα με εχέγγυο τη δημόσια περιουσία, οι μετοχές της οποίας θα εκχωρηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι υπεύθυνες προτάσεις βέβαια δεν αρκούν. Οποια κυβέρνηση κι αν προσέλθει στο Eurogroup με υπεύθυνες προτάσεις θα έρθει αντιμέτωπη με το γνωστό Τείχος της Αρνησης δανειστών που δεν ενδιαφέρονται για την ανάκαμψη της χώρας (ούτε καν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους). Το 2015 δεν θα επαναληφθεί.

Οι επτά υομές θα νομοθετηθούν άνευ διαπραγμάτευσης. Η «επίσημη» Ευρώπη πρέπει τότε να επιλέξει είτε να δρομολογήσει το Grexit ή να αποδεχθεί το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που χτίζουν οι επτά τομές.

Τα κόμματα του Μνημονιακού Τόξου (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΣΥΡΙΖΑ) μας λένε ότι το Grexit είναι το χείριστο που μπορεί να μας συμβεί. Αλλοι το θεωρούν βέλτιστη εξέλιξη.

Το ΜέΡΑ25 διαφωνεί και με τις δύο αυτές ιεραρχήσεις: το Grexit δεν είναι ούτε η χείριστη ούτε η βέλτιστη εξέλιξη. Η χείριστη εξέλιξη είναι αυτό που γίνεται σήμερα και το οποίο η τρόικα «γιορτάζει» ως «ανάκαμψη». Οσο για τις επτά τομές, αυτές είναι απαραίτητες για να αναπνεύσει η χώρα είτε εντός είτε εκτός του ευρώ. Να γιατί είναι αδιαπραγμάτευτες.

Info: Τη Δευτέρα αυτή, 26 Μαρτίου, στο θέατρο «Ιλίσια», σας περιμένουμε να συζητήσουμε τις θέσεις του ΜέΡΑ25 με θεματικές συζητήσεις από το μεσημέρι και την κεντρική εκδήλωση το βράδυ (18.00-21.00).

Οι θέσεις μας αυτές αποτελούν κόκκινο πανί για την ολιγαρχία μας. Ξέρουμε ότι θα αφηνιάσουν εναντίον μας. Εμείς στωικά και χωρίς πάθος, θα καλωσορίσουμε το μένος και τη χλεύη τους, θεωρώντας τα οιωνούς που δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ. ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝ-ΙΔΡΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ. Για το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης, πατήστε εδώ.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information