Loading...

Μια άλλη ΔΕΘ – το προεκλογικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 που παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ

17/09/2018 by

Το μόνο αντίδοτο στην αποδοχή της συστηματικής Ερημοποίησης της Ελλάδας, με χιλιάδες νέες και νέους να ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους κάθε μήνα, είναι οι ρεαλιστικές, υπεύθυνες, συγκεκριμένες, ριζοσπαστικές προτάσεις για το τι πρέπει και μπορεί να γίνει τη «Δευτέρα το πρωί». Τέτοιες προτάσεις καταθέτει τώρα το ΜέΡΑ25 σε κάθε τομέα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος και με έμφαση σε καινοτόμες πολιτικές που, όλες μαζί, συνθέτουν ένα οργανικό, προγραμματικό σύνολο. Για εμάς στο ΜέΡΑ25, ούτε το ευρώ ούτε η δραχμή είναι φετίχ. Η Ελληνική Δημοκρατία και ο τερματισμός της Ερημοποίησης της Πατρίδας είναι!

Γιάνης Βαρουφάκης

 

Τέτοια εποχή πριν από τέσσερα χρόνια δημοσίευσα άρθρο με τίτλο «Μια άλλη ΔΕΘ», με το οποίο ασκούσα κριτική στο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:

«Πόσο θα ήθελα μια τοποθέτηση που να λέει πάνω-κάτω τα εξής: Αν πιστεύετε ότι τα Μνημόνια… ήταν η μόνη εναλλακτική εντός της ευρωζώνης, δεν πρέπει να μας ψηφίσετε. Αν κρίνετε ότι το… Μνημόνιο τελειώνει επί της ουσίας… με τον ελληνικό λαό να αποκτά ξανά τη δυνατότητα να πάρει τις τύχες του στα χέρια του…μέσω της εκκολαπτόμενης επιμήκυνσης, παρακαλούμε ψηφίστε τη Συγκυβέρνηση – όχι εμάς… Γιατί να μας ψηφίσετε; Επειδή σας υποσχόμαστε μόνο δύο πράγματα: Αίμα και Δάκρυα, όπως υποσχέθηκε στους συμπολίτες του ο Τσόρτσιλ το 1939…».

Την περασμένη Πέμπτη, στη ΔΕΘ, μου δόθηκε η ευκαιρία, ως γραμματέας του ΜέΡΑ25, χωρίς τα βαρίδια της δημαγωγίας και του παλαιοκομματισμού, να καταθέσω το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που θα ήθελα να έχει κατατεθεί το 2014, επικαιροποιημένο με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα το 2015 και τη συμβατική επέκταση της Χρεοδουλοπαροικίας μας έως το 2060.

Οπως και το 2014, έτσι και σήμερα οι πολίτες γνωρίζουν ότι η πορεία της χώρας είναι αδιέξοδη. Ομως, σήμερα, το Μνημονιακό Τόξο περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ και, έτσι, κατάφερε να πείσει πολλούς ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή την πορεία που γονατίζει την Ελλάδα. Τίποτα όμως δεν απειλεί περισσότερο τη δημοκρατία, τη χώρα, από αυτή την αίσθηση παραίτησης και ανημποριάς.

Το μόνο αντίδοτο στην αποδοχή της συστηματικής Ερημοποίησης της Ελλάδας, με χιλιάδες νέες και νέους να ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους κάθε μήνα, είναι οι ρεαλιστικές, υπεύθυνες, συγκεκριμένες, ριζοσπαστικές προτάσεις για το τι πρέπει και μπορεί να γίνει τη «Δευτέρα το πρωί».

Τέτοιες προτάσεις καταθέτει τώρα το ΜέΡΑ25 σε κάθε τομέα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος και με έμφαση σε καινοτόμες πολιτικές που, όλες μαζί, συνθέτουν ένα οργανικό, προγραμματικό σύνολο.

Μέρες μετά την ίδρυση του ΜέΡΑ25, ξεκίνησε ο εσωτερικός διάλογος για το Πρόγραμμα. Η Πολιτική Γραμματεία κατέθεσε βασικές αρχές και ιδέες, τα μέλη μας συνεισέφεραν τις δικές τους ιδέες και, τον Ιούλιο-Αύγουστο, γράφτηκε το Σχέδιο Πολιτικού Προγράμματος το οποίο αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται μέσω καθολικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τόσο ως προς το συνολικό πρόγραμμα όσο και ως προς τα μέρη του.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει και καθιστά το ΜέΡΑ25 μοναδικό κόμμα είναι το γεγονός ότι όταν αναφέρθηκα στα μέλη μας, δεν εννοούσα μόνο τα μέλη μας στην Ελλάδα, αλλά και τα 100 χιλιάδες μέλη μας σε όλη την Ευρώπη. Νιώθουμε περηφάνια για τις εσωτερικές μας δημοκρατικές διαδικασίες – το γεγονός ότι αποφασίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Ελληνες, Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι κ.λπ., για το εκλογικό μας πρόγραμμα και τις θέσεις μας για την Ελλάδα – όπως θα κάνουμε για τη Γερμανία, για τη Γαλλία, για κάθε χώρα της Ευρώπης.

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του Εκλογικού Προγράμματος του ΜέΡΑ25 που το διαφοροποιούν από προεκλογικές προτάσεις άλλων κομμάτων είναι:

  • 1. Η διαφοροποίηση από την τακτική του Μνημονιακού Τόξου να υπόσχεται πράγματα (π.χ. ριζική μείωση φορολογικών συντελεστών και ουσιαστική στήριξη των αδύναμων πολιτών) που, για να υλοποιηθούν, απαιτούν τη ρήξη με τους δανειστές την οποία το Μνημονιακό Τόξο δεν διανοείται καν να κάνει, και μάλιστα τη δαιμονοποιεί.
  • 2. Η θέση μας πως η ρήξη με τους δανειστές δεν είναι μόνο αναγκαία για να επιστρέψει η προοπτική στην Ελλάδα, αλλά πως είναι κι ο μόνος τρόπος να είμαστε υπεύθυνα ευρωπαϊστές.
  • 3. Το σχέδιό μας για την επιστροφή στα χέρια των πολιτών των αποφάσεων για την παιδεία, για τον πολιτισμό, για σημαντικά τοπικά και περιφερειακά ζητήματα κ.λπ. μέσω μόνιμων Διαβουλευτικών Συνελεύσεων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ).

Η κρατική πολιτική για την Παιδεία, τα ΜΜΕ κ.λπ. αποτυγχάνει επειδή τα υπουργεία υφαρπάζονται από τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, των συντεχνιών, του κομματισμού. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 θεσμοθετεί την εκχώρηση της λήψης αποφάσεων στην κοινωνία μέσω ενός νέου θεσμού: των Διαβουλευτικών Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ).

Π.χ. το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει τη μορφωτική επανάσταση που απαιτείται. Για να εξασφαλιστεί η ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη, συνεχής μορφωτική μεταρρύθμιση, ιδρύεται το ΔΙΑΣΚΕΠ ΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, αποτελούμενο από 300 μέλη: 100 με κλήρωση από τους ενεργούς εκπαιδευτικούς (10 νηπιαγωγοί, 30 Δημοτικών, 30 Γυμνασίων/Λυκείων, 30 πανεπιστημιακοί), 100 με κλήρωση από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας (όλοι με κυλιόμενες διετείς θητείες), ενώ ο υπόλοιποι 100 θα ορίζονται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Εντολή του νέου συμμετοχικού θεσμού, η χάραξη της πολιτικής για την Παιδεία.

Αντίστοιχοι θεσμοί θα εκδημοκρατίσουν και θα αναβαθμίσουν τις πολιτικές για τον Πολιτισμό, τα ΜΜΕ, την Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, νέοι συμμετοχικοί θεσμοί θα επιλέγουν τους ανώτατους δικαστές, θα ελέγχουν τα ΑΕΙ, θα προετοιμάζουν συνταγματικές αναθεωρήσεις κ.λπ., ενώ θα καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και θα ιδρυθεί Σώμα Δίωξης Πολιτικού & Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος.

Ξήλωμα της Χρεοδουλοπαροικίας

Οι τομές που θα νομοθετήσει το ΜέΡΑ25 αποτελούν τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη και τον τερματισμό της Χρεοδουλοπαροικίας. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές μόνο: Μέγιστος ΦΠΑ και φορολογικός συντελεστής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 18%. Πλαφόν 50% επί των κερδών σε συνολικές εισφορές & φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατάργηση προπληρωμής φόρων. Μορατόριουμ όλων των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για startups.

Φόρος 0,2% επί των χρεών των τραπεζών για την ενίσχυση των συντάξεων. Ιδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών (ΔΕΣΠ) και διάθεση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 400 ευρώ μηνιαίως σε κάθε οικογένεια μέσω του ΔΕΣΠ. Ιδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών («κόκκινων δανείων»). Νέος όρος για την Golden Visa: 10 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κ.ο.κ.

Το 2015 δεν θα επαναληφθεί! Το Πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 θα νομοθετηθεί χωρίς καμία πρότερη συνεννόηση με τους δανειστές. «Μα, αν γίνει αυτό, δεν θα μας διώξουν από το ευρώ;» ρωτούν οι υποταγμένοι στον Μνημονιακό Παραλογισμό.

Απαντάμε ευθαρσώς: Δεν πιστεύουμε ότι θα τολμήσουν ένα Grexit (την ώρα που η Ιταλία καταρρέει) επειδή εμείς νομοθετούμε τα αυτονόητα που έπρεπε να νομοθετηθούν είτε με ευρώ είτε με δραχμή. Αλλά και να το κάνουν, θεωρούμε χείριστη εξέλιξη τη συνέχιση της σημερινής σκοτοδίνης στο πλαίσιο του 4ου Σιωπηλού Μνημονίου – την αέναη αναπαραγωγή της Χρεοδουλοπαροικίας και την Ερημοποίηση της χώρας εντός του ευρώ.

Για εμάς στο ΜέΡΑ25, ούτε το ευρώ ούτε η δραχμή είναι φετίχ. Η Ελληνική Δημοκρατία και ο τερματισμός της Ερημοποίησης της Πατρίδας είναι!

*γραμματέας ΜέΡΑ25

Για την αρχική δημοσίευση στην ΕφΣυν πατήστε εδώ.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information