Loading...

Το ΜέΡΑ25 μπροστά σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές – ΕφΣυν 24 ΝΟΕ 2018

26/11/2018 by

Οι ευρωεκλογές αντιμετωπίζονται από όλα τα κόμματα ως πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές, κάτι σαν επίσημη δημοσκόπηση. Ενίοτε, μια αδύναμη κυβέρνηση επισπεύδει τις εθνικές εκλογές ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές (π.χ. το 1989) ώστε να δώσει την ευκαιρία σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους να τη «μαυρίσουν» στην ευρω-κάλπη αλλά να την υπερψηφίσουν στην εθνική κάλπη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές ποτέ δεν περιστρέφονται γύρω από το μέγα ζήτημα «Τι Ευρώπη θέλουμε;».

Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα που αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές με την ίδια σημασία που αντιμετωπίζει και τις εθνικές εκλογές. Δεν θεωρούμε ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο είναι σημαντικότερο από το εθνικό πεδίο. Ομως ο αγώνας για την απόδραση της χώρας μας από τη μονιμοποιημένη Χρεοδουλοπαροικία είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.

Αυτός είναι ο λόγος που το ΜέΡΑ25 απορρίπτει την κυνική αντιμετώπιση των ευρωεκλογών ως πρόβας τζενεράλε εθνικών εκλογών. Αυτός είναι ο λόγος που το ΜέΡΑ25 θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στις εθνικές εκλογές και, παράλληλα, θα κατέβει στις ευρωεκλογές με καθαρό πανευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Εθνικές εκλογές

Από την πρώτη μέρα ίδρυσής του το ΜέΡΑ25 αφιερώθηκε στη συμμετοχική εκπόνηση προεκλογικού προγράμματος το οποίο να απέχει από εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια. Βασικός στόχος μας, ένας: Η υπέρβαση της τετραπλής χρεοκοπίας (κράτος-τράπεζες-οικογένειες-επιχειρήσεις) την οποία η ελληνική και βορειοευρωπαϊκή ολιγαρχία μονιμοποίησε εγκλωβίζοντας τη χώρα στο αδυσώπητο 4ο Μνημόνιο (2018-2060) και τους Ελληνες, ιδίως τους νέους μας, στις χαμηλές προσδοκίες.

Επειτα από σκληρή δουλειά των μελών μας στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο το Προεκλογικό Πρόγραμμα με το οποίο θα ζητήσουμε την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές. Ως γραμματέας του ΜέΡΑ25, θα ηγηθώ της μάχης των εθνικών εκλογών επικεφαλής των συνδυασμών του κόμματος σε όλη την επικράτεια, πηγαίνοντας σε κάθε γωνιά της για να συζητήσουμε με τους πολίτες, γιατί πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμά μας είναι απαραίτητο για να τερματιστεί η ερημοποίηση της Ελλάδας.

Το ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές

Το ΜέΡΑ25 αποτελεί αναπόσπαστο, οργανικό μέρος ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού κινήματος – του DiEM25, το οποίο πρόσφατα δημιούργησε μαζί με άλλα κόμματα και κινήματα ενιαίο πανευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο, την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Στις ευρωεκλογές η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ θα εκπροσωπηθεί στην Ελλάδα με το ΜέΡΑ25, στη Γαλλία με το Generation-s, στη Γερμανία με το Demokratie in Europa, στη Δανία με το Alternativet, στην Πολωνία με το Razem, στην Πορτογαλία με το Livre και σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία με σχήματα που θα διαμορφωθούν έως το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για πρωτόγνωρο εγχείρημα. Είθισται τα εθνικά κόμματα να ανήκουν σε πανευρωπαϊκές οικογένειες, όπως το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς. Ομως πρόκειται για συνομοσπονδίες κομμάτων με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και σε καμία περίπτωση με κοινό, ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ευρώπη ολόκληρη. Αντίθετα, το ΜέΡΑ25 ανήκει σε ενιαίο κίνημα, το DiEM25-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, το οποίο καταθέτει σε κάθε χώρα ένα, μοναδικό, ενιαίο προεκλογικό πρόγραμμα – τη ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Με μία φράση, το ΜέΡΑ25 εργάζεται ώστε οι επόμενες ευρωεκλογές να κάνουν πράξη τη φιλοδοξία: Οι προοδευτικοί Ελληνες ποτέ ξανά μόνοι!

Μήνυμα ενότητας των προοδευτικών ευρωπαίων στις ευρωεκλογές

Οι αδίστακτες πολιτικές λιτότητας που πρωτοδοκιμάστηκαν στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν παντού, ακόμα και στη Γερμανία, με αποτέλεσμα όλη η Ευρώπη να αποδομείται. Προϋπόθεση για να ανακτήσουν οι λαοί μας τη δημοκρατική κυριαρχία τους είναι ο τερματισμός του μύθου ότι στην Ευρώπη συγκρούονται Νότος και Βορράς. Η μεγάλη μάχη που μαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι μεταξύ προοδευτικών και αντιδραστικών δυνάμεων – τόσο με το αυταρχικό κατεστημένο όσο και με τους ξενοφοβικούς ακροδεξιούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το Σαββατοκύριακο το αδελφό κόμμα του ΜέΡΑ25 στη Γερμανία, το Demokratie in Europa-DiEM25, ύστερα από καθολική ψηφοφορία των μελών του, προέβη σε μια κίνηση μεγάλης συμβολικής σημασίας: Με πρότεινε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του στις ευρωεκλογές.

Τονίζοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας έφεραν σε δεινή θέση τον μισό πληθυσμό της Γερμανίας, τα μέλη του Demokratie in Europa-DiEM25 καλούν τον γερμανικό λαό να επιλέξει στο πρόσωπό μου την προοδευτική και δημοκρατική Ευρώπη. Πέραν της συγκίνησης που γεννά αυτή η κίνηση των Γερμανών συνοδοιπόρων μας, θυμίζει κάτι άλλο για το ΜέΡΑ25:

Εμείς δεν «μένουμε Ευρώπη». Εμείς είμαστε η προοδευτική, μαχόμενη Ευρώπη. Το ΜέΡΑ25 εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα τους ριζοσπάστες ευρωπαϊστές που πρεσβεύουν το: «Μέσα στην Ευρώπη. Εναντίον αυτής της ολιγαρχικής Ευρώπης!»

Κάθοδος στην Ελλάδα και στη Γερμανία

Το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 για τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα προκύψει από ψηφοφορία των μελών μας, όπως συνέβη πρόσφατα στη Γερμανία με το Demokratie in Europa-DiEM25. Προφανώς, τα στελέχη του κόμματος κι εγώ προσωπικά θα οργώσουμε την Ελλάδα υποστηρίζοντας τους εκλεγμένους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας.

Παράλληλα, αποδεχόμενος την ύψιστης συμβολικής αξίας πρόταση των Γερμανών συνοδοιπόρων, θα ηγηθώ του ευρω-ψηφοδελτίου του Demokratie in Europa-DiEM25 στη Γερμανία σηματοδοτώντας τον κοινό αγώνα Ελλήνων και Γερμανών μέσα στο άντρο της αυταρχικής ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Εφόσον η ολιγαρχία δεν γνωρίζει σύνορα στον αγώνα της να μεταφέρει τις δικές της ζημίες στους ώμους των πιο αδύνατων, Ελλήνων αλλά και Γερμανών, έτσι κι εμείς θα δώσουμε τον αγώνα των ευρωεκλογών χωρίς να υπολογίσουμε σύνορα. Η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει επιτέλους μια κοινή γλώσσα και αυτή είναι η γλώσσα της Δημοκρατίας.

Το μέγα διακύβευμα: η φωνή του ΜέΡΑ25 στο Εθνικό Κοινοβούλιο

Ακόμα κι αν εκλεγώ στις ευρωεκλογές με το Demokratie in Europa-DiEM25 στη Γερμανία, θα παραιτηθώ με σκοπό να αφιερωθώ πλήρως, ως γραμματέας του ΜέΡΑ25, στις εθνικές εκλογές – το εφαλτήριο για την απόδραση της χώρας από την Χρεοδουλοπαροικία.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που συμπέσουν εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, θα ηγηθώ των συνδυασμών του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και, συμβολικά, του ευρωψηφοδελτίου του αδελφού μας κόμματος στη Γερμανία. Εάν εκλεγώ τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στο εθνικό Κοινοβούλιο, θα παραιτηθώ άμεσα από το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της επόμενης σε ψήφους υποψηφίου, της Daniella Platch.

Στην περίπτωση που οι ευρωεκλογές διεξαχθούν πριν από τις εθνικές εκλογές, και εκλεγώ στη Γερμανία, τότε θα παραιτηθώ υπέρ της Daniella Platch το αργότερο πριν από την προκήρυξη των εθνικών, ώστε να ηγηθώ απρόσκοπτα των συνδυασμών του ΜέΡΑ25 για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Στόχος όλων μας που κατεβαίνουμε με το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και το DiEM25 στην Ευρώπη είναι να τα βάλουμε τόσο με το πανευρωπαϊκό Μνημονιακό Τόξο όσο και με τις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρώπη διαλυμένη, ξενοφοβική, αντιδραστική. Για τους ανθρώπους λοιπόν, όχι για την εξουσία. Με τη Δημοκρατία, την κοινή μας ευρωπαϊκή γλώσσα.

*γραμματέας του ΜέΡΑ 25

http://www.efsyn.gr/arthro/mera25-mprosta-se-eyroekloges-kai-ethnikes-ekloges

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information