Loading...

Θέσεις του ΜέΡΑ25 για την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, την Ευρώπη – ΔΕΘ 2019

19/09/2019 by

«Μας κυβερνά ένας υποδειγματικός κρατούμενος ενώ η νέα ύφεση είναι ήδη εδώ».
Από τη συνέντευξη τύπου του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στη ΔΕΘ, Παρασκευή 13η Σεπτεμβρίου 2019.

Εισαγωγή

Είναι χαρά για εμάς στο ΜέΡΑ25 ότι βρισκόμαστε εδώ, στην Θεσσαλονίκη, για την πρώτη σημαντική μετεκλογική πολιτική αντιπαράθεση εκτός Βουλής ενώπιον του τύπου και των πολιτών. Είναι χαρά που για πρώτη φορά βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη ως κοινοβουλευτικό κόμμα και, ακόμα περισσότερο για εμένα προσωπικά, που είμαι εδώ ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Η χαρά μας όμως δεν περιορίζεται σε αυτό.

Είναι ευτυχής συγκυρία ότι ως εκπρόσωποι του μόνου πανευρωπαϊκού κόμματος του Κοινοβουλίου μας, του ΜέΡΑ25, βρισκόμαστε στην πιο ευρωπαϊκή πόλη των Βαλκανίων.

• Την πόλη που για αιώνες ήταν ο εμπορικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
• Την πόλη στην οποία, πριν ακόμα ενσωματωθεί στο Ελληνικό Κράτος το 1909, ο Αβραάμ Μπεναρόγια ίδρυσε την Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης, την Φεντερασιόν, που το 1989 ενώθηκε με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), το μετέπειτα ΚΚΕ.
• Την πόλη που οι εργατικοί αγώνες κλιμακώνονται με αποκορύφωση την μεγάλη απεργία του Μάη του 1936 που κατέστειλε με τα όπλα ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός και μετέπειτα δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς – με 12 νεκρούς ένας εκ των οποίων, ο Τάσος Τούσης,αποθανατίστηκε από τον Γιάννη Ρίτσο στον Επιτάφιο.

Καμία μεγάλη πόλη της Ελλάδας δεν πλήρωσε το φόρο του αίματος στην κατοχή όσο η Θεσσαλονίκη. Από το ολοκαύτωμα των εβραίων συμπολιτών μας, στη σφαγή του Χορτιάτη και στο μπλόκο της Καλαμαριάς η Θεσσαλονίκη έδωσε το παρόν στην εθνική αντίσταση και το πλήρωσε από τους ναζί και τους δοσίλογους. Τους αγώνες για τη δημοκρατία, τον διεθνισμό και την διεθνή ειρήνη η Θεσσαλονίκη τους πλήρωσε με αίμα και στην μεταπολεμική περίοδο. Γιάννης Ζέβγος, 1947. Νίκος Νικηφορίδης, 1951. Στέφανος Βελδεμίρης, 1961. Γρηγόρης Λαμπράκης, 1963. Γιάννης Χαλκίδης, 1967.

Από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η Θεσσαλονίκη προοδεύει κόντρα σε δυνάμεις που την ωθούν στο περιθώριο. Από το 2010, όταν κατέρρευσε ο μύθος της θωρακισμένης οικονομίας και της Ελλάδας που ήταν δήθεν στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, η Θεσσαλονίκη αντιστέκεται κόντρα στην υφεσιακήδυναμική και την ερημοποίηση που έφερε η Χρεοδουλοπαροικία.

Είναι καθήκον μας να εργαστούμε σκληρά ώστε η Θεσσαλονίκη να πρωτοστατήσει σε μια Ελλάδα που παύει να ασφυκτιά και να ερημοποιείται σε μια Ευρώπη που παύει να εθελοτυφλεί την ώρα που, όσο επιβάλει πολιτικές ερημοποίησης σε χώρες όπως η Ελλάδα, θα συνεχίζει να αποδομείται.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, άκουσα προσεκτικά τον λόγο και την συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού. Εκτίμησα τον ήπιο τόνο του. Έναν ήπιο λόγο που όμως δεν μπορεί να κρύψει την ακάνθινη πραγματικότητα που εγκυμονούν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του. Ο δρόμος προς τον αυταρχισμό και την αποτυχία είναι σπαρμένος με τις καλύτερες των προθέσεων και τα ωραιότερα λόγια.
• Όταν ο κ. Σημίτης μιλούσε για εκσυγχρονισμό και το εννοούσε και ηχούσε καλά στα αυτιά πολιτών που διψούσαν για σύγχρονο κράτος.
• Όταν ο κ. Καραμανλής μιλούσε για επανίδρυση του κράτους και θωρακισμένη οικονομία, και το εννοούσε και ηχούσε καλά στα αυτιά πολιτών που διψούσαν για σύγχρονο κράτος.
• Όταν ο κ. Παπανδρέου μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, και το εννοούσε και ηχούσε καλά στα αυτιά των περισσότερων.

Όπως, όμως, οι προθέσεις εκείνες δεν ήταν παρά εκφάνσεις του Δικομματικού Λαϊκισμού που έριξαν το καράβι στα βράχια, έτσι οι προθέσεις του κ. Μητσοτάκη θα αποδειχθούν έκφανση του Μνημονιακού Λαϊκισμού που κρατά τη χώρα στην Χρεοδουλοπαροικία.

Το ΜέΡΑ25 υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα δει θετικά τις όποιες θετικές κινήσεις της κυβέρνησης, είτε ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξαγγελίες για παραγωγικό ψηφιακό κράτος και το «τέλος στα γκισέ» για πολίτες και επιχειρήσεις αξίζουν υποστήριξης. Την ανακοίνωση ότι η PFIZER ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στον τομέα υψηλής τεχνολογίας με 200 θέσεις εργασίας την χαιρετίζουμε. Την διευκόλυνση καρκινοπαθών που πλέον δεν αναγκάζονται να στοιβάζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ την χειροκροτούμε. Όμως, μελετώντας προσεκτικά τον λόγο του Πρωθυπουργού, αυτές οι θετικές κινήσεις αποτελούν τις λίγες εξαιρέσεις στον πολύ κακό κανόνα.

Το ΜέΡΑ25 προειδοποίησε προεκλογικά ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ερχόταν για να εγκαθιδρύσει την πιο παρασιτική, οπισθοδρομική μορφή ολιγαρχίας πάνω στο 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Οι πρώτες νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης έγιναν λες και στόχος τους ήταν να μας επιβεβαιώσουν. Δεν θα πω περισσότερα για τα νομοθετήματα θερινής νεοδημοκρατικής νυκτός – άλλωστε τα έχουμε καταγράψει στο βιβλιαράκι μας του οποίου ο υπότιτλος τα λέει όλα («Απλά μαθήματα τοξικής ολιγαρχίας») και το οποίο μου επιτρέπει να επικεντρωθώ στον προγραμματικό λόγο του κ. Πρωθυπουργού. Ποια η βασική στρατηγική που προκύπτει από τον λόγο του κ. Πρωθυπουργού; Με δύο λέξεις: η στρατηγική του Υποδειγματικού Κρατούμενου. Υποδειγματικός Κρατούμενος:

• του ευρωπαϊκού κατεστημένου – όσον αφορά τις πολιτικές που διευρύνουν την ευρωπαϊκή αποδόμηση,
• της τρόικας – όσον αφορά την τετραπλή χρεοκοπία κράτους-τραπεζών-οικογενειών-μικρομεσαίων,
• του μοντέλου Ανατολικής Ευρώπης – όσον αφορά το μοντέλο ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας στους ολιγάρχες,
• του μοντέλου 10ετίας του 50 – ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ – χτίστε παντού να σωθούμε,
• των τραπεζιτών που απαιτούν νέα ανακεφαλαιοποίηση από τους πιο αδύναμους πολίτες,
• των εταιρειών εξορύξεων που επιμένουν στην κλιματική καταστροφή και την τεχνολογική υποανάπτυξη χωρών όπως η δική μας,
• της λογικής ενός εθνικισμού που κρύβει την έλλειψη πατριωτισμού και της υποταγής στο κατεστημένο της ΕΕ που υποσκάπτει την ΕΕ.

Σημεία ομιλίας:

Ανάγνωση, στάση και πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Ελλάδα

Η νέα ύφεση έρχεται — ή για τη ακρίβεια έχει ήδη έρθει, και θα χρειαστεί ελάχιστη υπομονή για να φανούν οι καρποί της. Ποτέ η ΕΕ δεν ήταν λιγότερο προετοιμασμένη για επιδείνωση. Η νέα πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ειναι καταδικασμένη να μην αποδώσει, και λόγω του μικρού εκτοπίσματός της και λόγω των αντικειμενικών συνθηκών. Η Γερμανία θα τελεί υπό άρνηση μέχρι να είναι πολύ, πολύ αργά — με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ημέρες που έρχονται.

Οι κυβερνώντες είναι ανέτοιμοι — και υποδειγματικοί κρατούμενοι στα καταστροφικά πλεονάσματα. Κάθε φορά που πανηγυρίζουν για τα χαμηλά επιτόκια μας θυμίζουν την άγνοια κινδύνου τους, ενώ η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν θα βοηθήσει. Είναι στοιχειώδες ζήτημα επιβίωσης η εισαγωγή ελαστικών πλεονασμάτων 0% με 1,5% ανάλογα με την ανάπτυξη. Τα γεγονότα καθιστούν αστεία τα φορολογικά φιλοδωρήματα του κ. Μητσοτάκη όσο ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παραμένει, δηλαδή η 100% προπληρωμή φόρου στις επιχειρήσεις.

Η αποστολή της κυβερνητικής ΝΔ είναι να μονιμοποιήσει τη χρεοδουλοπαροικία μας, στο διηνεκές. Παράδειγμα του Μνημονιακού Λαϊκισμού της: «Ανάπτυξη για όλους». Εφαρμόζει ουσιαστικά το Πρόγραμμα Σύριζα: Ματωμένα πλεονάσματα για τους πολλούς, ικανά δώρα για τους πλούσιους και φιλοδωρήματα α λα ΣΥΡΙΖΑ για τους αδύναμους από τα υπερπλεονάσματα, μαζί με φιλέτα για τους ολιγάρχες. Η μείωση πλεονασμάτων στο 2,2% από το 2023, που είναι ήδη προγραμματισμένη, αφ’ ενός δεν θα ήταν αρκετή σήμερα ενώ αφ’ ετέρου θα αργήσει μέσα στα τρία χρόνια της νέας ύφεσης. Σε αυτά η ΝΔ προσθέτει δωράκια στους πλούσιους και καθρεφτάκια στους φτωχούς-ιθαγενείς, θεμελιώνοντας τη δική της εκδοχή χρεοδουλοπαροικίας.

Παράδειγμα 1ον Παρασιτικής Ολιγαρχίας: Κόκκινα δάνεια

Οι εγκλωβισμένοι στα μη εξυπηρετήσιμα δάνεια παραδίδονται, τα αρπακτικά ταμεία εισπράττουν εγγυήσεις Δημοσίου ώστε να αγοράζουν ευκολότερα, και να πετάνε στο δρόμο πιο γρήγορα τους πολίτες. Αναγγέλλεται 3ετής αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές και αναστολή Φόρου Υπεραξίας, την ώρα που οι ηττημένοι καταβάλουν το υπέρτατο τίμημα της υπο-αξίας.

Παράδειγμα 2ον Παρασιτικής Ολιγαρχίας: Εργασιακά

• Ήπιος λόγος πρωθυπουργού γεμάτος οξύμωρα σχήματα: Η ρύθμιση γεννά μαύρη εργασία. Για αυτό ασήμαντη η μείωση 1% στον ΕΦΚΑ, εκτός όμως από μερικής απασχόλησης που προσαυξάνεται κατά 10% για υπερωρίες. Μαύρες υπερωρίες;
• Κατάργηση του βάσιμου λόγου στις απολύσεις – δωράκι στον ΣΕΒ.
• Πρόβλεψη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο εξαίρεσης κλάδων και περιοχών από την προστασία εργασιακών δικαιωμάτων με απόφαση του Υπουργού Εργασίας ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας – άλλο ένα δωράκι στον ΣΕΒ.
• Κατάργηση της ευθύνης του υπερ-εργολάβου: Σε περίπτωση που μια ιδιωτική επιχείρηση καθαρισμού, στην οποία το δημόσιο είχε παραχωρήσει την καθαριότητα π.χ. ενός νοσοκομείου, πτώχευε, οι εργαζόμενοι της μπορούσαν να ικανοποιηθούν για τους μισθούς τους και από τον υπεργολάβο. Αυτό μόλις ακυρώθηκε…
• Υπέρβαση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας όταν μια επιχείρηση δηλώνει οικονομικό πρόβλημα
Το Μνημονιακό Τόξο σε αγαστή σύμπνοια: Όλα αυτά υλοποιούν μνημονιακά προαπαιτούμενα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Παράδειγμα 3ον Παρασιτικής Ολιγαρχίας; Καταστροφή ανθρώπων και περιβάλλοντος

• Η κυβέρνηση εφαρμόζει το Πρόγραμμα Σύριζα (Εξορύξεις – Αγωγοί – Τσιμεντοποίηση του Ελληνικού – Απελευθέρωση/Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, Αερίου)
• Σε αυτά προσθέτει το δικό της αναπτυξιακό μοντέλο: «Χτίστε παντού!»
• όπως αναφέρει η ίδια η Καθημερινή: «Οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της. Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται»
o προωθεί εξυπηρέτηση συμφερόντων των εντολέων τους ολιγαρχών: εργοδοτικές τροπολογίες Βρούτση, τροπολογία για Ελληνικό, Ελντοράντο Γκολντ και έπεται συνέχεια – και φυσικά, δόγμα Νόμος και Τάξη στο πλαίσιο των θεαμάτων χωρίς άρτο.
o Ψηφιακή Τράπεζα Γης: ευφημισμός για Ανταλλακτήριο συντελεστών δόμησης – νέος κύκλος νομιμοποίησης αυθαιρέτων και ενδεχόμενο κλείσιμο του ματιού σε νέο γύρο ανέγερσης αυθαιρέτων που θα μπορούν να νομιμοποιηθούν στη συνέχεια με διατήρηση της ισχύος του νόμου (περιμένουμε το ν/σ να μάθουμε λεπτομέρειες).

Οργουελικό newspeak: διαστροφή των νοημάτων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ: Επίσημη δαιμονοποίηση της μετανάστευσης – Μεταφορά αρμοδιοτήτων μετανάστευσης και δικαιοσύνης από το αρμόδιο υπουργείο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο υπουργός διορίστηκε πολιτικός που το 2012, από την ίδια θέση, διέταξε την πιο κυνική, βίαιη και αποκρουστική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, με την φυλάκιση, τον διασυρμό και την βιαιοπραγία εναντίον ανυπεράσπιστων οροθετικών γυναικών. Είναι ντροπή κ. Μητσοτάκη η επιλογή του κ. Χρυσοχοΐδη και η μεταφορά στο υπουργείο του των ευαίσθητων ζητημάτων μετανάστευσης και δικαιοσύνης. Είναι σαν να χρίζετε τον λύκο υπεύθυνο για την προστασία των αμνών.
ΑΡΙΣΤΕΙΑ: απτυχίωτη ΕΥΠ – Ταύτιση της παπαγαλιστί βαθμοθηρίας με την μόρφωση και της εθνικοφροσύνης με τον πατριωτισμό.
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Υπερσυγκέντρωση εξουσιών άνευ προηγουμένου, η οποία εν τέλει διπλασιάζει τη γραφειοκρατία αντί για να τη μειώνει κατά την πρωθυπουργική υπόσχεση. Το «Επιτελικό Κράτος» του κ. Μητσοτάκη είναι η παντοκρατορία, αυτοκρατορία και μονοκρατορία του ΚΥΚΛΟΥ του πρωθυπουργού (ούτε καν του ίδιου).
ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ: «Θεαματικός» αυταρχισμός χωρίς όρια. Θεάματα χωρίς άρτο: κατάργηση ασύλου, δήθεν εκκαθάριση Εξαρχείων, πάταξη «λαθρομεταναστών». Δημιούργησαν αστυνομικό σώμα με το ανιστόρητο όνομα «Μαύροι Πάνθηρες», δημιουργώντας μια νοοτροπία ράμπο που σπέρνει φόβο αντί για αίσθημα ασφάλειας, ενώ εξοργίζει τόσο τους ριζοσπάστες αμερικανούς των γκέτο — όσο και τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Πανιωνίου….

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΛΘ-ΟΣΕ
• Στα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικοποιημένου από το 2018 ΟΛΘ δεν προβλέπεται η διασύνδεση του λιμένα με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
• Η επέκταση του λιμένα και η αύξηση της χωρητικότητας δεν θα ακολουθήσουν τη βέλτιστη και οικονομικά και περιβαλλοντικά διεθνή πρακτική των συνδυασμένων μεταφορών εμπορικής ναυτιλίας – σιδηροδρόμου, αναπαράγοντας το μοντέλο του πετρελαιοκίνητου φορτηγού οχήματος.
• Η δυναμική που θα έδινε αυτό στην πόλη, σε συνδυασμό με την διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το ευρωπαϊκό μέσω Βαλκανίων, χάνεται με την εμμονή στις οδικές κοστοβόρες και ρυπογόνες οδικές μεταφορές. (Συνδυαστικά, στο πλαίσιο αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο της νοτιοανατολικής λεκάνης της.)
ΜΕΤΡΟ – Η παράδοξη αναγγελία του Πρωθυπουργού για μετρό στις καλένδες.
ΔΕΘ – Μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης, σε κάποιο κοντινό εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο, με παράλληλη δημιουργία hubs για start – ups, και μετατροπή του τωρινού χώρου που καταλαμβάνει η ΔΕΘ – 180 στρεμμάτων – σε πάρκο. Στην διοίκηση των ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., κομματικοί διορισμοί για προαποφασισμένες αποστολές.

Ως προς το Μακεδονικό ζήτημα, εμείς στο ΜέΡΑ25 έχουμε συγκρατημένα θετική στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πέρυσι φώναζε για ακύρωση της συμφωνίας από αυτό εδώ το βήμα, ενώ φέτος εμφανίζεται ως ο εγγυητής της. Ο λόγος του, συμβόλαιο.

Γνωρίζουμε τον τρόπο να δοθεί τέλος στην δημιουργική μνημονιακή λογιστική, που μεταφέρει πόρους από την μία τσέπη της τρόικας στην άλλη.
Αν κάποιος σκέφτεται ρεαλιστικά, η χώρα αντέχει 0% έως 1,5% πλεονάσματα μονομερώς – οι κυβερνητικοί δεν λένε ότι πάμε καλά και πως τα επιτόκια θα γίνουν κάτω του 2%; Ας αποδείξουν ότι το πιστεύουν, διότι αν αναμένουν μια τέτοια αλλαγή ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης…

Οι «Επτά Τομές» του προγράμματός μας συνοψίζουν πολιτικές προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες.
Αντί για ιδιωτικοποιήσεις, προτείνουμε Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Αντί για κόκκινα δάνεια, προτείνουμε Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών.
Επέκταση του παραγωγικού ψηφιακού κράτους σε Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών — όχι μόνο η Facebook, που το πράττει ήδη με το Libra!
Κατάργηση όλων των εξορύξεων και στροφή 180 μοιρών στην αποκλειστική ηλεκτροκίνηση των πάντων και σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που να ανήκουν στις κοινότητες πολιτών, συνδεδεμένες με αποκλειστικά δημόσιο δίκτυο.

Νομίζω ότι έχουμε ήδη δείξει πως αυτή η φωνή, η φωνή του ΜέΡΑ25, πράγματι άξιζε να είναι στη Βουλή.

Τα επόμενα βήματά μας επικεντρώνεται στη συμμετοχική ανασύσταση του ΜέΡΑ25 κατά την Προσυνεδριακή περίοδο μέχρι το Διαβουλευτικό Συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα προχωρήσουμε κατόπιν σε Πανευρωπαϊκή ψηφοφορία έγκρισης θέσεων, Πολιτικης Γραμματείας, και Καταστατικού, με σαφή στόχο ένα κόμμα με πρωτοφανή στην Ελλάδα εσωκομματική δημοκρατία και πανευρωπαϊκή συνέργεια.

Ανάγνωση, στάση και πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Ευρώπη και τον κόσμο

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική της νέας Κομισιόν, και εκεί βλέπουμε την αποτυχία των κυβερνώντων στο πανευρωπαϊκό επίπεδο — και την ανετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής καταστροφής που έρχεται, όπως διαπιστώνουμε στην πολιτική της ενέργειας.

Κερδισμένοι της νέας μοιρασιάς στην Κομισιόν είναι οι Ιρλανδοί (Philip Hogan), οι Ιταλοί (Paolo Gentiloni), ο Μακρόν (Sylvie Goulard), με καταστροφική εγκαθίδρυση μόνιμης ευρυζωνικής λιτότητας και Μοντέλου Λεττονίας (Dombrovskis). Ο Frans Timmermans αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο περιβάλλοντος, χωρίς όμως ουσιαστικούς πόρους για ουσιαστικές αλλαγές και χωρίς σχέδιο — ενώ στο πανευρωπαϊκό DiEM25 έχουμε προτείνει λεπτομερές Green New Deal χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση. Οι Πολωνοί και Ούγγροι πολιτικοί, ως εχθροί της φιλελεύθερης δημοκρατίας, θα έχουν την ευκαιρία επιβολής της ατζέντας τους μέσω των χαρτοφυλακίων τους (Αγροτική Πολιτική & Μεγέθυνση στα Βαλκάνια). Μόνο καλό νέο η Margrethe Vestager (ψηφιοποίηση & ανταγωνισμός). Τι μένει για την Ελλάδα; Η ανταμοιβή της επιλογής του φερέφωνου της τρόικας, του κ. Σχοινά, η ύβρις εναντίον του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της μετονομασίας της μεταναστευτικής πολιτικής, που έτσι κι αλλιώς είχαμε υπό τον κ. Αβραμόπουλο, σε ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ – μια τεράστια νίκη της μισαλλοδοξίας που ταυτίζει τους μετανάστες με τον κίνδυνο στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ – ένας αντικατοπτρισμός του σκάνδαλου της ένταξης της εγχώριας μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Όχι μόνο δεν πήραμε ένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο. Όχι μόνο η ΝΔ δεν κατάφερε να ωθήσει την ΕΕ σε προοδευτική κατεύθυνση, αλλά κατάφερε να την σπρώξει πιο πολύ στην αγκάλη της Ορμπανικής μισαλλοδοξίας.

Κάποτε η Ελλάδα, επί Ανδρέα Παπανδρέου, κάποτε εφάρμοζε την ρεαλιστική ανυπακοή για να εκπολιτίσει την ΕΕ. Από τότε που μετατραπήκαμε σε Χρεοδουλοπαροικία η κυβέρνηση των Αθηνών είτε βάζει πλάτες στη μεταφορά τραπεζικών ζημιών στους αδύναμους φορολογούμενους είτε προωθεί την μισαλλοδοξία και την ευρωπαϊκή αποδόμηση στο όνομα πάντα της ευρωπαϊκής… ολοκλήρωσης!

Οσον αφορά στο Brexit, έχετε προσέξει ότι το αντιμετωπίζουν σαν ένα ατύχημα, άσχετο με τις Μνημονιακές Πολιτικές Γενικευμένης Λιτότητας; Με τέτοιας τύφλωση, κάθε ορθή διάγνωση της κατάστασης είναι αδύνατη.

Ως DiEM25 έχουμε προτείνει είκοσι πολιτικές προτάσεις – αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες – που συνδέονται με τους τέσσερις βασικούς στόχους του Green New Deal: τον Εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Οικοδόμηση Κοινής Πράσινης Ευημερίας, την Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Εκμετάλλευσης και την Εμβάθυνση της Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Στεκόμαστε ιδιαίτερα σε τρία σημεία: στο Επενδυτικό Πρόγραμμα €500δισ. ετησίως για πέντε χρόνια στην Πράσινη μετάβαση, στη δημιουργία ενός Ταμείου Καταπολέμησης της Φτώχειας που θα χρηματοδοτείται από τα κέρδη της ΕΚΤ (€90δισ. με €100δισ.) και τέλος στο Πρόγραμμα Αναχρηματοδότησης του Δημόσιου Χρέους όλων των κρατών μελών, που ισοδυναμεί με κούρεμα γύρω στα €3τρισ.

– Επενδυτικό Πρόγραμμα στην Πράσινη Μετάβαση ύψους €500δισ ετησίως για πέντε χρόνια.

Η Ευρώπη χρειάζεται επιτακτικά ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα που θα την βγάλει από το οικονομικό τέλμα της απο-ανάπτυξης και της στασιμότητας που έχει περιέλθει. Η Ευρωπαϊκή Άνοιξη, το πρώτο διεθνικό κόμμα στην Ευρώπη,μέρος του οποίου είναι το ΜέΡΑ25, καταθέτει πρόταση για επενδυτικό πρόγραμμα πάνω στην Πράσινη Μετάβαση στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τη γεωργία, ύψους €500δισ ετησίως για πέντε χρόνια. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα, τα οποία ομόλογα θα εγγυάται η ΕΚΤ (με δήλωση της ότι θα παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές για να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια των ομολόγων αυτών, γεγονός που τα καθιστά ΑΑΑ αναφορικά με την αξιοπιστία τους). Με αυτό το πρόγραμμα η Ευρώπη θα ξεφύγει μια και καλή από την κρίση, θα δημιουργηθούν πληθώρα καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και η ΕΕ θα πάρει τον ρόλο του παγκόσμιου πρωτοπόρου στις πράσινες τεχνολογίες.

– Τα κέρδη της ΕΚΤ να χρηματοδοτήσουν την καταπολέμηση της φτώχειας πανευρωπαϊκά.

Η ΕΚΤ είχε πέρυσι €91δισ κέρδη. Τα χρήματα αυτά στην παρούσα φάση κατευθύνονται στους μετόχους της ΕΚΤ, δηλαδή στις κατά Χώρες-Μέλη της ΟΝΕ Κεντρικές Τράπεζες, ανάλογα βέβαια με το ποσοστό συμμετοχής κάθε μιας. Εν ολίγοις καταλήγουν κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία. Εμείς προτείνουμε αυτά τα χρήματα να χρηματοδοτήσουν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Καταπολέμησης της Φτώχειας. Πέραν από ευεργετικό για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας σε όλη την Ευρώπη, αυτό το Ταμείο θα λειτουργήσει εξόχως ενοποιητικά για την Ένωσή μας, κάνοντας τους πολίτες να αισθανθούν ασφάλεια όντας μέρος του κοινού ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος.

– Πρόγραμμα Αναχρηματοδότησης του Δημόσιου Χρέους.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ορίζει πως το ανεκτό ύψος του δημόσιου χρέους για κάθε χώρα – μέλος της ΕΕ είναι το 60% του ΑΕΠ. Από την απαρχή της κρίσης το 2008, τα περισσότερα κράτη – μέλη έχουν υπερβεί αυτό το όριο. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 και της Ευρωπαϊκής Άνοιξης, είναι η ΕΚΤ να προσφέρει την ευκαιρία στα κράτη-μέλη να αναχρηματοδοτήσουν το μέρος εκείνο του Χρέους τους που είναι Συμβατό με το όριο του Μάαστριχτ (ΧΣΜ), δηλαδή το 60%. H ΕΚΤ θα προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων ώστε να αποπληρώνει τα ομόλογα των κρατών-μελών που εντάσσονται στο ΧΣΜ, με τα κράτη μέλη να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αποπληρώνουν τα εν λόγω ομόλογα που θα έχει εκδώσει η ΕΚΤ, με την ειδοποιό διαφορά πως τα επιτόκια αυτών των ομολόγων θα είναι κατά πολύ μικρότερα από τα επιτόκια των εθνικών ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα κούρεμα ουσιαστικά του δημόσιου χρέους των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της τάξης των €3τρισ.

Στο ΜέΡΑ25 υλοποιούμε ήδη πρωτοφανή εξωστρέφεια, διεθνείς πρωτοβουλίες και συνέργειες, μαζί με το πανευρωπαϊκό DiEM25. Ειδικά στο ζήτημα της Μ. Βρετανίας έχουμε συνεχείς παρεμβάσεις για το Brexit, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκε η επίσημη συνεργασία ΜέΡΑ25 και του κομματόσκυλα των Εργατικών: είμαστε το πολιτικό αδελφό κόμμα των Εργατικών στην Ελλάδα.

Επίλογος

Το ΜέΡΑ25 ιδρύθηκε ως το μόνο πραγματικά προοδευτικό πανευρωπαϊκό κόμμα για να υψώσει το λόγο της υπεύθυνης, ρεαλιστικής ανυπακοής, του ευρωπαϊκού διεθνισμού, του οικονομικού ορθολογισμού και της κοινωνικής απελευθέρωσης σε αυτά που απειλούν τους πολίτες μας, τους λαούς όλης της Ευρώπης. Δηλαδή:

• Μια κυβέρνηση πλήρως ανέτοιμη για την νέα ύφεση που μηρυκάζει θλιβερές υποσχέσεις εποχής Αλογοσκούφη περί θωράκισης της χώρας
• Μια κοινωνία στο πάτωμα να βρίσκεται μπροστά σε νέες ανισότητες και ασχήμιες τις οποίες η κυβέρνηση μαγειρεύει βάσει «αναπτυξιακών» συνταγών δεκαετίας του ’50.
• Ένα εγχώριο κατεστημένο αποφασισμένο να οικοδομήσει πάνω στο 4ο μνημόνιο την Ενισχυμένη Χρεοδουλοπαροικία με ελληνικά και ανατολικοευρωπαϊκά αυταρχικά χαρακτηριστικά.
• Μια Ευρώπη που θυμίζει την Δημοκρατία της Βαϊμάρης – που υπό το βάρος της ύβρεως της λιτότητας για τους πολλούς και του σοσιαλισμού για τους λίγους κατέρρευσε βάζοντας τους λαούς μας σε περιπέτειες.

Να γιατί είμαστε χαρούμενοι που βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στην πιο ευρωπαϊκή μεγαλούπολη της χώρας, για να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους του τύπου τις προκλήσεις και ευκαιρίες της επόμενης χρονιάς.

Περαιτέρω σημεία ερωταπαντήσεων στη συνέντευξη τύπου

Περί της ηχογράφησης των Eurogroup: ελπίζω κ. Σταικούρας να ηχογράφησε τη συνεδρίαση γιατί αλλιώς πώς θα μπορέσει να απαντήσει στον πρωθυπουργό του τι ακριβώς είπε εκ μέρους της κυβέρνησης.

Όλοι πρέπει να καταγράφουν, όσο το Eurogroup δεν καταγράφει τα πρακτικά έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν και να ελέγχουν όλους εμάς. Έκανα το καθήκον μου κι έκανα κάτι νόμιμο, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Άρειου Πάγου ο δημόσιος λειτουργός έχει υποχρέωση να καταγράφει συζητήσεις σε φόρα που συμμετέχει με την ιδιότητά του ως δημόσιος λειτουργός.

Όταν βγήκα από το πρώτο Eurogroup ζήτησα από τη γραμματεία να μας δώσουν τα πρακτικά. Δέκα ώρες συνεδρίαση ήταν, πώς θα απαντούσα στις ερωτήσεις των βουλευτών, του υπουργικού συμβουλίου για το τι ειπώθηκε μέσα, όταν δεν κρατούνταν πρακτικά. Τότε προφανώς άρχισα να καταγράφω […] όποιος υπουργός Οικονομικών δεν καταγράφει, εν τη απουσία πρακτικών, τις συνομιλίες ουσιαστικά παραβιάζει το καθήκον του. Όλοι το κάνουν και ελπίζω να μην το ξέχασε σήμερα και ο κ. Σταϊκούρας.

Όσον αφορά το βιβλίο «Ενήλικοι στο δωμάτιο» τονίστηκε πως δεν υπήρξε ποτέ καμία διάψευση για κανέναν διάλογο «γιατί εγώ ήμουν εκεί».

Για την «Τελευταία μπλόφα» των κ.κ. Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού: Χαίρομαι πάρα πολύ που εκδόθηκε το βιβλίο των δύο κυριών, γιατί ήταν πολύ σημαντικό η τρόικα -τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού- να έχει μία ευκαιρία να εκφραστεί, να καταθέσει την άποψή της . Εξαιρετικές κυρίες, αυτό έκαναν, δεν ήταν παρούσες στις συνομιλίες, κατέγραψαν τι τους είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο κ. Βίζερ κι είναι πολύ χρήσιμο αυτό στον δημόσιο διάλογο, πώς είδαν τα πράγματα και τι ειπώθηκε. Επί της ουσίας επιβεβαιώνει αυτά που έλεγα. Θυμάστε ότι με κατηγορούσαν ότι είχα plan b και ότι σχεδίαζα εγώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και έκλεισα τις τράπεζες; Αν διαβάσετε το βιβλίο θα δείτε ότι είχαν εκείνοι πρώτα plan b, δεύτερον ότι εκείνοι έκλεισαν τις τράπεζες γιατί το σχεδίαζαν από την αρχή. Τώρα για το τι ειπώθηκε στο σπίτι μου από τον κ. Βίζερ και από εμένα υπάρχουν κι άλλοι μάρτυρες.

Εκλογικός Νόμος: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν δημοκράτες που διαφωνούν με την απλή αρχή, ότι αν ένα κόμμα πάρει χ% στον λαό πρέπει να έχει χ% των βουλευτών. Το επιχείρημα ότι έτσι δεν υπάρχει κυβερνησιμότητα είναι επιχείρημα εναντίον των δημοκρατικών διαδικασιών.

Η αρχή ότι πρέπει να βρούμε κάποια φόρμουλα για να πριμοδοτούμε κάποιο κόμμα έτσι ώστε να γίνει κυβέρνηση, ουσιαστικά συγκρούεται με την έννοια ενός πολιτεύματος όπου την πλειοψηφία την έχουν οι πολλοί. Ξεκάθαρα συμφωνούμε με την απλή αναλογική.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information