Loading...

Περί της χρεοκοπίας μικρομεσαίων, τις δημοσκοπήσεις & τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία – Συνέντευξη στην KONTRANews

02/08/2021 by

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την μεγέθυνση της συνολικής χρεοκοπίας, τα μέτρα που πάρθηκαν στη Μύκονο, μιλά για τις δημοσκοπήσεις και απαντά ξεκάθαρα στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση.

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πραγματική οικονομία;

Τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε ότι το ήδη μη βιώσιμο χρέος θα γινόταν αβάστακτο. Προειδοποιούσα προσωπικά τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών πως, αναστέλλοντας (αντί να διαγράψουν) τις οφειλές των οικονομικά πληγέντων, η κυβέρνηση φύτευε μια νέα βόμβα ιδιωτικού χρέους άνω των 40 δισ. στη Χρεοδουλοπαροικία μας. Σήμερα το παραδέχονται χωρίς αιδώ ή πλάνο, με το ιδιωτικό χρέος να φτάνει το 227% ως προς το ΑΕΠ της χώρας και το δημόσιο χρέος το 218%, δηλαδή συνολικό χρέος πέντε (!) φορές πάνω από το εθνικό εισόδημα.

Θα μου πείτε: Τι τον ενδιαφέρει τον πολίτη αυτό; Είτε χρωστά ένα εκατομμύριο είτε χίλια, έχει σημασία αν δεν έχει να τα δώσει; Ναι, έχει μεγάλη σημασία καθώς κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι χρωστούν σε όλους ποσά που κανείς τους δεν μπορεί να αποπληρώσει και, το χειρότερο, με μια τρόικα να καιροφυλακτεί για να επιβάλει (χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα του δημόσιου χρέους) νέες περικοπές συντάξεων και νέους φόρους στους μικρομεσαίους.

Εν συντομία, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι: Η πανδημία βάθυνε την Χρεοδουλοπαροικία και έτσι, ενίσχυσε την διαδικασία ερημοποίησης της Ελλάδας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Πιστεύετε ότι αρκούν;

Κινείται στην τροχιά του ίδιου καταστροφικού λάθους της επιμήκυνσης της χρεοκοπίας των μικρομεσαίων: Όταν ο μικρομεσαίος δεν έχει απλά πρόβλημα ρευστότητας, αλλά έχει χρεοκοπήσει, το να τον βάζεις να αποπληρώνει σε πολλές δόσεις (και μάλιστα έντοκα) βαθαίνει την πτώχευσή του επιμηκύνοντας το μαρτύριό του.

Τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρηματίες;

Εκείνο που ζητούσε το ΜέΡΑ25 από τον Μάρτιο του 2020: Κούρεμα των οφειλών σε εφορία, ταμεία και τράπεζες των πληγέντων, μείωση του ΦΠΑ για όλους στο 15%, κατάργηση του «Ηρακλή» (και των πλειστηριασμών) με αντικατάστασή του από δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, βέτο στο Eurogroup έως ότου αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος και αποδεσμευτούμε από την μόνιμη μνημονιακή λιτότητα, ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στις εφορίες μας και στη δημόσια περιουσία κλπ. Όλα αυτά θα ήταν μια καλή αρχή που, βέβαια, τα κόμματα που υπέγραψαν μνημόνια έχουν δεσμευτεί – απέναντι στην τρόικα – να μην κάνουν. Για αυτό τον λόγο ιδρύσαμε και ενισχύουμε καθημερινά το ΜέΡΑ25.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη…

Αν δεν κατέστρεφαν τόσους συνανθρώπους μας με τις τοξικές τους, ολιγαρχικές, πολιτικές, θα τους κοιτάγαμε με τη συμπάθεια που αξίζει ο αλκοολικός που σου υπόσχεται ότι από τη… Δευτέρα θα αρχίσει διατροφή και προπονήσεις για τους Ολυμπιακούς!

Ποια η θέση σας για τα μέτρα στη Μύκονο;

Είναι αποκαλυπτικά της παντελούς έλλειψης σοβαρότητας και αιδούς της «Μητσοτάκης ΑΕ», καθώς δεν μιλάμε πλέον για κυβέρνηση αλλά για τριτοκλασάτη εταιρεία λιμοκοντόρων των Βορείων Προαστίων. Πρώτα επέλεξαν, ώστε να μην θυμώσουν τους κλινικάρχες, να μην δημιουργήσουν σοβαρό δημόσιο δίκτυο μαζικών δωρεάν τεστ. Σε συνδυασμό με το όπως- όπως άνοιγμα του τουρισμού, έχασαν τον έλεγχο της πανδημίας. Πανικόβλητοι έκλεισαν τη Μύκονο μέχρι που τα πραγματικά τους αφεντικά (μεταξύ των οποίων κι οι μεταπράτες του τουρισμού, η Fraport στην οποία ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ χάρισαν τα αεροδρόμιά μας, και σαν να μην έφτανε αυτό, τους έδωσαν κι άλλα 170 εκ. ευρώ) τους τράβηξαν το αυτί, οπότε άλλαξαν ρότα άμεσα. Και πάει λέγοντας…

Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν στάσιμους στο όριο του 3%. Σας ανησυχεί αυτό;

Όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν σε ανοδική πορεία, με μέσο όρο πλέον το 4,5%. Ακόμα κι εκείνες που μας βάζουν στο 3% ήταν εκείνες που, όταν κερδίσαμε 3,4% στις εκλογές, προέβλεπαν για εμάς ποσοστό κάτω του 2%. Επί της ουσίας, όμως, δύο πράγματα έχουν σημασία: Την εντυπωσιακή άνοδο της αποδοχής του ΜέΡΑ25 στον κόσμο, ιδίως μεταξύ των νέων, των γυναικών και των κινημάτων – κάτι που εισπράττουμε καθημερινά μετά το 1ο Διαβουλευτικό μας Συνέδριου στη Δραπετσώνα στις αρχές του Ιουνίου. Και, δεύτερο, τη σημασία που θα έχει, ιδίως για ένα νέο κόμμα όπως το ΜέΡΑ25, η παρουσία μας από τη στιγμή που θα προκηρυχτούν εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας έχει καλέσει να συζητήσετε μαζί με το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ το ενδεχόμενο δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνησης… Στην Κυριακάτικη Kontranews αποκαλύψαμε πως ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να μιλήσει επί ίσοις όροις με όλα τα κόμματα και να μοιραστεί με εσάς θέσεις ευθύνης… Έχετε μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα; Βλέπετε πιθανό το ενδεχόμενο συνεργασίας;

Όταν λέτε «θέσεις ευθύνης» φαντάζομαι εννοείτε μοιρασιά υπουργείων υπό τον όρο της ανεύθυνης υπακοής στην τρόικα και την ολιγαρχία. Γιατί, αν ήταν να ενδιαφέρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μια σοβαρή, επί ίσοις όροις, συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει υπέρ της απροστάτευτης πλειοψηφίας, θα είχαν ανταποκριθεί στο δικό μας κάλεσμα της 9ης Μαΐου 2020 – κάτι που δεν έκαναν, όχι γιατί μας αγνόησαν αλλά, επειδή έχουν δεσμευτεί στην τρόικα να μην κάνουν τίποτα από τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την κατάργηση της «Χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς» που για το ΜέΡΑ25 αποτελούν λόγο ύπαρξής μας.

Για να μην υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ή παρεξήγηση: Οι άνθρωποι που με κόπο και μεράκι χτίσαμε το ΜέΡΑ25 δεν το κάναμε για να γίνουμε υπουργοί. Αν πιστεύαμε έστω και αμυδρά ότι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ήταν ο πυρήνας μιας προοδευτικής κυβέρνησης, θα είχαμε πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιωνόμαστε (π.χ. από την δουλικότητα με την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το Ελληνικό στον Λάτση ή τα 170 εκ. ευρώ στη Fraport, ή που επαναλαμβάνει το θλιβερό αφήγημα μνημόνια-τέλος, ή που υποστηρίζει την συμμαχία με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ, τις εξορύξεις κλπ).

Περιληπτικά, το ΜέΡΑ25 δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλες και όλους στο πλαίσιο λαϊκής συστράτευσης που προσανατολίζεται σε κυβέρνηση αυθεντικής ρήξης, όχι σε άλλη μια μνημονιακή κυβέρνηση με προοδευτική προβιά.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information