Loading...

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για ψηφιακές συναλλαγές εντός ή εκτός του ευρώ

20/07/2022 by

Το ευρώ είναι έτσι δομημένο ώστε νομοτελειακά να οδηγεί στις φούσκες και τις φυλακές του χρέους. Ένα οικοδόμημα που καίγεται, χωρίς εξόδους κινδύνου, αποτελεί την χειρότερη φυλακή. Το ΜέΡΑ25, με το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών ΔΗΜΗΤΡΑ που σχεδιάζουμε και προτείνουμε, δημιουργούμε πυροσβεστήρες μέσα στο φλεγόμενο αυτό οικοδόμημα και, παράλληλα, ανοίγουμε εξόδους κινδύνου σε περίπτωση που χρειαστεί να αποδράσουμε. 

Σε αυτή την ομιλία, που διοργάνωσε το mέta (το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού), παρουσίασα την 16η Απριλίου το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών «Δήμητρα» που αποτελεί μέρος του προγράμματος του ΜέΡΑ25 που εμπεριέχεται στην Ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου την οποπια καταθέσαμε στη Βουλή ως Συνολικό Σχέδιο Αντιμετώπιση της Οικονομικής Ασφυξίας της Κοινωνίας.

«Όλοι χρωστούν σε όλους και κανείς δεν μπορεί να πληρώσει» αυτή είναι η οικονομική κατάσταση από το 2010 και μετά. Με το Σύστημα «Δήμητρα» πέρα από αμοιβαία εξόφληση χρεών, υπάρχει και η δυνατότητα ενίσχυσης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας σε περιόδους κρίσεις, ή ακόμα και σε «κανονικές συνθήκες», ενώ τέλος οι συναλλαγές αυτές είναι δωρεάν σε αντίθεση με όσες περνάνε μέσα από τις ιδιωτικές τράπεζες και θα βοηθήσουν στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.

Και, ναι, Δίνει, εφόσον χρειαστεί, το  Σύστημα “Δήμητρα” μπορεί να μετατραπεί σε εθνικό νομισματικό σύστημα. «Δεν πρόκειται εμείς να πούμε ότι η ΕΚΤ δεν υπάρχει περίπτωση να μας κλείσει τις τράπεζες αν έρθουμε σε ρήξη με όσα μας επιβάλλει η  ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα.»

«Αυτή είναι η διαφορά μας με το μνημονιακό τόξο: Πιστεύουμε ότι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί ως χώρα, δεν είναι να μας πετάξουν από το ευρώ, αλλά να παραμείνουμε σε αυτό με όρους λιτότητας, συρρίκνωσης και ερημοποίησης.»

«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και αυτό θα είναι το σχέδιο μας αν χρειαστεί να βγούμε από το ευρώ, χωρίς να είναι αυτός ο στόχος μας. Εμείς εδώ κάνουμε μία πολιτική τομή, λέγοντας την αλήθεια στον κόσμο για το κόστος, από τη μία, της διατήρησης της Χρεοδουλοπαροικίας και, από την άλλη, της απαραίτητης για την βιωσιμότητα αυτού του λαού Ρήξης».

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information