Loading...

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται: Απαίτησε το δικαίωμά σου να διαβάσεις την γνωμοδότηση για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών από την EKT

14/03/2017 by

H Ευρώπη διαθέτει μια κεντρική τράπεζα με απεριόριστη δύναμη να κλείνει τις τράπεζες μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης – την ΕΚΤ. Καμία άλλη κεντρικής τράπεζα δεν έχει τέτοια εξουσία. Για αυτό τον λόγο η ΕΚΤ υποτίθεται ότι θα ήταν μια κεντρική τράπεζα πλήρως ανεξάρτητη από τους πολιτικούς. Όμως, όπως αποδείχτηκε το 2015 με το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, καμία κεντρική τράπεζα δεν είναι περισσότερο εξαρτημένη από πολιτικούς που αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών (δηλαδή στο… Eurogroup) από οποιαδήποτε άλλη παγκοσμίως. Αυτός ο συνδυασμός ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ και ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ καθιστά την ΕΚΤ μεγάλη απειλή για την δημοκρατία στην Ευρώπη.

Σε κάποιο συρτάρι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει μια νομική γνωμάτευση #TheGreekFiles για το εάν οι ενέργειες της ΕΚΤ που οδήγησαν στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών τον Ιούνιο του 2015 ήταν νόμιμες ή όχι. Έχεις δικαίωμα, ως έλληνας και ευρωπαίος πολίτης, να την διαβάσεις. Όμως η ΕΚΤ σου αρνείται το δικαίωμα αυτό, παρά το γεγονός ότι πληρώθηκε με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων. Αν επιτρέψουμε στην ΕΚΤ να λειτουργεί στο σκοτάδι και υπό τον συνδυασμό ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ και ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ που την διέπει, θα έχουμε συνεισφέρει στην διάλυση τη Ευρώπης που ενισχύει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΚΤ. Ένα πρώτο, μικρό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό, εκπολιτισμό και εξορθολογισμό της Ευρώπης είναι η καμπάνια για την συλλογή υπογραφών πολιτών της Ευρώπης που απαιτούν την δημοσιοποίηση των #TheGreekFiles.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Συνυπογράφοντες: Benoît Hamon (υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας), Katja Kipping(Πρόεδρος της Die Linke), Gesine Schwan (δύο φορές υποψήφια του SPD για την Προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας), Γιάνης Βαρουφάκης (DiEM25)

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information