Loading...

«Σκληρό Μαρκάρισμα» : Γιάνης Βαρουφάκης – Αναστασία Γιάμαλη (σεζόν #2, επεισόδιο #3)

01/04/2024 by

Χωρίς απαγορευμένες ή υπαγορευμένες ερωτήσεις. Χωρίς ταμπού θέματα ή προσυμφωνημένες ατζέντες. Συνεντεύξεις όπως πρέπει να γίνονται. Η Αναστασία Γιάμαλη κάνει «σκληρό μαρκάρισμα» στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Με την απάντηση στο ερώτημα αν θεωρεί τον εαυτό του καλό πολιτικό ξεκινά η κουβέντα του Γιάνη Βαρουφάκη με την Αναστασία Γιάμαλη στο Σκληρό Μαρκάρισμα. Όχι δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλό πολιτικό και αυτό το παίρνω ως εύσημο» δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, δίνοντας έναν σαφή ορισμό στο τι σημαίνει σήμερα «καλός πολιτικός». «Κάποιος που ελίσσεται, που συμβιβάζεται, που προσαρμόζεται; Με αυτή την έννοια όχι δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλό πολιτικό», λέει ο ίδιος.

Απαντώντας στο τι είναι η Αριστερά σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 την ορίζει ως μια κοινωνική, πολιτική ομάδα που αντιτίθεται στους κατέχοντες τα μέσα παραγωγής. «Ως αριστερός πολίτης, πολιτικός ή ακτιβιστής πρέπει να έχεις δύο βασικά πράγματα: Πρόταση για το πώς θέλεις να είναι ο κόσμος και πρόταση για το πώς θα κάνεις τη μετάβαση προς τον κόσμο που θες» αναφέρει. «Με αυτούς τους όρους όσοι πάνε κόντρα στην εξουσία θα έχουν μία φορά στη ζωή τους, περίπου μια φορά στα 20 ή 30 χρόνια την ευκαιρία να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Αν αυτή την ευκαιρία την πετάξεις στα σκουπίδια όπως έγινε το 2015 τότε πολύ δύσκολα στην ίδια τη δική σου γενιά θα έχεις άλλη ευκαιρία», τονίζει ο ίδιο καταλογίζοντας μεγάλη ευθύνη για την διάψευση των προσδοκιών του αριστερού κόσμου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη στον Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Δεν είναι στόχος μου να επανέρχομαι συνέχεια στο 2015, όσο και αν ερωτώμαι συνεχώς για εκείνη την περίοδο. Σήμερα το ΜέΡΑ25 μιλά για αυτά που απασχολούν τους ανθρώπους εδώ και τώρα και ειδικά τους νέους ανθρώπους. Μιλάμε για την ακρίβεια, για την τεχνοφεουδαρχία, για τις νέες μορφές εκμετάλλευσης των νέων ανθρώπων όχι πια από έναν επιχειρηματία αλλά από έναν αλγόριθμο. Στόχος πλέον θα ήταν η κοινωνικοποίηση του αλγόριθμου αυτού μέσω ενός συνεταιρισμού των εργαζομένων, άρα το βασικό αίτημα για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής είναι εδώ», αναφέρει ο ίδιος.

Στο ερώτημα με ποιον μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά το ΜέΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά ευθέως πως εντός του κοινοβουλίου δεν υπάρχει κανένας πολιτικός οργανισμός που να μπορεί να υπάρξει σύγκλιση. Αντίθετα, αναφέρει πως είναι σε εξέλιξη ένας ευρύς διάλογος με οργανώσεις και ανθρώπους της αγωνιστικής αριστεράς και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις 3 Απριλίου. «Μιλάμε με ανθρώπους που ενδιαφέρονται πιο πολύ να μιλήσουν μαζί μας παρά με τον Βαρδινογιάννη» αναφέρει συγκεκριμένα. Ο ίδιος πάντως θυμίζει πως το ΜέΡΑ25 ήταν το πρώτο κόμμα που έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις σύγκλισης της Αριστερά, ωστόσο κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου δεν προσήλθε πριν τις εκλογές.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό ζήτημα ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως η στάση όλης της ΕΕ με εξαίρεση την Ισπανία και την Ιρλανδία είναι κατάπτυστη και στην ουσία υποβοηθά την γενοκτονία από το κράτος – απαρτχάϊντ του Ισραήλ. Για την Ελλάδα επέρριψε ευθύνες αρχικά στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εδραίωσε τις σχέσεις (εμπορικές – οικονομικές) με τον Νετανιάχου, αποδυναμώνοντας και πάλι τις θέσεις της αριστεράς που παραδοσιακά στηρίζει τους Παλαιστινίους. «Στην ουσία την πολιτική του Τσίπρα συνεχίζει και διευρύνει ο Μητσοτάκης» αναφέρει ο ίδιος.

Ερωτώμενος για την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει πως αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ηγεμονίας του Μητσοτάκη στην ελληνική κοινωνία  αφού έφτασε να παίζει και τον ρόλο της αντιπολίτευσης ενώ απαντώντας στο ερώτημα αν η Αριστερά υποτίμησε τον Μητσοτάκη τόνισε πως η αποτυχία της Αριστεράς να αξιοποιήσει την απλή αναλογική είναι δείγμα ανοησίας των αριστερών και όχι δείγμα εξυπνάδας του Μητσοτάκη.

Σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης τονίζει πως έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στον θεσμό ακόμα και αν υπάρχουν κάποιοι δικαστές που κάνουν καλά τη δουλειά τους, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα με τη διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών.

Για να μαθαίνετε τα νέα, τις δράσεις και την πολιτική του ΜέΡΑ25 επισκεφθείτε μας στο: https://mera25.gr/

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information