Loading...

«Σκληρό Μαρκάρισμα» : Γιάνης Βαρουφάκης – Βασίλης Σκουρής (σεζόν #2, επεισόδιο #2)

21/02/2024 by

Μια πραγματικά εφ’ όλης της ύλης ωριαία συνέντευξη στο πρόσφατο ΣΚΛΗΡΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ – μιας σειρά που δημιούργησε το ΜέΡΑ25 για να απαντήσει στη μιντιακή συστημική μονοφωνία, με συνεντεύξεις όπως έπρεπε να είναι, χωρίς ταμπού και υπαγορευμένες ερωτήσεις.

Για την ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25

«Μπαίνοντας στη μάχη δε συζητάς για την ήττα», ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στην πρώτη ερώτηση του Βασίλη Σκουρή αναφορικά με το ενδεχόμενο αποτυχίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Πάντως, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δεν απέφυγε να αναφέρει ότι, μετά την αποτυχία των εκλογών του 23, όλοι και όλες στο ΜέΡΑ25 μπήκαμε σε μια τρίμηνη ενδοσκόπηση, με ενδελεχή συζήτηση σχετικά με τα λάθη μας, μια διαδικασία που βοήθησε ώστε σήμερα, μετά από ένα ξεκαθάρισμα, να μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε πράξη το σύνθημά μας, “για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα”.

Για την Κεντροαριστερά και την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς

Για την έλλειψη μιας μεγάλης προοδευτικής αντιπολίτευσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε το μηχανισμό της πολιτικής χρεοκοπίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για το μεν ΠΑΣΟΚ η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τη διαφθορά της εποχής Σημίτη και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, για τον δε ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία ξεκίνησε με την συνθηκολόγηση του 2015. Το ότι τα αποτελέσματά της δεν φάνηκαν άμεσα όπως περίμενε, οφείλεται μόνο στα βαθιά αντιδεξιά αντανακλαστικά ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Το γεγονός όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό της ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητο: από το 2019 είχαμε επισημάνει ότι, έχοντας νομοθετήσει όλη τη μνημονιακή υποδομή, δεν θα μπορεί να αντιπολιτευτεί τη ΝΔ που θα την εφαρμόζει, όπερ και εγένετο.

Μάλιστα η συνθηκολόγηση του 2015 αποτέλεσε το χορηγό της δεξιάς παλινόρθωσης και στην Ευρώπη, πράγμα που πιστοποιείται από την τύχη των Podemos και του Die Linke που είχαν συνδεθεί στενά με τον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν επενδύσει πολιτικά στο παράδειγμα εκείνης της ελληνικής άνοιξης. Αυτός είναι και ο λόγος της κριτικής μας στον Αλέξη Τσίπρα, όχι κάποια προσωπική πικρία.

Έπειτα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξήγησε τους λόγους της ιδεολογικής και πολιτικής κυριαρχίας της Δεξιάς αυτή τη στιγμή στη χώρα. Με την προοδευτική αξιωματική αντιπολίτευση πολιτικά αυτο-υποθηκευμένη και με τη συγκυρία του covid να δίνει ανέλπιστο δημοσιονομικό χώρο, ο Μητσοτάκης γίνεται κυρίαρχος (χωρίς βέβαια να παραβλέπεται η μιντιακή υπεροπλία της ΝΔ). Αυτή η κυριαρχία Μητσοτάκη αποτελεί λόγο μεγάλων πανηγυρισμών για την ολιγαρχία, καθώς η χώρα έχει γίνει πεδίο τεράστιας κερδοφορίας, με τα funds να αγοράζουν δάνεια και δημόσια περιουσία σε εξευτελιστικές τιμές και να τα εκποιούν με μυθικά ποσοστά κέρδους.

Στη συνέχεια, απάντησε στην ερώτηση του τι εννοεί όταν λέει “Μητσοτάκης ΑΕ”. Εκεί έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που είχε καταγγείλει και από το βήμα της Βουλής, ότι δηλαδή στα funds που λεηλατούν τα σπίτια του κόσμου, συμμετέχει ενεργά ο κοινωνικός κύκλος του πρωθυπουργού. Αυτό που είναι τραγικό, τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, γνωρίζοντας αυτό που έγινε την επόμενη μέρα: Πλήρης αποσιώπηση μιας τόσο σοβαρής καταγγελίας, που σε άλλη χώρα θα είχε ρίξει την κυβέρνηση, από τα ολιγαρχικά ΜΜΕ.

Για την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές

Στην ερώτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως λειτουργεί ως διευθυντήριο ενός καρτέλ, όπου η δημοκρατία είναι εξοβελισμένη. Ο αγώνας για να μην αφήσουμε την Ευρώπη να παραμένει έτσι, εξηγεί τη συμμετοχή μας σε όλα τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, άρα και τις ευρωεκλογές.

Στη συνέχεια εξήγησε το μηχανισμό μέσα από τον οποίο η Ακροδεξιά έφτασε να είναι προ των πυλών ή και εντός της εξουσίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από τη μία η σοσιαλδημοκρατική αριστερά σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, άφησε τις τράπεζες να κάνουν πάρτι χωρίς να κληθούν ποτέ να πληρώσουν τα σπασμένα των στοιχημάτων τους σε τοξικά παράγωγα. Από την άλλη η αριστερά με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησε με τα μνημόνια που διέσωσαν αυτές τις τράπεζες σε βάρος του λαού. Έτσι ο μόνος που έμεινε να διεκδικεί την ταμπέλα του αντισυστημισμού ήταν η ακροδεξιά. Η οποία βέβαια, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συνεργαστεί με τη δεξιά όταν η ολιγαρχία κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο, ούτε η σοσιαλδημοκρατία ούτε η κεντροαριστερά μπορεί να είναι η απάντηση. Αντίθετα, η απάντηση για εμάς βρίσκεται στην αγωνιστική αριστερά στην οποία θέλουμε να παίξουμε ενωτικό ρόλο.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το επόμενο κομμάτι της συνέντευξης ήταν για το καυτό θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εκεί ο Γιάνης Βαρουφάκης πρώτα αποδόμησε το διπλό μύθο που καλλιέργησε η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, ότι δήθεν στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά και καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια και ότι στην Ελλάδα θα επενδύσουν πανεπιστήμια όπως το Harvard. Ο αληθινός στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός η εξυπηρέτηση των κολλεγίων, σε συνδυασμό με την ΕΒΕ, και αφετέρου η εκ των έσω άλωση του δημοσίου πανεπιστημίου.

Στη νεολαία που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποχώρησης από τη χώρα, η κυβέρνηση λέει ότι για να μείνεις εδώ πρέπει να γίνει μέρος ενός διεφθαρμένου συστήματος όπου το πορτοφόλι της οικογένειάς σου καθορίζει το αν θα μπεις στην ιατρική ή όχι. Γιαυτό τα παιδιά είναι τόσο εξοργισμένα.

Η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι στο στόχαστρο γιατί η άρχουσα τάξη της χώρας μας δεν συνδέεται μαζί της με κανέναν τρόπο: τα παιδιά της, τα στέλνει να σπουδάσουν στο εξωτερικό χωρίς να περάσουν καν από τις λυκειακές σπουδές που περνάνε τα άλλα παιδιά, μιας και κάνουν ΙΒ (international bacaleaureat). Επειδή όμως τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν φτιαχτεί με το μόχθο των Ελλήνων και έχουν αξίες που αξίζει να διατηρηθούν, εμείς και η νεολαία θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, ακόμα και με καταλήψεις.

Για την «πρόθυμη» εξωτερική πολιτική

Τέλος, στην επισήμανση του Βασίλη Σκουρή ότι η Ελλάδα είναι ο πιο πρόθυμος σύμμαχος της Δύσης στις τελευταίες πολεμικές αναμετρήσεις, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:

Νιώθω βαθιά ντροπή ως πολίτης που η Ελλάδα σήμερα είναι πιο εξαρτημένη από τα ξένα κέντρα από ότι ήταν το 2015. Αυτό το βλέπουμε από την τρόικα που υπαγορεύει οικονομική πολιτική, τις ΗΠΑ που υπαγορεύουν τη στάση μας στην Ουκρανία και το παλαιστινιακό. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων δεν έμαθαν το μάθημα του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι τους yesmen δεν τους υπολογίζει κανείς, άρα αν είσαι τέτοιος δεν υπηρετείς τη χώρα. Ακόμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τη συνθήκη της Ρώμης, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι υπόλογοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την ηθική υποστήριξη που παρέχουν στη γενοκτονία, κάτι που το ΜέΡΑ25 είχε επισημάνει από τον Οκτώβριο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information