Loading...

Περί Συνέπειας, Προγράμματος Θεσσαλονίκης και ΝΔ

13/05/2017 by

Μια μέρα μετά την εξαγγελία του προγράμματος του Σύριζα στην ΔΕΘ (Σεπτέμβρης 2014), το λεγόμενο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, διαχώρησα την θέση μου από τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του με άρθρο μου (με τίτλο “Μια άλλη ΔΕΘ“) στο οποίο κατέκρινα την παροχολογία και δήλωνα πως θα ήθελα να δω να εκλέγεται μια κυβέρνηση που θα πει στους πολίτες:

Γιατί να μας ψηφίσετε; Επειδή σας υποσχόμαστε μόνο δύο πράγματα: Αίμα και Δάκρυα. Αν θέλετε να μας ψηφίσετε να το κάνετε επειδή τα Δάκρυα και το Αίμα που σας υποσχόμαστε τα θεωρείτε ως ένα μικρό αντίτιμο για να ακούτε από κυβερνητικά χείλη την Αλήθεια. Για να έχετε αντιπρόσωπους στην Ευρώπη που δεν θα παρακαλάνε αλλά ούτε και θα ενστερνιστούν την τακτική του τσαμπουκά και της μπλόφας αλλά που, αντίθετα, θα υιοθετήσουν μια στρατηγική που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να υιοθετήσει έως τώρα: τη στρατηγική κίνηση του να λέμε την Αλήθεια στους εταίρους, στους λαούς των εταίρων και στους πολίτες της χώρας μας. Την Αλήθεια για την κατάσταση των τραπεζών (αντί την προσποίηση ότι είναι «ισχυρές»). Την Αλήθεια για τα ανύπαρκτα πλεονάσματα του κράτους μας. Την Αλήθεια για τις επενδύσεις και τις ανύπαρκτες προοπτικές τους όσο συνεχίζεται ο θανάσιμος εναγκαλισμός πτωχευμένου κράτους, πτωχευμένων τραπεζών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, πτωχευμένων θεσμών.

Πόσο πιο πολύ μπορούσε κάποιος να διαχωρίσει την θέση του από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά;

Αργότερα, τον Νοέμβριο, όταν η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να αναλάβω το ΥπΟικ σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσα τρεις όρους, με πρώτο-πρώτο το ότι δεν δεσμεύομαι από το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. (Μην ξεχνάμε ότι ως μη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχα καμία ηθική ή πολιτική δέσμευση σε αυτό – ιδίως μετά την δημόσια απόρριψή του). Δεύτερος όρος ήταν το σχέδιο αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών και η κοινή απόφαση ότι όταν μας απειλήσουν με αυτή θα τους κλείσουμε το τηλέφωνο.

Αποφασισμένος να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντι στους πολίτες, μέρες μετά (8 Δεκεμβρίου 2014), στον Αντ1 έλεγα ζωντανά:

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει την απειλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για κλείσιμο των ΑΤΜs και να πει στον κ. Ντράγκι ότι δεν δικαιούται να θέτει μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση υπό αυτή την καθαρά δικτατορική και αυθαίρετη απειλή, που δεν προβλέπεται από καμία ευρωπαϊκή συνθήκη, ούτε από το καταστατικό της ΕΚΤ, και να του κλείσει το τηλέφωνο, τότε δεν έχει κανένα λόγο να εκλεγεί»

Πόσο πιο ξεκάθαρα να προειδοποιήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους μας ψήφισαν ότι αν δεν είμασταν έτοιμοι για ρήξη με την ΕΚΤ δεν είχαμε λόγο να εκλεγούμε;

Τέλος, τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σε ντιμπέιτ στον ΣΚΑΙ με τον Δ, Σταμάτη, βουλευτή της ΝΔ, και την Μιράντα Ξαφά, τοποθετήθηκα με σαφήνεια για την οικονομική πολιτική που θα ασκούσα διαχωρίζοντας πλήρως και ευθαρσώς τις πολιτικές που θα ασκούσα στο ΥπΟικ από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τόσο πολύ που ο κ. Σταμάτης που έλεγε ξανά και ξανά ότι αυτά που προτείνω και που εξαγγέλω “δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ”. Τόσο πολύ το είχε εμπεδώσει ο κ. Σταμάτης που, κάποια στιγμή, μου είπε: “Θα σας διαγράψουν!”, οπότε του απάντησα: “Ας με διαγράψουν!”

Πόσο πιο συνεπής μπορεί να είναι ένας υποψήφιος;

Το ζητούμενο εδώ έχει ως εξής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του DiEM25:

Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί το δικαίωμα στην ασυνέπεια που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί το δικαίωμα στην συνέπεια με την οποία η ΝΔ στο να παιρνά τους μνημονιακούς νόμους κόντρα στις πρότερες υποσχέσεις.

ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΗ-ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΗ, 19 Μαΐου 2017, ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΣΤΙΣ 8μμ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, ΛΟΓΙΚΗΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ: “ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ”

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information