Loading...

Το ΜέΡΑ25 για την ένταση στα ελληνοτουρκικά, τις εξορύξεις και τον νέο ιμπεριαλισμό Τραμπ-Νετανιάχου

19/06/2019 by

Η τρέχουσα ένταση στο Αιγαίο έχει τρεις διαστάσεις: Την παραδοσιακή τουρκική απειλή, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, και τις γενικότερες γεωπολιτικές εντάσεις στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή υπό το καθεστώς Τραμπ που πασχίζει να δώσει νέα, επικίνδυνη, ώθηση στην ηγεμονία, στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ.

Ένας Ερντογάν που ψάχνει αφορμές

Το καθεστώς Ερντογάν γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, καθώς καθημερινά αποδυναμώνεται. Η απώλεια του Δήμου της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων δήμων τον εξανάγκασαν σε δικαστικό πραξικόπημα, κάτι που όμως πλήττει την εικόνα του στο εσωτερικό. Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα τελεί υπό τεράστια πίεση, καθώς η χώρα χρειάζεται 250 δις δολάρια εισροών κάθε χρόνο για να χρηματοδοτεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της. Όπως όλα τα ασταθή τουρκικά καθεστώτα του παρελθόντος, ο Ερντογάν θα αρπάζει κάθε ευκαιρία όξυνσης των εντάσεων με την Ελλάδα ώστε να συσπειρώνει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό.

Ο νέος ιμπεριαλισμός του Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ υιοθέτησε μια νέα ιμπεριαλιστική στρατηγική: Αντίθετα με τους προκατόχους του, που έχτιζαν την αμερικανική ηγεμονία πάνω σε πολυμερείς θεσμούς, η κυβέρνηση Τραμπ είναι αποφασισμένη να διασπάσει ακόμα και τους συμμάχους της, από την ΕΕ έως και την Τουρκία, με στόχο την αύξηση της σχετικής ισχύος των ΗΠΑ ώστε να αποσβεστεί το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώνεται ως ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής. Μέγας συνεργάτης του Τραμπ σε αυτό το εγχείρημα είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπένγιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος συντάσσεται με τον Τραμπ, με αντάλλαγμα την αμερικανική συναίνεση στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων.

Η συμφωνία Τσίπρα-Νετανιάχου για τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Μεγαλύτερο δώρο στον Ερντογάν δεν γινόταν από την συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Νετανιάχου. Μια μεγάλη ευκαιρία για τον Ερντογάν να πει στον τουρκικό λαό: «Είδατε οι Έλληνες; Θέλουν να σας αφήσουν έξω χαριεντιζόμενοι με την Ισραηλινή κυβέρνηση που, την ίδια ώρα, δίνει εντολή στους φαντάρους της να ανοίγουν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών στην Γάζα».

Εδώ προκύπτει το ερώτημα: Τί περίμενε η κυβέρνηση Τσίπρα; Ότι το Τουρκικό απολυταρχικό καθεστώς θα έχανε την ευκαιρία να εντείνει την γεωπολιτική ένταση; Υπήρχε πιθανότητα να μείνουν τα τουρκικά πλοία στα λιμάνια και να μην προβούν σε προκλήσεις;

Αναμφισβήτητα, η σύναψη της συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Νετανιάχου ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, δεδομένης της σίγουρης πολεμοχαρούς αντίδρασης της Άγκυρας. Αν ήταν προς το συμφέρον του λαού μας, του λαού της Κύπρου, θα είχε μια λογική. Όμως δεν είναι, πρόκειται αντιθέτως για κίνηση υψηλού ρίσκου χωρίς όφελος, πρόκειται για το άκρον άωτον της αφροσύνης.

Οριστικό τέλος στην ανάπτυξη από ορυκτά καύσιμα

Το ΜέΡΑ25 κρίνει ότι, ακόμα κι αν υπάρχουν ικανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η εξόρυξή τους θα ζημιώσει την Ελλάδα πολλαπλώς.

Πέραν του ότι θα μεγιστοποιήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, θα δημιουργήσει πεδίον δόξης λαμπρόν για την ελληνική και ξένη ολιγαρχία που θα φροντίσει να διακρατήσει τη μερίδα του λέοντος (απ’ ό,τι δεν αρπάξουν οι αμερικανικές πολυεθνικές). Επιπλέον, θα ανοίξει την όρεξη στους δανειστές, οι οποίοι θα απαιτήσουν την άμεση «αποπληρωμή» των δανείων τους. Περαιτέρω, θα έχει δεινές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην καθυστέρηση της απεξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα – μια απεξάρτηση που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος Πράσινης Μετάβασης του ΜέΡΑ25.

Με αυτό το σκεπτικό: Το ΜέΡΑ25 τίθεται κατά της εξόρυξης και συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Κρητικό ή στο Ιόνιο Πέλαγος. Το μέλλον της ανθρωπότητας απαιτεί άμεσο τερματισμό της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, ενώ η συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με προβληματικά καθεστώτα θα αύξανε τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Το μέλλον είναι η ανάπτυξη μέσα από πράσινες τεχνολογίες και καινοτομίες στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που, λόγω των αποκεντρωμένων δικτύων που επιτρέπουν και έχουν ανάγκη, βοηθούν τόσο τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας όσο και την ειρήνη μεταξύ των λαών μας.

Πατριωτισμός και διεθνισμός

Στην ερώτηση «Κι αν Τουρκικά πλοία τύπου Πορθητή έρθουν στις θάλασσές μας και τρυπήσουν με τα γεωτρύπανά τους τον βυθό μας, τί προτείνει το ΜέΡΑ25 ότι πρέπει να κάνουμε; Να τους αγνοήσουμε και να κατασκευάζουμε ανεμογεννήτριες;», που απηύθυνε ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο γγ. του ΜέΡΑ25 απάντησε πως «Αν  έρθουν στις θάλασσές μας και τρυπήσουν με τα γεωτρύπανά τους τον βυθό μας, θα το θεωρήσουμε casus belli. Όμως, πολύ πιο εύκολα θα πάρουμε τη διεθνή κοινή γνώμη με το μέρος μας, ιδίως τους απανταχού προοδευτικούς, αν είμαστε συνεπείς. Αν βροντοφωνάζουμε «όχι στις εξορύξεις για όλους», αντί να λέμε ως δειλοί κουτοπόνηροι «Μόνο εμείς εξορύξεις, μαζί με Τραμπ και Νετανιάχου».

Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα που συμπορεύεται με την Ιστορία. Οι ανάπτυξη μέσω υδρογονανθράκων, ΤΕΛΟΣ! Μόνο η ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ μεταξύ των λαών ανοίγει τον δρόμο για την κοινή ευημερία των λαών.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information