Loading...

Η αλήθεια για την στάση μου το καλοκαίρι του 2015

29/06/2019 by

Επειδή η αλήθεια είναι επαναστατική, και μόνο τα ντοκουμέντα (όπως είναι καταγεγραμμένα σε άρθρα και στο tweeter) την αποκαλύπτουν, ακολουθεί πλήρης καταγραφή της στάσης μου κατά την διάρκεια του θλιβερού καλοκαιριού του 2015 – από την μέρα της παραίτησής μου από το ΥπΟικ μέχρι την επόμενη των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

6η Ιουλίου, χαράματα

Όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να μου λέει ότι, αντί να τιμήσει το ΟΧΙ, επέλεξε την συνθηκολόγηση με την τρόικα, παραιτήθηκα.

10η Ιουλίου

Σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μου ζητήθηκε να στηρίξω τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε μια τελευταία προσπάθεια να διαπραγματευτεί το χρέος. Σε tweet έγραψα:

«ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΗΛΩΣΑ ΠΩΣ ΣΤΗΡΙΖΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΝ Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ EUROGROUP, ΙΔΙΩΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Κατόπιν, πριν την συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία δεν παραβρέθηκα, σε tweet μου έγραψα:  «Αύριο ο Ευκλείδης αξίζει την στήριξη όλων μας. Την δική μου την έχει στο ακέραιο. Μετά θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα». Στην επιστολή μου στην Πρόεδρο της Βουλής δήλωσα: «Με την παρούσα θέλω να σας ενημερώσω ότι ψηφίζω θετικά στο νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτου να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του Eurogroup ιδίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Η απουσία μου εκτός Αθηνών οφείλεται σε καθαρά οικογενειακούς λόγους.»

19η Ιουλίου

Έρχεται το Μνημόνιο στη Βουλή, όπου το καταψήφισα. Αμέσως δημοσίευσα στην Εφημερίδα των Συντακτών πλήρη εξήγηση γιατί καταψήφισα. Εν κατακλείδι, έγραφα:

Με αυτά τα δεδομένα, ο λόγος που καταψήφισα την περασμένη Τετάρτη είναι απλός: έπρεπε να έχουμε παραδώσει, όπως λέγαμε ότι θα κάναμε σε περίπτωση συνθηκολόγησης, τα κλειδιά του Μαξίμου και των λοιπών υπουργείων, σε όσους μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τον λαό και να του πουν αυτό που εμείς δεν μπορούμε να πούμε: «Η συμφωνία είναι σκληρή αλλά μπορεί να εφαρμοστεί με τρόπο που να αφήνει ελπίδα για ανάκαμψη και για αντιστροφή της κοινωνικής καταστροφής».

 

13η Αυγούστου

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατήγγειλα το 3ο Μνημόνιο ως απολύτως καταστροφικό και, περαιτέρω, κατήγγειλα την αποδοχή από την κυβέρνηση της απαίτησης της τρόικας να σταματήσει την διώξη των μεγαλο-φοροφυγάδων – την ενσωμάτωση στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου της κατάργησης του ΣΔΟΕ και τον τερματισμό της ψηφιακής-αλγοριθμικής δίωξης της φοροδιαφυγής που ήταν πολύ κοντά να πιάσει εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, έγραφα:

Διαβάζω τώρα στο Τρίτο Μνημόνιο το εξής ανησυχητικό εδάφιο: «Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στην άμεση νομοθέτηση της μεταφοράς, έως το τέλος Οκτωβρίου 2015, όλες τις δυνατότητες και όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ – καθώς και όλους τους ελέγχους του ΣΔΟΕ από την ψήφιση του Ν. 4321/2015 (Σημ. Ο οποίος έδωσε στον ΣΔΟΕ αυτή την αρμοδιότητα, σε πείσμα της τρόικας.) Είναι εντυπωσιακή η σπουδή της τρόικας να καταργήσει τον ΣΔΟΕ μόλις ετοιμάζεται να ολοκληρώσει αυτό το μέα έργο. Αν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χάσουμε αυτή την μοναδική ευκαιρία να τιμωρήσουμε φοροδιαφυγή δεκαετιών παραδίδοντας τον ΣΔΟΕ σ’ ένα από τα φέουδα που διατηρεί, και ενισχύει, η τρόικα στο ελληνικό κράτος, είμαστε άξιοι της τύχης μας.

14η Αυγούστου

Άλλη μια φορά εξηγώ γιατί καταψήφισα το 3ο Μνημόνιο σε άρθρο μου στο ThePressProject, πασχίζοντας παράλληλα να διατηρήσουμε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα η πλειοψηφία των βουλευτών μας να γυρίσουν την πλάτη τους στο 3ο Μνημόνιο

17η Αυγούστου

Σε άρθρο μου στην Βρετανική Guardian εξηγώ γιατί το 3ο Μνημόνιο επέτρεψε στην ολιγαρχία να ξαναπάρει πλήρως τον έλεγχο της χώρας στα χέρια της.

27η Αυγούστου

Στηλιτεύω την συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις της τρόικας να σταματήσει η πάταξη της φοροδιαφυγής με την ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στην τροϊκανλη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

18η Σεπτεμβρίου

Σε άρθρο μου στο ThePressProject δηλώνω ότι, παρά τις διαφωνίες μου, στις επερχόμενες εκλογές θα ψήφιζα ΛΑΕ στηρίζοντας στην Β’ Αθηνών την Νάντια Βαλαβάνη και τον Κώστα Ήσυχο, με τους οποίους στην κυβέρνηση είχαμε συνεργαστεί άψογα και συντροφικά. Σε επίθεση που δέχθηκα, ότι στηρίζω εκείνους που έπαιξαν την χώρα στα ζάρια, απάντησα:

Προτιμώ να στηρίξω συντρόφους που στάθηκαν όρθιοι στην τρόικα, ακόμα κι αν διαφωνώ μαζί τους ως προς την έξοδο από το € + την γραμμή δραχμής

Πρόσθεσα μάλιστα το εξήςΤην χώρα ρισκάρουν όσοι υπογράφουν δανειακή συμφωνία οι όροι της οποίας είναι αδύνατον να εκπληρωθούν.

Και για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, την ίδια μέρα έγραψα στο tweeter:

Όσοι αρνούμαστε την προσχώρηση στο Δόγμα Παπακωσνταντίνου υποχρεούμαστε να στηρίξουμε ΚΚΕ, ΛΑ.Ε. ή εξω-κοιν – ΟΣΟ κι αν διαφωνούμε με αυτά

21η Σεπτεμβρίου

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε νικητής, δήλωσα:

Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information