Loading...

Παρεμβάσεις στο debate του BBC1 Question Time περί Πανδημίας, Λιτότητας, Στήριξης Τεχνών & Πολιτών, Τραμπ – 8 OKT 2020

13/10/2020 by

Η βδομαδιάτικη εκπομπή του BBC1 με τίτλο Question Time, είναι η πιο δημοφιλής πολιτική εκπομπή στη Βρετανία. Κάθε Πέμπτη βράδυ διασταυρώνουν τα ξίφη τους εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων μπροστά σε ζωνταντό κοινό. Στις 8 Οκτωβρίου συμμετείχα σε αυτό με τις ακόλουθες παρεμβάσεις: [Το πιο πάνω βίντεο αφορά μόνο τις δικές μου παρεμβάσεις, με ελληνικούς υπότιτλους. Για ολόκληρο το debate, χωρίς υπότλους, πατήστε εδώ.]

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΖΙΚΩΝ ΤΕΣΤ Covid-19: Η Βρετανική κυβέρνηση απέτυχε, όπως κι η ελληνική, στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δημόσιου συστήματος μαζικών τεστ κορωνοϊού.  Στην Βρετανία η κυβέρνηση, αντίθετα με την ελληνική χρεοκοπημένη κυβέρνηση, ξόδεψε ικανά ποσά. Που όμως; Τα έδωσε σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες κι όχι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει την συσσωρευμένη γνώση και πασχίζει συγκροτημένα και ολιστικά για την δημόσια υγεία. Και τί έκαναν οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες; Προσέλαβαν άλλες εταιρείες (subcontracting) με αποτέλεσμα μια τεράστια αποτυχία συντονισμού κι ένα σύστημα που απλά δεν λειτούργησε. Αυτό ήταν το κοινό της εμπειρίας στη Βρετανία και στην Ελλάδα. Συμπερασματικά, η αποτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βρετανία οφείλεται στην ιδιωτικομανία των δύο κυβερνήσεων.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ = ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Ο ΥπΟικ της Βρετανίας πρόσφατα επανήλθε στη λογική της λιτότητας. Στον καιρό του αποπληθωρισμού και της ύφεσης,  αυτή η στροφή του ΥπΟικ όχι μόνο θα μεγεθύνει το δράμα των πιο αναξιοπαθούντων (των νέων, των φτωχών εργαζόμενων, των υπερχρεωμένων) αλλά και θα πλήξει αναίτια τα δημόσια ταμεία της Βρετανίας καθώς, όσο πιο γρήγορα μειώσει τις κρατικές δαπάνες ο ΥπΟικ, τα κρατικά έσοδα θα μειώνονται ακόμα πιο γρήγορα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΩ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΠΙΣΤΟΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ερωτώμενος για την ανάγκη ενίσχυσης των καλλιτεχνών, αναφέρθηκα στον Ουίνστον Τσέρτσιλ ο οποίος κάποτε είχε πει: “Δεινά περιμένουν έναν λαό που αποτυγχάνει να χαιρετήσει τις τέχνες με την προσήλωση και την χαρά που τους αξίζει.” Γενικότερα, επανέλαβα την πρόταση του ΜέΡΑ25-DiEM25 για άμεση στήριξη των πολιτών από την Κεντρική Τράπεζα: Αντί να “κόβουν” οροσειρές χρήματος για να τις δίνουν στις τράπεζες ελπίζοντας ότι οι τράπεζες θα τις δίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις, ελπίζοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτ’α για να επενδύουν σε καλές θέσεις εργασίας, πρότεινα η Κεντρική Τράπεζα να πιστώνει απ’ ευθείας τον λογαριασμό του κάθε πολίτη.

ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ Η ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ;

Απάντησα πως ο κ. Τραμπ δεν εξασκεί την πολιτική της συμπάθειας. Δεν τον ενδιαφέρει καν να ελκύσει την συμπάθεια των ψηφοφόρων. Αντίθετα, ο κ. Τραμπ επενδύει στην πολιτική της δυσαρέσκειας, του θυμού και της μισαλλοδοξίας. Στους ψηφοφόρους του αντί να τους ζητά συμπάθεια τους λέει: “Δοξάστε με! Ζηλέψτε με! Ακόμα και τον κορωνοϊό νίκησα με φάρμακα που εσείς δεν έχετε στη διάθεσή σας αλλά τα οποία, αν με ψηφίσετε, μπορεί και να σας τα δώσω δωρεάν.” Εκεί έχουμε καταντήσει. Δώδεκα χρόνια τώρα η πολιτική “Σοσιαλισμός για τους Τραπεζίτες και Λιτότητα για τους Πολλούς” γέννησε την απόγνωση, τη δυσαρέσκεια, τον θυμό που τρέφουν τους Τραμπ, Ορμπάν, Μόντι, Μπολσονάρο, Λε Πεν, Σαλβίνι κλπ.

 

 

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information