Loading...

“Στο όνομα του μικρού κράτους χτίζετε σιδηρόφρακτο uber-κράτος υπέρ της ολιγαρχίας, με τις παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση προπομπό”

08/08/2019 by

Φίλτατοι της συμπολίτευσης. Τα πρώτα δείγματα γραφής μιας νέας κυβέρνησης προϊδεάζουν για τις αξίες της. Και τα δικά σας δείγματα από τις παρεμβάσεις σας για το “επιτελικό” κράτος, και ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση”, είναι ανατριχιαστικά. Πρώτα φέρατε ένα φορολογικό νομοσχέδιο που δεν είπε λέξη για την 100% προπληρωμή φόρου ή τις άλλες πτυχές της υπερ-φορολόγησης που αναπαράγει την Χρεοδουλοπαροικία μας. Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό από μια κυβέρνηση ταμένη να λέει, όπως κι η προηγούμενη, ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στους δανειστές. Όμως, στην προσπάθεια να αποδείξετε ότι έχετε κάποιους βαθμούς ελευθερίας από την τρόικα φέρατε 2 νομοσχέδια που σηματοδοτούν την ιδεολογία και τις προθέσεις σας γενικότερα για το κράτος και τους θεσμούς. Και τί καταφέρατε να σηματοδοτήσετε; Ότι ακόμα και σε αυτά που η τρόικα δεν σας πιέζει να συνταχθείτε με τον ασυνάρτητο αυταρχισμό, εσείς σπεύδετε να το κάνετε μόνοι σας.

Ξεκινώ με κάτι που είπε ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης χτες το βράδυ σχετικά με το νομοσχέδιό σας περί “επιτλεικού” κράτους . Είπε ότι οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, αρχής γενομένης με την πρώτη διδάξασα, την κα Θάτσερ, συρρικνώνουν το κράτος. Ότι ένα κράτος είτε διογκώνεται είτε κινείται προς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, συρρικνούμενο. Στη θεωρία, ίσως. Στην πράξη όμως η κα Θάτσερ ανακάλυψε ότι για να επιβάλει τις πολιτικές συρρίκνωσης του κράτους έπρεπε να καταστείλει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις κι αυτό της επέβαλε να διογκώσει το κράτος καταστολής, να υπερ-συγκεντρώσει εξουσίες, να πέσει θύμα της μεγάλης ειρωνείας, του διασκεδαστικού παράδοξου: Για να επιβληθεί ο νεοφιλελεύθερος αντικρατικισμός έπρεπε να χτίσει ένα σιδηρόφρακτο UBER-κράτος.

Πού ξεκίνησε να το χτίζει; Εκεί που βρήκε την μεγαλύτερη κοινωνική αντίσταση: Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με εκατοντάδες νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάγματα στέρησε την αυτονομία των δήμων, κατέλυσε την τοπική δημοκρατία, υπερ-συγκέντρωσε εξουσίες στους δημάρχους που ήλεγχε, κατήργησε δήμους που δεν ήλεγχε.

Είναι τυχαίο ότι κι εσείς ξεκινάτε με παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση που αναδρομικά καταργούν το εκλογικό συμβόλαιο δημοτών-δημοτικών αρχών; [Η μόνη διαφορά σας με την κα Θάτσερ είναι ότι εκείνη ήταν πιο «κονόμα» με τα ταμεία του κράτους. Ποτέ δεν θα πούλαγε τον ΟΠΑΠ ή το φυσικό αέριο στη δική σας εξευτελιστική τιμή, ή το Ελληνικό σε μια δημοπρασία με έναν μόνο συμμετέχοντα. Ποτέ δεν θα έλεγε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στους αστοιχείωτους δήθεν τεχνοκράτες των Βρυξελλών.]

Πρέπει να σας ομολογήσω ότι μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ένα σκεπτικό τόσο αποξενωμένο από τη λογική. Καλά τα περί κυβερνησιμότητας. Κατανοούμε τη στάση σας όπως κατανοούμε την απέχθεια προς την αυθεντική δημοκρατία – την καταδίκη της ως αναποτελεσματική από πολιτικούς όπως ο Μουσολίνι, ο Lee Kwan Yew, το ΚΚ Κίνας – ακόμα κι ο κ. Σόιμπλε όταν δήλωνε ότι οι εκλογές δεν επιτρέπεται να αμφισβητούν το Μνημόνιο.

Έστω ακόμα ότι καταλαβαίνουμε την βούλησή σας να δώσετε πραξικοπηματικά την πλειοψηφία των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής στον εκλεγμένο από τον 2ο γύρο δήμαρχο – αφαιρώντας έδρες στις επιτροπές αυτές από τις υπόλοιπες παρατάξεις που εσείς δίνετε στον μειοψηφούντα δήμαρχο.

Αυτό που ο νους δεν μπορεί να συλλάβει είναι η έννοια της αμετάκλητης σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων. Ποιος ο λόγος που εισάγετε αυτή την τερατώδη έννοια στο ναό της Δημοκρατίας; Τί θα ακολουθήσει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Συνταγματική αναθεώρηση που καταργεί την αρχή της δεδηλωμένης στο Κοινοβούλιο, μεταφέροντας την τερατώδη ιδέα της αμετάκλητης πλειοψηφίας έτσι ώστε ένας πρωθυπουργός να μην πέφτει ακόμα κι όταν έχει χάσει την πλειοψηφία; Είναι ανατριχιαστική η άνεση με την οποία κουρελιάζετε τη λογική.

Τί θα έπρεπε να γίνει; Ο νόμος Σκουρλέτη αποδεικνύει ότι ο ημι-εκδημοκρατισμός, όπως κι η ημιμάθεια, είναι επικίνδυνος. Το ΜέΡΑ25 ταυτίζει την αρχή της αναλογικότητας με την δημοκρατία. Κανένας δήμος, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνάται δημοκρατικά όταν η πλειοψηφία ψήφισε εναντίον του δημάρχου ή του πρωθυπουργού. Όπως στο Δήμο της Βαρκελώνης, που λειτουργεί άψογα, και υπό την συνοδοιπόρο του ΜέΡΑ25 Ada Colau και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, τον Jordi Ayala, είναι δείγμα δημοκρατικότητας,  οικονομικής ευρωστίας και κοινωνικής ευαισθησίας, οι δήμαρχοι να εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόταση του ΜέΡΑ25:

  • ΑΜΕΣΑ: Διατήρηση του υπάρχοντος νόμου ώστε να επιτραπεί στους δημοτικούς συμβούλους να βρουν κοινό έδαφος στη βάση συναινέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων

  • ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Εκλογή του δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο

Στρεφόμενος για ελάχιστο χρόνο στον μακρύ, σχεδόν διασκεδαστικό κατάλογο των γραφείων και φορέων που ιδρύετε, μετονομάζετε και, εν γένει, σκαρφίζεστε, τί να πει κανείς; Προσθέτετε στην προϋπάρχουσα Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης των Διαδικασιών Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Είστε πραγματικά αντάξιοι τόσο του George Orwell όσο και των Monty Python!

Δεν είναι όμως για γέλια αυτό που βλέπουμε σήμερα. Ο Northcote Parkinson κάποτε είχε σημειώσει πως: «Οι αξιωματούχοι ρέπουν προς τον πολλαπλασιασμό των υφισταμένων τους. Κι οι υφιστάμενοι ρέπουν στο να δημιουργούν αχρείαστες αγγαρείες για τους άλλους υφιστάμενους, τους οποίους έτσι ελέγχουν.» Σήμερα, τον επιβεβαιώνετε. Έως ότου μας πείσετε για το αντίθετο, το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει όλο τον κατάλογο της δημιουργικής γραφειοκρατίας που, πίσω του, βρίσκεται το πραγματίκό διακύβευμά σας: ένα αυταρχικό, ογκώδες, σιδηρόφρακτο uber-κράτος που στηρίζει την πιο παρασιτική ολιγαρχία της οποίας τα συμφέροντα εξυπηρετείτε.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information