Loading...

Ελληνικό #MeToo: Η Άλλη Όψη της Λούμπεν Ολιγαρχίας μας – Ομιλία στη Βουλή, 25 ΦΕΒ 2021

25/02/2021 by

Καθώς η κοινωνία σίεται από τις αποκαλύψεις του ελληνικού #MeToo, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να φωνάξει στη Βουλή τους πολιτικούς αρχηγούς για να μας παραδώσει μαθήματα… Ποιότητας Δημοσίου Διαλόγου & Δημοκρατίας. Όταν ήρθε η σειρά μου να του απαντήσω, είχα την επιλογή να αγνοήσω τα περί Ποιότητας Δημοσίου Διαλόγου & Δημοκρατίας και να πάω κατ’ ευθείαν στο ψητό, στο #MeToo, ή να σηκώσω το γάντι στηλιτεύοντας τον βιασμό της Δημοκρατίας και τον εξευτελισμό του Δημοσίου Διαλόγου από την παράταξη του κ. Μητσοτάκη πριν περάσω στο #MeToo. Αποφάσισα να κάνω το δεύτερο επειδή μόνο μια ιστορική αναδρομή στον ρόλο ολιγαρχών & εργολάβων στην χρεοκοπία της χώρας και την σταδιακή κατάλυση της Δημοκρατίας μπορεί να φωτίσει σωστά την αποπνικτική Πατριαρχία που άνοιξε το δρόμο στις νέες μορφές ανδρικής βίας (εναντίον γυναικών, παιδιών αλλά και ανδρών) τις οποίες φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ελληνικό #MeToo.

Κύριε Μητσοτάκη, με αναγκάζετε να ζητήσω συγγνώμη δημοσίως για κάτι που είπα λίγο μετά τις εκλογές σε μία έξαρση αισιοδοξίας. Είχα πει ότι ο κ. Μητσοτάκης μού δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου που θέλει να δείξει πολιτικό πολιτισμό. Πολύ σύντομα μετά από αυτό αρχίσατε μια ακολουθία διαψεύσεων και σήμερα ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκατε αυτό το ζήτημα, δυστυχώς, κορυφώνει αυτή τη διάψευση.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι περάσατε μια δύσκολη εβδομάδα. Όμως, ποιανού συμβουλάτορά σας ιδέα ήταν να προσπαθήσετε να αλλάξετε το κλίμα, θέτοντας σήμερα ως συζήτηση όχι το «Me Too», αλλά την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου και να εμφανίζεστε εδώ ως εγκαλών για θέματα δημόσιου διαλόγου και δημοκρατίας;

Δεν είστε εγκαλών, κύριε Μητσοτάκη, είστε εγκαλούμενος σε αυτά τα ζητήματα. Ηγείστε μιας Κυβέρνησης που πληγώνει τη δημοκρατία συστηματικά τόσο μέσα στη Βουλή όσο και έξω από τη Βουλή. Αν σας ενδιέφερε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του διαλόγου μεταξύ μας, δεν θα είχατε οργανώσει άλλη μία κοκορομαχία με τον κ. Τσίπρα σήμερα, γιατί -κακά τα ψέματα- αυτός είναι ο σκοπός σας και ο δικός σας και του κ. Τσίπρα. Και οι δύο λέτε ότι δεν θέλετε κοκορομαχίες, αλλά επενδύετε σε αυτές. Εάν θέλατε μια σοβαρή συζήτηση, θα κάναμε μία σοβαρή συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι με συγκεκριμένες προτάσεις σαν αυτές που κάνετε, να κάνουμε και εμείς τις δικές μας. Δεν σας ενδιαφέρει, όμως, αυτό.

Φέρνετε τον πολιτικό πολιτισμό στο χαμηλό επίπεδο του FACEBOOK, που είναι το μεταμοντέρνο καφενείο, τώρα που είναι κλειστά, όπως είπε και ο κ. Τσίπρας, τα κανονικά καφενεία. Δεν καταλαβαίνετε ότι, όταν τολμάτε να κάνετε παράδοση μαθήματος δημοκρατίας σε αυτή την Αίθουσα, θυμίζετε λαθροκυνηγούς που ιδρύουν εταιρείες προστασίας των θηραμάτων.

Κυρίες και κύριοι, στο ΜέΡΑ25 τον πολιτικό πολιτισμό τον βιώνουμε και τον εφαρμόζουμε στην πράξη. Απέχουμε, όπως ξέρετε, από τις εξεταστικές της σπίλωσης και απέχουμε από τις κοκορομαχίες και τις ανθρωποφαγίες. Δεν θα συμμετάσχουμε ούτε σήμερα σε αυτές, κύριε Μητσοτάκη. Δεν θα ακούσετε από εμένα να λέω ότι είτε εσείς είτε η κυρία Μενδώνη γνωρίζατε. Δεν το πιστεύω ότι γνωρίζατε. Και δεν θα πω καν ότι έπρεπε να γνωρίζετε. Θα θέλατε να γνωρίζετε. Δεν μπορώ να ξέρω τι γνωρίζατε.

Γνωρίζω όμως ένα: Πρώτον, το ΜέΡΑ25 δεν αμφισβητεί το τεκμήριο της αθωότητας και δεν σπιλώνει συνειδήσεις. Δεύτερον, όταν η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε, εσείς τη φωνάξατε στο Μαξίμου και κάνατε πάρα πολύ καλά. Τα άλλα όμως επώνυμα άτομα που βγήκαν και κατήγγειλαν ανθρώπους που εσείς επιλέξατε ή η Κυβέρνησή σας επέλεξε, η πολιτεία επέλεξε, γιατί δεν τα καλέσατε;

Ένα ερώτημα θέλω να κάνω. Για τα προσφυγόπουλα, για τα οποία προφανώς και δεν είναι υπεύθυνο το Μαξίμου, κάνετε έρευνα; Τόσα ακούγονται. Τι κάνετε; Θα τα καλέσετε στο Μαξίμου, αν τα βρείτε; Τίποτα δεν κάνατε για αυτά, ούτε για τα επώνυμα άτομα τα οποία έχουν κάνει τις καταγγελίες ούτε για τα προσφυγόπουλα. Ένα τίποτα είναι το μόνο που βλέπουμε από εσάς όλο αυτό τον καιρό.

Μας καλείτε λοιπόν εδώ σήμερα να συζητήσουμε περί ποιότητας της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού. Μα, κύριε Μητσοτάκη, εσείς και οι Υπουργοί σας έχετε κάνει συνήθεια την παραπλάνηση του Κοινοβουλίου. Θα δώσω μερικά παραδείγματα για να μην μιλάω γενικά.

Τους πρώτους μήνες που ήμασταν εδώ, μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 -δίνω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα- ζήτησα υπεύθυνα, εγγράφως από το Υπουργείο Οικονομικών να μου απαντήσει σ’ ένα συγκεκριμένο ερώτημα: Ποιες είναι οι δημόσιες εγγυήσεις στα IOUs των ιδιωτικών τραπεζών, των συστημικών τραπεζών; Ο κ. Ζαββός προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει ότι όταν μιλάμε για IOUs, μιλάμε για τα ιδιωτικά ομόλογα, τα οποία από το 2008, από την εποχή του κ. Αλογοσκούφη, όλοι οι Έλληνες Υπουργοί Οικονομικών -όπως και εγώ, όταν ήμουν εκείνο το πεντάμηνο στο Υπουργείο Οικονομικών- εγγυόμασταν.

Και ζήτησα να μου πείτε εκείνη τη στιγμή, το 2019, ποιες ήταν οι ενεργές εγγυήσεις του δημοσίου. Ο κ. Ζαββός με παραπλάνησε. Μου έδωσε μια απάντηση στην οποία δεν αξίζει καν να αναφερθώ. Ήταν καθαρά παραπλανητική απάντηση για συγκεκριμένο ζήτημα, για δημόσια εγγύηση σε ιδιώτες. Σε κάποιο άλλο Κοινοβούλιο, Βρετανία, Γερμανία θα υπήρχε απομάκρυνση του συγκεκριμένου παραπλανητή Υπουργού. Εδώ τσιμουδιά!

Μια και μιλάμε για δημόσιες εγγυήσεις, ένα χρόνο τώρα σας ζητώ να μου απαντήσετε στο συγκεκριμένο ερώτημα για τα 12 δισεκατομμύρια των δημόσιων εγγυήσεων του «ΗΡΑΚΛΗ» στα αρπακτικά ταμεία των φίλων σας. Και σας λέω ότι, δεδομένης της εκθετικής αύξησης των κόκκινων δανείων -το ότι βουλιάζει αυτή η δευτερογενής αγορά, που δημιουργήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ- θα πρέπει αυτά τα 12 δισεκατομμύρια κάποια στιγμή να ενεργοποιηθούν, που είναι νομοτελειακά δεδομένο, αν δεν το παγώσετε, αν δεν φέρετε εδώ μια τροπολογία, κάτι, μια ΠΝΠ -φέρτε ό,τι θέλετε- να παγώσει αυτό το κονδύλι των 12 δισεκατομμυρίων που πάει για τα αρπακτικά.

Φανταστείτε εν μέσω πανδημίας να πάτε και να δανειστείτε από τον κ. Ρένγκλινγκ άλλα 12 δισεκατομμύρια εκ μέρους ιδιωτών αρπακτικών ταμείων, που θα βγάλουν τα χρήματα αυτά στο Νιου Τζέρσεϋ και στο Ντέλαγουερ. Μπορεί να είπα ανοησία. Πείτε το μου! Μέσα σε δώδεκα μήνες, είκοσι φορές το έχω αναφέρει σε αυτή την Αίθουσα. Τσιμουδιά! Καμία απολύτως απάντηση.

Φέρνω και ένα τρίτο παράδειγμα δημόσιων εγγυήσεων. Εδώ ήρθατε μετά τον Ιούνιο, τη Σύνοδο Κορυφής και θριαμβολογούσατε για τα 72 δισεκατομμύρια που θα πάρετε από την Ευρώπη. Σας έκανα μια συγκεκριμένη ανάλυση, την κατέθεσα και στα Πρακτικά της Βουλής, που αποδεικνύει ότι δεν θα πάρουμε πάνω από 10 δισεκατομμύρια καθαρά ενισχύσεις. Και μάλιστα σας είχα πει ότι εντός του 2021, στην καλύτερη περίπτωση να πάρετε 3 δισεκατομμύρια. Επιβεβαιώθηκα γιατί ο κ. Σταϊκούρας, στον Προϋπολογισμό του Κράτους, τον περασμένο Δεκέμβρη για το 2021, ενέγραψε μόλις 2,5 δισεκατομμύρια.

Καμία απάντηση όμως. Ήταν σωστή η ανάλυση που σας έκανα; Ήταν λάθος; Αν ήταν λάθος, γιατί δεν με κατακεραυνώνετε με μία απόδειξη ότι αυτά που λέω δεν στέκουν; Δεν είναι διάλογος αυτός.

Είχατε πει και κάτι άλλο, κύριε Πρωθυπουργέ, μέσα εδώ, το οποίο εγώ το χειροκρότησα κιόλας απολύτως ανοήτως, γιατί δεν το εννοούσατε, όπως απεδείχθη. Είχατε πει ότι οι ενισχύσεις μας ενδιαφέρουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι τα δάνεια και δεν θα τα πάρουμε και ότι δεν τα χρειαζόμαστε. Δεν τα θέλουμε.

Κι όμως, πριν από μερικές εβδομάδες, εδώ, από αυτό το Βήμα ανέγνωσα ένα άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», όπου υπήρχε πλήρες ρεπορτάζ για την τηλεδιάσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών με τις Βρυξέλλες για το πώς θα πάρετε αυτά τα 12 δισεκατομμύρια -άλλα 12 δισεκατομμύρια είναι αυτά- δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους ιδιώτες. Καμία άλλη Κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης για ιδιώτες. Εσείς το κάνατε. Δεν θα το κρίνω. Απλώς, διαψεύδει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» εσάς. Ποιος έχει δίκιο; Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ή εσείς; Το έθεσα το ερώτημα. Τσιμουδιά για απάντηση.

Έθεσα κι ένα άλλο ερώτημα, εάν όντως αυτά τα 12 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνε στους ιδιώτες, όπως ζητάτε, σύμφωνα με την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», όχι με την «ΑΥΓΗ» ή με το ΜέΡΑ25, θα υπάρχουν εγγυήσεις του Δημοσίου; Τσιμουδιά! Αυτή είναι η ποιότητα του δημόσιου διαλόγου.

Την περασμένη εβδομάδα, εδώ, έθεσα ένα πολύ πιο απλό ερώτημα και σε πολύ πιο ανθρώπινο επίπεδο και χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση. Μετέφερα ένα απλό ερώτημα από πενήντα οικογένειες συμπατριωτών μας από τη Λέσβο που μου ζήτησαν να σας το μεταφέρω στη Κυβέρνηση: Θέλουν να πάρουν στο σπίτι τους μία οικογένεια προσφύγων που βρίσκεται μέσα στην παγωνιά. Πενήντα οικογένειες, δηλαδή, θέλουν να πάρουν από μία οικογένεια προσφύγων και δεν τους αφήνουν. Το ερώτημα ήταν: Θα κάνετε κάτι για να επιτρέψετε να τους πάρουν αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους; Σιγή. Ούτε «ναι» ούτε «όχι», άλλα η γνωστή τσιμουδιά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσα να δώσω εκατοντάδες τέτοια παραδείγματα. Η Κυβέρνηση αυτή συνδυάζει τη σιωπή με τη διαστρέβλωση, για να σκοτώσει τον διάλογο εντός της Βουλής. Δολοφονείτε καθημερινά την ισηγορία σε αυτήν την Αίθουσα, χτίζοντας λιθαράκι-λιθαράκι μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα στη βάση της πλειοψηφίας σας. Και σήμερα, που τα βρίσκετε σκούρα με το «MeToo» έρχεστε να μας κάνετε διάλεξη για την ποιότητα της δημοκρατίας.

Κύριε Μητσοτάκη, ο κόσμος γνωρίζει ποιοι είστε. Μπορεί να σας ψήφισε, αλλά μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι σας ψήφισε θετικά. Ο λαός, τα τελευταία δέκα χρόνια της χρεοδουλοπαροικίας, πάντα τιμωρεί αυτούς που του φέρνουν μνημόνιο –ο κ. Τσίπρας τους έφερε δύο, ένα το 2015 κι ένα το 2018- ψηφίζοντας την Αντιπολίτευση. Δεν ξεχνάει, όμως, ο λαός πως κάποιοι ξέχασαν να πληρώσουν τον λογαριασμό της SIEMENS για κάποιο τηλεφωνικό κέντρο. Δεν ξεχνάει την εθνική ταπείνωση, να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι «Χριστοφοράκοι» και να είναι μονίμως στο απυρόβλητο. Δεν ιδρώνει το αυτί του κόσμου με τις εξεταστικές συγκάλυψης του ενός και του άλλου.

Μιλάτε για ποιότητα της δημοκρατίας; Τολμάτε να βάζετε αυτές τις λέξεις στο στόμα σας, όταν η παράταξή σας σέρνει τη δημοκρατία μέσα στον «βούρκο της διαπλοκής», που αν δεν κάνω λάθος είναι μια εύστοχη λέξη που ο πατέρα σας εφηύρε. Μια δημοκρατία που τη θυσιάσατε στον βωμό των πέντε «νταβατζήδων», για να αναφερθώ και σε μια άλλη εύστοχη έκφραση του Κώστα Καραμανλή. Μιλάτε για μια δημοκρατία, της οποίας τα θεσμικά εργαλεία, τα κλειδιά της, από το 2010 έχετε παραδώσει στους ξένους δανειστές. Μιλάτε εσείς της Νέας Δημοκρατίας περί δημοκρατίας, όταν μ’ ένα νεύμα της κ. Μέρκελ -αν θυμάστε- τότε το 2011 τρέξατε να κατεβάσετε από τις ιστοσελίδες σας ό,τι αντιμνημονιακό σας είχε μείνει από το Ζάππειο.

Μιλάτε και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, που ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον γενναίο μας λαό στους δρόμους για να πει το μεγάλο «ΟΧΙ» στην Τρόικα, ποντάροντας ότι ο λαός θα σκιαχτεί. Και όταν ο λαός δεν σκιάχτηκε, τρομοκρατημένος ο κ. Τσίπρας μαζί μ’ εσάς και με το Κίνημα Αλλαγής, που λείπει σήμερα, ανατρέψατε τον λαό.

Εσείς όλοι μαζί επιβεβαιώνετε χρόνια τώρα κάτι που έλεγε ένας αναρχικός, ότι αν η Δημοκρατία μπορούσε ν’ αλλάξει κάτι, θα είχε καταργηθεί. Αναδείξατε με γκεμπελσικό τρόπο το γιγάντιο ψέμα σε πυρηνικό όπλο της προπαγάνδας. Το ψέμα, για παράδειγμα, ότι η διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε δεκάδες -μετά το κάνατε και εκατοντάδες- δισεκατομμύρια. Γκέμπελς: Παίρνεις ένα ψέμα και το διογκώνεις, για να γίνει πιο πιστευτό.

Δεν κόστισε απολύτως τίποτα η διαπραγμάτευση σε σχέση με αυτά που κόστισαν τα μνημόνιά σας και πριν από αυτό τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που φορτώσατε στις πλάτες του ελληνικού λαού εκ μέρους των ολιγαρχών.

Το ψέμα πως έκλεισα τις τράπεζες, όταν εσείς μαζί με τον κ. Στουρνάρα, μαζί με την κ. Μπακογιάννη, με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη δημιουργούσατε το bankrun, που ήταν προπομπός για να κλείσουν, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Ντράγκι, οι τράπεζες. Γιατί; Για να αποφευχθεί η και σήμερα εθνικά αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Για χρόνια τώρα αναπαράγεται το ψεύδος ότι σε εκείνο το Eurogroup ο κακομοίρης ο Μοσκοβισί, ο ανόητος Ντάισελμπλουμ, ο «όχι σε όλα» Σόιμπλε, ερχόντουσαν δήθεν σε εκείνα τα Eurogroup όλο ιδέες και προτάσεις και κάποιος πήγαινε εκεί απροετοίμαστος και επιθετικός. Και όταν κατέθεσα τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά, ως όφειλα, για να ανέβει το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου -να με κατηγορήσετε για αυτά που είπα και όχι για αυτά που δεν είπα-, ο κ. Τασούλας έντρομος πήγε να προστατεύσει τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον κ. Ντράγκι, την κ. Λαγκάρντ. Πώς; Επιστρέφοντας το στικάκι.

Κι όταν εμείς δεν πτοηθήκαμε και για να -το επαναλαμβάνω- ανεβάσουμε το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης μεταξύ μας, δημοσιοποιήσαμε τα Euroleaks, τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά συνεδριάσεων του Eurogroup, τσιμουδιά από εσάς. Τσιμουδιά από εσάς!

Μπορούσατε, καθώς είχατε πεδίον δόξης λαμπρόν, να ακούσετε δεκάδες ώρες συνεδριάσεων και να κατηγορήσετε. Όμως, δεν το κάνατε.

Και έρχομαι τώρα στον περασμένο Απρίλιο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τότε που σας ξίνισε την 8η Απριλίου σε αυτήν την Αίθουσα η πρόβλεψη που είχα κάνει ότι η ύφεση θα είναι τουλάχιστον 10%. Εκείνο το βράδυ στήσατε τη σκευωρία της Αίγινας.

Ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, ότι μόλις προχθές μου ήρθε νέο πρόστιμο από τον κ. Χρυσοχοΐδη, από την Ασφάλεια Αθηνών, για άσκοπη -λέει- μετακίνηση. Σήμερα θα το κάνετε; Θα μου στείλετε και άλλο; Γιατί από την Αίγινα ήλθα. Αν είναι δυνατόν εσείς να μιλάτε για ποιότητα δημοκρατίας και για ποιότητα του δημοσίου διαλόγου μετά από αυτές τις σκευωρίες.

Να αναφερθώ στη 17η Νοεμβρίου, όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης υποχρέωσε εκατοντάδες νέα παιδιά αστυνομικούς να παραβιάσουν το καθήκον τους απαγορεύοντας σε επτά Βουλευτές του ΜέΡΑ25, που με όλες τις προφυλάξεις ήθελαν να κάνουν μία συμβολική διαμαρτυρία, την ώρα που εσείς μαζί με άλλους είκοσι και την Πρόεδρο της Δημοκρατία ήσασταν στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Και μιλάτε εσείς για ποιότητα δημοκρατίας;

Προχωρήσατε μετά, για δύο Βουλεύτριες του ΜέΡΑ25 για πράγματα που είπαν από αυτό το Βήμα της Βουλής, για αλήθειες που είπαν, και τις σέρνετε στα δικαστήρια. Και τολμάτε να μιλάτε για ποιότητα δημοκρατίας;

Τόλμησαν οι πραιτωριανοί του κ. Χρυσοχοΐδη να προπηλακίσουν την Αντιπρόεδρο της Βουλής, την Σοφία Σακοράφα, και τολμάτε να μιλάτε για ποιότητα της δημοκρατίας;

Πάψτε να προσποιείστε ότι δεν το γνωρίζετε. Η Δημοκρατία κατελύθη σε αυτήν τη χώρα το 2010. Εάν δεν με πιστεύετε, κοιτάξτε το αγαπημένο σας περιοδικό -πρέπει να είναι ένα από τα αγαπημένα σας περιοδικά- τον «Economist», κοιτάξτε το «Democracy Index», να δείτε την κατρακύλα του δείκτη του «Economist» για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Κύριε Μητσοτάκη, αναφέρθηκα προηγουμένως στη Σοφία Μπεκατώρου, στην οποία χρωστάμε και εμείς και εσείς το σπάσιμο του φράγματος της σιωπής.

Συνειδητοποιείτε, όμως, αλήθεια, από πού κρατά αυτό το φράγμα; Έχετε συναίσθηση του ρόλου της παράταξής σας διαχρονικά στην οικοδόμηση και διατήρησή του; Ναι, είναι αλήθεια έχουν υπάρξει σπουδαίες αστές γυναίκες, όπως η έξοχη Καλλιρρόη Παρρέν με την «Εφημερίδα των Κυριών», που από τον 19ο αιώνα παλεύουν να ρίξουν αυτό το τείχος, το φράγμα της σιωπής.

Όμως, οι πρώτες που το έριξαν επί της ουσίας ήταν οι αντάρτισσες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, οι οποίες πολέμησαν, όχι μόνο κόντρα στους ναζί, αλλά πολέμησαν και κόντρα στον πρότερο τρόπο ζωής τους κάτω από την μπότα της στυγνής πατριαρχίας.

Η εμφυλιοπολεμική Δεξιά έκανε τα πάντα για να τις επιστρέψει στον γύψο της πατριαρχίας, για τη διατήρηση του δικαιώματος των ανδρών στη βία απέναντι στις γυναίκες, κυρία Μπακογιάννη.

Mε μεγάλη βοήθεια από εκπροσώπους, ιδίως γυναίκες, της παράταξής σας. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι πολλές φορές οι χειρότεροι εχθροί των γυναικών είναι οι ίδιες οι γυναίκες, όπως και στη Νότια Αφρική οι αστυνομικοί του καθεστώτος απαρτχάιντ ήταν μαύροι.

Μια παρένθεση εδώ, για να είμαστε ξεκάθαροι. Και νομίζω ότι τουλάχιστον σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ο βιασμός δεν έχει καμία σχέση με το σεξ. Είναι πράξη βίας και απόπειρα επέκτασης της πατριαρχικής εξουσίας στο θύμα. Δεν αφορά τις κοινή συναινέσει σεξουαλικές προτιμήσεις ενηλίκων, είτε είναι ετεροφυλόφιλοι είτε είναι ομοφυλόφιλοι. Κλείνω την παρένθεση.

Να σας θυμίσω τι είχε γίνει σ’ αυτήν την Αίθουσα το 1983. Να σας θυμίσω πως σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει και είχατε αποχωρήσει, όταν ψηφιζόταν σ’ αυτήν την Αίθουσα τότε από το ΠΑΣΟΚ – εκείνο το ΠΑΣΟΚ που δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό- το πιο προοδευτικό Οικογενειακό Δίκαιο στη χώρα. Εσείς καταγγείλατε και φύγατε, η παράταξή σας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν γίνατε το 1989 κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη του πρεσβύτερου έδωσε διέξοδο στα αδιέξοδα όνειρα των εργολάβων, νταβατζήδων κατά Κώστα Καραμανλή, για να μονοπωλήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι καθρέφτες της κοινωνίας απλά, είναι διαμορφωτές. Δίνοντάς τα στους πλειοδότες ολιγάρχες, κάνατε το πρώτο βήμα τότε, το 1989, για να θάψετε τον πολιτισμό. Γιατί η διαδικασία της πλειοδοσίας, στην τηλεόραση ιδίως, δεν είναι ότι παράγεις μια εκπομπή και την πουλάς στους τηλεθεατές. Δεν είναι σαν πατάτες και ντομάτες. Αυτό που κάνει η ιδιωτική τηλεόραση είναι ότι εγκλωβίζει την προσοχή του κοινού με εικόνες ανατριχιαστικού κιτς και μετά την πουλά στους διαφημιστές. Έτσι χτίζεται η νεοφιλελεύθερη τυραννία του θεάματος και της προπαγάνδας.

Κάπως έτσι χτίστηκε κι εδώ, με μπροστάρηδες απ’ έξω τον μεγάλο Ρούπερτ Μέρντοχ, που πλούτισε στη βάση της αρχής ότι ποτέ κανένας δεν έχασε χρήματα υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κοινού, και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που πλούτισε στη βάση μιας άλλης αρχής, ότι τίποτα δεν εγκλωβίζει την προσοχή του κοινού περισσότερο από την εικόνα της γυναίκας-γλάστρας-εργαλείο. Το life style που ξεκινάει με την ιδιωτική τηλεόραση εδώ των ολιγαρχών, στη βάση της πλειοδοσίας, έφερε την πλήρη εμπορευματοποίηση κορμιών και ψυχών, με μια αισθητική Χιου Χέφνερ, από το Nitro μέχρι τον Μαστοράκη στον ΑΝΤ1. Επέστρεψαν έτσι τα καλλιστεία, γέμισαν τα πλατό με γυναίκες-γλάστρες-αντικείμενα, που ο κάθε padre padrone έβλεπε και βλέπει ως πραμάτεια.

Και έτσι μεταλλάχθηκε η πατριαρχική εξουσία, που πάντα ταλαντευόταν μεταξύ της εικόνας της γυναίκας-αγίας και της εικόνας της γυναίκας-πόρνης. Αυτή η πλήρης και βίαιη εμπορευματοποίηση της γυναίκας άνοιξε το δρόμο για τη βίαιη εμπορευματοποίηση όλων, και των παιδιών και των νέων ανδρών, gay και straight.

Το life style σας, παράλληλα, έσβησε το φως της ενημέρωσης. Αντί για ερευνητική δημοσιογραφία, ριάλιτι. Αντί για δημοσιογραφία, κουτσομπολιό. Αντί για διάλογο, παράθυρα και κλειδαρότρυπες.

Και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, κάνατε κάτι διαφορετικό; Κάνατε κάποια ριζική αλλαγή στην ιδέα της πλειοδοσίας των ιδιωτών; Όχι. Απλά ποντάρατε σε κάποιους ολιγάρχες που θα δημιουργούσαν ένα δίπολο, ένα δυοπώλιο, κάποιοι από αυτούς να στηρίζουν εσάς, κάποιοι τους άλλους. Τελικά, σας πούλησαν οι δικοί σας ολιγάρχες. Γιατί να το κρύψουν άλλωστε; Ό,τι όφειλαν από το 1989, το όφειλαν στον Μητσοτάκη τον πρεσβύτερο.

Κύριε Πρόεδρε, θα χρησιμοποιήσω λίγο χρόνο από τη δευτερολογία μου. Δεν θέλω να καθυστερήσω τον Πρωθυπουργό που έχει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής.

Μαζί με τα μνημονιακά κόμματα, τα κόμματα της κεκαλυμμένης χρεοκοπίας, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής, χρεοκοπήσατε όλοι μαζί τον πολιτισμό φέροντας στο limit up την εξαθλίωση τόσο της κοινωνίας όσο και της δημοκρατίας. Και να σου τώρα έρχεται και η πανδημία και καθιερώνει με τη λίστα Πέτσα και επισήμως τη διαπλοκή ολιγαρχικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ολιγαρχικής Κυβέρνησης.

Κάπου εκεί, «μέσα μαζικής αποβλάκωσης» και μνημονιακές κυβερνήσεις εξασφαλίσατε ότι ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ο Μάρξ για τις εκλογές. «Είναι κάτι που συμβαίνει…», είχε πει ο Μάρξ, «…κάθε τρία, τέσσερα χρόνια, όταν ο λαός αποφασίζει ποιος εκπρόσωπος της ολιγαρχίας θα διαστρεβλώνει τη βούλησή του εντός του Κοινοβουλίου».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας είμαστε ειλικρινείς. Είμαστε εδώ σήμερα επειδή μία νέα γυναίκα άνοιξε το στόμα της. Μίλησε και τα λόγια της έσπασαν το ένα «απόστημα» μετά το άλλο, βάζοντας και τον Πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση, χωρίς να θέλω να αποδώσω ευθύνες. Το «απόστημα» αυτό δεν είναι επιδερμικό, δεν ξεριζώνεται με μία ηλεκτρονική πλατφόρμα ή με κάποιον κατάλογο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κύριε Μητσοτάκη ή της ΕΛΑΣ. Οι ρίζες του «αποστήματος» πάνε βαθιά. Ξεκινούν από την προ-καπιταλιστική πατριαρχεία, ενισχύονται με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και γίνονται turbo πια, όταν έρχονται σε επαφή με αγορές που νέμεται η διεθνής ολιγαρχία, με τα πρωτοπαλίκαρα της τρόικας που καταργούν την κυριαρχία, που καταργούν τη Δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που βλέπουμε σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση είναι η άλλη όψη της χρεωκοπίας. Μαζί με την οικονομική κατάρρευση του 2010, κατελύθη το κράτος δικαίου σ’ αυτή τη χώρα, όπως ήταν και φυσιολογικό. Σημαδιακή στιγμή η Άνοιξη του 2012, όταν προσγενής με τη Χρυσή Αυγή η πολιτεία μετετράπη σε κράτος «βιαστή» εκ μέρους των νοικοκυραίων, αγοραστών κορμιών ερειπίων. Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοΐδης από την ίδια θέση που του έχετε δώσει σήμερα έδωσε εντολή για τον σωματικό και ψυχολογικό βιασμό, για τη δημόσια διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.

Νοιάζεστε, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, για τη Δημοκρατία και για τις ευάλωτες γυναίκες; Δείτε σήμερα κιόλας στο «YouTube» το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή «Ερείπια: Το χρονικό μιας διαπόμπευσης» και στοχαστείτε το θράσος του κ. Μητσοτάκη να παραδίδει μαθήματα ήθους, δημοκρατίας και ευαισθησίας απέναντι στα θύματα της βίας, όταν αυτή τη στιγμή έχει επιλέξει τον ίδιο κ. Χρυσοχοΐδη για να του παραδώσει όχι μόνο τη δημόσια ασφάλεια, το οικογενειακό άσυλο -θυμάστε την οικογένεια Ινδαρέ-, αλλά και τα πανεπιστήμια και τους πρόσφυγες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Δεν είναι καν πλέον θέμα Δημοκρατίας. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα.

Για εμάς, για το ΜέΡΑ25, ο αγώνας για την ολιγαρχία, ο αγώνας για να σπάσει η ολιγαρχία, για την απελευθέρωση από το χρέος πάει χέρι-χέρι με έναν νέο φεμινισμό. Διατρανώνουμε πως χωρίς απελευθέρωση από την ταξικότητα, τα μνημόνια και την τυραννία της ολιγοπωλιακής αγοράς, γυναικεία απελευθέρωση δεν υπάρχει. Χωρίς πάταξη της πατριαρχίας, η ταξικότητα, ο αυταρχισμός και ο βιασμός ψυχών και κορμιών θα διαιωνίζεται. Όσο οι γυναίκες καθυποτάσσονται, τόσο θα ενισχύεται η πατριαρχική «ιδιωτικομανία». Και όσο ενισχύεται η «ιδιωτικομανία», τόσο οι γυναίκες θα υποτάσσονται όλο και πιο βάναυσα. Για να το πω ωμά, η εξάρτηση από την αγορά σκλαβώνει τις γυναίκες, ακόμα και όταν κάποιες γυναίκες αποκτούν πλούτο και δύναμη στην αγορά. Αν και η αγορά είναι γραμματικά γένους θηλυκού, η εξάρτηση από την αγορά είναι η αιχμή του δόρατος της σύγχρονης πατριαρχίας.

Κύριε Μητσοτάκη, θλιβόμαστε που δεν καταφέρατε να βρείτε πάνω από δύο γυναίκες για το Υπουργικό σας Συμβούλιο. Από τους είκοσι Υπουργούς, είκοσι πέντε αν βάλετε και τους Αναπληρωτές, μόνο δύο είναι γυναίκες. Θλιβόμαστε ακόμα πιο πολύ που η πατριαρχική σας Κυβέρνηση επέλεξε δύο γυναίκες σε καίρια Υπουργεία με εντολή την ενίσχυση της επιθετικής πατριαρχίας, δύο κυρίες τις οποίες εσείς επιφορτώσατε με αλλαγές που θα μείνουν στην ιστορία με μελανά χρώματα.

Η μία είναι η Υπουργός Παιδείας που ετοιμάζεται να παραδώσει τα πανεπιστήμια στον κ. Χρυσοχοΐδη και η οποία μόλις προχθές έγινε συνένοχος σε αυτό το έγκλημα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών μάς περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο φοιτήτριες, καθ’ όλα σωστές φοιτήτριες, που το μόνο έγκλημα που έκαναν ήταν να διαμαρτυρηθούν κόσμια και ήρεμα εναντίον του νομοσχεδίου της Υπουργού, προσήχθησαν βίαια και συνελήφθησαν από τον κ. Χρυσοχοΐδη. (DE)

Η άλλη είναι η Υπουργός Πολιτισμού, μιας Υπουργού Πολιτισμού ταγμένης. Εγώ δεν αμφισβητώ ούτε την επιστημονική της επάρκεια ούτε το ήθος της. Ακούω αυτά που λέει. Από αυτά που λέει και αυτά που έχει πει σε αυτή την Αίθουσα και στις συνεντεύξεις της είναι ταγμένη στο να συγχέει τις πολιτιστικές με τις αγοραίες αξίες, την υποκρισία με την υποκριτική τέχνη, την ώρα που αφήνει ανυπεράσπιστους όχι μόνο στην οικονομική πανδημία και στην πείνα τους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους της πολιτιστικής παραγωγής έναν χρόνο ολόκληρο, αλλά και τα θύματα των θυτών που η πολιτεία επέλεξε τα «τσουβαλιάζει» με τους θύτες τους.

Εμείς, όμως, κύριε Μητσοτάκη, δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να ζητήσουμε την παραίτηση της κ. Κεραμέως ή της κ. Μενδώνη. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Ζητούμε την παραίτηση και αυτών που θα τις διαδεχθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Παιδείας. Ούτε την αποπομπή του κ. Χρυσοχοΐδη ζητούμε, γιατί έτσι και αλλιώς αμφισβητώ αν μπορείτε να τον διώξετε. Είναι ο δικός σας Πέτρος Γαρουφαλιάς.

Αν αποφασίσουμε να ζητήσουμε την αποπομπή του, θα αποτανθούμε στην Αμερικανική Πρεσβεία. Ξέρουμε πού θα πάμε.

Να τα ακούσετε, να τα ακούσετε.

Ναι, κύριε Μητσοτάκη, το ΜέΡΑ25 δεν στοχοποιεί κανένα στέλεχός σας. Σας θεωρούμε συνυπεύθυνους.

Η παράταξη που πρωταγωνίστησε με τον Μητσοτάκη τον πρεσβύτερο στην εκπόρνευση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το κόμμα που μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ παραδώσετε τα κλειδιά του δημοκρατικού κράτους στην Τρόικα, εσείς, η σημερινή Κυβέρνηση, στρέφετε καθημερινά νέες και νέους αστυνομικούς, βιάζοντας έτσι και τις δικές τους ψυχές, εναντίον φοιτητών, γιατρών, εργαζόμενων. Παραδίνετε την παιδεία και την πολιτιστική παραγωγή σε αγράμματους κολεγιάρχες, σε Υπουργούς-εκτελεστές και βέβαια, στα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη.

Αφού η παράταξή σας και η ολιγαρχία που εκφράζει βίασε την αλήθεια, την αξιοπρέπεια και την αισθητική αυτής της χώρας, τώρα ήρθατε εδώ να μας μιλήσετε για δημοκρατία, για ποιότητα διαλόγου, για πνεύμα και για ηθική. Σας θυμίζω τον αξέχαστο Βασίλη Αυλωνίτη στην «Ωραία των Αθηνών»! Αυτός είναι ο στόμφος σας! Όταν μιλάτε εδώ για δημόσιο διάλογο και ποιότητα δημοκρατίας, τον Αυλωνίτη μάς θυμίζετε. Σας το λέμε και σας προειδοποιούμε.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή σας.

Το μήνυμα του ΜέΡΑ25 σήμερα, από αυτό το Βήμα, προς κάθε πολίτη της χώρας είναι ξεκάθαρο: Ό,τι έκαναν οι αστυνομικοί του κ. Χρυσοχοΐδη το 2012 στις ψυχές και στα κορμιά των οροθετικών γυναικών, ό,τι έκαναν, κύριε Μητσοτάκη, οι επιλεγμένοι από την πολιτεία μας -την πολιτεία της βίαιης πατριαρχίας- στις αθλήτριες, στους νέους άντρες, σε ηθοποιούς και σε προσφυγόπουλα είναι σαν να τα έκαναν σε μας, σαν να τα έκαναν στα παιδιά μας. Ναι, ζητώ συγγνώμη που κάποτε μίλησα για τον πολιτικό σας πολιτισμό! Mea culpa!

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι αδύνατος ο ποιοτικός διάλογος μαζί σας. Όπως είναι αδύνατος ο ποιοτικός διάλογος με την κ. Κεραμέως για πανεπιστήμια, με την κ. Μενδώνη για τον πολιτισμό. Είναι μάταιη και η όποια συζήτηση μαζί σας περί δημοκρατίας και ποιότητας του διαλόγου. Τον διάλογο αυτό το ΜέΡΑ25 τον κάνει με την κοινωνία των πολιτών. Ήδη τον κάνουμε και θα συνεχίσουμε να τον κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information