Loading...

Ώρα για αυτοκριτική στον Καιρό της Τεχνοφεουδαρχίας – Συνέδριο #8

21/06/2021 by

Δύο χρόνια πέρασαν από τότε που μπήκαμε στη Βουλή με το σπαθί μας, χωρίς την παραμικρή δέσμευση σε συμφέροντα. Τρία χρόνια από την ίδρυση του ΜέΡΑ25. Κάτι πάνω από πέντε χρόνια από την ίδρυση του DiEM25. Έχουμε κάνει πολλά με πολύ λίγα. Ώρα όμως για αυτοκριτική. Εν όψει Τεχνοφεουδαρχίας απαιτείται ριζοσπαστικοποίηση του DiEM25-ΜέΡΑ25

Το κίνημά μας προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει την πανευρωπαϊκή απήχηση του ΟΧΙ. Αποτύχαμε για τρεις λόγους:

  • Η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ που έπληξε τα κινήματα σε όλη την Ευρώπη

  • Η συντηρητικοποίηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Πρασίνων

  • Η ΕΚΤ που, την ώρα που μας έκλεινε τις τράπεζες για να πνίξει το ΟΧΙ, τύπωνε όσα ευρώ χρειάζονταν για να αποσοβήσει την διάλυση του ευρώ με αντίτιμο το βάθεμα της κοινωνικής κρίσης και των ανισοτήτων που ενισχύουν την Ακροδεξιά.

Καθώς η επήρεια της Ελληνικής Άνοιξης γλιστρούσε στη λήθη, και τα προοδευτικά κινήματα ηττώνταν, οι αύξουσες κοινωνικές αντιδράσεις ενίσχυαν την ξενοφοβία, τον αυταρχισμό, την Άκρα Δεξιά – κι έτσι το κατεστημένο.

Το DiEM25 είχαμε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις. Όμως, το αναλυτικό και ιδεολογικό μας πρόταγμα ήταν ημιτελές, αδύναμο. Δώσαμε  έμφαση στην ανοσία της ΕΕ προς την Δημοκρατία. Και δεν δώσαμε αρκετή έμφαση στην ανάλυση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.

Ήρθε η στιγμή να επανορθώσουμε βάζοντας στο μικροσκόπιο τον παραλογισμό του εκμεταλλευτικού ευρωπαϊκού συστήματος, τον οποίο η πανδημία μεγέθυνε. Τι βλέπουμε;

Βλέπουμε την απαγκίστρωση του κόσμου του χρήματος από τον καπιταλισμό. Την ΕΚΤ να παίρνει τηλέφωνο την Deutsche Bank: «Να σας δώσουμε μερικά δις με αρνητικό επιτόκιο να τα δανείσετε μπας και κινηθεί η οικονομία;» «Αμέ!», απαντούν αυτοί. Κατόπιν οι της Deutsche Bank τηλεφωνούν στην Volkswagen: «Να σας δώσουμε μερικά δις με μηδενικό επιτόκιο;» «Αμέ!», λένε κι εκείνοι. Παίρνουν οι διευθυντάδες της Volkswagen τα δις και αγοράζουν μετοχές της… Volkswagen στέλνοντας την τιμή της μετοχής της Volkswagen στα ύψη, μαζί και τα μπόνους τους που εξαρτώνται από την τιμή της μετοχής τους. Έτσι, χωρίς ούτε ένα ευρώ για πράσινες επενδύσεις ή για θέσεις εργασίας πλουτίζουν τραπεζίτες, διευθυντάδες και χρηματιστές.

Βλέπουμε κι ένα νέο μετακαπιταλιστικό είδος εντατικοποιημένης εκμετάλλευσης: Μπείτε στην ιστοσελίδα της Amazon, την μεγαλύτερη «αγορά» στον κόσμο.  Ξέρετε ότι μόλις βγήκατε από τον καπιταλισμό; Για σκεφτείτε το: Εντός της Amazon, ένας άνθρωπος ονόματι Τζεφ Μπέζος ελέγχει τα πάντα. Είναι σα να περπατάς σε εμπορικό δρόμο και ξάφνου να συνειδητοποιείς ότι ένας κατέχει κάθε μαγαζί, ελέγχει κάθε προϊόν που αγοράζεις, του ανήκουν τα πεζοδρόμια, η άσφαλτος, ο αέρας που αναπνέεις κι ο οποίος μάλιστα ελέγχει πλήρως τι βλέπουν και τι δεν βλέπουν τα μάτια σου. Αυτό συνοδοιπόροι δεν είναι καπιταλισμός. Πρόκειται για νέα μορφή φεουδαρχίας οικοδομημένη στην ψηφιακή τεχνολογία και πλήρως εξαρτημένη από τα βουνά χρήματος που παρέχει στους νέους φεουδάρχες το κράτος μέσω των κεντρικών τραπεζών.

Για πρώτη φορά το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν έχει ανάγκη την κερδοφορία – με τις μετοχές επιχειρήσεων χωρίς κέρδη να εκτινάσσονται στα ουράνια. Θεμελιώνεται σε ψηφιακά φέουδα και μεγάλες ροές κρατικού ψηφιακού χρήματος. Πρόκειται για ένα δυστοπικό μετακαπιταλισμό, μια Τεχνοφεουδαρχία.

Στόχος μας είναι να τον κατανοήσουμε πριν τον ανατρέψουμε. Για να τον κατανοήσουμε, το ΜέΡΑ25 ίδρυσε το mέta – το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. Για να τον ανατρέψουμε πρέπει να πάμε πολύ πέρα από τον Πράσινο Κεϋνσιανισμό που, ναι μεν, είναι αναγκαίος αλλά δεν είναι ικανός να φέρει την ανατροπή. Για αυτό πρέπει να περάσουμε από την αναδιανομή πλεονασμάτων στην αναδιανομή των μέσων παραγωγής.

Αυτά τα μεγάλα, μεσοπρόθεσμα ζητήματα πρέπει να τα συζητήσουμε ενδελεχώς στο 2ο Μέρος του Συνεδρίου μας, τον Νοέμβρη. Μαζί με το Καταστατικό μας. Μαζί με την εκλογή οργάνων. Αφού, αύριο και μεθαύριο, ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας των 22 θεματικών για το τι πρέπει να γίνει άμεσα.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information