Loading...

Για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

25/06/2019 by

 

Κεντρικός άξονας του ΜέΡΑ25 είναι ο ευρωπαϊκός διεθνισμός μας. Εμπνεόμαστε από γενιές ολόκληρες αγωνιστών που άφησαν τα σπίτια τους, που πήγαν σε χώρες μακρινές για να πολεμήσουν πλάι-πλάι με άλλους λαούς, υπέρ ανθρώπων που δεν γνώριζαν καν. Όταν, για παράδειγμα, οι φασίστες του Φράνκο προέλαυναν στην Ισπανία με την υποστήριξη του Χίτλερ, χιλιάδες γάλλοι, σκοτσέζοι, γερμανοί, έλληνες, αμερικανοί έσπευσαν να καταταχθούν στις Διεθνείς Ταξιαρχίες για να υπερασπιστούν την Ισπανική Δημοκρατία. Κανένας από τους Ισπανούς συντρόφους που τους υποδέχθηκαν δεν τους ζήτησε διαβατήριο ή να κάνουν αίτηση για ισπανική υπηκοότητα.

Με αυτές τις σκέψεις ήταν που διαφώνησα έντονα με δύο μηνύματα στο twitter του φίλου, και υποψήφιου με το ΜέΡΑ25, Στάθη Σταυρόπουλου στα οποία επιχειρηματολόγησε ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε υποχρέωση, είτε ηθική είτε από ευγένεια, να πάρει την ελληνική υπηκοότητα δεδομένου ότι εκλέχθηκε ευρωβουλευτής από τον ελληνικό λαό.

Δηλώνω ότι, αν είχα εκλεγεί ευρωβουλευτής στην Γερμανία, δεν θα ένιωθα καμία υποχρέωση να ζητήσω γερμανική υπηκοότητα. Μάλιστα, θα στηλίτευα οποιονδήποτε επιχειρηματολογούσε ότι είχα υποχρέωση να το κάνω. Εμείς, το ΜέΡΑ25-DiEM25 πασχίζουμε από την μέρα της ίδρυσής μας να διατρανώσουμε τον ευρωπαϊκό διεθνισμό, να κατεβάσουμε γερμανό υποψήφιο ευρωβουλευτή στην Ελλάδα, έλληνα στην Γερμανία, Ιταλό στην Γαλλία, κ.ο.κ.

Συνεπώς, η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν είχε καμία υποχρέωση να ζητήσει την ελληνική υπηκοότητα, ούτε καν ως ευγενική πράξη. Αρκεί ότι εκπροσώπησε τους μετανάστες εντός της ΕΕ που αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, που πέφτουν θύματα της πιο στυγνής εκμετάλλευσης, που εν τέλει είναι οι πρώτοι πάνω στους οποίους οι εργοδοσίες ασκούνται στο πως να ρευστοποιούν τους εργαζόμενους, βιαιοπραγόντας πάνω τους βάναυσα.

Το ΜέΡΑ25, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μας διεθνισμού, τιμά την Κωνσταντίνα Κούνεβα και όλους τους μετανάστες που σηκώνουν σε όλη της Ευρώπη την σημαία της αντίστασης στο θεσμικό πλαίσιο των επερχόμενου μεταμοντέρνου πανευρωπαϊκού εργασιακού μεσαίωνα.

ΥΓ. Στο ΜέΡΑ25  αποδεικνύουμε καθημερινά ότι ο έντονος, ειλικρινής μεταξύ μας διάλογος και η συμπόρευση-συντροφικότητα όχι μόνο συνυπάρχουν αλλά αλληλοδυναμώνονται!

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information