Loading...

Δεν μπαίνει θέμα νέου Μνημονίου κ. Μητσοτάκη. Είστε σε Μνημόνιο! Το ερώτημα είναι πως θα βγείτε – βγάζοντας παράλληλα το λαό από την μαζική καραντίνα μέσω μαζικών εξετάσεων

03/04/2020 by

Δεν μπαίνει θέμα νέου Μνημονίου κ. Μητσοτάκη. Είστε σε Μνημόνιο! Αρνούμενος να κάνετε τα ελάχιστα που απαιτούνται για να χρεοκοπήσουν λιγότεροι, απλά θα σφίγγει περισσότερο η μέγγενη του 4ου Μνημονίου καθιστώντας τη δική σας κυβέρνηση πιο δέσμια στην τρόικα που σας κρατά έτσι κι αλλιώς δέσμιους. Έχετε υποχρέωση άμεσα να προβείτε: Σε κουρέματα (όχι αναστολές) οφειλών. Σε άμεσες προσλήψεις 7000 γιατρών στο ΕΣΥ. Σε εγγύηση στους αγρότες ότι το κράτος θα αγοράσει τα αδιάθετα προϊόντα τους. Σε ΠΝΠ που θα παγώσει τον “Ηρακλή” και θα αποτρέψει νέο δανεισμό 12 δις υπέρ των αρπακτικών. Τέλος, όλες οι σοβαρές κυβερνήσεις σχεδιάζουν τη μετάβαση από την φάση της γενικής καραντίνας στην φάση των μαζικών εξετάσεων ώστε να μπαίνουν σε πραγματική καραντίνα οι φορείς και να αποδεσμεύονται οι μη φορείς. Εσείς;

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

«Μένουμε σπίτι» σας άκουσα να λέτε κλείνοντας τη σημερινή σας ομιλία από το… βήμα της Βουλής. Δεν θελήσατε να στηρίξετε τις προτροπές της δικής σας κυβέρνησης προς τους πολίτες να μην μετακινούνται όταν υπάρχει εναλλακτική – η εναλλακτική, εν προκειμένω, των συνεδριάσεων της Βουλής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Χαίρομαι που, αντίθετα με το αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ουγγαρία, το οποίο κατέλυσε τον Κοινοβουλευτισμό, δηλώνετε ότι η Βουλή παραμένει ανοικτή. Κι εμείς ανοικτή την θέλουμε. Όχι με μια χούφτα βουλευτές και υπουργούς αλλά και με τους 300! Αλλά σε τηλεδιάσκεψη. Με ζωντανή αναμετάδοσή της βέβαια από το Κανάλι της Βουλής.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας άκουσα να λέτε, ασκώντας κριτική σε όσους από εμάς καλούμε την κυβέρνηση να προβεί στο Μεγάλο Θετικό Δημοσιονομικό Σοκ που αρνείται, ότι «όσοι σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο»

Κρίνοντας από την φράση σας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν έχετε κατανοήσει ούτε το είδος ούτε το μέγεθος της Κρίσης που αντιμετωπίζετε.

Πρώτον, δεν μπαίνει θέμα νέου Μνημονίου κ. Μητσοτάκη. Είστε σε Μνημόνιο! Στο 4ο και πιο τοξικό που ετέθη σε ισχύ το καλοκαίρι του 2018. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείτε ότι σας συμφέρει αυτό που μόνο τους προκατόχους σας συμφέρει: Το αναμάσημα του παραμυθιού για έξοδο από το Μνημόνιο, όταν είμαστε σε πολύ συγκεκριμένο Μνημόνιο έως το 2060.

Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό που συμβαίνει με την δημοσιονομική σας ολιγωρία, με το ότι αρνείστε να κάνετε εκείνα τα ελάχιστα που απαιτούνται για να χρεοκοπήσουν λιγότεροι, απλά θα σφίγγει περισσότερο η μέγγενη του 4ου Μνημονίου καθιστώντας τη δική σας κυβέρνηση πιο δέσμια, ακόμα πιο ευάλωτη, στην τρόικα που σας κρατά έτσι κι αλλιώς δέσμιους;

Τί είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται και που δεν κάνετε; Σας τα έχουμε πει επανειλημμένως αλλά ας τα ξαναπώ εν τάχει:

  • Κουρέματα χρεών. Όχι αναβολές πληρωμών φόρων, εισφορών, δόσεων. Δεν βοηθά τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο τον αγρότη που δεν έχει και δεν θα έχει εισοδήματα να του πεις «μου τα δίνεις όλα αργότερα, και μάλιστα με τόκο». Μόνο το κούρεμα βοηθά.

  • Άμεσες προσλήψεις 7000 γιατρών στο ΕΣΥ. Τώρα. Σήμερα. Αν όχι τώρα, πότε;

  • Το κράτος να εγγυηθεί στους αγρότες ότι θα αγοράσει τα αδιάθετα προϊόντα τους τα οποία θα διοχετευτούν στις αγορές των πόλεων όπου οι εγκλωβισμένοι πολίτες ήδη βλέπουν τεράστιες ανατιμήσεις από τα ολιγοπωλιακά σουπερμάρκετ.

  • Κόκκινα δάνεια: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σήμερα, άμεσα, με την οποία να παγώνετε όχι μόνο κάθε πλειστηριασμό αλλά τον Νόμο «Ηρακλή». Όπως σας έχω θυμίσει κ. Πρωθυπουργέ, αν δεν παγώσετε τον «Ηρακλή» θα ενεργοποιηθεί η δημόσια εγγύηση από τα αρπακτικά ταμεία και τότε η κυβέρνησή σας θα αναγκαστεί να δανειστεί από την τρόικα άλλα 12 δις ευρώ υπέρ των ταμείων. Σας προειδοποιώ κ. Πρωθυπουργέ: Αν δεν κάνετε το αυτονόητο, να παγώσετε με ΠΝΠ τον «Ηρακλή», με αποτέλεσμα να αυξήσετε το δημόσιο χρέος κατά 12 δις αυτήν ιδίως την εποχή θα δώσετε το δικαίωμα να τεθεί το ερώτημα: Ποια συμφέροντα δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να παγώσει την αύξηση του δημόσιου χρέους υπέρ των ταμείων κατά 12 δις; Ποιοι κύκλοι της κυβέρνησης έχουν σχέσεις εξάρτησης από τα ταμεία αυτά;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Καταλάβετέ το: Χωρίς τη Μεγάλη Δημοσιονομική Τονωτική Ένεση που σας προτείνουμε, το χρέος θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ. Η δημοσιονομική τονωτική ένεση δεν είναι «παροχές που θα φέρουν Μνημόνιο». Είναι επένδυση στην μείωση της σκληρότητας του υπάρχοντος ασφυκτικού Μνημονίου.

Το Μνημόνιο είναι, σας θυμίζω, δεδομένο καθώς, επί της ουσίας, δεν βγήκαμε ποτέ από αυτό. Με τη πολιτική που ακολουθείτε, με την άρνησή σας να μας ακούσετε, το δημόσιο χρέος θα ανέβει τουλάχιστον στο 220% του εθνικού εισοδήματος εντός του 2021. Στο πλαίσιο του 4ου Μνημονίου που λειτουργείτε, τί νομίζετε ότι θα αντιμετωπίσετε του χρόνου; Αγάπες και αγκαλιές από την τρόικα; Ή σφίξιμο της μέγγενης της λιτότητας;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αυτοί είναι οι λόγοι που το ευρωομόλογο δεν είναι πολυτέλεια. Δεν είναι κάτι που καλό θα ήταν υπήρχε αλλά, ε, και να μην το δεχθούν εμείς θα προχωρήσουμε. Είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, είναι θέμα επιβίωσης της ΕΕ. Κατανοείστε αυτό: Δεν θα το πετύχετε αν δεν δηλώσετε, μαζί με τους άλλους οκτώ εκ των «9» που μαζί το ζητήσατε στη Σύνοδο Κορυφής, ότι θα ασκήσετε βέτο και θα αποχωρήσετε από κάθε Σύνοδο αν δεν εγκριθεί ευρωομόλογο 1 τρις ευρώ έκδοσης της ΕΚΤ.

Παρεμπιπτόντως, άκουσα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μιλά για έκδοση μεγάλου ευρωομόλογου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τον ΕΜΣ. Αναρωτιέμαι αν πρόκειται απλά για ανεπάρκεια του κ. Τσίπρα ή του οικονομικού του επιτελείου. Ή αν πρόκειται για εσκεμμένη υποστήριξη της σκληρής γραμμής του Βερολίνου που δείχνει το δρόμο στα μνημονιακά δάνεια του ΕΜΣ. Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας ότι δάνειο του ΕΜΣ, ακόμα και χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ακριβώς το αντίθετο του ευρωομόλογου, δηλαδή της αναδιάρθρωσης χρέους που μειώνει το εθνικό χρέος επιμερίζοντας το σε όλη την Ευρώπη;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θα κλείσω με το πιο άμεσο ζήτημα όσον αφορά την καθημερινότητα και την υγεία των πολιτών.

Το ΜέΡΑ25 στήριξε, και στηρίζει, τα μέτρα «συμπίεσης» της μεταδοτικότητας του ιού. Όμως, η κυβέρνηση είχε ιερή υποχρέωση να σχεδιάσει την μετάβαση από αυτή τη φάση της γενικής καραντίνας στη δεύτερη φάση των μαζικών εξετάσεων με στόχο τον διαχωρισμό των πολιτών σε εκείνους που είναι εν δυνάμει μεταδοτικοί φορείς και στους υπόλοιπους. Μόνο έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Δεν είναι δυνατόν να μην έχετε παρουσιάσει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τους επόμενους μήνες που, μεταξύ άλλων, να απαντά στα ερωτήματα:

  • Έχει η κυβέρνηση μεριμνήσει για τις μαζικές εξετάσεις που θα απαιτηθούν στη δεύτερη φάση;

  • Πού θα εξετάζονται οι πολίτες;

  • Σε ποια χρονική στιγμή, ή υπό ποιες ακριβώς συνθήκες θα ανακοινώσετε ότι η ελληνική κοινωνία περνά στην δεύτερη αυτή φάση;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όλες οι σοβαρές χώρες, αφ’ ενός, προβαίνουν σε Μεγάλη Δημοσιονομική Τονωτική Ένεση και, αφ’ ετέρου, σχεδιάζουν τη μετάβαση από την φάση της γενικής καραντίνας στην δεύτερη φάση των μαζικών εξετάσεων ώστε να μπαίνουν σε πραγματική καραντίνα οι φορείς και να αποδεσμεύονται οι μη φορείς.

Η δική σας κυβέρνηση δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μήπως ήρθε η ώρα η σοβαρότητα να αντικαταστήσει την σοβαροφάνειά σας;

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information