Loading...

Βάλσαμο στην ψυχή των ναζί η θεωρία των δύο άκρων & ο νέος νόμος για την ιθαγένεια – Βουλή, 8 ΟΚΤ 2020

09/10/2020 by

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες ήταν μια κορυφαία στιγμή για την ελληνική Πολιτεία. Από τη Δίκη της Χούντας έχουμε να ζήσουμε μια τέτοια στιγμή. Ας την γιορτάσουμε όλοι μαζί, έστω και για μερικά δευτερόλεπτα. Ο λαός έδιωξε το αβγό του φιδιού από το Κοινοβούλιο στις προηγούμενες εκλογές κι οι δικαστές, κάνοντας το καθήκον τους, το έκλεισαν στη φυλακή, όχι για τα πιστεύω τους, αλλά για τα εγκλήματά τους.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 είχαμε πει, βδομάδες πριν, ότι όταν θα έρθει η καταδίκη, που ελπίζαμε ότι θα έρθει όπως και ήρθε, θα γιορτάσουμε για πέντε λεπτά της ώρας μόνο γιατί αμέσως μετά θα ξαναρχίσουμε τον αγώνα εναντίον των δηλητηριωδών ιδεών του αβγού του φιδιού της Χρυσής Αυγής που δυστυχώς δεν καταδικάστηκαν, που δυστυχώς δεν εγκλείστηκαν, που δυστυχώς έχουν διαποτίσει όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά και την Κυβέρνηση και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Τελικά δεν προλάβαμε να γιορτάσουμε ούτε αυτά τα πέντε λεπτά. Για την ακρίβεια, σαράντα δευτερόλεπτα κράτησε η γιορτή. Το μπλοκ του ΜέΡΑ25 στην περιοχή ήταν ακριβώς απέναντι από το Εφετείο, στη διασταύρωση Λουκάρεως και Αλεξάνδρας, ακριβώς εκεί που ξεκίνησε -και το δηλώνω κατηγορηματικά- η απροσχημάτιστη και αναίτια διάλυση εκ μέρους της αστυνομίας.

Δηλώνω κατηγορηματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ήμασταν εκεί, στο σημείο εκείνο που ο λεγόμενος «Αίαντας», η «αύρα» και οι άνδρες των ΜΑΤ άρχισαν παράλληλα τη ρίψη πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνων, κάτι που συνέβη σαράντα δευτερόλεπτα ακριβώς μετά την ανακοίνωση από τα μεγάφωνα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Δεν είχε υπάρξει ούτε μία μολότοφ σε ολόκληρη την περιοχή. Το καταθέτω ενώπιον σας ως μάρτυρας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος, καμία ουσιαστική απειλή ούτε απέναντι στο κτίριο της Δικαιοσύνης, ούτε στους αστυνομικούς, ούτε σε πολίτες, ούτε σε περιουσίες.

Όταν καταφέραμε με τη σύζυγό μου να απεγκλωβιστούμε από εκείνο το δύσκολο σημείο και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε τη Λουκάρεως προς τον Λυκαβηττό με τα ίδια μου τα μάτια είδα μια διμοιρία των ΜΑΤ να ρίχνει δακρυγόνα πισώπλατα στους διαδηλωτές -κάποιοι μεγάλης ηλικίας έκαναν εμετό και προσπαθούσαν να αναπνεύσουν- οι οποίοι προσπαθούσαν να απομακρυνθούν ανηφορίζοντας τη Λουκάρεως προς τον Λυκαβηττό.

Βρισκόμουν στο ίδιο επίπεδο όχι με τον επικεφαλής, αλλά με τον πρώτο άνδρα που βρισκόταν μπροστά από την υπόλοιπη διμοιρία. Πολύ ήρεμα, παρά τα δικά μου αναπνευστικά προβλήματα εκείνη τη στιγμή, τον παρακάλεσα να σταματήσει να ρίχνει χημικά στους ανθρώπους που έφευγαν και δεν αποτελούσαν σε καμία των περιπτώσεων απειλή για κανέναν, πόσω μάλιστα για την αστυνομία ή την περιουσία ανθρώπου. Αφού με εξύβρισε με τον χειρότερο τρόπο, πάλι ήρεμα και όσο μπορούσα πιο ψύχραιμα του κατέστησα γνωστό ότι είμαι Βουλευτής. Και τότε γύρισε και μου είπε: «Ένας ακόμα λόγος να …» συμπληρώνοντας μια απειλή που δεν επιτρέπεται να κοινοποιήσω στο Κοινοβούλιό μας.

Συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, προσέξτε, παρακαλώ. Καμία σημασία δεν έχει ο οποιοσδήποτε Βαρουφάκης, ο οποιοσδήποτε Βουλευτής. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, δεν έχει καν σχέση με το κόμμα στο οποίο ανήκω. Δύο πράγματα έχουν σημασία, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης:

Πρώτον -και σκεφτείτε το- αν αστυνομικός την ώρα που υπερβαίνει το καθήκον του νιώθει άνετα να απειλεί Βουλευτή, σε απλούς πολίτες πώς νομίζετε ότι θα συμπεριφερθεί αυτό το όργανο;

Δεύτερο -για σκεφτείτε την πικρή ειρωνεία- την ώρα που οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής καταδικάζονταν εντός του Εφετείου, εντός του δικαστηρίου, οι ιδέες τους και το μίσος τους -όχι προς εμένα, για να μην σας πω ότι θεωρώ ότι δεν γνώρισε καν ποιος είμαι- αλλά το μίσος τους προς τους Βουλευτές, προς τον Κοινοβουλευτισμό, προς την κοινοβουλευτική Δημοκρατία εκφραζόταν χωρίς αναστολές εκείνη τη στιγμή, αυτό το χρυσαυγίτικο μίσος εναντίον του Κοινοβουλευτισμού, απέναντι σε όλους τους Βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης. Σκεφτείτε το αυτό.

Επειδή εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε καλοπροαίρετοι, ζήτησα να μιλήσω με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Με κάλεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης με τη γνωστή του ευγένεια και μιλήσαμε. Του εξήγησα με μεγαλύτερες λεπτομέρειες αυτά που σας είπα μόλις τώρα. Πραγματικά, προς τιμήν του, μού είπε ότι αυτό είναι απαράδεκτο κι ότι θα επιληφθεί. Θέλει να διερευνήσει τι συνέβη. Ζήτησα, για να μπορεί να γίνει μια τέτοια διοικητική έρευνα, όχι την απόλυση, αλλά την παύση, το να τεθούν δηλαδή σε διαθεσιμότητα ο ένας ή περισσότεροι αξιωματικοί που ήταν υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη διμοιρία. Αλλιώς πώς θα γίνει η ΕΔΕ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;

Τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης γύρισε και μου είπε: «Μα, αυτούς που κράτησαν όρθια την Αθήνα απέναντι σε αυτούς που ήθελαν να την κάψουν, μου ζητάτε να θέσω σε διαθεσιμότητα;» Με εκείνη τη φράση του, κυρίες και κύριοι, ο κύριος Υπουργός ακύρωσε την ευγένειά του.

Ποιοι κράτησαν όρθια χθες την Αθήνα, κύριε Υπουργέ; Το Όργανο του κράτους που δεν έφερε διακριτικά και που συμμετείχε σε διμοιρία που έριχνε πισώπλατα δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές, τη στιγμή που αυτοί -κάποιοι από αυτούς με αναπνευστικά προβλήματα- πάσχιζαν να απομακρυνθούν; Ο αξιωματικός αυτής της διμοιρίας που τους διέταξε να κάνουν κάτι τέτοιο είναι ο άνθρωπος που κράτησε όρθια την Αθήνα χτες;

Μετά από συνομιλία και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας μου κατέστησε γνωστό ότι θα προχωρήσουν σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Μακάρι να προχωρήσει η απόδοση των ευθυνών. Πώς, όμως, θα γίνει αυτό, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, όταν ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης ακύρωσε την όλη αυτή διαδικασία διοικητικής εξέτασης μέσω τουίτερ αποφαίνοντας μόνος του ότι ήταν εκατόν πενήντα οι μολότοφ και εξακόσιοι οι «μπαχαλάκηδες»;

Εμείς του ΜέΡΑ25 θα περιμένουμε την ΕΔΕ. Έως τότε ερωτώ τόσο τον κύριο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη όσο και τον Πρωθυπουργό που τον διόρισε:

Κύριε Υπουργέ και κύριε Πρωθυπουργέ ελέγχετε τα Σώματα Ασφαλείας ή σας ελέγχουν;

Έγινε με εντολή σας η αδικαιολόγητη διάλυση της ειρηνικής γιορτής σαράντα δευτερόλεπτα μετά την ανάγνωση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση ή παρά την εντολή σας;

Πείτε μας. Βγήκατε να καλύψετε με ιστορίες φθινοπωρινής πρωίας αστυνόμους που διέσυραν τον θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας και την πλειοψηφία των αστυνομικών και των ανθρώπων των ΜΑΤ που είναι δημοκράτες, που είναι ένστολα, εργαζόμενοι, φτωχά παιδιά του λαού μας ή είχατε σκοπό εξ αρχής αυτήν τη διάλυση και μετά τη συγκάλυψη όσων συνέβησαν;

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν παραξενευόμαστε με αυτά που βλέπουμε. Άκουσα τον Πρωθυπουργό στο διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση της απόφασης να πασχίζει άλλη μια φορά να επαναφέρει τη λογική των δύο άκρων που καταδικάζει παράλληλα τους χρυσαυγίτες και τους αντιμνημονιακούς.

Κυρίες και κύριοι, ήταν ψεύδος το επιχείρημα των χρυσαυγιτών ότι έκαναν αντίσταση στα μνημόνια. Το ίδιο ψευδές όμως είναι και το επιχείρημά σας ότι τη Χρυσή Αυγή τη γέννησαν οι λαϊκοί αγώνες εναντίον των μνημονίων σας, τα όποια μνημόνιά σας «γονάτισαν» την Ελλάδα, εξευτέλισαν τους Έλληνες και βάθυναν την πτώχευση που οι δικές σας κυβερνήσεις έφεραν το 2010.

Κύριε Πρωθυπουργέ -ελπίζω να με ακούει- κάθε φορά που εξισώνετε τις ειρηνικές λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες (που στόχο είχαν τη δημοκρατική συμμετοχή στη συζήτηση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, την κρίση που η ολιγαρχία έφερε όχι οι άνθρωποι στις πλατείες) με το αυγό του φιδιού, γίνεστε υπόλογος στον λαό, γιατί έτσι, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, με την παράλογη λογική των δύο άκρων ξεπλένετε τη Χρυσή Αυγή.

Όχι, κυρίες και κύριοι του μνημονιακού τόξου, δεν θα σταματήσουμε να σας λέμε πως το αφήγημά σας των δύο άκρων είναι βάλσαμο στην ψυχή των ναζί. Δεν θα σταματήσουμε να σας λέμε ότι τους ξεπλένετε, κύριε Πρωθυπουργέ, όταν βάζετε τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στον ίδιο κάδο με τους δημοκράτες που το μόνο τους έγκλημα ήταν να συζητούν με άψογες δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες στις πλατείες για το χρέος, για την ανεργία, για τη φτώχεια που επιδείνωναν τα δικά σας τα μνημόνια.

Λογική δύο άκρων από ποιους; Από τον κ. Μητσοτάκη; Από εσάς που συμμετείχατε σε κυβέρνηση της οποίας ο Γενικός Γραμματέας, ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Μπαλτάκος, αποδεδειγμένα συνεννοείτο μια χαρά με τους Χρυσαυγίτες; Εσείς που παίζατε με την ιδέα (έτσι δεν είναι, αγαπητέ κύριε Μπάμπη Παπαδημητρίου;) μιας συμμαχίας με μια σοβαρή Χρυσή Αυγή; Ήμουνα στο στούντιο, τον άκουσα το συνάδελφό σας να το λέει. Τολμάτε εσείς να βάζετε στο ίδιο τσουβάλι αντιφασίστες, αντιμνημονιακούς, δημοκράτες με τα αυγά του φιδιού;

Το τολμάτε βέβαια. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για να αποδομούμε την παράλογη μνημονιακή λογική των δύο άκρων.

Όσο και να μην σας αρέσει, εμείς θα σας το θυμίζουμε: Τη Χρυσή Αυγή την εκκόλαψε η καταστροφική ύφεση που έφεραν τα μνημόνια σας, που με τη σειρά τους αυτά τα μνημόνια ένα στόχο είχαν: Όχι τη διάσωση της χώρας, αλλά τη διάσωση της ολιγαρχίας που έφερε το κραχ το 2010. Αρχικά της ολιγαρχίας των γαλλογερμανικών τραπεζών, πρώτο μνημόνιο Καστελόριζο, αργότερα άλλα τρία μέχρι σήμερα, και το πέμπτο μνημόνιο που έρχεται του χρόνου. Τον ίδιο στόχο θα έχει κι αυτό: την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παράσιτων εκπροσώπων της ξένης ολιγαρχίας που εσείς εκπροσωπείτε επάξια σ’ αυτό το Κοινοβούλιο.

Χθες καταδικάστηκε, επιτέλους, η Χρυσή Αυγή. Μπράβο, εδώ μπορούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ οι δρόμοι μας χωρίζουν. Αυτή η καταδίκη είναι και θα παραμείνει ημιτελής όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις εξακολουθούν, από τη μια μεριά, να υποστηρίζουν τα μνημόνια που εκκόλαψαν τη Χρυσή Αυγή και, από την άλλη, να καταθέτουν νομοσχέδια διαποτισμένα πέρα για πέρα από τις δηλητηριώδεις ιδέες της Χρυσής Αυγής, παράδειγμα το σημερινό νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν οι απανταχού ρατσιστές δεν μπορούν πια να απαγορεύσουν την πολιτογράφηση ξένων στις χώρες τους (είτε μιλάμε για τη Βρετανία είτε για την Αυστραλία είτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες) κάποια στιγμή, όταν δεν μπορούν οι ρατσιστές να σταματήσουν την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες που πλέον έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνουν πολίτες, τότε ξέρετε τι κάνουν οι απανταχού ρατσιστές; Επιστρατεύουν «προϋποθέσεις» με τις οποίες χτίζουν τείχη απροσπέλαστα ιδίως προς τους φτωχότερους των ξένων που ζουν στη χώρα και που δικαιούνται την ιθαγένεια.

Αυτό κάνει το νομοσχέδιο «ντροπή» που φέρατε για ψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια. Καταρχάς, ας είμαστε ξεκάθαροι ιδίως για τους πολίτες που μας ακούν στο σπίτι τους: Μιλάμε για μετανάστες που πληρούν σύμφωνα με την Κυβέρνηση όλα τα κριτήρια για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Είναι οι νέοι Έλληνες, οι Έλληνες προ των πυλών, οι νέοι μας συμπολίτες, οι νέοι μας πρεσβευτές, πρεσβευτές της χώρας μας.

Σκεφτείτε -και σας μιλάει κάποιος ο όποιος έχει περάσει αυτήν τη διαδικασία σε άλλη χώρα- πώς μια χώρα, όπως η Αυστραλία, ενδυναμώνεται κάθε φορά που ένας Έλληνας της Αυστραλίας, που έχει περάσει τη διαδικασία πολιτογράφησης στην Αυστραλία, έρχεται στην Ελλάδα, πηγαίνει στην Ιταλία, πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την Αυστραλία.

Ναι, αλλά αυτό, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, προϋποθέτει μια διαδικασία πολιτογράφησης που να του αφήνει αυτού του ανθρώπου μια γλυκιά γεύση, όχι την κατάπικρη πικρία που εσείς σχεδιάζετε για να ικανοποιήσετε τη δική σας ακροδεξιά, η οποία απαιτεί νέα τείχη στο διάβα αυτών των ανθρώπων.

Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής, τα ξέρετε, γιατί συμφωνείτε δυστυχώς με αυτά:

  • Το υπέρογκο ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 550 ευρώ για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης, ενώ στη Γερμάνια είναι 255 ευρώ και για παιδιά κάτω των 16 ετών είναι μόνο 51 ευρώ.

  • Ένα επιπλέον κόστος 150 ευρώ για απλή εξέταση γνώσεων που γίνεται αυτόματα ηλεκτρονικά χωρίς κανένα ουσιαστικό οριακό κόστος. Στη Γερμανία αυτό είναι 25 ευρώ.

  • Ζητάτε στις εξετάσεις των πολλαπλών επιλογών η βαθμολογία τους να είναι 70%, ενώ στη Γερμανία αρκεί το 50%.

  • Προβλέπεται προφορική συνέντευξη σε τρεις υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας που αυθαίρετα και χωρίς καμία απολύτως λογοδοσία μπορούν να απορρίψουν αιτήσεις κόστους 700 ευρώ για φτωχούς ανθρώπους, από ανθρώπους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια.

Μάλιστα διαβάζουμε στο νομοσχέδιο σας: «Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας αποκτά τη διακριτική ευχέρεια με μια μονοκονδυλιά να απορρίπτονται μαζικά αιτήσεις πολιτογράφησης εν δυνάμει Ελλήνων με καθαρά ταξικά, εισοδηματικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας καθορίζει το ύψος του απαιτούμενου ελάχιστου δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια οικονομικής ένταξης για την εξεταζόμενη ανά περίπτωση χρονική περίοδο».

Με άλλα λόγια τίποτα δεν σταματά τον Γενικό Γραμματέα να θέσει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα τέτοιο που μόνο οι πολύ πλούσιοι αλλοδαποί να έχουν το δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια, μια άλλη μορφή golden visa. Αλλά ακόμη και o Γενικός Γραμματέας να είναι ένας καλός άνθρωπος και να θέλει να βοηθήσει, ο νόμος του επιβάλλει να θέσει ελάχιστο ετήσιο εισοδηματικό κριτήριο που λέει ότι δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη.

Κατανοείτε τι πάτε να κάνετε; Πάτε να αποκλείσετε εκ προοιμίου όσους ξένους εργαζόμενους στη χώρα μας έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης των εργοδοτών τους ιδίως μέσα σε συνθήκες ελαστικής εργασίας.

Κύριοι και κυρίες της Συμπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή είπε το εξής: «Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής».

Συμφωνώ. Ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με αυτά τα ωραία λόγια που είπε; Πώς τη μια μέρα, χθες, μιλάτε για διαρκή καταδίκη του ρατσισμού μέσα στην κοινωνία και την επομένη φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο προς ψήφιση; Συνειδητοποιείτε τι πάτε να κάνετε; Συνειδητοποιείτε ότι κάνετε αδύνατη την απόκτηση ιθαγένειας σε πολλούς μετανάστες και στα παιδιά τους που άλλη πατρίδα πλην της Ελλάδας δεν γνωρίζουν;

Συνειδητοποιείτε ότι σε αυτούς θα περιλαμβάνονταν και ο Σαχζάτ Λουκμάν και ίσως τα παιδιά του αν δεν είχε δολοφονηθεί από τη Χρυσή Αυγή;

Συνειδητοποιείτε ότι η αποτρεπτική και εχθρική φύση των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος σας για την απόδοση της ιθαγένειας θα δηλητηριάσει την ψυχή των επόμενων Ελλήνων;

Συνειδητοποιείτε ότι αυτή η αποτρεπτική και εχθρική φύση των προϋποθέσεων που εισάγετε εντάσσουν την Κυβέρνησή σας στο ξενοφοβικό πολιτικό τόξο των συνοδοιπόρων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ευρώπη, της Λε Πεν, του Ορμπάν, του Τραμπ εκτός Ευρώπης, του Σαλβίνι για να γυρίσουμε πιο κοντά και όλων αυτών των συνοδοιπόρων της Χρυσής Αυγής;

Διανοείστε τον καταστροφικό αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, για τα ερείσματα της χώρας σε μια δύσκολη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο;

Σκέφτεστε τι αντίκτυπο έχει αυτό το νομοσχέδιο στα μάτια, στην ψυχή, στην καρδιά των Ευρωπαίων δημοκρατών που ανησυχούν με τέτοια φαινόμενα συστημικής ξενοφοβίας και εξόφθαλμων ταξικών διακρίσεων;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποιοι που μας παρακολουθούν θα πουν: «Πολύ δεν κόπτεσαι, Βαρουφάκη, για τους ξένους; Για τους Έλληνες τίποτα;».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται για το τοξικό αφήγημα που άφησε πίσω της η Χρυσή Αυγή, το αφήγημα που μαζί, όλοι μαζί θα ήθελα να δω να ξεριζώνουμε από αυτή την Αίθουσα, από αυτή την κοινωνία.

Επειδή νοιάζομαι για τους Έλληνες, νοιάζομαι για τους μετανάστες.

Ξέρετε γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Επειδή βλέποντας πώς συμπεριφέρεται ένα κράτος στους ασθενέστερους μετανάστες, καταλαβαίνει κανείς τα σχέδια της ολιγαρχίας για τους φτωχότερους των Ελλήνων.

Να γιατί ο αγώνας του ΜέΡΑ25 για τους μη προνομιούχους Έλληνες, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που δεν τα βγάζουν πέρα, γίνεται «ένα πράγμα» με τον αγώνα μας για ανθρώπινη συμπεριφορά προς τους κατατρεγμένους ξένους.

Ο αγώνας κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και βεβαίως του αυγού του φιδιού είναι ένας. Και είναι συνάμα αγώνας λαϊκός, διεθνικός, εθνικός και πατριωτικός.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information