Loading...

Η οικονομική κατάσταση σήμερα, το 5ο Μνημόνιο που δρομολογούν, και οι εναλλακτικές φορολογικές και θεσμικές προτάσεις του ΜέΡΑ25 – βίντεο από την συζήτηση του Π/Υ 2021 στη Βουλή

17/12/2020 by

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την οικονομική πανδημία, τις επιλογές της κυβέρνησης, τι θα μπορούσε γίνει διαφορετικά (αλλά δεν γίνεται επειδή ποσκρούει στα συμφέροντα της αρπακτικής ολιγαρχίας). Συν, η πρόταση του ΜέΡΑ2 να ανοίξει η Βουλή τον Φάκελο της Χρεοκοπίας & των Μνημονίων. Από την ομιλία μου στη Βουλή την 15η Δεκεμβρίου κατά την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2ο21.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, διαβάζοντας προσεκτικά τον Προϋπολογισμό σας για το 2021, διέκρινα πως, για κάθε μεγάλο οικονομικό γρίφο που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ο Προϋπολογισμός σας έχει να προτείνει μια ανάλυση και μια λύση που είναι ταυτόχρονα Απλή, Ξεκάθαρη, και… Λάθος.

Ξεκινάτε από λάθος ανάλυση, προχωράτε σε λανθασμένες προβλέψεις και καταλήγετε σε πολιτικές από τις οποίες η πλειοψηφία των πολιτών θα υποφέρει. Και το χειρότερο; Πολύ φοβάμαι ότι δεν σας ενδιαφέρει.

Δεν σας ενδιαφέρει επειδή θεωρείτε ότι μπορείτε να μείνετε για καιρό στα πράγματα, ακόμα κι αν είστε υπεύθυνοι για άλλη μια χαμένη δεκαετία.

Δεν σας ενδιαφέρει γιατί στόχος σας είναι η εξυπηρέτηση ολιγαρχικών συμφερόντων που κρίνετε πως έχουν την δύναμη να σας κρατήσουν στα πράγματα, κάτι που θεωρείτε λιγότερο πιθανό, ίσως και σωστά, εάν εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των πολλών αλλά δυσαρεστήσετε τους πολύ λίγους.

Βλέπετε κε Πρωθυπουργέ ότι, όταν καλούμαι να διαλέξω μεταξύ της ερμηνείας των σφαλμάτων σας

 • είτε ως ένδειξη προσωπικής ανικανότητας

 • είτε ως ένδειξη απληστίας εκείνων που κινούν τα νήματά σας,

παραμένω πιστός στην πεποίθηση ότι η απληστία εκείνων που σας κινούν είναι πάντα καλύτερη εξήγηση από την ανικανότητα του επιτελείου σας – χωρίς βέβαια να την αποκλείω και αυτή.

Σας θυμάμαι κε Πρωθυπουργέ, όταν τον Μάρτιο, εδώ, από το βήμα της Βουλής, σας έλεγα πως στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν είμαστε τυχεροί, η ύφεση του εθνικού εισοδήματος θα έφτανε το 10% με ανοδική τάση προς το 15%. Σας θυμάμαι να με κοιτάτε ειρωνικά και να δηλώνετε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο θα είναι το μέγεθος της ύφεσης» – την ώρα βέβαια που ο Υπουργός των Οικονομικών σας σας διέψευδε τολμώντας να μιλά για μηδενική ύφεση. Εμείς ξέραμε κ. Μητσοτάκη!

Λίγες μέρες μετά, το ΔΝΤ βγήκε να επαναλάβει την πρόβλεψή μας. Μόνο το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή προέβλεψε με μεγάλη ακρίβεια όχι απλά το μέγεθος της ύφεσης ως ποσοστό του καταρρέοντος ΑΕΠ αλλά και, συγκεκριμένα, το ότι το ΑΕΠ του 2020 δεν θα ξεπερνούσε στην καλύτερη των περιπτώσεων τα €162 δις. Κάτι που ο Προϋπολογισμός σας σήμερα τουλάχιστον παραδέχεται.

Ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο, ο κ. Σταϊκούρας, κόντρα στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ύφεση, προέβλεπε ύφεση 4,7% (…το «κόμμα επτά» σας μάρανε κ. Υπουργέ!), με τον ανεκδιήγητο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να εμμένει στο θλιβερό του 4% για μήνες και μήνες μετά. Λίγο-λίγο βέβαια συρθήκατε προς την πραγματικότητα εκείνου που από την πρώτη στιγμή σας έλεγα: 10% ύφεση αν είμαστε τυχεροί, μάλλον προς το 13%, ενώ –  εδώ είμαι και εδώ είστε – θα δείτε ότι, όταν θα αναθεωρηθούν τα στοιχεία του ΑΕΠ, η μπίλια ακόμα και της ΕΛΣΤΑΤ θα κάτσει το -15% — ίσως βέβαια τότε να μην είστε πια Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη.

ΓΙΑΤΙ ΠΕΣΑΤΕ ΕΞΩ;

Γιατί πέσατε έξω τόσο πολύ; Το ερώτημα έχει σημασία δεδομένου ότι κρατάτε το πηδάλιο του καραβιού εν μέσω μιας τρικυμίας το μέγεθος της οποίας τόσο συγκλονιστικά αποτύχατε να προβλέψετε.

Μόνο εσείς μπορεί να μας πείτε τι ποσοστό των εντυπωσιακών προβλεπτικών σας αστοχιών ήταν προϊόν άγνοιας ή απλά προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών, προσπάθεια να τους προσγειώσετε στην πικρή πραγματικότητα σε δόσεις – λες κι ο γενναίος λαός μας χρειαζόταν να του «φέρετε στα μαλακά» αυτά που έβλεπε να έρχονται καλύτερα απ’ ότι τα βλέπετε εσείς μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της ψευτο-εξουσίας σας.

Σίγουρα πάντως, ένα ποσοστό των προβλεπτικών σας αστοχιών οφείλονταν, αν κρίνω από την αποτυχία σας να προβλέψετε ακόμα και το παρελθόν, στην αδυναμία της μακροοικονομικής σας ανάλυσης.

Η μέγιστη αστοχία σας οφείλεται στον υπολογισμό του πολλαπλασιαστή της οικονομίας. Το ερώτημα ήταν: Για κάθε ένα ευρώ που χάνει το εμπόριο, πόσα ευρώ χάνονται από τα συνολικά εισοδήματα. €1; €1,2; €1,5;

Χωρίς σοβαρή εκτίμηση του πολλαπλασιαστή αυτού δεν είχε τύχη η οποιαδήποτε εκτίμηση του μεγέθους της ύφεσης. Όπως το ΔΝΤ τα έκανε μαντάρα το 2010 στον υπολογισμό του πολλαπλασιαστή, κάτι για το οποίο απολογήθηκε αφού είχε κάνει τη ζημιά, έτσι κι εσείς δέκα χρόνια αργότερα επιλέξατε να τον υποτιμήσετε.

Ο υπολογισμός σας του πολλαπλασιαστή έπεσε έξω για τέσσερις βασικούς λόγους:

Πρώτον, ξεχάσατε όπως είχε ξεχάσει και το ΔΝΤ, ότι ο πολλαπλασιαστής είναι μεγαλύτερος σε περίοδο ύφεσης παρά σε περίοδο μεγέθυνσης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φόβος και η αβεβαιότητα σε περίοδο κρίσης μειώνει τις δαπάνες δυσανάλογα με την μείωση των εισοδημάτων. Δεν ξοδεύουν λιγότερα μόνο όσοι βγάζουν λιγότερα αλλά ακόμα κι εκείνοι των οποίων τα εισοδήματα παρέμειναν άθικτα ή και αυξήθηκαν. Επί πλέον, όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται π.χ. κατά 40% μείωσαν τις δαπάνες τους κατά πολύ περισσότερο, 60% ίσως και 80% τόσο λόγω της ανασφάλειας όσο, ιδίως, κι επειδή οι υπόλοιπες υποχρεώσεις τους (ΔΕΗ, δόσεις, νοίκια) είναι ανελαστικές.

Δεύτερον, η εκτίμησή σας του πολλαπλασιαστή δεν έλαβε υπ’ όψη τον αντίκτυπο της κρίσης στο αδερφάκι του, στον «επιταχυντή» της οικονομίας – δηλαδή, στο αποτέλεσμα που έχει η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών για την οικονομική δραστηριότητα στην τάση τους να επενδύουν, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των επενδύσεων που έχουν τον μεγαλύτερο μακροοικονομικό πολλαπλασιαστή. Έτσι, ο συνολικός πολλαπλασιαστής ήταν ακόμα πιο μεγάλος – κάτι που αγνοήσατε συνειδητά ή, το πιο πιθανό, ως αποτέλεσμα ασυνειδησίας.

Τρίτον, δεν σκεφτήκατε καν να λάβετε υπ’ όψη σας πόσο το Μνημονιακό ξεχαρβάλωμα της αγοράς εργασίας γιγάντωσε τον μακροοικονομικό πολλαπλασιαστή. Σε μια αγορά εργασίας που ένα συντριπτικό ποσοστό εργάζεται είτε με μαύρα είτε με εικονικές συμβάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν εργαζόμενο που δουλεύει 10 ώρες την ημέρα σαν να εργάζεται 10 ώρες την εβδομάδα – σε μια τέτοια αγορά εργασίας, η συμπίεση των εσόδων του εργοδότη μετατρέπεται πολύ αμεσότερα σε σημαντική μείωση των απολαβών του εργαζόμενου – απολαβές που το κράτος εξ ορισμού δεν αναπληρώνει. Και καθώς μιλάμε για ανθρώπους μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τα εισοδήματα της αχαρτογράφητης εργασίας που χάνονται, επειδή ούτε ένα ευρώ από αυτά δεν θα αποταμιευόταν, βγαίνουν όλα από τον κύκλο της οικονομικής δραστηριότητας μεγεθύνοντας κι άλλο τον πολλαπλασιαστή της μιζέριας.

Τέταρτον, η οικονομία, όχι μόνο η ελληνική αλλά κι η ευρωπαϊκή, όπως σας προειδοποιούσα από το καλοκαίρι του 2019, βρισκόταν σε υφεσιακή δυναμική πολύ πριν μας επισκεφτεί ο κορωνοϊός. Κοιτάξτε τα δικά σας στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μας, σύμφωνα ακόμα και με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 1 δις, ή 2,4%, κάτω του πρώτου τριμήνου του 2019 – κάτι που δεν εξηγείται από το λοκντάουν στο τέλος Μαρτίου. Άλλο είναι να χτυπήσει ένα νέο υφεσιακό κύμα μια οικονομία σε ανάπτυξη,. Κι άλλο να έρθει να προστεθεί στην προϋπάρχουσα υφεσιακή δυναμική – όπως συνέβη. Σε αυτή την περίπτωση η δυναμική εξέλιξη του πολλαπλασιαστή είναι ακόμα πιο αρνητική.

Στο φιάσκο του υπολογισμού του πολλαπλασιαστή ήρθε να προστεθεί και το έτερον φιάσκο: Η αποτυχία σας να δείτε εκείνο για το οποίο σας προειδοποιούσαμε από τα τέλη Μαρτίου:

 • Ότι το δεύτερο κύμα της υγειονομικής πανδημίας θα έφερνε δεύτερο κύμα οικονομικής πανδημίας.

 • Πως το άνοιγμα του τουρισμού ήταν πράξη ανευθυνότητας, κάτι για το οποίο ο κ. Πρωθυπουργός τόλμησε να με ειρωνευτεί τον Σεπτέμβρη εδώ, με εσάς να τον χειροκροτάτε ενθουσιωδώς.

 • Πως αν δεν στήνατε δίκτυο κέντρων μαζικών τέστ, ώστε να έχουμε έγκαιρα στοιχεία για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη και αλλού, και να μην χρειάζονται οριζόντιες απαγορεύσεις σε όλη την επικράτεια της τελευταίας στιγμής, η οικονομική Μαύρη Τρύπα θα ήταν δυσθεώρητη.

Δεν μας ακούσατε. Αποτέλεσμα;

Δημιουργήσατε μια Μαύρη Τρύπα τόσο βαθιά που ακόμα κι ο Stephen Hawking, αν ήταν ακόμα μαζί μας, θα δυσκολευόταν να υπολογίσει το μέγεθός της!

Σε κατάσταση πανικού παλέψατε να την συγκαλύψετε, όπως τα ανόητα παιδιά που πασχίζουν να κρύψουν κάτω από το χαλί τα θραύσματα του βάζου που έσπασαν.

Για μήνες ασελγούσατε εναντίον της οικονομικής στατιστικής εστιάζοντας, αντί για το ΑΕΠ σε τιμές αγοράς, στο λεγόμενο «πραγματικό» ΑΕΠ. Προσθέτατε στο εθνικό εισόδημα τον… αποπληθωρισμό για να το «πουσάρετε λίγο», για να κρύψετε μέρος της ύφεσης. Ένα αποπληθωρισμό που αφορά μόνο τους πλούσιους των οποίων το καλάθι αγαθών που αγοράζουν φτήνυνε, υποτιμώντας έτσι την ύφεση των πολλών οι οποίοι όχι μόνο αποπληθωρισμό δεν έβλεπαν αλλά, αντίθετα, τρόμαζαν στα σουπερμάρκετ βλέποντάς τα να μετατρέπονται σε φαρμακεία.

Κι όταν αυτό το τρυκ δεν έπιασε, με στόχο τουλάχιστον να κρατήσετε πλασματικά την ύφεση έστω και λίγο κάτω από το 10%, κάνατε με την βοήθεια της αμαρτωλής ΕΛΣΤΑΤ κάτι άλλο που θα μείνει στα χρονικά των στατιστικών λαθροχειριών: Αναθεωρήσατε προς τα κάτω το ΑΕΠ του 2019 – το καταβαραθρώσατε κατά 4043 εκ ευρώ. Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΑΕΠ του 2019 που πριν μόλις δυο βδομάδες λέγατε ότι ήταν 187 δις 456 εκ τώρα, ως δια μαύρης μαγείας, το πήγατε στα 183 δις 413 εκ. Ως δια μαύρης μαγείας 4 δις και 43 εκ ευρώ εξαφανίστηκαν από ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς.

Με ποια δικαιολογία; Με την δικαιολογία ότι άλλαξε, λέει, το έτος βάσης από το 2010 στο 2015. Καλά, εμάς πάτε να παραπλανήσετε ή τον εαυτό σας; Το έτος βάσης αφορά σχετικά,  όχι απόλυτα, μεγέθη που δεν έχουν κανένα έτος βάσης. Έτος βάσης χρειάζεσαι όταν, για παράδειγμα, πας να «αφαιρέσεις» από τον δείκτη του εθνικού εισοδήματος τον πληθωρισμό διαιρώντας το ΑΕΠ με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, οπότε εκεί πράγματι έχει σημασία αν το έτος βάσης, δηλαδή οι μέσες τιμές, είναι του 2010 ή του 2015. Όμως, το ΑΕΠ σε τιμές αγοράς δεν εξαρτάται από κανένα έτος βάσης. Είναι ένα απλό άθροισμα των ευρώ που έχουν εισπράξει οι πολίτες. Και να είχατε αλλάξει μόνο το ΑΕΠ του 2019; Πάει στα κομμάτια. Θα δεχόμουν ότι η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε κάποιο λάθος σε πρόσφατο υπολογισμό και τον διόρθωσε. Όμως δεν αλλάξατε προς τα κάτω μόνο το ΑΕΠ του 2019. Μειώσατε και το ΑΕΠ του 2018, του 2017, του 2016, ελάχιστα του 2015 – ευχαριστώ για αυτό, δεν λέω – του 2014, του 2013, του 2012, του 2011 έως και του 2010! Σοβαρολογείτε; Είναι δυνατόν σήμερα να αλλάζετε το άθροισμα των εισοδημάτων του… 2010;

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Βάλατε το παρόν να τσακωθεί με το παρελθόν και έτσι κινδυνεύουμε να χάσουμε το μέλλον. Γιατί το κάνατε; Επειδή δεν ξεφεύγετε εύκολα από την τακτική των παιδιών με το σπασμένο βάζο. Για αυτό! Πήγατε να κρύψετε τα σπασμένα σας κάτω από το χαλί της δεκαετούς λήθης. Αφού αποδεχθήκατε, επί τέλους, εκείνο που σας έλεγα από την 8η Απριλίου, ότι δηλαδή το ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει φέτος τα 162 δις, σκεφτήκατε ότι ο μόνος τρόπος να φανεί μια ύφεση κάτω του 10% ήταν να μειωθεί το ΑΕΠ του… 2019. Έτσι το ρίξατε κατά 4 δις και κάτι ψιλά, στα 183,4 δις μπας και η ύφεση του 2020 μείνει κάτω του 10%. Ναι, αλλά τότε θα φαινόταν ότι το 2019 είχαμε βαθιά ύφεση σε σχέση με το 2018, από τα περίπου 185 τους 2018 στα 183,5 δις το 2019. Οπότε τί σκαρφιστήκατε; Να μειώσετε και το ΑΕΠ του 2018! Και κατόπιν του 2017, του 2016, μέχρι και του 2010 – το οποίο μάλιστα μειώσατε κατά 1807 εκατομμύρια, κοντά στα €2 δις. Σου λέει, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη χρεωθεί τη χρεοκοπία, ας χρεωθεί κι άλλη μια πτώση 1807 εκατομμυρίων. Ποιος θα νοιαστεί; Ούτε καν το ΚΙΝΑΛΛ.

Μιας και θυμήθηκα εκείνες τις εποχές που υπήρχε ακόμα ΠΑΣΟΚ, με κάνατε να θυμηθώ τα τερτίπια σας του 2006. Είναι στο DNA της παράταξής σας να παραποιείτε τα δεδομένα. Ξεχάσατε την περιβόητη Δημοσιονομική Απογραφή του 2006 όταν η τότε κυβέρνησή σας, προσπαθώντας να πλήξει επικοινωνιακά την κυβέρνηση Σημίτη, μετέφερε δαπάνες στο παρελθόν; Θυμάστε πως, ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησής της σε καθεστώς επιτήρησης; Θυμάστε πως, πανικόβλητοι, προσπαθήσατε τότε να διορθώσετε το εγκληματικό λάθος σας αναθεωρώντας το ΑΕΠ προς τα πάνω ώστε να φανεί ότι το κρατικό έλλειμμα μειώθηκε; Το θυμάστε; Θυμάστε ότι αναθεωρήσατε το ΑΕΠ από τη μία στιγμή στην άλλη από τα 181 στα 228 δις; Θυμάστε τι έγινε τότε; Αντί να σας πουν μπράβο που ανακαλύψατε το λεφτόδεντρο και πλουτίσατε την χώρα εν μία νυκτί, οι Βρυξελιώτες επέλεξαν να μην αμφισβητήσουν τα αστεία νούμερά σας αλλά αντ’ αυτού να σας πουν: «ΟΚ, αν είστε τόσο πιο πλούσιοι, πληρώστε πιο πολλά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.»

Αν υπήρχε πανεπιστημιακό πτυχίο Ξεδιάντροπης Στατιστικής, η Νέα Δημοκρατία θα είχε αριστεύσει τότε, το 2006, και σήμερα, με τον Προϋπολογισμό σας αυτόν, θα παίρνατε και διδακτορικό. Τους μόνους που λυπάμαι κ. Πρωθυπουργέ, πέραν της χώρας και των πολιτών της, είναι οι βουλευτές σας τους οποίους εκθέτετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, δεν μπορείτε πλέον να προσποιηθείτε άγνοια. Την ώρα που θα υπερψηφίζετε αυτόν ανυπόστατο Προϋπολογισμό, θα δηλώνετε την αδιαφορία σας για τη χώρα – για τους δεινοπαθούντες πολίτες εκεί έξω.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΣΤΟΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Αν ξεκίνησα με τις προβλεπτικές αστοχίες σας είναι επειδή αυτές σας οδήγησαν σε άστοχες πολιτικές. Μιλάτε για δεκάδες παρεμβάσεων υπέρ των πληγέντων από την πανδημία. Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις σας όμως είναι τρεις:

 • Μερική αντικατάσταση μισθών εργαζόμενων σε επιχειρήσεις σε αναστολή

 • Μείωση στην προκαταβολή φόρου επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και 3% ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών

 • Αναστολές που ισοδυναμούν με δάνεια κανονικά δάνεια, έντοκη ρευστότητα.

Ας τις πάρουμε μια-μια:

Η μερική αντικατάσταση μισθών σε πληγείσες επιχειρήσεις είναι απαραίτητες. Είναι όμως μικρό το ποσοστό των απολαβών που αντικαταστήσατε, μετά ιδίως την καταστροφική δουλειά του πολλαπλασιαστή που προανέφερα. Θα μου πείτε, αυτά μπορεί να σηκώσει το δημόσιο ταμείο, αυτά κάνουμε. Θα σας απαντήσω: Όχι, ιδίως αν λάβετε μάλιστα υπ’ όψη τους αχαρτογράφητους εργαζόμενους και τις μη δηλωθείσες ώρες εργασίας, κάνετε πολύ λιγότερα από εκείνα που πρέπει ακόμα κι από την σκοπιά της συγκράτησης των μελλοντικών δημόσιων εσόδων. Τί άλλο θα έπρεπε να κάνει το κράτος δεδομένης της μόνιμης χρεοκοπίας του; Θα απαντήσω σε πολύ λίγο.

Πριν όμως φτάσω εκεί, μερικά λόγια για τον ανερμάτιστο συνδυασμό των καχεκτικών ελαφρύνσεων από τη μία και των δανείων από την άλλη. Για αυτόν δεν έχετε καμία, μα καμία, δικαιολογία καθώς δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να γίνει η δουλειά σωστά. Το ότι δεν πήγατε την προκαταβολή φόρου στο 0% για όλους είναι αξιοθαύμαστη αστοχία. Κι ένα ευρώ φόρων του 2021 να βάλετε το 2020 σε μικρομεσαίους στην βάση εισοδημάτων τους του 2019 αποτελεί έγκλημα εναντίον της λογικής. Συνεχίζετε να εξαναγκάζετε τους μικρομεσαίους να δανείζουν στο κράτος με μηδενικό επιτόκιο, την ώρα που τους δανείζετε εσείς με θετικό επιτόκιο, π.χ. μέσω έντοκων αναστολών, ΤΕΠΙΧ κλπ. Εφαρμόζετε δηλαδή την παλιά τέχνη της υποχρεωτικής τοκογλυφίας πάνω στα θύματα της πανδημίας. Αρκεί να το ξεστομίσει κανείς για να φανεί πόσο παράλογο, πόσο υπονομευτικό, είναι αυτό που κάνετε: «Τους επιβάλετε να σας δανείζουν άτοκα όταν τους δανείζετε με τόκο!»

Ειδικά για τις αναστολές, όταν λέτε σε μικρομεσαίους που έχουν ουσιαστικά πτωχεύσει «καλά, μην μας δώσεις αυτά που μας χρωστάς τώρα, θα μας τα δώσεις του χρόνου έντοκα» τους χαντακώνετε. Κανείς πτωχευμένος ποτέ δεν σώθηκε από την πτώχευση με δανεικά, με αναστολές ή με επιμηκύνσεις. Συμπεριφέρεστε λες κι οι μικρομεσαίοι, οι επιχειρηματίες, τα νοικοκυριά εκεί έξω να αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας. Όχι κύριε Υπουργέ, όχι κ. Μητσοτάκη, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν! Να γιατί το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που φτιάξατε είναι εκτός θέματος: Παρατηρητήριο Χρεοκοπίας & Αφερεγγυότητας χρειάζεστε!

Χρεοκοπίας & Αφερεγγυότητας που φουντώνουν οι ανερμάτιστες προκαταβολές φόρων στις οποίες εμμένετε, τα δάνεια που δίνετε αντί για τα κουρέματα που έχουν ανάγκη οι άνθρωποί μας ώστε να αποφύγουν τα λουκέτα, οι επιστρεπτέες και μη εισπράξιμες προκαταβολές, ο γελοιώδης (για μια σπασμένη οικονομία όπως η δική μας) ΦΠΑ του 23%.

Πάρτε το είδηση: Έρχεται τσουνάμι λουκέτων. Το φέρνει η λανθασμένη σας εκτίμηση του μεγέθους της Μαύρης Τρύπας και το εγκληματικό λάθος να μπερδεύετε την χρεοκοπία με την έλλειψη ρευστότητας.

Τα λουκέτα μόνο με ένα τρόπο μπορεί να ελαχιστοποιηθούν – εκείνον που έχει μαλλιάσει η γλώσσα του ΜέΡΑ25 να προτείνει συστηματικά και με όλη τη δύναμη της φωνής μας από τον περασμένο Μάρτιο: ΚΟΥ-ΡΕ-ΜΑ-ΤΑ! Αν θέλουμε να αποδυναμώσουμε το τσουνάμι των λουκέτων, πρέπει οι οφειλές που ανεστάλησαν να διαγραφούν. Σήμερα!

Ρωτούν οι καλόπιστοι πολίτες: Μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος των κουρεμάτων; Δυστυχώς, το ερώτημα πρέπει να τεθεί αλλιώς: Μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος του να ΜΗΝ κάνει αυτά τα κουρέματα; Η απάντηση είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ. Να το πω απλά: Αυτές οι οφειλές θα κουρευτούν έτσι κι αλλιώς γιατί ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Άρα το ερώτημα είναι αν τα κουρέματα θα γίνουν πριν το λουκέτο ή μετά. Γιατί αν γίνουν μετά, τότε το κράτος όχι μόνο θα έχει χάσει τα χρωστούμενα προς αυτό που αρνείστε να κουρέψετε σήμερα, αλλά δεν θα εισπράξει ούτε δεκάρα στο μέλλον.

Με απλά λόγια, τα κουρέματα που προτείνει το ΜέΡΑ25 πρέπει να τα σκεφτόμαστε ως μια σοφή επένδυση του κράτους στα μελλοντικά του έσοδα – και βέβαια στην ικανότητα του ιδιωτικού τομέα, των μικρομεσαίων, να μην βαρέσουν πλήρη διάλυση.

Αντ’ αυτών, τί προβλέπετε στον Προϋπολογισμό σας; Μια από τα ίδια και χειρότερα.

 • Καμία μείωση της προκαταβολής φόρων – για την ακρίβεια κατάργηση της μείωσής της για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

 • Κανένα κούρεμα – αντίθετα προϋπολογίζετε ήδη τα πρώτα 223 εκ. που θα πρέπει να επιστρέψουν οι μικρομεσαίοι. Ναι, με αυτό το πλευρό να κοιμάστε. Όχι μόνο δεν θα έχουν να σας τα δώσουν αλλά μόνο και μόνο ότι τους τα ζητάτε φέρνει πιο κοντά το λουκέτο – από το οποίο θα χάσει και το δημόσιο ταμείο.

 • Μείωση στη χρηματοδότηση της Υγείας – κάτι που αρνούμαι καν να τιμήσω σχολιάζοντάς το.

 • Επιμένετε για το 2020 στο 30% των αποδείξεων για το αφορολόγητο σε μια περίοδο καραντίνας που δεν επέτρεψε σε πολλούς να κάνουν την μετάβαση σε ηλεκτρονικές πληρωμές – και μάλιστα σε περίοδο που τολμήσατε να επιτρέψετε στις τράπεζες να αυξήσουν το κόστος ηλεκτρονικών συναλλαγών. Καταλαβαίνετε ότι, έτσι, εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης μειώνετε το αφορολόγητο εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας που θα πληρώνουν 20% για τη διαφορά για τις αποδείξεις που δεν κατάφεραν να μαζέψουν ηλεκτρονικά; Τόσο σαδισμός πια; Τόσο δύσκολο είναι, για φέτος τουλάχιστον, να απελευθερώσετε φορολογούμενους, αλλά και φοροτεχνικούς, από αυτό το ακριβό για όλους μαρτύριο καταργώντας την υποχρέωση προσκόμισης ηλεκτρονικών αποδείξεων; Εφάπαξ. Για φέτος μόνο. Κάντε το!

Όπου και να κοιτάξουμε στον Προϋπολογισμό σας μας θυμίζει μια ανατριχίλα που ψάχνει να βρει τρόπο να εισβάλει στις καρδιές των θυμάτων της πανδημίας. Κι αν κοιτάξουμε μπροστά, για να δούμε που θα είναι η οικονομία του χρόνου τέτοια εποχή, η σκέψη σκοτεινιάζει.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 ΓΙΑ ΤΟ 2021

Σκοτεινιάζει επειδή οι ίδιες αστοχίες θα φέρουν ακόμα χειρότερα αποτελέσματα, καθώς τα λάθη σας συσσωρεύονται και, μαζί τους, θα έρθει το ωστικό κύμα λουκέτων, εξαθλίωσης όσων εξακολουθούν να εργάζονται, και βέβαια η ανθρώπινη μάζα της ανεργίας – κρυφής και επίσημης. Θα είναι νομοτελειακά δεδομένη απόρροια της προαναγγελθείσας συνέχισης της ίδιας πολιτικής με ακόμα λιγότερες μάλιστα ελαφρύνσεις και ενισχύσεις – και με εκπεφρασμένη την απόφασή σας να πλήξετε κι άλλο την μισθωτή εργασία, για να μη αναφέρω την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών που θα κλείσουν μικρομεσαίους και θα ξεσπιτώσουν οικογένειες.

Λέτε ότι το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη. Ότι η οικονομική δραστηριότητα θα είναι μεγαλύτερη το 2021 δεν υπάρχει αμφιβολία. Ανάπτυξη όμως μόνο στα όνειρά σας. Πράγματι, πιο χαμηλή οικονομική δραστηριότητα από το 2020 δύσκολα θα πετύχετε ακόμα κι εσείς. Όμως, να σας θυμίσω ότι το +5% στο ΑΕΠ που προβλέπετε για το 2021 σε σχέση με το 2020, ακόμα και να το δούμε, θα επαναφέρει το ΑΕΠ στα 171 δις, αντί για τα 187 δις που μόλις πρόσφατα μας λέγατε ότι ήταν το ΑΕΠ του 2019 – μια χρονιά που δεν θα’ λεγε κανείς ότι ο λαός μας έτρωγε με χρυσά κουτάλια.

Θυμίζω ότι μετά από μια μεγάλη πτώση το γκελ που ακολουθεί μπορεί, εκφρασμένο σε ποσοστά, να ακούγεται εντυπωσιακό χωρίς να είναι. Π.χ. εάν πέρσι είχες 100 μήλα, φέτος έχεις μόνο 20 και του χρόνου πας από τα 20 στα 40, ναι είναι αλήθεια ότι του χρόνου θα έχεις μια «ανάπτυξη» της τάξης του 100%. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πικρή αλήθεια ότι θα εξακολουθείς να έχεις 60 ολόκληρα μήλα λιγότερα από πέρσι!

Δυστυχώς, ούτε εσείς δεν πιστεύετε το +5% για το 2021, το οποίο πρότινος το είχατε στο +7%. Ο Προϋπολογισμός σας δειλά-δειλά μιλά για το κακό σενάριο του +3,5%. Δηλαδή, άντε το 2021 το ΑΕΠ να ανέλθει στα 168 δις. Μην είστε όμως σίγουρος κ. Υπουργέ ούτε για αυτό καθώς συνεχίζετε να υποτιμάτε τον συνδυασμό αρνητικού πολλαπλασιαστή και επιβραδυντή – δηλαδή, τον μέγα αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η ύφεση του 2020 στις καθαρές επενδύσεις του 2021, που κατόπιν ο πολλαπλασιαστής της οικονομίας του 2021 θα μετατρέψει σε ακόμα μία υφεσιακή υπερδύναμη.

Υποτιμάτε και κάτι άλλο: Τον πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, ιδίως του τουρισμού μας εκτός ευρωζώνης, που θα έχει η άνοδος του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Γιατί θα ανέβει το δολάριο; Η ισχνή νίκη του Τζο Μπάιντεν, που δεν του εξασφαλίζει ελευθερία κινήσεων στο Κογκρέσο, εγγυάται ότι οι ελπίδες για Αμερικανικό Νιου Ντηλ εξανεμίστηκαν κι έτσι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα αποτελματωθεί την ώρα που η Fed θα τυπώνει πακτωλούς χρήματος. Αποτέλεσμα; Το δολάριο θα υποχωρεί σε σχέση με το ευρώ πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και των εξαγωγών μας σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Το λάβατε αυτό υπ’ όψη σας; Όχι βέβαια!

Αντί να χτίσετε τον Προϋπολογισμό σας πάνω σε σοβαρές αναλύσεις τον χτίσατε στην μνημονιακή λογική της δεκαετίας που μετέτρεψε τη χώρα σε Χρεοδουλοπαροικία:

 • Δάνεια και αναστολές στους πτωχευμένους μικρομεσαίους

 • Περαιτέρω απαξίωση της μισθωτής εργασίας

 • Νέος Πτωχευτικός Νόμος να καραδοκεί

 • Τσιμουδιά για την επερχόμενη λιτότητα που θα φέρει ο νέος εκτροχιασμός του ήδη μη βιώσιμου χρέους

 • Κρατικές εγγυήσεις στην αρπακτική ολιγαρχία που ετοιμάζεται για την μεγάλη λεηλασία των πολλών.

Προφανώς δεν υπάρχει πιθανότητα να βγουν οι αριθμοί του Προϋπολογισμού σας. Είναι σαν να έχετε και τα δυο πόδια σ’ ένα κουβά και να προσπαθείτε να τον σηκώσετε τραβώντας τον από το χερούλι. Ένα θλιβερό θέαμα ενός οικονομικού επιτελείου που πλατσουρίζει στην απαξίωση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΤΟΜΩΝ (διαθέσιμη εδώ ως pdf)

Επειδή η άρνηση κι η κριτική ποτέ δεν αρκεί σε εμάς, περνώ από τις θύελλες που θα φέρει ο προϋπολογισμός σας στην πρόταση προϋπολογισμού του ΜέΡΑ25.

Εμείς, από τον Μάρτιο, βάλαμε μπροστά την εκπόνηση δικής μας πρότασης για την προστασία των πολιτών από την πανδημία – τόσο την υγειονομική όσο και την οικονομική, δύο διαστάσεις αναπόσπαστα δεμένες μεταξύ τους.

Μετά από οκτώ μήνες διαβούλευσης με πολίτες, φορείς, επιστημονικές εταιρείες, καταθέτω σήμερα Πρόταση Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 μαζί με Πρόταση Νόμου Θεσμικών Τομών που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί των εργαλείων χωρίς τα οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να προστατεύει τους πολίτες του.

Περιληπτικά, το Πρώτο Μέρος περιέχει άμεσες παρεμβάσεις που απαιτεί η δεινή συγκυρία:

Ουσιαστική Στήριξη των Μικρομεσαίων

 • Ολοσχερές κούρεμα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν το 2020 – συγκεκριμένα €1568 εκ. το 2020. Η κοινωνία πια βουίζει. Οι μικρομεσαίοι απαιτούν αυτό το ελάχιστο κούρεμα. Όπως λέμε και ξαναλέμε, οι αναστολές σας επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα τόσο τους πτωχευμένους μικρομεσαίους όσο και τα δημόσια ταμεία – μόνο το κούρεμα μπορεί να θεωρηθεί επένδυση στην ελαχιστοποίηση των λουκέτων και στα μελλοντικά δημόσια έσοδα

 • Όσον αφορά τα καθαρά δάνεια, το κράτος σήμερα εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για τους μεγάλους, για την Aegean, την Πειραιώς, ενισχύετε την κεφαλαιακή τους βάση θέλοντας και μη. Για τους μικρομεσαίους, πέραν των δανείων, καμία κεφαλαιακή ενίσχυση. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Προτείνουμε: Το επιστρεπτέο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής (€5368 εκ.) και οι παροχές ρευστότητας (€2548 εκ.) να γίνουν εν δυνάμει κεφαλαιακές ενισχύσεις των μικρομεσαίων. Στόχος; Ούτε αυτά τα δάνεια να γίνουν νταλκάς στον λαιμό επιχειρήσεων, οδηγώντας τις σε λουκέτο, ούτε και να χαριστούν σε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να τα επιστρέψουν. Οπότε η πρότασή μας είναι ο επιχειρηματίας να έχει την επιλογή. Είτε να τα επιστρέψει στο Δημόσιο είτε, αν δυσκολεύεται, εύκολα και απλά, μέσω της υπάρχουσας πλατφόρμας, να παραχωρήσει στο κράτος προαίρεση (option αγγλιστί) κρατικού μεριδίου στην επιχείρηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο, θεωρητικά, μπορεί στο μέλλον να ζητήσει μερίδιο στην επιχείρηση – ένα δικαίωμα το οποίο χρησιμοποιεί για να θέσει ως όρο για την μεταβίβαση της επιχείρησης σε τρίτο την εξόφληση του Δημοσίου, με την οποία εξόφληση ακυρώνεται η προαίρεση (option) κρατικού μεριδίου που έλαβε το Δημόσιο. Ουσιαστικά μιλάμε για μετατροπή του δανείου σε ελαφράς μορφής κεφαλαιακή ενίσχυση που όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του λουκέτου και της ανάκαμψης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Πρόκειται για καινοτόμα, αποτελεσματική και δίκαιη ενίσχυση των κεφαλαίων των μικρομεσαίων που, παράλληλα, διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αν διαφωνήσετε με την πρότασή μας αυτή να ξέρετε ότι ομολογείτε ότι τα λεγόμενα cocos ήταν μια χαρά ιδέα για την ενίσχυση των ισχυρών, όπως η Πειραιώς, αλλά όχι και για τους μικρομεσαίους. Προσέξτε πριν απορρίψετε την πρότασή μας: Εκτίθεστε ανεπανόρθωτα απέναντι στους μικρομεσαίους, ιδίως εκείνους που σας ψήφησαν!

Δίκαιες και Αποτελεσματικές Φορολογικές Τομές

 • Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για εταιρείες με λιγότερους από 300 εργαζόμενους.

 • Φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων: 15% για τις μικρές (έως 30 εργαζόμενοι), 20% για τις μεσαίες (μεταξύ 31 και 299 εργαζόμενων) και 29% για τις μεγάλες.

 • Δύο συντελεστές ΦΠΑ: Ο ανώτερος συντελεστής στο 15% με πλαστικό χρήμα (18% με μετρητά), ο κατώτερος στο 6% και 9% αντίστοιχα. Για τα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές εκτός κεντρικών οδικών αξόνων, όλοι οι συντελεστές μειώνονται κατά 25%. Συν μηδενικός συντελεστής για έντυπα βιβλία, έντυπο τύπο, θέατρα, χορό.

 • Ειδικός Ψηφιακός Φόρος 4% στα ψηφιακά μεγαθήρια, φόρος δηλαδή στα FAANGS που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία που καταθέσαμε στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο,

 • Κατάργησή του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των €70 χιλιάδων, μείωσή του κατά 25% για αντικειμενικές αξίες μεταξύ των €70 και των €500 χιλιάδων, και αύξηση κατά 10% για αντικειμενικές αξίες άνω του €1 εκ.

Ουσιαστική Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας

 • Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό ότι, εν μέσω πανδημίας, και παρά τα επαναλαμβανόμενα τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα σας, δεν έχετε προβλέψει το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για την πρόσληψη τουλάχιστον χιλίων μόνιμων νοσηλευτών και γιατρών (επί πλέον των ήδη υπηρετούντων είτε είναι επικουρικοί είτε μόνιμοι). Εμείς προτείνουμε ως ελάχιστο επί πλέον κονδύλι 800 εκ ευρώ για το 2021. Προσέξτε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης: Δεν είναι καν κοντά αυτό το κονδύλι σε εκείνο που θα θέλαμε, θα ονειρευόμασταν, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απλά, καταδεικνύουμε το απολύτως ελάχιστο, αυτά τα 800 εκ ευρώ.

 • Μιλάτε για πάνω από χίλια κέντρα εμβολιασμού. Με τι χρήματα θα τα φτιάξετε; Με αυτά που ο Προϋπολογισμός σας «ξέχασε» να προϋπολογίσει; Το μόνο που θα προκύψει έτσι όπως πάτε είναι ένα ανύπαρκτο σύστημα. Επιστράτευση των υπαλλήλων των φαρμακείων χωρίς ούτε ευρώ αποζημίωσης, ΚΑΠΗ και Σία δεν χτίζουν σύστημα κε Πρωθυπουργέ – οικοδομούν προαναγγελθέν φιάσκο. Από τον Μάρτιο σας λέγαμε: Δημιουργήστε ένα δημόσιο δίκτυο κέντρων για μαζικά τεστ. Αν το είχατε κάνει, όχι μόνο δεν θα ξαφνιαζόσασταν από το 2ο Κύμα, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών η θνησιμότητα των 12,05 ανά 100 χιλιάδες κάτοικους να είναι υψηλότερη από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και θα είχατε τώρα τη μαγιά για το πανελλαδικό δίκτυο κέντρων εμβολιασμού. Έστω και τώρα η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι ένα από τα τρία δις του αποθεματικού του Προϋπολογισμού του 2021 να πάνε στην δημιουργία αυτού του δημόσιου δίκτυου κέντρων τεστ και εμβολιασμού που, όταν με το καλό υποχωρήσει η πανδημία, θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά του δίκτυου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που τόσο ανάγκη έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πάμε τώρα στο Μέγα Παράδοξο, του να ζητάτε από τον κόσμο να μείνει στα σπίτια τα οποία, με το που θα υποχωρεί η πανδημία, θα τα βγάλετε στο σφυρί. Πέραν του μισανθρωπισμού, για τον οποίο τόσα μπορεί να πει κανείς, θα επικεντρωθώ  – μιας και η συζήτηση αφορά τον Προϋπολογισμό και την οικονομία – στην καθαρά οικονομική διάσταση του το «κόλπο γκρόσο» με πυλώνες τον «ΗΡΑΚΛΗ» σας από την μία και τον Πτωχευτικό σας Νόμο από την άλλη.

Η πανδημία κοκκίνισε κι άλλα €20 δις δανείων. Η υπερπροσφορά των κόκκινων δανείων γιγαντώθηκε, άρα η τιμή τους στην δευτερογενή αγορά του «ΗΡΑΚΛΗ» καταβαραθρώθηκε τείνοντας ασυμπτωτικά στο μηδέν. Ακόμα και να πετάξετε στο δρόμο οικογένειες και μικρομεσαίους, που είναι καθαρά στο πλάνο σας, το μόνο που κάπως συγκρατά τις τιμές των κόκκινων δανείων είναι η εγγύηση των 12 δις που δώσατε στα αρπακτικά των φίλων σας.

Σε μια χώρα χρεοκοπημένη, όπου το συνολικό κονδύλι για την Παιδεία είναι 5,4 δις και για την Υγεία μόλις 4,3 δις, ετοιμάζεστε να δανειστείτε εκ μέρους των πολιτών από την τρόικα 12 δις για να τα δώσετε στα ταμεία – την ώρα που, με τους δρομολογημένους πλειστηριασμούς, θα κλείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις και θα παίρνουν τον δρόμο προς τον ΟΑΕΔ άνθρωποι που διαφορετικά θα κράταγαν τις δουλειές τους. Κάθε επί πλέον χαρακτηρισμός είναι περιττός.

Τί προτείνουμε;

 • Κατάργηση του ΗΡΑΚΛΗ και αντικατάστασή του από τον ΟΔΥΣΣΕΑ – τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όπου περνούν τα κόκκινα δάνεια με αντάλλαγμα τα μελλοντικά έσοδα του ΟΔΥΣΣΕΑ τιτλοποιημένα, με μια μικρή δημόσια εγγύηση επί πλέον. Οικογένειες και μικρομεσαίοι αποδίδουν στον ΟΔΥΣΣΕΑ μηνιαίο πάγιο που δεν ξεπερνά το 1/3 των διαθέσιμων καθαρών εισοδημάτων τους, με αντάλλαγμα το πάγωμα το δανείων, την προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και εν λειτουργία επιχειρήσεων.

Η πρόταση αυτή του ΜέΡΑ25 είναι η μοναδική που συνάδει με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, με το δημόσιο συμφέρον, και την ελαχιστοποίηση των λουκέτων.

Έρχομαι τώρα στους ευάλωτους, στους αχαρτογράφητους, πολίτες που βρίσκονται σε απόγνωση. Για αυτούς εσείς έχετε προϋπολογίσει το απόλυτο μηδέν. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Ούτε βέβαια είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για χρήματα σε μαξιλαράκια που είτε δεν υπάρχουν είτε είναι γεμισμένα με αγκάθια. Για αυτό η πρότασή μας, άλλη μια φορά, θεμελιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία που δημιουργούν βαθμούς ελευθερίας για το κράτος.

Η αρχή στην οποία βασίζεται η πρότασή μας δεν είναι καινούργια. Θυμάστε τί σκαρφίστηκε η τρόικα το 2012 για να ενισχύσει τους τραπεζίτες με κεφάλαια που δεν υπήρχαν; Θυμάστε τον αναβαλλόμενο φόρο; Τί ήταν; Ήταν το δικαίωμα των τραπεζιτών να αξιοποιούν σήμερα φόρους θα έπρεπε μελλοντικά να καταβάλουν στο κράτος αλλά τους οποίους φόρους το κράτος είπε «καλά, δεν θα σας τους ζητήσουμε». Χωρίς αυτή την «εξυπηρέτηση» των τραπεζιτών, οι τράπεζες θα ήταν ακόμα πιο πτωχευμένες. Ωραία. Αυτό που εμείς, το ΜέΡΑ25, λέμε είναι απλό: Αν ο αναβαλλόμενος φόρος ήταν καλή ιδέα για την διάσωση των τραπεζιτών τουλάχιστον η ίδια ιδέα, το ίδιο concept, γιατί να μην επιστρατευτεί για την διάσωση και των φτωχών, των ευάλωτων, των αχαρτογράφητων;

Πως; Ιδρύοντας Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου, το οποίο το ονομάζουμε «ΔΗΜΗΤΡΑ» για συντομία:

 • Για κάθε ΑΦΜ το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ δημιουργεί αυτομάτως έναν Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) και παρέχει στον κάτοχό του σχετικό PIN (κλειδάριθμο ασφάλειας)

 • Οι ιδιώτες δύνανται να χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους λογαριασμό στο ΔΗΜΗΤΡΑ για να αποπληρώνουν φόρους/τέλη στην Εφορία, ηλεκτρονικά ή με ειδικές χρεωστικές κάρτες – κάνοντας βέβαια χρήση του PIN τους

 • Επί πλέον, οι ιδιώτες θα μπορούν, πάλι ηλεκτρονικά ή με τις ειδικές χρεωστικές κάρτες, να πληρώνουν άλλους ιδιώτες

 • Η έκτακτη ενίσχυση προς τους πιο ευάλωτους πολίτες θα παίρνει την μορφή πίστωσης, π.χ. €300 το μήνα, στον λογαριασμό τους στο ΔΗΜΗΤΡΑ, ποσά που ένα σουπερμάρκετ ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση θα έχει κάθε λόγο να αποδεχθεί ως πληρωμή καθώς με αυτά τα ποσά θα δύνανται να πληρώνουν φόρους και τέλη στην εφορία

 • Επί πλέον, το Σύστημα «ΔΗΜΗΤΡΑ» θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη διαθέτει κάποια χρήματα που δεν τα έχει άμεση ανάγκη να τα μεταφέρει στον λογαριασμό του στο «ΔΗΜΗΤΡΑ» – π.χ 1000 ευρώ που, αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός δώδεκα μηνών, θα αποσβένουν π.χ. 1050 ευρώ, προσφέροντας δηλαδή ένα ποσοστό 5% φοροαπαλλαγής σε αντάλλαγμα μιας εθελοντικής και βέβαια έντοκης προπληρωμής φόρου.

Πρόκειται για σύστημα το οποίο ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στο κράτος:

 • να βοηθά ουσιαστικά τους ευάλωτους πολίτες χωρίς να δανείζεται από τις αγορές

 • να δανείζεται από τους φορολογούμενους με αντάλλαγμα φοροαπαλλαγές, που μειώνουν την υπερφορολόγηση των πολιτών και τους δίνουν διέξοδο από τα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών

 • να δημιουργεί ρευστότητα στην αγορά που ποτέ δεν μπορεί να φύγει εκτός Ελλάδας, καθώς οι πιστωτικές μονάδες εντός της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ» είναι, ευτυχώς, εγκλωβισμένες στο ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Όσο για το συνολικό ποσό αυτών των μεταβιβάσιμων ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων που θα διατίθεται στους ευάλωτους για την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας, η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι να περιορίζεται δια νόμου στο 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης – έτσι ώστε να μην απειλούνται τα μελλοντικά δημόσια έσοδα.

Προσέξτε: Αν, όπως σας βλέπω να ετοιμάζεστε, προσπαθήσετε να απαξιώσετε την πρότασή μας αυτή, όπως κι εκείνη που ισοδυναμούσε με τα cocos των τραπεζών – την μετατροπή επιστρεπτέας & ρευστότητας ΤΕΠΙΧ σε προαίρεση του Δημοσίου – είναι σαν να λέτε ότι τέτοιου είδους ιδέες είναι μια χαρά αν είναι να ενισχύσουν τους έχοντες – καθώς η ΔΗΜΗΤΡΑ βασίζεται ακριβώς στην ίδια ιδέα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών – αλλά όχι βρε παιδί μου να βοηθηθούν και οι φτωχοί ή οι μικρομεσαίοι!

Άλλη μια φορά: Προσέξτε πριν απορρίψετε την πρότασή μας. Θα αποκαλυφθείτε!

Έρχομαι τώρα στο Δεύτερο Μέρος της Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25 – στις  Θεσμικές Τομές που απαιτούνται για την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί δημοσίων εσόδων, φορολογικού λογισμικού και, βέβαια, ό,τι έχει μείνει από την δημόσια περιουσία:

Πως μπορεί το κράτος μας να χτυπήσει την φοροδιαφυγή χωρίς αλγοριθμικούς ελέγχους σε πραγματικό χρόνο; Και πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς την κατάργηση της ελεγχόμενης από την τρόικα ΑΑΔΕ και την μεταφορά του φορολογικού λογισμικού και των απαραίτητων πληροφοριακών συστημάτων σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού;

Το ΜέΡΑ25 προτείνει μια νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και μια νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού, αυτόνομες από την κυβέρνηση αλλά όχι από την πολιτεία. Με Γενικούς Γραμματείς που δεν επιλέγονται ούτε από την κυβέρνηση ούτε όμως και από τους δανειστές – αλλά που εκλέγονται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, 1/3 κληρωτοί δικαστές και 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί-πληροφορικάριοι.

Όσον αφορά τώρα την δημόσια περιουσία, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο οποίο ανήκουν τραπεζικές μετοχές χωρίς την παραμικρή λογοδοσία των τραπεζιτών, όλα αυτά τα εργαλεία που ο ΣΥΡΙΖΑ εντοίχισε στο Υπερταμείο της τρόικας, εμείς – καταργώντας το Υπερταμείο –  τα εντάσσουμε σε νέα εταιρεία με την επωνυμία «ΑΘΗΝΑ – Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών», στην οποία θα υπάγονται:

 1. η «Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών», που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση ΤΧΣ, και

 2. η «Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία που σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ εκποιεί να χρησιμοποιείται (χωρίς να πωλείται) ως εχέγγυο για τη δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προϋπολογισμός που αφήνει τα οικονομικά εργαλεία του κράτους στα χέρια των δανειστών,…

Προϋπολογισμός που εν μέσω πανδημίας δεν προϋπολογίζει νέα κονδύλια για την δημόσια υγεία, για τις ορδές των φτωχών, για τους αχαρτογράφητους πολίτες,…

…είναι Προϋπολογισμός που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αλλά μόνο ως φύλλο συκής για να κρύβει όπως-όπως τη γύμνια του.

Και, βέβαια, Προϋπολογισμός ο οποίος βασίζεται στην κινούμενη άμμο μιας παντελώς λανθασμένης δυναμικής ανάλυσης του δημόσιου χρέους όχι μόνο δεν αξίζει καν το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώθηκε αλλά είναι επικίνδυνος, όσο επικίνδυνος ήταν ο Προϋπολογισμός του Δεκέμβρη του 2009 ο οποίος, όπως θυμάστε, έχτιζε όνειρα χειμερινής νυκτός επί φαντασιώσεων. Όσο ρεαλιστική ήταν εκείνη η δήθεν ανάλυση χρέους είναι κι η δική σας. Όσο αξιόπιστος ήταν εκείνος ο Προϋπολογισμός, μήνες πριν την Χρεοκοπία του 2010, είναι κι ο δικός σας.

ΧΡΕΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Διαβάζω στις σελίδες του την αναθεωρημένη εκτίμησή σας ότι φέτος το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει το 208,9%. Το 216,5% θα φτάσει αλλά, τί να λέμε τώρα; Πάλι καλά που παραδεχθήκατε ότι θα ξεπεράσει το 200% όπως σας προειδοποιούσα από τον Μάρτιο – τότε που με κοιτούσατε ειρωνικά. Δεν έχει σημασία αν το 2020 καταλήξει στο 209 ή στο 217%. Μη βιώσιμο είναι, με ότι, αυτό συνεπάγεται ως προς τις απαιτήσεις της τρόικας. Αυτό έχει σημασία.

Η προσπάθειά σας να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου είναι συγκινητική. Προβλέπετε στον Προϋπολογισμό σας ότι το 2021 το χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω του 200%. Σύμφωνα με τα δικά σας νούμερα, αυτό είναι αδύνατον. Παραδέχεστε ότι η απόκλιση του πρωτογενούς στόχου για το 2020 είναι ήδη 6,9 δις, δηλαδή το πλεόνασμα που ζητούσε η τρόικα για να γίνονται αποπληρωμές. Σε αυτό προστέθηκαν τα 11,76 δις του πρωτογενούς ελλείμματος που, εξ ορισμού, προστίθεται στο χρέος. Για το 2021, τα ανάλογα ποσά είναι 7 δις το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο σας είχε δεσμεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και που πήγε ήδη περίπατο, συν, με τις δικές σας «χαλαρές» προβλέψεις, άλλα 6,67 δις πρωτογενές έλλειμμα.

Σύνολο, δηλαδή, για τη διετία 2020-1, 13,9 δις που ήταν να δοθούν στην αποπληρωμή του χρέους τα οποία εξαφανίστηκαν, και άρα δεν θα γίνουν αυτές οι αποπληρωμές, συν άλλα 18,43 δις πρωτογενή ελλείμματα της διετίας που θα προστεθούν στο χρέος. Συνολικά δηλαδή από το τέλος του 2019, όταν το χρέος ήταν 331 δις και 72 εκ, ή 180,5% του ΑΕΠ, μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει επιβαρυνθεί με άλλα 32,4 δις – την ώρα που το ΑΕΠ θα έχει συρρικνωθεί, με τις δικές σας προβλέψεις, στα 171 δις. Με απλά, σταράτα, λόγια, τα δικά σας νούμερα λένε ότι του χρόνου τέτοιον καιρό το χρέος θα φτάσει αισίως το 219% του ΑΕΠ. Με τα δικά μου νούμερα θα καταλήξει στο 221% – και γνωρίζουμε κ. Σταϊκούρα ποιανού νούμερα πέφτουν μέσα και ποιανού όχι.

Αλλά, εν τέλει, τί σημασία έχει αν το χρέος του 2021 είναι 219% ή 221%; Καμία! Σημασία έχει ένα: Δεν είναι βιώσιμο είτε έτσι είτε αλλιώς. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η τρόικα θα σας χτυπήσει την πόρτα.

Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο στηρίζετε τις ελπίδες του κόσμου και το οποίο τολμήσατε να παρουσιάσετε σαν κουμπαρά 72 δις, σας είχα προειδοποιήσει από τον Ιούνιο: Ένα ασήμαντο, τηρουμένων των αναλογιών ΕΣΠΑ, θα είναι. Εκεί που μιλούσατε για δεκάδες δις, σας είχα πει: Καθαρά άντε να πάρετε το πολύ 9 με 10 δις σε βάθος 4ετίας και το 2021 3. Με διαψεύσατε: Στον Προϋπολογισμό σας εγγράψατε 2,5 δις, που και αυτά είναι επίφοβα ως προς την εκταμίευσή τους.

Σας έχω ακούσει, πολλούς από εσάς, να επαναλαμβάνετε το επιχείρημα ότι το χρέος παραμένει βιώσιμο, παρά την πανδημία, επειδή η χώρα δανείζεται πια με πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόκειται για ανοησία που καλό είναι να πείτε στους δικούς σας να μην την επαναλαμβάνουν. Γιατί ανοησία; Για λόγους που εσείς, το ίδιο το κείμενο του Προϋπολογισμού σας, εξηγείτε έξοχα – μια από τις ελάχιστες καλές στιγμές σας. Διαβάζω από το δικό σας κείμενο αυτολεξεί:

«Στις 30/9/2020 το χρέος σταθερού επιτοκίου αντιπροσώπευε το 96,6% του συνολικού χρέους… Η σχέση αυτή καταδεικνύει τη μικρή επίδραση που αναμένεται να προκαλέσει μια μεταβολή των επιτοκίων στα μεγέθη του χρέους.»

Αμέσως μετά εξηγείτε πως ακόμα και 1% να ανέβουν οι αποδόσεις των ομολόγων, η επιβάρυνση του χρέους για το 2021 υπολογίζεται σε επίπεδα κάτω του 0,1% του ΑΕΠ. Προφανώς αυτό το βάλατε για να καθησυχάσετε τους δικούς ότι δεν θα επιβαρυνθεί το χρέος από μια αύξηση των επιτοκίων. Ορθόν. Αλλά μην τα θέλετε όλα δικά σας. Για ακριβώς τον ίδιο λόγο που δεν θα επιβαρυνθεί το χρέος αν ανέβει το επιτόκιο δεν θα ελαφρυνθεί κι αν κατέβει. Συνεννοηθήκαμε; Όσο και να είναι το επιτόκιο δανεισμού, το κράτος παραμένει βαθιά πτωχευμένο. Κι όσο βασιζόμαστε στην καλοσύνη της τρόικας για την αποπληρωμή του μέσω της μιας επιμήκυνσης μετά την άλλη τόσο η Ελλάς θα παραμένει Χρεοδουλοπαροικία.

Την 8η Απριλίου, εδώ στην Ολομέλεια, πρωτομίλησα για το 5ο Μνημόνιο. Ήταν η μέρα κ. Σταϊκούρα που προαναγγείλατε ότι δεν θα γινόσασταν «Βαρουφάκης» στο Eurogroup εκείνης της βραδιάς, δηλαδή ότι δεν θα ασκούσατε το βέτο που σας είχα μόλις προτρέψει να ασκήσετε υπέρ του ευρωομόλογου. Έχοντας προαναγγείλει ότι δεν θα ασκούσατε βέτο, εκείνο το απόγευμα αυτό-μετατραπήκατε σε απλό θεατή σ’ ένα Eurogroup που ήταν ο προπομπός του 5ου Μνημονίου – καθώς το ευρωομόλογο το οποίο θάφτηκε εκείνο το βράδυ – επειδή δεν το υποστηρίξατε ασκώντας βέτο υπέρ του – ήταν η μόνη περίπτωση να αποφύγουμε το 5ο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα λιτότητας που θα φέρει.

Πως είμαι τόσο σίγουρος; Κάντε μόνοι σας τον συλλογισμό. Δεδομένου ότι την διετία 2020-21 το ήδη μη βιώσιμο χρέος επιβαρύνθηκε με άλλα 32,4 δις, σε σχέση με τα νούμερα του 4ου Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα θα πρέπει να επιμηκύνει τις αποπληρωμές. Τους έχετε δει ποτέ να επιμηκύνουν αποπληρωμές χωρίς όρους που θα περάσουν επισήμως από τη Γερμανική και την Ολλανδική Βουλή; Τί όροι θα είναι νομίζετε αυτοί; Χαϊδέματός σας; Όροι νέων περικοπών και νέων φόρων θα είναι.

Είναι δύσκολο να καταλάβετε ότι όταν του χρόνου ο γερμανικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός ισοσκελιστεί είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα απαιτήσουν πρωτογενές πλεόνασμα και από εσάς; Εδώ εσείς κ. Σταϊκούρα τους το υποσχεθήκατε τον Απρίλη για το 2021. Ευτυχώς που είστε βασιλικότερος του βασιλέως, που η τρόικα είναι λιγότερο τροϊκανική από εσάς και θα σας επιτρέψουν ένα μηδενικό πρωτογενές το 2021. Ακόμα κι αυτό όμως, πως θα το πετύχετε χωρίς μέτρα λιτότητας; Μπορεί να το ονομάσετε Πρόγραμμα για την Αναγέννηση της Ελλάδας, όπως ο κ. Τσίπρας ονόμασε Μεταμνημόνιο το 4ο που μας πάει μέχρι το 2060, μπορεί να βάλετε και την εικόνα του αγαπητού μου κ. Πισσαρίδη πάνω του αμφάς και προφίλ – όμως κανένας καλλωπισμός δεν αλλάζει αυτό που θα είναι: Ένα απεχθές 5ο Μνημόνιο, με κόψιμο επικουρικών, αλλά και κύριων συντάξεων, με νέους φόρους, με, με, με…

Ναι, είναι αλήθεια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι έχω ψύχωση με το χρέος. Γιατί τέτοιο κόλλημα; Γιατί όσο γίνεται λιγότερο βιώσιμο, τόσο αυξάνουν οι πιέσεις τις τρόικας για προπληρωμές, για νέα βάρη, νέες περικοπές, νέα καθίζηση της ενεργούς ζήτησης, νέες επιδρομές μιας ολιγαρχίας που πάντα αναπληρώνει την μείωση επιχειρηματικών εσόδων της λεηλατώντας τους πολλούς – εν τέλει, επειδή όσο πιο βαρύ το δημόσιο χρέος τόσο πιο εκτός θέματος οι κρατικοί προϋπολογισμοί όπως ο δικός σας – και τόσο μεγαλύτερη η απώλεια δημοκρατικού ελέγχου και λαϊκής κυριαρχίας επί των ζωών μας. Έχω ψύχωση με το χρέος, που εσείς ανέμελα αφήνετε να βαθαίνει, επειδή ροκανίζει το μέλλον των παιδιών μας την ώρα που μας ζητάτε να ντυθούμε Ευρώπη και να χορεύουμε στους δρόμους επειδή, λέει, δανειζόμαστε φθηνότερα.

Έρχομαι λοιπόν στο ψητό: Τι έπρεπε να γίνει με το χρέος. Αναδιάρθρωση. Εδώ και τώρα. Είναι η μόνη εναλλακτική στην επιμήκυνση υπό όρους συρρίκνωσης της κοινωνίας μας και ερημοποίησης της χώρας μας. Να το πω σε γλώσσα έντονη αλλά καθόλου υπερβολική;

Αναδιάρθρωση ή Θάνατος! Δεν υπερβάλω. Όσο δεν απαιτείτε την αναδιάρθρωση, θανατώνετε αργά αλλά σταθερά τη δυνατότητα της κοινωνίας μας να αναπαράγεται οικονομικά, βιολογικά, ακόμα και πολιτιστικά.

Αναδιάρθρωση όμως πως; Τί είδους πρέπει να ζητήσετε στο Eurogroup κε Σταϊκούρα, στη Σύνοδο Κορυφής κε Μητσοτάκη; Δεν μιλώ για τις άστοχες εκκλήσεις ιταλών αξιωματούχων στην ΕΚΤ να διαγράψει το χρέος που έχει μαζέψει αγοράζοντας μεγάλο μέρος του ευρωζωνικού χρέους, π.χ. 600 δις γερμανικού, 550 γαλλικού, 560 ιταλικού, και 350 ισπανικού. Κάτι τέτοιο θα σας πουν, σωστά, θα παραβίαζε το Καταστατικό της ΕΚΤ. Όμως ένας συνδυασμός ευρωομόλογου έκδοσης της ΕΚΤ και διασύνδεσης των αποπληρωμών μας με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ είναι και νόμιμο και ηθικό και μακροοικονομικά ορθό.

Δεν αμφιβάλω ότι να απαιτήσετε κάτι τέτοιο στο Eurogroup κε Σταϊκούρα, στη Σύνοδο Κορυφής κε Μητσοτάκη, δεν θα τους αρέσει καθόλου. Όπως δεν άρεσε καθόλου στους προκατόχους τους όταν το 1983 ο Ανδρέας Παπανδρέου απείλησε με βέτο την είσοδο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην τότε ΕΟΚ αν δεν δημιουργείτο ο προπομπός των ΕΣΠΑ. Ναι, άλλα μόνο αν σε αντιπαθήσουν στο Eurogroup κε Σταϊκούρα, στη Σύνοδο Κορυφής κε Μητσοτάκη, μόνο τότε ξέρεις ότι κάτι καλό έκανες όχι μόνο για τον λαό σου αλλά για την πλειοψηφία των ευρωπαίων. Έτσι μόνο θα σε εκτιμήσουν. Οι αετοί πετούν πιο ψηλά όταν πάνε κόντρα στον άνεμο, όχι μαζί του. Όπως έλεγε, ορθώς, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τους γιέσμαν δεν τους εκτιμούν ούτε εκείνοι που τους χρησιμοποιούν.

Και μιας και μιλώ για βέτο και Συνόδους Κορυφής, πρόσφατα επιστρέψατε από την Σύνοδος Κορυφής που απεδείχθη για εσάς Κορυφή Παγόβουνου & Ψυχρολουσίας.

Άλλη μια Σύνοδος Κορυφής, άλλη μια επιβεβαίωση ότι η κα Μέρκελ δεν σας λογαριάζει όταν, πριν καν πάτε, δηλώνετε ότι δεν θα ασκήσετε βέτο.

Αντίθετα, οι χυδαίες απαιτήσεις του Ορμπάν – του οποίου τις αυταρχικές, ξενοφοβικές  πολιτικές υιοθετείτε στο ακέραιο εντός της χώρας – έγιναν πλήρως αποδεκτές επειδή τους το ξεκαθάρισε ότι, διαφορετικά, θα ασκούσε βέτο στον Προϋπολογισμό της ΕΕ.

Εμείς σας προειδοποιούσαμε από πέρσι, πριν ένα χρόνο στη συζήτηση του προηγούμενου Προϋπολογισμού σας. Σας είχα πει αυτολεξεί: «Το γερμανικό μεγάλο κεφάλαιο έχει τεράστιες επενδύσεις στην Τουρκία. Αν δεν είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε βέτο, τότε μην πάτε καν στις Βρυξέλλες.»

Δέχεστε αγόγγυστα την μία Στρατηγική Ήττα μετά την άλλη επειδή επιλέξατε να είστε άλλη μια κυβέρνηση που ενστερνίστηκε το μόνιμο Μνημονιακό ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη – τόσο στα εθνικά όσο και στα οικονομικά θέματα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πέρσι, είχα χαρακτηρίσει τον Προϋπολογισμό του 2020 Μυθοπλασία. Ευτυχώς για εσάς κ. Υπουργέ, δυστυχώς βέβαια για την χώρα, η Ακυβέρνητη Κυβέρνησή σας έπεσε στο λάκκο του κορωνοϊού κι έτσι καταφέρατε να κρύψετε την γύμνια του περσινού Προϋπολογισμού μέσα στα απόνερα της πανδημίας.

Σε εκείνη την μυθοπλασία έρχεστε σήμερα να προσθέσετε ένα Έργο Αντιεπιστημονικής Φαντασίας – τον Προϋπολογισμό σας για το 2021 που θα ακυρωθεί από τη ζωή την ίδια στιγμή που θα τον ψηφίζετε.

Την ώρα που οι πολίτες κάνουν πως και πως να λευτερωθούν επί τέλους από αυτή την πανδημία, εσείς, η κυβέρνηση, ξέρετε τί πρέπει να τρέμετε; Το τέλος της πανδημίας!

Τότε θα έρθουν τα λουκέτα. Καθώς θα έρχονται ως κύματα, το ένα χειρότερο του άλλου, καθώς η ανεργία θα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, εσείς θα βρίσκετε μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης.

Η Σκύλα θα είναι τα διάφορα αρπακτικά στα οποία έχετε τάξει φουλ επανεκκίνηση των πλειστηριασμών – ολιγάρχες αποφασισμένοι να σας βάλουν να τους εξασφαλίσετε μεγαλύτερο κομμάτι από μια εθνική πίτα που όλο συρρικνώνεται. Κι η Χάρυβδη;

Η Χάρυβδη δεν είναι άλλη από την τρόικα. Την ίδια ώρα που η λαϊκή οργή θα κορυφώνεται, κάτι που σας θυμίζω συμβαίνει όχι τη στιγμή της κατάρρευσης αλλά όταν αρχίζει να σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση, η τρόικα θα σας σφίγγει τα λουριά απαιτώντας εφαρμογή των μέτρων του 5ου Μνημονίου.

Κι όταν θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι εμβόλιο εναντίον της τρόικας και του νέου της Μνημονίου δεν υπάρχει, τότε όλα σας τα σχέδια, με πρώτο και καλύτερο τον Προϋπολογισμό του 2021, θα πάνε περίπατο καθώς η λαϊκή οργή θα κορυφώνεται, με τους πλειστηριασμούς, τις χρεοκοπίες και το νέο κύμα των παιδιών που μεταναστεύουν να προσφέρουν το soundtrack της πολιτικής σας απαξίωσης.

Πιστεύω ότι κι εσείς βλέπετε να έρχεται το τέλος της χάριτος. Για αυτό ακονίζετε τα μαχαίρια του αυταρχισμού. Για αυτό μετατρέπετε τον κ. Χρυσοχοΐδη και τους Αστυνομικούς Διευθυντές σε όργανα εξ-Ορμπανισμού της δημόσιας σφαίρας, καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων, καταστρατήγησης του Συντάγματος.

Γνωρίζετε ότι οι δικοί σας ψηφοφόροι θα σας αποκηρύξουν αν ποτέ μάθουν τί κάνετε με τον «ΗΡΑΚΛΗ», τι θα φέρει το 5ο Μνημόνιο, τί κίνδυνο αντιπροσωπεύει για αυτούς τους ίδιους ο Πτωχευτικός σας Νόμος, πόσο υπονομεύετε την πατρίδα με τον ραγιαδισμό σας στα Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής απέναντι σ’ ένα Βερολίνο που ετοιμάζει νέες λιτότητες και σας σέρνει σε αδιέξοδες διμερείς με τον κ. Ερντογάν.

Για αυτό, αγωνιώντας να μην μάθουν τι κάνετε, εξαγοράσατε τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας (τα οποία βέβαια από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να στραφούν υπέρ άλλου πουλέν της ολιγαρχίας) και τώρα επενδύετε στη διχόνοια εκμεταλλευόμενοι τους ενδόμυχους φόβους των φοβισμένων, των μπαϊλντισμένων μικρομεσαίων – πασχίζοντας να τους παραπλανήσετε – στρέφοντας την οργή τους εναντίον των νέων, των ξένων, των διαφορετικών, εκείνων που είπαν ΟΧΙ στην τρόικα, και υπέρ ενός παρα-κράτους-φρούριου από τον Έβρο έως τα πανεπιστήμια, από τα προαύλια των νοσοκομείων έως τα Εξάρχεια.

Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε στον δρόμο της διχόνοιας. Οι του ΜέΡΑ25 θα στρέφουμε ένα διαπεραστικό φως στην απίθανη υποκρισία μιας κυβέρνησης που επισήμως ασπάζεται τις αρχές της οικογένειας και της πατρίδας την ώρα που πλήττει καίρια και αποφασιστικά τόσο την οικογένεια όσο και την πατρίδα – μέσα από το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ σε τρόικες, ολιγαρχία και ξένα συμφέροντα που, αφού έκαναν μέγα κακό στις πατρίδες τους, έρχονται εδώ να ρεφάρουν – είτε πρόκειται για αρπακτικά ταμεία είτε για την Exxon-Mobil είτε για τους έμπορους του LNG που αγοράζουν μ’ ένα κομμάτι ψωμί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, και πάει λέγοντας.

Όσο εσείς θα υπερασπίζεστε τα κυβερνητικά οφίτσια με την Οπερέτα Μνημονιακών Αριθμών και το νέο Αστυνομικό Κράτος που οικοδομείτε καλού-κακού για όταν θα ξεσπάσει η λαϊκή οργή, εμείς, καθημερινά, με σοβαρές αναλύσεις, εφαρμόσιμες προτάσεις, με καλέσματα υπεύθυνης ανυπακοής στην τρόικα και τα αρπακτικά,…

…εμείς θα χτίζουμε «εκεί έξω» σχέσεις εμπιστοσύνης με συντηρητικούς μικρομεσαίους, ριζοσπάστες νέους, έντιμους επιχειρηματίες, εργαζόμενους υπό διωγμό, ενοικίαση και άλλες μεταμοντέρνες μορφές εκμετάλλευσης, με ανθρώπους που κοιτούν στο μέλλον εμπνεόμενοι από το πρόγραμμα για την Νέα Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση που εξήγγειλε το ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο.

Μαζί τους θα ανταλλάσσουμε χαμόγελα παρατηρώντας την επιμονή σας να αυτο-παρουσιάζεστε ως η λύση σε προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε.

Μαζί τους θα σφυρηλατούμε την ενότητα και την αναβίωση της ελπίδας στη βάση κοινού προγράμματος, παίρνοντας από αυτούς γνώση και δίνοντας τους την εγγύηση της συνέπειας που έχουμε αποδείξει σε δύσκολες στιγμές, και με μεγάλο προσωπικό κόστος, ότι έχουμε.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, υπάρχει κάτι που πρέπει να σας αναγνωρίσω και το οποίο επιβεβαιώνεται και από τον Προϋπολογισμό σας:

Ποτέ στο παρελθόν ελληνική κυβέρνηση δεν ωφέλησε τόσο πολύ, τόσους λίγους, την ώρα που οι πολλοί υπέφεραν τόσα πολλά.

Όσο εσείς θα είστε το κόμμα της μνημονιακής συνέχειας, το ΜέΡΑ25 θα είναι κόμμα της συνέπειας. Αλλά και της αισιοδοξίας που κρατά ζωντανή η συνέπεια.

Ναι, για ενάμιση χρόνο τώρα, λόγω της απογοήτευσης που έφερε η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ολιγαρχία, χαιρόσασταν μια περίοδο χάριτος. Μπορούσατε να πείθετε με άρτιες επικοινωνιακές τακτικές, με ημίμετρα, με καλλωπισμένες αστοχίες.

Όμως αυτή η περίοδος τελειώνει και δεν θα καταφέρετε να την επεκτείνετε ούτε με έξαρση αυταρχισμού ούτε βέβαια με αυτόν τον θλιβερό Προϋπολογισμό.

Τώρα ξεκινά η νέα περίοδος. Η περίοδος των αμείλικτων συνεπειών που μόνο το ΜέΡΑ25 προέβλεψε από καιρό.

Ναι, τα τρία μεγάλα κόμματα, μια δεκαετία τώρα, έχετε εκχωρήσει όλες οι εξουσίες, όλα τα εργαλεία, στην τρόικα και τα αρπακτικά.

Όμως, αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που δεν μας πήραν: Εξακολουθούμε να είμαστε άρχοντες της ψυχής μας, ικανοί για σοβαρή ανάλυση της συγκυρίας μας, κι έτσι αφεντικά της τύχης μας.

Ο Προϋπολογισμός σας είναι κενό πουκάμισο και θα ξεχαστεί όπως κι ο περσινός, όπως κάθε μνημονιακός προϋπολογισμός είναι καταδικασμένος να ξεχαστεί.

Όμως, οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 που καταθέσαμε σήμερα στα πρακτικά της Βουλής, που θα συζητάμε τον επόμενο καιρό με την κοινωνία, θα παραμείνουν πηγή ελπίδας για το μέλλον – όχι μόνο για εκείνους που συμφωνούν γενικά μαζί μας αλλά και για όσους βλέπουν φως σε κάποιες από τις προτάσεις μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΟΝ “ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ & ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ”

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κλείνω με μια παρατήρηση και μια πρόταση προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής, προς κάθε κόμμα, προς κάθε βουλευτή.

Από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι σήμερα, η Ελλάδα αντιμετώπισε τέσσερεις υπαρξιακές κρίσεις: Την Μικρασιατική Καταστροφή. Τον Εμφύλιο Πόλεμο. Την Προδοσία της Κύπρου. Και, τέλος, την Χρεοκοπία του 2010 που, όχι μόνο έπληξε μια ολόκληρη γενιά αλλά και που, απειλεί τη χώρα με δεύτερη χαμένη δεκαετία.

Από αυτές τις τέσσερεις πληγές, οι πρώτες τρεις έχουν επουλωθεί σε κάποιο βαθμό:

 • Η Μικρασιατική Καταστροφή μελετήθηκε διεξοδικά πριν περάσει στη συλλογική μνήμη

 • Το τραύμα του Εμφυλίου γιατρεύτηκε με την νομιμοποίηση του ΚΚΕ, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, και με την (έστω και μερική) Μεταπολιτευτική Συμφιλίωση

 • Αν και το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι ανοικτή πληγή, η Βουλή των Ελλήνων συνετέλεσε όσο μπορούσε με το Άνοιγμα του Φάκελου της Κύπρου.

Μένει η Κατάρρευση του 2010. Όσο δεν ανοίγει ο Φάκελος της Χρεοκοπίας και των Μνημονίων, η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας.

Για τους λόγους αυτούς, σήμερα αναλαμβάνω την πρωτοβουλία καταθέτοντας προς συνυπογραφή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 144, και επόμενα, του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, για να διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από την Μεταπολίτευση έως σήμερα, που οδήγησαν στη Χρεοκοπία του 2010.

Δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός. Στόχος της επιτροπής προτείνουμε να είναι η καταγραφή (από την Μεταπολίτευση έως σήμερα), πάνω στη βάση επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων, όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν στην χρεοκοπία του Κράτους, των τραπεζών και μεγάλου μέρους των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα.

Η πρότασή μας έχει ήδη σταλεί στα κοινοβουλευτικά γραφεία κάθε κόμματος. Καλώ τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους Προέδρους όλων των Κ.Ο., όλες κι όλους τους συναδέλφους, να προσυπογράψουν χωρίς φόβο και χωρίς πάθος αυτή την πρόταση σύγκλισης εξεταστικής επιτροπής. Είναι ιερό καθήκον της Βουλής των Ελλήνων, όπως οι προκάτοχοί μας άνοιξαν τον Φάκελο της Κύπρου, έτσι κι εμείς σήμερα να ανοίξουμε τον Φάκελο της Χρεοκοπίας και των Μνημονίων.

Γιατί τώρα; Επειδή, η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό εισόδημα σε επίπεδα πιο χαμηλά από εκεί που κατέπεσε όλα τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 10. Και το χρέος όλο και ψηλότερα. Επειδή κανένας Κρατικός Προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση και αντιμετώπιση αυτής της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010 και εξακολουθεί το μισανθρωπικό της έργο έτοιμη να εγκλωβίσει την δεκαετία του 20 στα χνάρια της δεκαετίας του 10.

Πέραν από τις διαφωνίες μας, όσο έντονες και να είναι, έχουμε υποχρέωση απέναντι στον γενναίο μας λαό να προσυπογράψουμε ώστε αυτή η Βουλή να αφήσει έναν ολοκληρωμένο, προσβάσιμο στις επόμενες γενιές Φάκελο για την Χρεοκοπία και τα Μνημόνια.

Διαφορετικά, θα είμαστε συνένοχοι στο μέγα έγκλημα που περιέγραψε ο Όργουελ με τρεις κοφτές φράσεις:

Το παρελθόν διεγράφη.

Η διαγραφή ξεχάστηκε.

Το ψέμμα έγινε αλήθεια.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information