Loading...

Η Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση του ΜέΡΑ25 κόντρα στις εξορυκτικές, αποεπενδυτικές, αποικιοκρατικές συμβάσεις τύπου El Dorado των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Βουλή 17 Μαρτίου 2021

18/03/2021 by

Το μόνο εμβόλιο για την οικονομική πανδημία είναι οι επενδύσεις. Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις. Ναι, λοιπόν, στις επενδύσεις. Όχι όμως στις αποεπενδύσεις. Πότε μια εξόρυξη αποτελεί επένδυση και πότε αποτελεί αποεπένδυση; Εξαρτάται από το τι βγάζεις από το χώμα, από τη γη, ποιος ωφελείται από αυτό, τι μένει πίσω από την τρύπα την οποία θα ανοίξεις στο χώμα ή στον βυθό της θάλασσας, ποια είναι τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, της συνολικής οικονομίας, της ανθρωπότητας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της El Dorado στη Χαλκιδική, έχει ενδιαφέρον να την συγκρίνουμε με τη ΛΑΡΚΟ. Το νικέλιο και το κοβάλτιο που βγάζει η ΛΑΡΚΟ είναι τα μέταλλα στα οποία θα χτιστεί η επόμενη «πράσινη» βιομηχανική επανάσταση. Ο χρυσός είναι απολύτως άχρηστος. Μπορεί να έχει τιμή. Δεν έχει, όμως, καμμία ουσιαστική προσφορά στην ανθρωπότητα.

Θα μου πείτε: Τι μας νοιάζει εμάς η ανθρωπότητα; Χρήματα να βγουν. Εμάς μας νοιάζει η ανθρωπότητα.

Όμως, ας το δούμε και λίγο πιο σφαιρικά. Ποιος ωφελείται από την τιμή που έχει ο χρυσός; Το κράτος δεν ωφελείται, όπως δεν θα ωφεληθεί από τις εξορύξεις της EXXONMOBIL, που έτσι και αλλιώς δεν θα γίνουν -διαβάστε τις δικές σας τις συμβάσεις-, ούτε από την ELDORADO GOLD ωφελείται το κράτος.

Θα μου πείτε για τις θέσεις εργασίας. Ναι, υπάρχουν μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας, που είναι ιερές. Θα μου επιτρέψετε, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης και για την ακρίβεια, κύριοι της Κυβέρνησης -τρεις είστε-, να πω ότι εδώ υπάρχει μια αναντιστοιχία. Βλέπω ότι κάποιες θέσεις εργασίας για εσάς είναι ιερές, κάποιες άλλες είναι του πεταμάτου.

Όταν πρόκειται για τις θέσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ -την οποία ανέφερα, αλλά και άλλες εταιρείες-, εκεί «να κλείσουν, δεν είναι οικονομική η λειτουργία του εργοστασίου, να πουληθεί όσο όσο για σκραπ». Οι θέσεις εργασίας της ELDORADO ξαφνικά γίνονται ιερές.

Θα μου πείτε ότι η ΛΑΡΚΟ έχει ζημίες, ενώ η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει κέρδη. Σωστό. Αλλά πώς τα υπολογίζουμε τα κέρδη και τις ζημίες; Δεν μου λέτε, δεν πρέπει να αφαιρέσουμε από τα έσοδα τα έξοδα μιας επιχείρησης; Πρέπει.

Ναι, αλλά το πρόβλημα με την ELDORADO στη Χαλκιδική, στις Σκουριές, είναι ότι δεν αφαιρούμε όλα τα έξοδα. Δηλαδή, το έξοδο που θα έχει το κόστος για την ελληνική κοινωνία, για το ελληνικό περιβάλλον για τα επόμενα διακόσια χρόνια από το αρσενικό και το κυάνιο που χρησιμοποιούνται, αυτά δεν τα υπολογίζουμε. Η ELDORADO δεν τα πληρώνει.

Ποιος τα πληρώνει; Ο ελληνικός λαός, ο τουρισμός του μέλλοντος, η γεωργική ανάπτυξη που δεν θα έρθει στη Χαλκιδική, επειδή θα είναι δηλητηριασμένο το χώμα. Το γεγονός ότι η ELDORADO δεν τα καταβάλλει και άρα έχει κέρδος, δεν σημαίνει ότι δεν τα καταβάλλει κάποιος. Τα καταβάλλει ο ελληνικός λαός μακροπρόθεσμα.

Βέβαια, υπάρχουν και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας. Ξέρουμε πολύ καλά η ELDORADO τι έχει κάνει. Έχει πάει, έχει δώσει χρήματα. Ουσιαστικά, έχει λαδώσει τις τοπικές κοινωνίες με διάφορους συλλόγους, μέχρι και στην Αλεξανδρούπολη έφτασε η χάρη τους λαδώνοντας, για να τους δοθεί η δυνατότητα να κερδίζουν, επειδή δεν πληρώνουν το πραγματικό κόστος των εξορύξεών τους.

Δυστυχώς, τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, είναι αρκετά, ώστε να ζημιωθεί ακόμη και η τοπική κοινωνία μεσομακροπρόθεσμα. Εδώ είναι το πρόβλημα. Και βέβαια, υπάρχει και το μεγάλο κόστος, το πλήγμα για την ελληνική Πολιτεία, για την πολιτεία των Ελληνίδων και των Ελλήνων γιατί ουσιαστικά μιλάμε για μία «μπανανία».

Κύριε Υπουργέ, τέτοια σύμβαση στην Ιαπωνία δεν θα υπογραφεί ποτέ από τον ομόλογό σας. Τέτοια σύμβαση στη Γερμανία δεν θα υπογραφεί ποτέ από τον ομόλογό σας. Τέτοιες συμβάσεις υπογράφονται μόνο σε «μπανανίες», μόνο σε νεοαποικίες, στη χρεοδουλοπαροικία «η Ελλάς» στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Όμως, πρέπει να σας δώσω συγχαρητήρια, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, για τη συνέπειά σας. Η συνέπεια είναι κάτι το πολύ θετικό, εκτός για το αν πρόκειται για τη δική σας συνέπεια, με την οποία εισάγετε το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο, εξασφαλίζετε την ασυλία στα «αρπακτικά» είτε είναι η ELDORADO, είτε είναι για «κόκκινα» δάνεια, είτε είναι για προμηθευτές του Δημοσίου, την αυτοαξιολόγηση των ιδιωτών που αξιολογούν μόνοι τους το κόστος που επιφέρουν στην Πολιτεία και βεβαίως τη συνέπεια με την οποία βαφτίζετε την ασυδοσία «μεταρρύθμιση», την αποτυχία «αριστεία» και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας -γιατί αυτό κάνει αυτή η σύμβαση- «κοινή λογική».

Να πάλι, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, νομοθετείτε τα τέσσερα άλφα: ασυλία, ασυδοσία, αυτοαξιολόγηση των «αρπακτικών».

Το άρθρο 11.3 είναι ξεκάθαρο. Η Πολιτεία απαγορεύει στον εαυτό της –άκουσον, άκουσον!- το δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις από τις εταιρείες. Ρήτρα μη άσκησης αγωγής.

Στο άρθρο 12.2 –αυτό βεβαίως είναι μια παλιά ιστορία, δεν είναι μόνο σε αυτό το νομοσχέδιο, έχει να κάνει με όλη αυτή τη θλιβερή ιστορία με την ELDORADO– νερά, πηγάδια στη διάθεση της εταιρείας, ξυλεία, πάσης φύσεως υλικά, φράγματα, όλα δωρεάν!

Καλά, εντάξει εγώ δεν είμαι οπαδός του Μίλτον Φρίντμαν. Εσείς που είστε οπαδοί του Μίλτον Φρίντμαν ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ήσασταν, αν είχατε διαβάσει τα κείμενα τα οποία υποτίθεται ότι διαμορφώνουν τους χαρακτήρες σας, δεν σας έμαθε ο Φρίντμαν ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν, ότι κάθε τι που υποτίθεται ότι είναι δωρεάν, το πληρώνει ο πολίτης, το πληρώνει η κοινωνία;

Στο άρθρο 12.6 αναφέρεται ότι οποιαδήποτε παρεμπόδιση από οποιαδήποτε αρχή για οποιονδήποτε λόγο –αρχαιολογική αρχή, ό,τι να είναι- συνιστά ρητά γεγονός ευθύνης του Δημοσίου. Αυτογκόλ αυτό λέγεται στην κοινή καθομιλουμένη.

Στο άρθρο 18.3 αναφέρεται ότι το Δημόσιο αποδέχεται την υποχρέωσή του να παρέχει στην εταιρεία εξασφάλιση χρηματοδότησης. Τι λες; Σοβαρά; Και άλλες δημόσιες εγγυήσεις; Αυτά θα τα προσθέσετε στο χρέος; Αυτό σημαίνει! Σημαίνει περισσότερο χρέος –όπως με τον ΗΡΑΚΛΗ 12 δισεκατομμύρια για τα αρπακτικά ταμεία- εδώ για την ELDORADO.

Διαβάζοντας το άρθρο 19, είναι σαν τα κέρδη της εταιρείας να βγήκαν στο Κονγκό, σαν να είναι στα Cayman Islands κατευθείαν. Από τα Cayman Islands στα Cayman Islands γιατί προστατεύονται –λέει- από το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο να μην μπορεί να έχει το δικαίωμα να κρίνει αν αυτά τα κέρδη είναι υπερβολικά ή αν πρέπει να απαλλοτριωθούν για κάποιο λόγο.

Αυτό είναι θέμα κυριαρχίας. Στη Γερμανία δεν θα υπογραφόταν μια τέτοια σύμβαση. Το γερμανικό κράτος δεν θα δεχόταν αυτόν τον αυτοπεριορισμό του, άσχετα αν θα χρησιμοποιούσε το δικαίωμα να απαλλοτριώσει κέρδη.

Στο άρθρο 22, εδώ είναι η αυτοαξιολόγηση, θεσπίζεται –λέει- ελεγκτής με υπόδειξη της εταιρείας για ζητήματα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, όπως κάνατε με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής -συγκάλυψης- Σταθερότητας, με τις διάφορες ΣΔΙΤ, με τους προμηθευτές του Δημοσίου.

Γι’ αυτό σας μιλάμε για την απίστευτη συνέπειά σας. Δεν υπάρχει ασυδοσία εναντίον του Δημοσίου και υπέρ του ιδιώτη που να μην την έχετε νομοθετήσει μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες!

Είναι καταπληκτική η αποτελεσματικότητά σας! Συγχαρητήρια! Εύγε! Πραγματικά σας θαυμάζω από το βάθος της ψυχής και του μυαλού μου.

Όμως, υπάρχει και κάτι που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και θα καταλάβετε γιατί με διασκεδάζει ιδιαίτερα. Φαίνεται ότι η ELDORADO δεν σας πιστεύει όταν δηλώνετε ότι «νυν υπέρ πάντων το ευρώ». Δεν σας πιστεύει. Σας έχουν βάλει ρήτρα δραχμής εδώ. Το καταλάβατε; Έχετε δεσμευτεί –για τι;- ότι το Δημόσιο υποχρεούται να διαθέτει ικανές ποσότητες συναλλάγματος στην ELDORADO, για να εξάγει τα κέρδη της.

Δηλαδή, ουσιαστικά σας εξευτέλισαν, εσάς της Νέας Δημοκρατίας, σας έβαλαν να πείτε «εντάξει, αποδεχόμαστε ότι μπορεί να φύγουμε από το ευρώ, αλλά μη φοβάστε, αγαπητή εταιρεία ELDORADO, θα έχουμε βάλει αρκετά δολάρια και ευρώ στην άκρη για εσάς, για να κάνετε εξαγωγή των κερδών σας».

Σα δεν ντρέπεστε λιγάκι! Σα δεν ντρέπεστε λιγάκι!

Έχετε φτιάξει μια FRAPORT, έτσι όπως δώσατε τα αεροδρόμια εσείς του ΣΥΡΙΖΑ στη FRAPORT με δικά μας λεφτά, με τραπεζικά δάνεια, τα οποία ουσιαστικά κατευθύνθηκαν από την τρόικα στο ελληνικό Δημόσιο, στις τράπεζες, στη FRAPORT, για να μας πάρει δωρεάν τα αεροδρόμια. Ε, η διαφορά είναι ότι εδώ είναι μια χειρότερη FRAPORT που δηλητηριάζει το χώμα και διώχνει τους τουρίστες. Η FRAPORT, τουλάχιστον, φέρνει και μερικούς, εκτός πανδημίας.

Σήμερα φτιάχνετε ένα νομικό πλαίσιο customized για την ELDORADO.

Δεν είναι τυχαίο. Συνειδητοποιείτε ότι σας κοροϊδεύει η ELDORADO με το όνομα που διάλεξε. Ξέρετε τι σημαίνει ELDORADO. Είναι πλήρης και κατ’ ευθείαν αναφορά στον μύθο των κονκισταδόρων, που είναι αναπόσπαστα δεμένος με το πλιάτσικο των πολιτισμών της Κεντρικής Αμερικής, όπου πήγαν οι κονκισταδόρες. Δεν πειράζει.

Εμείς κάναμε μία ένσταση αντισυνταγματικότητας. Εσείς σίγουρα τα απορρίπτετε αυτά. Έστω ότι δεν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιό σας. Έστω, κύριε Υπουργέ, ότι κρίνετε πως όλα αυτά, όλα τα άρθρα στο νομοσχέδιό σας, είναι άγια πλασμένα και ότι έτσι θα έρθουν οι επενδύσεις, που –συμφωνούμε- είναι το «εμβόλιο» για την οικονομική πανδημία.

Εάν είναι έτσι, τότε γιατί δεν επεκτείνετε αυτά τα άρθρα να ισχύουν και για άλλες εταιρείες, όχι μόνο για την ELDORADO; Να ισχύουν για όλες τις εταιρείες που θα έρθουν στην Ελλάδα, για τη CISCO, για τη MICROSOFT. Κάντε το. Μην λέτε «ναι», γιατί δεν είστε καν ικανοί να κάνετε αυτό. Κάντε το. Ελάτε εδώ και δώστε τέτοιες αποικιακές ρυθμίσεις σε όλες τις εταιρείες.

Και μετά θα σας πω και κάτι άλλο. Γιατί δεν το κάνετε και για τους Έλληνες; Οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν έχουν ψυχή; Κάντε το και γι’ αυτούς. Ουσιαστικά, θα καταργήσετε το ελληνικό κράτος.

Το μέγα ερώτημα –αυτό είναι δικό μας ερώτημα, εσάς δεν σας αφορά- είναι για αυτούς και για αυτές που πραγματικά ανησυχούμε γι’ αυτή τη χώραΓιατί; Γιατί γίνεται όλη αυτή η ιστορία με την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ; Γιατί οι κυρώσεις των συμβάσεων με την EXXON; Γιατί ο EastMed –που όπως έχω πει εδώ- δεν θα γίνει ποτέ και ποτέ δεν θα γινόταν έτσι κι αλλιώς;

Οι λόγοι είναι τρεις. Ακούστε τους κι εσείς. Δεν σας αφορά. Έχετε άλλους λόγους που συνεχίζετε την πορεία σας.

Πρώτον, η ELDORADO είναι μια κλασική αποικιακή εταιρεία. Όπως η British East India Company ουσιαστικά εκμεταλλευόταν την Ινδία, έτσι έρχεται και η ELDORADO στη Χαλκιδική. «Εξορύξτε, μην σκουπίζετε, τελειώσατε!», αυτή είναι η ELDORADO. Εντάξει, αυτοί έχουν τους λόγους τους.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος, γιατί υπάρχουν και αποικιακά συμφέροντα, όπως αυτά που σχετίζονται με την EXXON, με την TOTAL, με τον EastMed, που προκύπτουν –και είναι πολύ πιο ενδιαφέρον αυτό, γιατί;- επειδή αφορούν ορυκτά που δεν θα βγουν ποτέ –και το ξέρετε ότι δεν θα βγουν ποτέ- αλλά που έχουν ήδη εκταμιευθεί, έχουν ήδη δημιουργήσει προσόδους –πώς;- μέσα από τις συμβουλευτικές εταιρείες που παίρνουν εκατομμύρια για να συμβουλεύσουν για πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ, μέσα –και αυτό είναι, τουλάχιστον για έναν οικονομολόγο σαν και εμένα, ακόμα πιο ενδιαφέρον- από τον τρόπο που χτίζουν δομημένα παράγωγα στη βάση μελλοντικών εσόδων από ορυκτά που δεν θα εξαχθούν ποτέ.

Έρχομαι σε εσάς, φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρω ότι νιώθετε άσχημα, ελπίζω δηλαδή να νιώθετε άσχημα, γιατί όλα αυτά είναι προϊόν της υπογραφής του φίλου μου και για πολλά χρόνια συνάδελφού μου στα πανεπιστήμια, του Γιώργου Σταθάκη. Όταν εμείς στο DiEM25 τρέχαμε σε όλη την Ευρώπη εναντίον της TTIP και της CETA, ο Γιώργος Σταθάκης, εσείς δηλαδή, υπογράφατε τη CETA. Αυτό εδώ δεν είναι τίποτα άλλο από επέκταση της CETA. Όταν η «Εποχή», η «Αυγή», οι άνθρωποί σας του ΣΥΡΙΖΑ έτρεχαν εναντίον της TTIP και της CETA, εσείς ως κυβέρνηση, αρχής γενομένης με το «ναι σε όλα» την 6η Ιουλίου υπογράψατε και τη CETA και τώρα έχετε φτιάξει το νομικό πλαίσιο, το ευρωπαϊκό πλαίσιο, πάνω στο οποίο ουσιαστικά γίνεται αυτό το ξεπούλημα από μεριάς της Νέας Δημοκρατίας.

Είστε ένοχοι, σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ και το ξέρετε.

Κυρίες και συνάδελφοι, όταν εξελισσόταν η πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση, εμείς πασχίζαμε, παλεύαμε για τη λευτεριά μας από τους Οθωμανούς. Όταν εξελισσόταν η δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση, εμείς μπαίναμε, δυστυχώς, τραγικά σε μια περίοδο μισού αιώνα πολέμων, είχαμε και τη διχόνοια, είχαμε και τον Εμφύλιο. Όταν ήρθε η τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση, η ψηφιακή, η Ελλάδα έμπαινε στη διαδικασία υπερχρέωσης, χρεοκοπίας και μνημονίων.

Τώρα, σήμερα έχουμε μία ευκαιρία να μην χάσουμε την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, την «πράσινη» Βιομηχανική Επανάσταση, που θα βασίζεται σε δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι σε τρύπες στο χώμα.

Όποια χώρα στη Μεσόγειο γίνει το κέντρο παραγωγής και διανομής υδρογόνου, παραχθέντος με ηλεκτρική ενέργεια από πλωτές ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, θα έχει προλάβει το τρένο της «πράσινης» Βιομηχανικής Επανάστασης. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, η Νέα Δημοκρατία σήμερα αυτά τα κρίσιμα χρόνια δένει τη χώρα στις εξορύξεις, στους αγωγούς, στα LNG, στις τοξικές εξορυκτικές εκμεταλλευτικές διαδικασίες ενός παρελθόντος καιρού.

Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να καταθέτουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως κάναμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να μην χάσει η Ελλάδα, για να μην χάσουν τα παιδιά μας, για να μην χάσουν οι Ελληνίδες, οι Έλληνες αυτό το τρένο της τέταρτης, της «πράσινης» Βιομηχανικής Επανάστασης.

Θα μου πείτε τώρα τι λέω, ζούμε σε ένα νέο καθεστώς, το «μητσοτάκειον» καθεστώς, που δεν χάνει ευκαιρία να χάσει ευκαιρίες.

Σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Βρετανία τον Μάιο θα έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς, ενώ παράλληλα η δημοσιονομική τονωτική ένεση του Τζο Μπάιντεν, αλλά και του Μπόρις Τζόνσον στην Αγγλία θα είναι υπερδιπλάσια, τριπλάσια της όποιας δημοσιονομικής τονωτικής ένεσης εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και να υλοποιηθεί πλήρως το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», εμείς, εσείς περιμένετε τας εντολάς από τις Βρυξέλλες. Δεν βλέπετε το φιάσκο, το δημοσιονομικό φιάσκο; Η Ευρώπη, η οποία έχει διπλάσια διαφορά μεταξύ δυνατότητας παραγωγής και πραγματικής παραγωγής, διπλάσια τέτοια διαφορά από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει το 1/3 της δημοσιονομικής τονωτικής ένεσης.

Όσο για το εμβολιαστικό φιάσκο, τι να πω;

Χειροκροτήσατε το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα που αποδεικνύεται ότι είναι το άκρον άωτον της μακροοικονομικής ασημαντότητας, δεν λέτε κουβέντα. Περιμένετε ακόμα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα έρθουν κάποια χρήματα, θα είναι μακροοικονομικά ασήμαντα, δεν θα κάνουν τίποτα για το χρέος το οποίο είναι σε κατάσταση εκτίναξης στη στρατόσφαιρα.

Χειροκροτήσατε την κοινή εμβολιαστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα που έχει καταρρεύσει πλήρως, έχετε παρατηρήσει τι έχει γίνει με δεκαεπτά, δεκαοχτώ χώρες που έχουν καταγγείλει την «AstraZeneca»; Γιατί; Ένας λόγος είναι το «blame game», είναι γιατί προσπαθεί η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους, κατηγορώντας την «AstraZeneca» για την πλήρη αποτυχία τους. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι σοβαροί άνθρωποι, όπως η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κ. Θεοδωρίδου, όπως η Emer Cooke του «European Medicines Association», που δεν έπεσαν σε αυτή τη λούμπα του «blame game», όπου εμπλέκονται και εταιρείες. Και τελικά τι θα κάνουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν, εσείς αύριο, όταν η ΕΜΑ θα δώσει το «πράσινο φως» πάλι στην «AstraZeneca»;

Και συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, μου έκανε πολύ κακή εντύπωση -και πρέπει να πω ότι με έθλιψε- γιατί ο κ. Ξανθός ήταν από τους λίγους Υπουργούς της κυβέρνησής σας που διεσώθη τα χρόνια της διακυβέρνησής σας, ότι έπαιξε και εκείνος πρόσφατα, παρασύρθηκε από αυτό το «blame game», με τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει να κερδίσει μερικούς πόντους, σιγοντάροντας αυτό τον επιστημονικό ανορθολογισμό.

Εμείς, στηλιτεύοντας από τη μία τον λαϊκισμό που κοστίζει ζωές και της κ. Μέρκελ και του κ. Μακρόν τώρα με τα εμβόλια και από την άλλη τη δική σας ολιγωρία, που κοστίζει ακόμα περισσότερες ζωές, σας λέμε άλλη μια φορά ότι είστε ένοχοι. Το ότι έχετε σταματήσει το 80% των εγχειρήσεων, των επεμβάσεων, των προγραμματισμένων επεμβάσεων κοστίζει ζωές, πλήττει ζωές. Και γιατί το κάνετε;

Γιατί, παρά αυτά που άκουσα, τα πάρα πολύ ωραία λόγια, τα οποία, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνονται, κύριε Υπουργέ, στην πραγματικότητα, δεν έχετε αυξήσει τον αριθμό των μόνιμων γιατρών και των μόνιμων νοσηλευτών. Όλα αυτά τα στοιχεία -σας προκαλώ αυτή τη στιγμή- είναι κάλπικα. Πήρατε γιατρούς με ένα και δύο χρόνια συμβάσεις, οι μονιμοποιήσεις είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις εδώ και ενάμιση χρόνο.

Είστε ένοχοι για τα μαζικά τεστ που δεν κάνατε. Εμάς, στο ΜέΡΑ25, είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας, από πέρυσι τον Μάρτιο σας λέγαμε, σας στηρίξαμε στο πρώτο «lockdown» και είπαμε: Ιδρύστε ένα δίκτυο κέντρων για μαζικά τεστ! Μας αγνοήσατε.

Είστε ένοχοι που δεν συνάπτετε συμφωνίες για την παροχή εμβολίων έξω από το αποτυχημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες οι άλλες οι ευρωπαϊκές χώρες το κάνουν. Μόνο εμείς δεν το κάνουμε. Παραγγείλτε από σήμερα ικανές ποσότητες του κινέζικου, του ρώσικου! Δεν είπα να το χρησιμοποιήσουμε, παραγγείλτε τις, γιατί όταν η ΕΜΑ θα τα εγκρίνει, τότε δεν θα έχετε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γλιτώσουμε έστω και έναν άνθρωπο.

Πριν από έναν μήνα σάς έδινα στατιστικά στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν, εάν δεν καταφέρετε να πετύχετε τους ρυθμούς εμβολιασμού που είχατε εξαγγείλει. Αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα. Είστε ένοχοι γι’ αυτό! Είχατε πει για χίλια εμβολιαστικά κέντρα. Πού είναι; Τον Ιανουάριο μιλούσατε γι’ αυτά.

Είστε ένοχοι που για άλλη μια φορά σχεδιάζετε να ανοίξετε τον τουρισμό άρπα-κόλλα. Άκουσα τα σχέδια ότι από τον Μάιο -λέει- μέσα από στοχευμένο εμβολιασμό του προσωπικού των ξενοδοχείων θα ανοίξει. Καλά, σοβαρολογούμε; Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε ότι ένας εικοσάχρονος σερβιτόρος σε ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο ή στην Κρήτη θα εμβολιαστεί πριν από έναν πενηντάχρονο, επειδή είναι σερβιτόρος; Ή θα τον στείλετε ή θα τη στείλετε χωρίς εμβόλιο να δουλεύουν; Αποφασίστε ποιο από τα δύο εγκλήματα θα κάνετε. Θα καταργήσετε τη σειρά προτεραιότητας ή θα στείλετε αυτό τον άνθρωπο να δουλεύει σε συνθήκες που δεν του εξασφαλίζουν ή δεν της εξασφαλίζουν την υγεία;

Έστω και τώρα σας καλούμε να στήσετε αυτό το δίκτυο χιλίων κέντρων που να είναι για μαζικά τεστ, να είναι για εμβολιασμούς και που αργότερα θα ήταν μια ιδανική προίκα στο εθνικό σύστημα υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που δεν έχουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να την κυβερνούν πειθήνια όργανα Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μιας ανεκδιήγητης διεφθαρμένης ευρωπαϊκής ηγεσίας, την οποία κείστε να χειροκροτάτε αμήχανα, καθώς καρκινοβατούν από το ένα φιάσκο στο άλλο φιάσκο, από το δημοσιονομικό και το μνημονιακό φιάσκο στο φιάσκο των εμβολίων. Είστε Κυβέρνηση-«καφενείο» εντός της «παιδικής χαράς», αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιασμένη στα πλοκάμια γεγονότων εκτός του ελέγχου της το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να ενισχύει τα σίδερα του σιδερένιου κλουβιού στο οποίο έχει εντάξει, έχει εγκλωβίσει και έχει εγκλείσει τους λαούς της Ευρώπης. Λιτότητα για τους πολλούς και σοσιαλισμός για τους πάρα πολύ λίγους, για τα «funds», για τα «αρπακτικά», για τις διάφορες «ELDORADO».

Όπως μετά από τρεις χαμένες βιομηχανικές επαναστάσεις υπονομεύετε με τις πολιτικές σας, τις εξορυκτικές πολιτικές σας, την ευκαιρία της Ελλάδας να μη χάσουμε την τέταρτη, την «πράσινη» Βιομηχανική Επανάσταση, όπως μετά από δέκα χρόνια μνημονίων είμαστε πιο χρεωκοπημένοι σήμερα από ό,τι το 2010, έτσι και τώρα πάτε να μας βγάλετε από την καραντίνα με περισσότερους νεκρούς και με περισσότερους διασωληνωμένους κάθε μέρα από ό,τι όταν μπήκαμε στην καραντίνα, χωρίς ούτε έναν παραπάνω μόνιμο γιατρό στο ΕΣΥ, χωρίς ένα σοβαρό πρόγραμμα μαζικών τεστ, χωρίς τα εμβόλια που ο κ. Μητσοτάκης μάς υποσχόταν ότι θα φέρουν την ελευθερία.

Κυρίες και κύριοι, αν για κάποιες χώρες ισχύει ότι οι λαοί τους έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν, σίγουρα αυτό δεν ισχύει για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, γι’ αυτόν τον λαό.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information