Loading...

Η Ιστορία όπως ΔΕN συνέβη: Πως η Ελλάδα μπορούσε να νικήσει την πανδημία – βίντεο

01/04/2021 by

Ποιός θα περίμενε ότι η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης, θα κατάφερνε το 2020 να νικήσει την πανδημία και να αποδράσει από την Χρεοδουλοπαροικία; Ας δούμε το χρονικό του θαύματος:

15η Ιανουαρίου

Δυο βδομάδες πριν καν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει συναγερμό για πανδημία Covid-19, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί  Επιτροπή Ειδικών. Συμμετέχουν επιδημιολόγοι αλλά κι οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος.

26η Φεβρουαρίου

Πρώτη διάγνωση κρούσματος την ώρα που στην γειτονική Ιταλία οι νεκροί είναι ήδη πολλοί. Η Επιτροπή Ειδικών συνεδριάζει πλέον καθημερινά και τα αναλυτικά πρακτικά της αναρτώνται στο διαδίκτυο εντός 24 ωρών.

27η Φεβρουαρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί Κυβερνητικό Συμβούλιο το οποίο διαθέτει την ίδια μέρα 1 δις για την ενίσχυση του ρημαγμένου ΕΣΥ, για την έγκαιρη προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού, για χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

1η Μαρτίου

Η Επιτροπή Ειδικών συνιστά την άμεση προμήθεια μεγάλης ποσότητας αντιδραστηρίων και την προετοιμασία για το στήσιμο, εκτός των νοσοκομείων, κέντρων μαζικών τεστ σε όλη τη χώρα.

6η Μαρτίου

Η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα χάρτη με τα 1500 νέα κέντρα μαζικών τεστ σε χώρους εύκολα προσβάσιμους τόσο με αυτοκίνητο όσο και πεζή. Όπως εξηγεί ο Πρωθυπουργός, μετά την νίκη επί του Covid-19 θα ενσωματωθούν στο ΕΣΥ ως το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης που, έτσι κι αλλιώς, είχε ανάγκη το τόπος.

12η Μαρτίου

Πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Αρχίζουν να λειτουργούν τα πρώτα 300 από 1500 συνολικά κέντρα που παρέχουν δωρεάν τεστ. Προτεραιότητα δίνεται στο υγειονομικό προσωπικό, στους δάσκαλους και καθηγητές, και στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, όπως οι ταμίες στα σουπερμάρκετ, οι πωλητές στις λαϊκές αγορές κι οι οδηγοί λεωφορείων.

22η Μαρτίου

Σε διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει δίμηνη μάχη προάσπισης του ΕΣΥ: δίμηνη αυστηρή καραντίνα, μονιμοποίηση στις ίδιες μονάδες που υπηρετούν όλων των επικουρικών γιατρών και νοσοκόμων, προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων για 2 χιλιάδες γιατρούς και 5 χιλιάδες νοσηλευτές

25η Μαρτίου

Την μέρα της εθνικής μας γιορτής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την πλήρη λειτουργία και των 1500 κέντρων μαζικών τεστ όπου έχουν ήδη ξεκινήσει εβδομαδιαία τεστ όλων όσοι αναγκάζονται να εργάζονται κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

1η Απριλίου

Τίθεται σε λειτουργία το ένα και μοναδικό ηλεκτρονικό μητρώο ασθενών COVID-19 συμβάλλοντας καθοριστικά στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

8η Απριλίου

Με εντολή του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει την άμεση, ουσιαστική στήριξη της οικονομίας. Καταργούνται όλες οι προπληρωμές φόρων. Ο ανώτερος ΦΠΑ από το 23% στο 15%. Αντίστοιχη μείωση του φόρου μικρών επιχειρήσεων στο 15%. Κουρέματα των οφειλών σε εφορίες, ταμεία και τράπεζες των μικρομεσαίων που επλήγησαν από την καραντίνα. Τέλος ο Ηρακλής με τη δημιουργία κακής δημόσιας τράπεζας για τα κόκκινα δάνεια. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει τον υπουργό του με δήλωσή του στα διεθνή μέσα:

«Είμαι σίγουρος ότι οι εταίροι μας κατανοούν πως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα αυτονόητα, χωρίς την προέγκριση τους, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζουμε ζήτημα ζωής και θανάτου τόσο των ανθρώπων μας όσο και ΤΩΝ επιχειρήσεων κατάφεραν να επιβιώσουν μετά από 10 χρόνια κρίσης. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Τίποτα παραπάνω.»

1η  Μαΐου

Ανακοινώνεται πρόγραμμα στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού αλλά και όλων των «αχαρτογράφητων» πολιτών. Ενισχύονται με μείγμα επιδομάτων, ειδικών χρεωστικών καρτών αλλά και μεταταβιβάσιμων ηλεκτρονικών πιστώσεων μέσω του Taxisnet.

15η Μαΐου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει εντολή άμεσης πρόσληψης οδηγών και ενίσχυσης του στόλου των αστικών συγκοινωνιών τόσο με αγορές όσο και με επιτάξεις.

20η Μαΐου

Έχοντας κάνει πάνω από 2 εκ. μαζικά τεστ, και χαρτογραφήσει την εξάπλωση του ιικού φορτίου, η χώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έξοδο από την οριζόντια καραντίνα την 23η Μαΐου. Όσοι «μένουν σπίτι» λόγω θετικού τεστ στηρίζονται οικονομικά με 500 ευρώ το δεκαπενθήμερο και τους προσφέρεται, αν μένουν μόνοι, κατ’ οίκον βοήθεια.

23η Μαΐου

Ξεκινά η προετοιμασία για το άνοιγμα του τουρισμού. Προϋπόθεση εισόδου στη χώρα το αρνητικό μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες αλλά και ράπιντ τεστ κατά την είσοδο.

28η Μαΐου

Η Κομισιόν ανακοινώνει την συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν: Αντί για το ευρωομόλογο που ζητούσε ο Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος προτείνει προσωρινό Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροτείνει ανταλλαγές μέρους των εθνικών ομολόγων με αέναα ομόλογα (perpetual bonds) έκδοσης της ΕΚΤ και προαναγγέλλει ελληνικό βέτο αν το σχέδιο της Κομισιόν δεν προβλέψει, τουλάχιστον, βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους μας στον ESM και μόνιμη απαλλαγή της χώρας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις του παρελθόντος που δεν ισχύουν για άλλες χώρες.

1η Ιουνίου

Ενώ οι πρώτες 3 χιλιάδες νέοι μόνιμοι γιατροί και νοσοκόμοι έχουν αναλάβει υπηρεσία στο ΕΣΥ, με εντολή Μητσοτάκη επαναλειτουργεί το Νοσοκομείο Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη ώστε να ελαφρυνθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία από περιστατικά Covid-19. Στο μεταξύ, νέα οριζόντια καραντίνα αποτρέπεται καθώς τα 1500 κέντρα μαζικών τεστ λειτουργούν 12 ώρες ημερησίως παρέχοντας τη δυνατότητα εβδομαδιαίων τεστ σε όλους.

19η Ιουνίου

Ο ΕΟΤ ξεκινά διεθνή καμπάνια με σλόγκαν: Greece – Safety within Reason, Humanity without Limits (Ελλάδα – Ασφάλεια σε Λογικά Πλαίσια, Ανθρωπιά Χωρίς Όρια)

1η Ιουλίου

Ξεκινά η εντατική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της αποτελεσματικής τηλεκπαίδευσης, με δυνατότητες προεγγραφής μαθημάτων σύμφωνα με τα πρότυπα του βρετανικού Open University. Προσλαμβάνονται όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές από τον Ιούλιο ώστε να συμμετέχουν κι αυτοί στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Επιτάσσονται και ετοιμάζονται κτήρια κοντά στα σχολεία ώστε να αυξηθούν οι τάξεις και να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά αίθουσα το πολύ στους 13 ενώ προσλαμβάνεται επί πλέον προσωπικό καθαριότητας. Οπτικές ίνες και νέοι υπολογιστές εγκαθίστανται στα σχολεία ώστε να υποστηρίξουν την τηλε-διδασκαλία, σε περίπτωση που χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία. Μαζική προμήθεια τάμπλετ  αλλά και προετοιμασία αποστολής έντυπου υλικού σε μαθητές. Αντίστοιχη προετοιμασία γίνεται και στα πανεπιστήμια.

15η Ιουλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιστέκεται στις πιέσεις ναυτιλιακών και αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών γραφείων. Για όλο το καλοκαίρι, η μέγιστη πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα δεν θα ξεπεράσει το 50%.

14η Σεπτέμβρη

Μετά την καλοκαιρινή προετοιμασία τους ανοίγουν τα σχολεία, με μοριακά τεστ σε δάσκαλους και μαθητές και εβδομαδιαία ράπιντ τεστ στους μαθητές.

5η Οκτωβρίου

Το δίκτυο μαζικών τεστ αναφέρει αύξηση του ιικού φορτίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτάσσει προκαταβολικά ιδιωτικές μονάδες υγείας ενώ εντατικοποιούνται τα τεστ.

14η Νοεμβρίου

Καθώς έρχονται τα μαντάτα απ΄έξω για τις πολύ καλές επιδόσεις των εμβολίων της BioNTech, της Moderna και της Οξφόρδης, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τη σταδιακή μετατροπή του δίκτυου των 1500 κέντρων μαζικών τεστ του ΕΣΥ σε κέντρα μαζικών τεστ και εμβολιασμού. «Σήμερα τα ρίχνουμε στον αγώνα κατά του Covid, αύριο θα είναι η ραχοκοκκαλιά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του εθνικού μας συστήματος υγείας», δήλωσε.

12η Δεκεμβρίου

Τα  κέντρα μαζικών τεστ είναι πλέον έτοιμα να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς συνεχίζοντας, παράλληλα, την διενέργεια των μαζικών τεστ που εξασφάλισαν ότι η Ελλάδα – αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – δεν χρειάστηκε 2ο και 3ο οριζόντιο λοκνταουν.

1η Ιανουαρίου

Η χώρα που για μια δεκαετία υπέφερε όπως καμία άλλη ευρωπαϊκή ξεκινά το 2021 με καλούς οιωνούς!

 *********************************************************************

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι.

Κάτι η απέχθεια της κυβέρνησης για ο,τιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό

Κάτι οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινακάρχες, καναλάρχες, κολλεγιάρχες, ολιγάρχες και Σια

Κάτι το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην τρόικα

Κάτι, η ανικανότητα κι η ευθυνοφοβία.

… να πώς χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, να διδάξουμε ένα μάθημα σε φίλους και εχθρούς σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις, ζωντανές, διαφυλάσσοντας ελευθερίες που ο λαός μας κέρδισε με το αίμα του. 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information