Loading...

Εσείς του ΜέΡΑ25 τί είστε; Διεθνιστές ή πατριώτες; Ευρωπαϊστές ή διεθνιστές; Συνέδριο #3

20/06/2021 by

Μας ρωτούν: Εσείς του ΜέΡΑ25 τελικά τί είστε; Ευρωπαϊστές ή Διεθνιστές; Διεθνιστές ή Πατριώτες; Τους απαντάμε: Είμαστε Ευρωπαϊστές επειδή είμαστε Διεθνιστές. Κι ως Διεθνιστές είμαστε αθεράπευτοι Πατριώτες. Και μην τολμήσει να πει κάποιος ότι πρόκειται για αντίφαση.

 

Όχι όταν μόλις τιμήσαμε την μνήμη του μεγαλύτερου διεθνιστή και συνάμα του μεγαλύτερου πατριώτη, του Μανόλη Γλέζου.

Όχι όταν γαλουχηθήκαμε μ’ έναν Θούριο που μας παρότρυνε:

Βουλγάροι, κι΄ Ἀρβανῆτες, Ἀρμένοι καὶ Ρωμιοί,
Ἀράπιδες, καὶ ἄσπροι, μὲ μία κοινὴ ὁρμή.
Γιὰ τὴν ἐλευθερίαν, νὰ ζώσωμεν σπαθί…

Όχι όταν συμπάσχουμε με τον δικό μας άνθρωπο, τον Julian Assange, που σαπίζει για εμάς στο Βρετανικό Γκουαντάναμο επειδή τόλμησε να δείξει σε γερμανούς, αμερικανούς, βρετανούς, ινδούς κι έλληνες τα εγκλήματα που κάνουν στο όνομά μας και πίσω από την πλάτη μας εκείνοι από τους οποίους οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας μάταια ζητιανεύουν ψίχουλα ερεισμάτων.

Για εμάς ο διεθνισμός, πέραν από την καλύτερη άμυνα, την ασφαλέστερη πηγή ερεισμάτων για την μικρή και ταλαιπωρημένη χώρα μας, είναι και τρόπος να χαιρόμαστε τη ζωή. Πριν πολλές δεκαετίες, ο σπουδαίος Ινδός ποιητής Ραμπιντράναθ Ταγκόρε, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913, έγραψε:

«Ό,τι κατανοούμε και χαιρόμαστε στα κατασκευάσματα άλλων ανθρώπων γίνεται κτήμα μας, απ΄ όπου και να προέρχεται. Περηφανεύομαι ως άνθρωπος όταν καταφέρνω να θεωρήσω τους ποιητές και καλλιτέχνες άλλων χωρών ως δικούς μου. Επιτρέψτε μου να νιώσω άσπιλη χαρά που όλα τα επιτεύγματα των ανθρώπων είναι δικά μου.»

Έτσι κι εμείς στο ΜέΡΑ25, στο DiEM25, στην Προοδευτική Διεθνή: Πονάμε με κάθε ανθρώπινο πόνο, νιώθουμε κτήμα μας κάθε ανθρώπινο επίτευγμα, πληγωνόμαστε από κάθε αδικία, και – έτσι – μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της πατρίδας μας ως οικουμενικά επιτεύγματα και τις ανάγκες της ως οικουμενικές ανάγκες.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information