Loading...

Αποδομώντας το αφήγημα της ολιγαρχίας για το 2022/3 – Βουλή

01/01/2023 by

Ο Προϋπολογισμός που καταθέσατε είναι μια κωδικοποίηση ενός αφηγήματος success story με το οποίο θα πορευθείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, θα πορευθεί ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Και το success story στο οποίο βασίζεστε έχει μια απλή λογική. Το είπε και ο κ. Γεραπετρίτης πριν. Θα πείτε «είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πολλαπλές εισαγόμενες κρίσεις, γεωπολιτικά, πανδημία, πόλεμος, πληθωρισμός και παρόλα αυτά πετύχαμε να νοικοκυρέψουμε το δημόσιο ταμείο». Αυτό θα πείτε. Θα χρησιμοποιήσετε άλλη μια φορά το αφήγημα της μείωσης του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια ακριβή επιδοματική πολιτική λόγω πανδημίας, λόγω πληθωρισμού. Και βεβαίως θα εστιάσετε, όπως το κάνετε εδώ και καιρό σε επενδύσεις μεγάλες οι οποίες δίνουν μια δυναμική στην ελληνική οικονομία. Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι αυτό είναι λίγο πολύ το αφήγημά σας. Θεωρώ ότι δίκαια το αποτυπώνω.

Από τη μια μεριά θα θέσετε στους πολίτες την ανάμνηση των πολλαπλών εισαγόμενων κρίσεων και θα πείτε ότι παρά το γεγονός ότι είχατε αυτές τις εισαγόμενες πολλαπλές κρίσεις τα πήγατε καλά. Η αλήθεια; Σας έσωσαν οι εισαγόμενες πολλαπλές κρίσεις. Στον covid-19 και στον εισαγόμενο πληθωρισμό έχετε ιερή υποχρέωση. Θα έπρεπε να τους κάνετε εικόνισμα. Να τα πάρουμε ένα-ένα;

Το νοικοκύρεμα του δημόσιου ταμείου. Σας ήρθαν κουτί τόσο ο covid-19 και η πανδημία, όσο και ο πληθωρισμός, όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν γιατί μαζί αυτά τα τρία, αυτές οι τρεις δυνάμεις, τίναξαν στον αέρα το γερμανικό βιομηχανικό μοντέλο και μαζί του το ευρωζωνικό πακέτο, το λεγόμενο σύμφωνο σταθερότητας. Κι έτσι για πρώτη φορά μετά το 2010 οι τροϊκανοί έλυσαν τα λουριά ελληνικής Κυβέρνησης. Ξοδέψτε, ξοδέψτε, ξοδέψτε. Κι έτσι ξοδέψατε 50 δισεκατομμύρια μέσα σε δύο χρόνια. Το ένα τέταρτο του ΑΕΠ ξοδεύτηκε. Κάθε ομόλογο που εκδίδατε, κύριε Σταϊκούρα, το αγόραζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ας αφήσουμε αυτά για τις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κ. Λαγκάρντ ήταν από πίσω. Έτσι το χρέος πήγε στα 400 δισεκατομμύρια, την ώρα που κατέρρεε το ΑΕΠ. Κάποια στιγμή έπεσε και κάτω από 170 δισεκατομμύρια.

Πάμε τώρα στις επενδύσεις. Ναι, υπάρχουν επενδύσεις. Σε ακίνητα. Οι επενδύσεις που γίνονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι που μας ακούτε, αν μας ακούτε εκεί έξω, είναι σχεδόν όλες σε ακίνητα. Παρατηρούμε σε όλη την επικράτεια, στις πόλεις, στα χωριά, στην περιφέρεια, ένα απίστευτο γενικό ξεπούλημα ακινήτων. Γιατί; Ο λόγος κι αυτός είναι εισαγόμενος σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αργότερα, το λεφτόδεντρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημιούργησε 5 τρισεκατομμύρια περίπου τα οποία έπεσαν μέσα στους κυκεώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατέληξαν να ανεβάζουν τη ζήτηση για ακίνητα σε όλη την Ευρώπη, από το Βερολίνο μέχρι την Κρήτη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ήρθαν κι εδώ και έτσι υπάρχει μία πολύ σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα. Χαίρεστε.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αντιπαραγωγικές φούσκες. Δεν είναι μόνο ότι δεν κάνουν καλό, κάνουν κακό. Γιατί όσο φουσκώνουν οι τιμές των ακινήτων καταστρέφουν παραγωγικές δυνατότητες αυτής της χώρας. Γιατί όταν ανεβαίνουν τα ενοίκια και δεν μπορεί ένας νέος επιστήμονας, μία καθηγήτρια, μία νοσοκόμος, ένας νοσηλευτής να βρουν κάπου να νοικιάσουν για να μπορέσουν να παράξουν κοινωνικό και οικονομικό έργο, αυτό μειώνει, συρρικνώνει, δεν αυξάνει την παραγωγική δυνατότητα της χώρας. Όσο φουσκώνουν, λοιπόν, καταστρέφουν παραγωγικές δραστηριότητες. Κι όταν θα σκάσουν, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Γιατί θα συμπαρασύρουν μαζί ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πιο βαθιά στη μαύρη τρύπα του απύθμενου χρέους. Αλλά εσάς τι σας νοιάζει; Μέχρι τότε θα έχετε απομακρυνθεί από το ταμείο. Έτσι; Δεν θα είστε Κυβέρνηση.

Βλέπω κάποιους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να με κοιτάνε περίεργα. Να σας βοηθήσω. Πείτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε τι θα βοηθήσει το δημόσιο ταμείο σήμερα αν ένα ξένο fund έρθει, όπως γίνεται συνέχεια και αγοράσει μια πολυκατοικία εδώ παραέξω, στο Κουκάκι για παράδειγμα, το οποίο γίνεται πολύ συχνά και τη μετατρέπει σε airbnb. Πώς θα βοηθηθεί το δημόσιο ταμείο ή ελληνική οικονομία; Θα αυξήσει τα ενοίκια για τους ντόπιους χωρίς καμία νέα θέση εργασίας. Και τα κέρδη, οι πρόσοδοι από το airbnb θα καταλήξουν στο εξωτερικό. Πείτε μου, πώς βοηθιέται η ελληνική οικονομία όταν έρχεται πάλι ένα ξένο fund ή κάποιος από το Ισραήλ, από την Ουκρανία, από κάπου, δεν έχει σημασία και αγοράζει αγρούς, όπως γίνεται κατά κόρον στη Θεσσαλία, στη δυτική Μακεδονία στην Πελοπόννησο. Αγοράζουν αγροτική γη. Πώς βοηθάει το γεγονός ότι παύει να καλλιεργείται αυτή η γη και σε αυτή τη γη τοποθετούνται φωτοβολταϊκά, το ρεύμα των οποίων ο κόσμος, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες, το αγοράζουμε σαν να παρήχθη από το πιο ακριβό εισαγωγής από το Τέξας υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Είναι τζίφος οι επενδύσεις στις οποίες βασίζετε το αφήγημα της δυναμικής οικονομίας που παραδίδετε. Οι σοβαροί, πραγματικοί, οι υπομονετικοί επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα. Και δεν έρχονται για δύο λόγουςΠρώτον, γιατί ξέρουν ότι με ένα τηλέφωνο του κ. Περιστέρη, του κ. Μελισσανίδη, του κ. Βαρδινογιάννη εσείς θα τους μπλοκάρετε την επένδυση.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ξέρουν ότι το 2030, 2031, 2032 -αυτή είναι η παρακαταθήκη που αφήσατε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ με το 4ο μνημόνιο του Αυγούστου του 2018- το δημόσιο ταμείο θα βογγά από τις αποπληρωμές στην Τρόικα ιδίως τώρα με την αύξηση των επιτοκίων. Θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση. Οι υπομονετικοί σοβαροί επενδυτές το προβλέπουν αυτό. Προβλέπουν τα νέα μέτρα που θα έρθουν, τα νέα προαπαιτούμενα για να γίνει η νέα αναδιάρθρωση του χρέους το 2032, οπότε και θα γίνει.

Το ασφαλιστικό στο μεταξύ θα απαιτεί περισσότερους δημόσιους πόρους γιατί το ταμείο των δημόσιων ταμείων είναι μείον. Νέος οχετός κόκκινων δανείων αυτή τη στιγμή που μιλάμε δημιουργούνται σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το ασφαλιστικό κενό. Όλα αυτά εγγυώνται το βάθεμα της μονιμοποιημένης ελληνικής χρεοκοπίας. Εγγυώνται την υπερφορολόγηση στο μέλλον, την αποεπένδυση. Και βέβαια το συνεχιζόμενο φευγιό των νέων ανθρώπων μας. Συνεχίζεται το Brain Drain, όχι μόνο δεν έχει επιστροφή αλλά επιτείνεται και επιταχύνεται. Ένα Brain Drain το οποίο δεν το υποκαθιστούν οι ψηφιακοί νομάδες που έρχονται στη χώρα οι οποίοι δουλεύουν σε εταιρείες στο εξωτερικό που δεν θα επενδύσουν ποτέ σε αυτή τη χώρα. Αυτά για την επενδυτική αναγέννηση την οποία ευαγγελίζεστε. Φούσκα ήταν που δημιούργησε το λεφτόδεντρο της Φρανκφούρτης. Τίποτα περισσότερο.

Και τώρα, κύριε Σταϊκούρα, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περνάει από την ποσοτική χαλάρωση στην ποσοτική σύσφιξη, θα δείτε τι έχει να γίνει με τις φούσκες των ακινήτων για τις οποίες θριαμβολογείτε.

Βέβαια, στο μεταξύ, η διεθνής συγκυρία σάς έκανε και ένα άλλο μεγάλο δωράκι: Είναι ο ειλεός που έπαθαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες στη διάρκεια της πανδημίας, μαζί με την εγκληματική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, που δημιούργησαν μαζί αβάσταχτο πληθωρισμό. Γιατί αναφέρομαι στον πληθωρισμό ως ένα δωράκι στην ανώνυμη εταιρεία σας, τη Μητσοτάκης ΑΕ; Να σας πω γιατί. Ο κόσμος γνωρίζει ότι αυτό για το οποίο εσείς θριαμβολογείτε, που είναι η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, βαθαίνει τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου.

Γιατί, κύριε Σταϊκούρα, το ξέρετε καλά και το ξέρω ότι το ξέρετε. Θα ήταν καλό να το πείτε κιόλας. Όταν αυξάνεται ο παρονομαστής του λόγου χρέους – ΑΕΠ, προφανώς, το κλάσμα μειώνεται. Όμως, όταν ο παρονομαστής, το ΑΕΠ της χώρας, αυξάνεται λόγω πληθωρισμού, όταν έχεις 10% πληθωρισμό αυτό δεν σημαίνει ότι η δυνατότητα του δημοσίου να φορολογεί στο διηνεκές και να αποπληρώνει αυξάνεται και αυτή 10%. Άρα, παραπλανά το ποσοστό χρέους όσον αφορά τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να αποπληρώνει το χρέος και ας μειώνεται το δημόσιο χρέος ως λόγος, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αυτό είναι ένα βασικό τοξικό ψεύδος, το οποίο είναι θεμέλιος λίθος του προϋπολογισμού σας. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα εφαρμοστεί, οπότε δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει ότι στο πλαίσιο της προπαγάνδας σάς δίνει ένα επιχείρημα, το οποίο όμως στερείται οποιασδήποτε επαφής με την πραγματικότητα του κόσμου εκεί έξω και της δυνατότητας του δημόσιου ταμείου να σηκώσει αυτό το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος των 400 δισεκατομμυρίων που αφήνετε πίσω σας.

Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο δωράκι στην Μητσοτάκης ΑΕ ως Κυβέρνηση, αλλά είναι και ένα δωράκι στους μετόχους της Μητσοτάκης ΑΕ, στους ολιγάρχες που σας κρατάνε στα πράγματα.

Γιατί; Γιατί τους δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να επιδοθούν στο αγαπημένο τους άθλημα, που δεν είναι το ποδόσφαιρο, είναι η αισχροκέρδεια, στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ, τράπεζες. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αυτό που διάβαζα ότι είχατε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία με τους τραπεζίτες, όπου ο ίδιος είπατε -δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη που αναφέρεται στον Τύπο- ότι είχατε μια έντονη συζήτηση μαζί τους. Τι να την κάνετε την έντονη συζήτηση μαζί τους; Έχετε παραδώσει τις τράπεζες σε αρπακτικά ταμεία, σε hedge funds, την Πειραιώς σ’ έναν εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου, στον κύριο Τζον Πόλσον -που θα έπρεπε να είναι φυλακή αν δεν τον είχε αφήσει ο Ομπάμα ελεύθερο- και πάτε και τους μιλάτε με έντονο τρόπο.

Τι περιμένετε ότι θα κάνουνε; Προφανώς δεν πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων την ώρα που αυξάνουν, σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, των πιστωτικών καρτών, των εμπορικών δανείων.

Σιγά μη δώσουν χρήματα στους μικρομεσαίους. Εσείς οι ίδιοι βάλατε όλο το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το τραπεζικό σύστημα που ξέρετε ότι δεν θα δώσει ούτε δεκάρα τσακιστή στους μικρομεσαίους.

Κι έτσι, μέσα από την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες, στα κόκκινα δάνεια, γεννιέται η απόγνωση του κόσμου εκεί έξω. Για σας, αυτό δεν είναι παρά μία μεγάλη ευκαιρία, για τον παλαιοκομματικό λαϊκισμό που χαρακτηρίζει την παράταξή σας πατροπαράδοτα. Να και τα επιδόματα, λοιπόν. Τη μερίδα του λέοντος των επιδομάτων την παίρνουν ως μερίσματα οι μέτοχοι της Μητσοτάκης ΑΕ.

Θέλετε ορισμένα παραδείγματα; Να σας θυμίσω, μέσα στην πανδημία θυμάστε ότι δώσατε 170 με 180 δισεκατομμύρια στην FRAPORT για να την αποζημιώσετε για διαφυγόντα κέρδη! Κέρδη, όχι για να μην κλείσει! Αλλά της δώσατε τα κέρδη τα οποία θα έβγαζε αν δεν υπήρχε πανδημία. Αν είναι δυνατόν! Σε ποιον επιχειρηματία το κάνατε αυτό στην Ελλάδα; Το κάνατε στην Aegean και στη FRAPORT. Αυτό είναι.

Αναφέρθηκα και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όλο αυτό το χρήμα για το οποίο μας είχατε σπάσει τα νεύρα τόσον καιρό να θριαμβολογείτε για τα Ταμεία Ανάκαμψης, όλο αυτό πηγαίνει σε πενήντα εταιρίες, οι οποίες δεν πρόκειται ούτε να κουνήσουν καν τη βελόνα της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας. Μόνο πενήντα μικρομεσαίοι θα πάρουν χρήματα από αυτό το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι να πω για το ψευτοπλαφόν που υποτίθεται ότι βάλατε στους παραγωγούς ενέργειας, όταν τα παίρνετε από τη μία τσέπη της CVC ΔΕΗ και τα δίνετε στην άλλη τσέπη της CVC ΔΕΗ – πάροχος; Και βεβαίως, επειδή παίρνοντας χρήματα από τη μία τσέπη της CVC και βάζοντάς τα στην άλλη, δεν πετυχαίνετε τίποτα όσον αφορά τη μείωση των τιμών, πηγαίνετε στην κυρία Λαγκάρντ να δανειστείτε τεράστια ποσά για να επιδοτείτε, όχι τους πολίτες, αλλά τη CVC, το Μυτιληναίο, το Λάτση, τον Περιστέρη, το Βαρδινογιάννη.

Και μιας και μίλησα για την κυρία Λαγκάρντ και για τη Φρανκφούρτη: Στο μεταξύ, εκτός έδρας, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Μητσοτάκης μάς ξάφνιασε. Έβαλε βέτο, παιδιά. Μία φορά. Δεν έβαλε βέτο ποτέ, δεν άσκησε βέτο για να στηριχτούν οι πολίτες, για να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, όπως λέμε εμείς της αντιπολίτευσης ή κάποιοι από εμάς, έβαλε βέτο υπέρ του δικαιώματος των εφοπλιστών να μεταφέρουν το πετρέλαιο του Πούτιν. Εφοπλιστές τύπου Αλαφούζου, που μας μηνύει, τύπου Μαρινάκη που δεν μας έχει μηνύσει ακόμη αλλά το σκέφτεται, τύπου άλλων εφοπλιστών του Λονδίνου -όπου καλά κάνουν γιατί είναι πιο έξυπνοι και δεν μιλάνε καθόλου και παραμένουν στην αφάνεια.

Όσο για τους πολλούς εκεί έξω: Όλοι εσείς οι μνημονιακοί που έχετε ψηφίσει τα μνημόνια, ουσιαστικά με αυτήν την κίνηση σας τότε και τη συνεχιζόμενη πολιτική σας σήμερα να μην αμφισβητείτε τις μνημονιακές δεσμεύσεις, έχετε καταδικάσει τους πολίτες σε μια μόνιμη αποτελμάτωση, σε μια μόνιμη αγωνία, για το πώς θα βγάλουν τη βδομάδα, το μήνα και σε μια μόνιμη αναξιοπρέπεια, που οφείλεται 100% σε μια θεσμοθετημένη, πλέον, αισχροκέρδεια.

Παντού και πάντα το καπιταλιστικό κράτος προστατεύει το κεφάλαιο. Έτσι δεν είναι; Όμως, εσείς οι μνημονιακοί το τερματίσατε. Θεσμοθετήσατε τη λεηλασία πάμπλουτων προσοδοκυνηγών που δεν είναι καν καπιταλιστές. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ που φτιάξατε, αυτή η αγορά για τα κόκκινα δάνεια των αρπακτικών ταμείων, αυτό ξεφεύγει ακόμα και τα όρια της εκμετάλλευσης της καπιταλιστικής. Πρόκειται για μία απλούστατη υπεξαίρεση ιδιωτικού πλούτου που φεύγει κατευθείαν για τα Cayman Islands. Αυτό κάνατε. Οι «Πάτσηδες»; Ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Τα εξιλαστήρια θύματα. Το χρηματιστήριο ενέργειας που στήσατε, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, τι είναι; Είναι ένα καφενείο των πέντε γνωστών ολιγαρχών -να μην πω πάλι τα ονόματά τους, σας έχω κουράσει με αυτά, το έχουν ακούσει αρκετές φορές το όνομά τους από τα χείλη μας- μαζί με τη CVC.

Οι πολίτες έτσι καταδικάζονται στην αναξιοπρέπεια και στην εξάρτηση από servicers, από τη μια μεριά και από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Καταδικάζονται στη ρευστοποίηση των σπιτιών και των μαγαζιών τους, στη ρευστοποίηση της εργασίας τους.

Τι γίνεται στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ στη Θεσσαλονίκη; Απολύουν εργαζόμενους για να τους ξαναπροσλάβουν με λιγότερους μισθούς και χωρίς καμία απολύτως κάλυψη. Αυτό γίνεται.

Το ίδιο γίνεται στα νοσοκομεία, με τους δέσμιους, πλέον, ομήρους, με τις στρατιές των επικουρικών που προσλαμβάνετε. Το ίδιο γίνεται στο μετρό. Το ίδιο γίνεται παντού.

Και αφού έχετε καταδικάσει τους πολίτες στην αναξιοπρέπεια και στην ανασφάλεια, αφού τους ρίξατε στην αρένα της αισχροκέρδειας, όπως οι Ρωμαίοι έριξαν τους χριστιανούς στα λιοντάρια, τώρα τους δίνετε και κατιτίς όποτε σας καπνίσει. Σαν τον ηγεμόνα ο κ. Μητσοτάκης πετάει και ένα καρβέλι στους υποτακτικούς, έτσι, για να τους καθησυχάζει.

Επιδίδεστε με πάθος στον επιδοματικό λαϊκισμό που ενίοτε -όπως και με τα 600 ευρώ- γίνεται και ρατσιστικός επιδοματικός κατασταλτικός λαϊκισμός.

Και να ήταν μόνο αυτό. Τους προσβάλλετε με φιλοδωρήματα, τα οποία -ακόμα και οι αστυνομικοί που θα πάρουν τα 600- θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να τα δώσουν σε ιδιώτες γιατρούς, γιατί φροντίσατε το περιφερειακό κέντρο υγείας να μην έχει γιατρό, φροντίσατε το δημόσιο νοσοκομείο να καταρρέει υπό την καθοδήγηση Υπουργών του ΛΑΟΣ, του κ. Βορίδη πρώτα, σήμερα του κυρίου Πλεύρη, φροντίσατε το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο να το συρρικνώνει με δική σας εντολή μια ιδεοληπτική Υπουργός Παιδείας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως στη φύση, όπου η ενέργεια δεν γεννιέται από το πουθενά, ούτε εξαφανίζεται, απλά αλλάζει μορφές, έτσι και σε μια καπιταλιστική οικονομία είναι αδύνατο ένα μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, σαν αυτό που είχαμε το 2022, να μειώνει το χρέος, εκτός εάν συμβαίνει κάτι άλλο, το οποίο δεν φαίνεται πάνω από την επιφάνεια.

Συνειδητοποιείτε ότι είστε η μοναδική Κυβέρνηση που καταφέρατε με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, πρωτογενές έλλειμμα, να μειώσετε σημαντικά –είναι αλήθεια- το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ; Θαύμα ήταν αυτό, κύριε Σταϊκούρα; Αριστεία; Όχι, βέβαια, λεηλασία ήταν! Πετύχατε να μειώσετε το ποσοστό δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ καταχρεώνοντας και καταληστεύοντας το λαό, τους πολίτες, την πλειοψηφία.

Όπως ακριβώς στη φύση, όταν ένα αυτοκίνητο πέφτει σε έναν τοίχο, μετατρέπεται η κινητική του ενέργεια σε θερμική ενέργεια, γι’ αυτό παίρνει και φωτιά ενίοτε, έτσι και με την οικονομία μας. Από τότε που πέσαμε στον τοίχο του πληθωρισμού, το αβάσταχτο δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε ακόμα πιο αβάσταχτο ιδιωτικό χρέος, το οποίο αμέσως το αγοράζουν τα αρπακτικά ταμεία και με δημόσια εγγύηση, με εγγύηση του δημοσίου, κερδίζουν κι άλλο εις βάρος των κορόιδων εκεί έξω.

Και τώρα, μια ανάσα πριν από τις εκλογές, έρχεστε να κάνετε το μαύρο-άσπρο, με έναν προϋπολογισμό που, παρά το γεγονός ότι δεν γράφτηκε για να εφαρμοστεί, αλλά για να ωραιοποιήσει την ασχήμια του υπαρκτού μητσοτακισμού, καταφέρνει αυτός ο προϋπολογισμός να κωδικοποιεί το ταξικό μίσος της «Μητσοτάκης Α.Ε.» απέναντι σε κάθε δημόσιο αγαθό που δεν έχει καταπατηθεί. Μειώνετε τις δημόσιες δαπάνες για κάθε σοβαρό δημόσιο αγαθό. Είναι το ταξικό σας μίσος σε κάθε προστασία εργαζόμενου που δεν έχει ακυρωθεί, σε κάθε οικολογική αξία που δεν έχει τσιμεντοποιηθεί, σε κάθε νέο ή νέα που δεν έχει υποταχθεί στη φαυλότητα των μετόχων της «Μητσοτάκης Α.Ε.».

Είμαστε σε μια ιστορική συγκυρία, που το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο κατέρρευσε, ιδίως το γερμανικό, που οι συνάνθρωποί μας εκεί έξω πλημμυρίζουν από οργή απέναντι στα θεσμικά αρπακτικά που τους πνίγουν, που βιοτεχνίες και βιομηχανίες είτε έχουν κλείσει είτε ετοιμάζονται να κλείσουν, λόγω της ΔΕΗ-STC, που τα δημόσια νοσοκομεία φθίνουν, την ώρα που η ίδια η STC αγόρασε όλα τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και την Εθνική Ασφαλιστική που τα χρηματοδοτεί. Tην ώρα που τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια φθίνουν, αυτή τη στιγμή, σε αυτή την ιστορική συγκυρία, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός είμαι σίγουρος ότι στην αποψινή του ομιλία θα κινηθεί στη σφαίρα της δικής του παράλληλης πραγματικότητας. Όμως, περιμένω με ενδιαφέρον τις ομιλίες των υπόλοιπων πολιτικών Αρχηγών, ιδίως των Προέδρων των άλλων δύο κομμάτων εξουσίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι: Θα τιμήσουν σήμερα το λαό λέγοντάς του την αλήθεια ή για άλλη μια φορά θα συνεχίσετε το παραμύθι ότι εάν ήσασταν εσείς στα πράγματα, η Ελλάδα θα πέταγε, χωρίς ρήξη με τη θεσμοθετημένη από την τρόικα -εκ μέρους της ολιγαρχίας δίχως σύνορα- ολιγαρχία, της θεσμοθετημένης λεηλασίας των ανθρώπων και της φύσης αυτής της χώρας;

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information