Βαρουφάκης vs Λαζαρίδης στον ΣΚΑΙ (βίντεο)

«Πιο επίσημα δεν μπορεί να χρεωκοπήσει η χώρα από την πυροδότηση των CDS» είπε ο οικονομολόγος και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας,  Γ. Βαρουφάκης, στον κ. Χρ. Λαζαρίδη που ισχυρίστηκε ότι «η χώρα δεν χρεωκόπησε επίσημα» και πρόσθεσε το εξής παράδειγμα «είναι σαν να έχεις τρακάρει το αυτοκίνητό σου, να σου έχει πληρώσει η ασφάλεια δύο φορές και να λες ότι δεν είχα ατύχημα. Δύο φορές πυροδοτήθηκαν τα CDS”. Διέψευσε επίσης τον σύμβουλο του πρωθυπουργού στον τρόπο παρουσίασης των δημοσιευμάτων, του ξένου τύπου, ενώ στα μυθεύματα περί ανάκαμψης, τον κάλεσε να πει πότε ακριβώς θεωρεί ότι είχαμε ανάκαμψη.

 

 

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπρέγιαννη. Για να δείτε ολόκληρη την τηλεμαχία πατήστε εδώ.

“Η ανάκαμψη δεν θα έρθει με τον τρόπο που πορευόμαστε”. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης υπάρχει μια παγιωμένη κατάσταση στην Ευρώπη όπου το ελληνικό ζήτημα δεν κρίνεται στην βάση της πραγματικότητας και των αναγκών εδώ, ενώ ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τον αντίκτυπο στις άλλες χώρες παρά να επιλύσουν την ελληνική κρίση. “Ιερή υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αντισταθεί σε αυτό λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μία σκοτοδίνη που πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή που έχει μόνο θύματα σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα.”

«Δεν πιστεύω ούτε στον τσαμπουκά, ούτε στην μπλόφα, ούτε στην απειλή. Πιστεύω στην πειθώ, ότι πρέπει να κοιτάξουμε τον μέσο Σλοβάκο, ο οποίος είναι πιο φτωχός από εμάς και συνεισφέρει στο πρόγραμμά μας, τον μέσο Φιλανδό, το μέσο Γερμανό και να του πούμε: Ξέρεις τι θα γίνει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο; Μία χώρα της Ε.Ε. η Ελλάδα, θα αναγκαστεί να δανειστεί και από σένα και από την ΕΚΤ 7 δις. ευρώ για να τα δώσει στην ΕΚΤ για να την αποπληρώσει για ομόλογα που κατά λάθος ο κ. Τρισέ έχει αγοράσει. Αυτό σε ποια χώρα του κόσμου έχει γίνει;»

Ο κ. Λαζαρίδης ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για ομόλογα αυτά που ξεχρεώνουμε, αλλά δάνεια στο IMF για να λάβει την απάντηση: «Κύριε Λαζαρίδη έχετε απόλυτα άδικο, είναι ομόλογα που αγόρασε ο κ. Τρισέ με το SMP. Αν δεν γνωρίζετε να πληροφορηθείτε. Δεν είμαστε όλοι οικονομολόγοι. Μην αποπροσανατολίζουμε τους θεατές» ο κ. Γ. Βαρουφάκης στον κ. Λαζαρίδη. “Είναι ομόλογα”.

Ο Γ. Βαρουφάκης στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους δανειστές, να πειστούν για κάποιες κινήσεις που θα είναι λυτρωτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι “αν υπάρχει πολιτική βούληση, στο τεχνικό κομμάτι υπάρχουν λύσεις.” και έφερε το παράδειγμα των ομολόγων “αιωνίας διάρκειας”. Δηλαδή αντί να δανειζόμαστε για να επιστρέψουμε στην ΕΚΤ θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ομόλογα αιωνίας διάρκειας, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Ούτε ως μπλόφα, ούτε ως απειλή το Grexit. Δεν παίζουμε με τη συνοχή της Ευρωζώνης

“Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τη συνεκτικότητα της Ευρωζώνης”. Δήλωσε ότι το Grexit δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για μπλόφα. Εξήγησε ότι αυτή ήταν και η βασική διαφωνία του με τον Γ. Παπανδρέου γιατί έκρινε ότι ήταν απαράδεκτο να έχεις χρεοκοπήσει και να παίρνεις το μεγαλύτερο δάνειο στην Ιστορία για το αποπληρώνεις. Εάν η Ευρωζώνη μας δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι κάποιο κράτος, κάποιος νομός, κάποια τράπεζα μπορεί να πτωχεύσει και απαιτεί δήθεν ότι δεν έχει πτωχεύσει και τη συσσώρευση δανεικών στους ώμους των πτωχευμένων, τότε η Ευρωζώνη, δεν μπορεί να επιβιώσει. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Grexit ούτε ως απειλή.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι με τον «οικονομικό πνιγμό» που ασκείται στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συνέλθει, αλλά φοβούνται ότι εμείς θα κάνουμε τα ίδια που κάναμε πριν και θα πάμε πίσω στο 2009. Τέλος στρεφόμενος στον Λ. Λαζαρίδη που τον διέκοπτε διαρκώς μεταφέροντας τη συζήτηση και σε προσωπικό επίπεδο γνωστή “επικοινωνιακή” διαφυγή των στελεχών της Ν.Δ., όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση του είπε: «Ξέρετε κ. Λαζαρίδη δεν έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ την κλεπτοκρατία στην Ελλάδα!»

13 Comments

 • Δυστυχώς το link για ολόκληρο το debate είναι νεκρό.

  • Κρίμα γιατί τα αποσπάσματα είναι απολαυστικά! Όσο και να ψάχνω στο site του ΣΚΑΙ δε βρίσκω την εκπομπή. Μάλλον έκριναν ότι δεν ευνοεί την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ…

 • Galbraith τελικά δεν είδαμε, τυχαίο πάντως δεν το θεωρώ. Ελέω ΣΚΑΙ!

 • Κύριε Βαρουφάκη,

  Παρακλολουθώ τη δουλειά σας εδώ και χρόνια και πραγματικά εκτιμώ τοσο την ακαδημαική όσο και την πολιτική συνεισφορά σας για μια πραγμάτικά καλύτερη ποιότητα κοινωνικής ζωής.

  Δεν έχω χάσει ότιδήποτε δικό σας υπάρχει στο διαδύκτιο. Παρακολούθησα τα κομμάτια της συγκεκριμμένης εκπομπής που βρήκα στο youtube, και θα ήθελα να σας μεταφέρω μια αίσθηση που μου άφησε η εκπομπή: σαν να είχαν καταφέρει να σας εμπλέξουν σε αντεγκλισμούς: διακόπτατε το συνομιλητή σας, δεν τον αφήνατε να ολοκληρώσει (τις όποιες φθαρμένες απόψεις του, αλλά αυτό δεν έχει σημασία) και αρκετές φορές του επιτεθήκατε με αυτό που λέμε brute force (και πάλι, ανεξάρτητα απο το ότι έιχατε δίκιο).

  Αν έχετε λίγο χρόνο παρακολουθήστε το λίγο αποστασιοποιημένα, ίσως δείτε τι προσπαθώ να σας πώ. Είναι αυτό που είπαστε στο cash bust “if you see me arguing like a politician,shoot me!”.

  Καταλαβαίνω ότι τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ εκνευριστικά σε αυτή τη φάση και σίγουρα προηγούνται και έπονται πολλά που δέ φαίνονται στην εκπομπή, παρόλαυτα είμαι σίγουρος οτι και για εσάς η επίγευση δε θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Πολύ συχνά, φαιρόμενος στον άλλο με σεβασμό ακόμα και που ενδεχόμενα δεν αξίζει, δίνεται και στον άλλο η ευκαιρία να σας ακούσει αλλά και συχνά στις απόψεις του να καταρέυσουνι απο μονες τους.

  Σας θαυμάζω για την απόφαση σας να βάλετε τις ιδέες σας στην πράξη, πραγματικά μου δίνει μια αισιοδοξία τό ότι παιρνετε μέρος σε αυτή τη συγγεκριμένη φάση στα πράγματα και σας εύχομαι επιτυχία και δύναμη στην προσπάθεια σας.

  • Θα σας πω μόνο ένα: Εκλήθην σε debate αλλά δεν μου δόθηκε καθόλου ο λόγος στο πρώτο μέρος της εκπομπής. Στο διάλειμμα σημείωσα το γεγονός στον παρουσιαστή ο οποίος μου είπε: “Αν θέλεις να μιλήσεις τότε να παρεμβαίνεις”. Ο νοών νοείτω…

  • Το παρακολούθησα ολόκληρα στο λίνκ που έδψσε παραπ’ανω ο σχολιαστήσ σας, και βλέπω τι εννοείτε… Πραγματικά, έχετε δίκιο, και είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει κανείς τον ειρμό μιας πολιτισμένης συζητησης σε τέτοιες συνθήκες.
   Τι να σας πω, καλή δύναμη να τα βγάλετε πέρα με τις λιγότερες δυνατές ψυχοσωματικές επιπτώσεις.

  • Κύριε Βαρουφάκη, άσχετο το σχόλιό μου, καθαρά γραμματικό αλλά κυρίως φιλικό. Ο “νοών νοείτω”… όχι τίποτα άλλο, αλλά έτσι τεταμένα που είναι τα πράγματα, αν πέσει στην αντίληψη καμιάς Σπυράκη, θα αρχίσουν να λένε ότι θα κυβερνήσουν την Ελλάδα αυτοί που ούτε την γλώσσα της δεν ξέρουν! Πιάνονται από όπου μπορούν να βρουν κάτι μεμπτό, αφήνοντας στην άκρη την ουσία!