Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπρέγιαννη. Για να δείτε ολόκληρη την τηλεμαχία πατήστε εδώ.

“Η ανάκαμψη δεν θα έρθει με τον τρόπο που πορευόμαστε”. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης υπάρχει μια παγιωμένη κατάσταση στην Ευρώπη όπου το ελληνικό ζήτημα δεν κρίνεται στην βάση της πραγματικότητας και των αναγκών εδώ, ενώ ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τον αντίκτυπο στις άλλες χώρες παρά να επιλύσουν την ελληνική κρίση. “Ιερή υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αντισταθεί σε αυτό λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μία σκοτοδίνη που πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή που έχει μόνο θύματα σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα.”

«Δεν πιστεύω ούτε στον τσαμπουκά, ούτε στην μπλόφα, ούτε στην απειλή. Πιστεύω στην πειθώ, ότι πρέπει να κοιτάξουμε τον μέσο Σλοβάκο, ο οποίος είναι πιο φτωχός από εμάς και συνεισφέρει στο πρόγραμμά μας, τον μέσο Φιλανδό, το μέσο Γερμανό και να του πούμε: Ξέρεις τι θα γίνει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο; Μία χώρα της Ε.Ε. η Ελλάδα, θα αναγκαστεί να δανειστεί και από σένα και από την ΕΚΤ 7 δις. ευρώ για να τα δώσει στην ΕΚΤ για να την αποπληρώσει για ομόλογα που κατά λάθος ο κ. Τρισέ έχει αγοράσει. Αυτό σε ποια χώρα του κόσμου έχει γίνει;»

Ο κ. Λαζαρίδης ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για ομόλογα αυτά που ξεχρεώνουμε, αλλά δάνεια στο IMF για να λάβει την απάντηση: «Κύριε Λαζαρίδη έχετε απόλυτα άδικο, είναι ομόλογα που αγόρασε ο κ. Τρισέ με το SMP. Αν δεν γνωρίζετε να πληροφορηθείτε. Δεν είμαστε όλοι οικονομολόγοι. Μην αποπροσανατολίζουμε τους θεατές» ο κ. Γ. Βαρουφάκης στον κ. Λαζαρίδη. “Είναι ομόλογα”.

Ο Γ. Βαρουφάκης στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους δανειστές, να πειστούν για κάποιες κινήσεις που θα είναι λυτρωτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι “αν υπάρχει πολιτική βούληση, στο τεχνικό κομμάτι υπάρχουν λύσεις.” και έφερε το παράδειγμα των ομολόγων “αιωνίας διάρκειας”. Δηλαδή αντί να δανειζόμαστε για να επιστρέψουμε στην ΕΚΤ θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ομόλογα αιωνίας διάρκειας, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Ούτε ως μπλόφα, ούτε ως απειλή το Grexit. Δεν παίζουμε με τη συνοχή της Ευρωζώνης

“Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τη συνεκτικότητα της Ευρωζώνης”. Δήλωσε ότι το Grexit δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για μπλόφα. Εξήγησε ότι αυτή ήταν και η βασική διαφωνία του με τον Γ. Παπανδρέου γιατί έκρινε ότι ήταν απαράδεκτο να έχεις χρεοκοπήσει και να παίρνεις το μεγαλύτερο δάνειο στην Ιστορία για το αποπληρώνεις. Εάν η Ευρωζώνη μας δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι κάποιο κράτος, κάποιος νομός, κάποια τράπεζα μπορεί να πτωχεύσει και απαιτεί δήθεν ότι δεν έχει πτωχεύσει και τη συσσώρευση δανεικών στους ώμους των πτωχευμένων, τότε η Ευρωζώνη, δεν μπορεί να επιβιώσει. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Grexit ούτε ως απειλή.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι με τον «οικονομικό πνιγμό» που ασκείται στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συνέλθει, αλλά φοβούνται ότι εμείς θα κάνουμε τα ίδια που κάναμε πριν και θα πάμε πίσω στο 2009. Τέλος στρεφόμενος στον Λ. Λαζαρίδη που τον διέκοπτε διαρκώς μεταφέροντας τη συζήτηση και σε προσωπικό επίπεδο γνωστή “επικοινωνιακή” διαφυγή των στελεχών της Ν.Δ., όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση του είπε: «Ξέρετε κ. Λαζαρίδη δεν έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ την κλεπτοκρατία στην Ελλάδα!»