Loading...

Ποιά η σχέση της υποταγής στους κλινικάρχες και της νέας κρατικοποίησης της Πειραιώς με το Πτωχευτικό & τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας; Το χρονικό μιας διαρκούς επιδρομής στη Βουλή

07/11/2020 by

Την ίδια στιγμή που βιώνουμε τα αποτελέσματα της άρνησης της κυβέρνησης να δημιουργήσει δημόσιο σύστημα μαζικών τεστ και να ενισχύσει το ΕΣΥ, παρατηρούμε την σπουδή τους να περάσουν τον ληστρικό Πτωχευτικό Νόμο, να καταργήσουν τον Νόμο Κατσέλη, αλλά και να επανα-κρατικοποιήσουν την Πειραιώς; Πως συνδέονται όλα αυτά; Την περασμένη εβδομάδα απάντησα σε αυτό το ερώτημα στην Ολομέλεια της Βουλής κάνοντας μια αναδρομή στην πτώχευση των τραπεζών από το… 2008.

Το ΜέΡΑ25 τον Μάρτιο, στην πρώτη φάση της καραντίνας, στηρίξαμε με όλη μας τη δύναμη τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό σημαίνει υπεύθυνη Αντιπολίτευση. Παράλληλα, όμως,  είχαμε προειδοποιήσει. Το θυμάστε. Είχαμε πει ότι η περίοδος της δίμηνης καραντίνας έπρεπε να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να προετοιμαστείτε για την έξοδο από την καραντίνα, ενόψει δεύτερου κύματος και είχαμε πει τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έπρεπε να έχουν γίνει: Πρώτον, δημιουργία ενός πραγματικά δημόσιου συστήματος μαζικών τεστ, με σκοπό να ελέγχεται δωρεάν όλος ο πληθυσμός. Το είχαμε πει από τον Μάρτιο αυτό. Είχαμε πει: «Οργανωθείτε, έχετε δύο μήνες, κάντε το». Δεύτερον, άμεση πρόσληψη επτά χιλιάδων μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών για την πραγματική θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας. Τρίτον, άμεση επίταξη των μονάδων εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών κλινικών και ενσωμάτωσή τους στο εθνικό σύστημα υγείας για όσο κρατάει η πανδημία.

Τι κάνατε από αυτά; Μία τρύπα στο νερό! Απολύτως τίποτα! Δεν αποτύχατε απλώς στα τρία αυτά, με αποτέλεσμα το νέο λόκνταουν σήμερα. Όχι. Κυρίες και κύριοι της Νέα Δημοκρατίας, επιλέξατε να μην τα κάνετε, όπως έχω καταγγείλει σε αυτήν την Αίθουσα. Δόλια, σχεδιασμένη υπέρ της ολιγαρχίας αποτυχία, για να μην στενοχωρήσετε τους κλινικάρχες, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, οι οποίοι δεν σας επιτρέπουν να κάνετε μαζικούς διορισμούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αν δεν ισχύει αυτό, πείτε μου γιατί δεν τους κάνετε. Οι Βρυξέλλες δεν σας λένε ότι τα επιπλέον έξοδα για ζητήματα καταπολέμησης της υγειονομικής πανδημίας -για παράδειγμα διορισμοί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- δεν εμπίπτουν καν στα υπό αναστολή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής;

Εχθές το βράδυ, περιμένοντας την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού σήμερα, εμείς βγάλαμε μία ανακοίνωση. Είχαμε πει: Κύριε Μητσοτάκη, σας προειδοποιούμε και σας προκαλούμε, αν στη ανακοίνωση -τη σημερινή, αυτή που ακούσαμε- για τα νέα περιοριστικά μέτρα, δεν περιλάβετε δέσμευση άμεσης υλοποίησης αυτών των τριών πιο βασικών μέτρων, το ΜέΡΑ25 θα σας καταγγείλει ως συνειδητό συνεργό στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας. Αυτό κάνουμε σήμερα. Θα στηρίξουμε τα περιοριστικά μέτρα, αλλά το «δις εξαμαρτείν» δεν πρόκειται να το ακολουθήσουμε. Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχετε τη στήριξή μας, δεν έχετε την ανοχή μας για το  γεγονός ότι δεν εφαρμόζετε αυτά τα τρία βασικά πράγματα:

Δημόσιο σύστημα μαζικών τεστ. Είναι ντροπή σας ότι το έχετε αμελήσει.

Επτά χιλιάδες διορισμοί. Διορίσατε τετρακόσιους προσωπικό στο ΕΣΥ για δύο χρόνια; Είναι ντροπή αυτό. Και είμαι σίγουρος ότι δεν μπορεί, σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να ντρέπεστε.  Ελέγξτε την Κυβέρνησή σας. Δεν έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν ως ατζέντηδες των κλινικαρχών.

Και επίταξη ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών. Είναι δυνατόν να τις ενοικιάζετε, διπλασιάζοντας μάλιστα το αντίτιμο, σε μία τέτοια περίοδο; Επίταξη τώρα!

Είστε συνεργοί, λοιπόν, όσο δεν τα κάνετε αυτά, στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας. Όπως βέβαια είστε όχι απλώς συνεργοί, αλλά ενορχηστρωτές της υπονόμευσης της οικονομίας, της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών και των οικογενειών.

Είστε ενορχηστρωτές μιας μνημονιακής συμφωνικής ορχήστρας που σήμερα εδώ σε αυτήν την Ολομέλεια παρουσιάζει σε πλήρη σύνθεση άλλο ένα έργο στο πλαίσιο αυτού του μεγάλου συμφωνικού έργου λεηλασίας της ιδιωτικής περιουσίας, που έχει τις ρίζες του στο 1ο Μνημόνιο και το οποίο τώρα εμπλουτίζεται με αυτό που εμείς ονομάζουμε 5ο Μνημόνιο», το οποίο ξεκίνησε με τον Πτωχευτικό Νόμο, συνεχίζεται σήμερα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, και εξελίσσεται.

Έχετε ακούσει φαντάζομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για την επανακρατικοποίηση της «Πειραιώς». Είναι ένα παζλ αυτό, μία σύνθεση. Το  σημερινό νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τόσο δα κομματάκι του ψηφιδωτού ενός «colpo grosso» εναντίον της μεγάλης πλειοψηφίας, ανθρώπων εκεί έξω που βασίζονται σε εμάς, τους Βουλευτές, για να τους προστατεύουμε. Με τις δικές σας ψήφους, όμως, τους παραδίδετε στη χειρότερη, στην πιο προκλητική επιδρομή της λούμπεν ολιγαρχίας χωρίς σύνορα.

Τι κάνει το νομοσχέδιό σας; Τελειώνει τον «νόμο Κατσέλη» και κατ’ επέκταση την όποια προστασία στους δανειολήπτες αυτός παρέχει. Τον εκκαθαρίζει με συνοπτικές διαδικασίες, αφήνοντας καθαρό το πεδίο για τον πτωχευτικό νόμο που πρόσφατα ψηφίσατε.

Όμως εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν θα σταθούμε στα περιεχόμενα αυτού του συγκεκριμένου νομοσχεδίου σήμερα. Θα σταθούμε σε αυτό που ενισχύει και διευκολύνει αυτά που κάνετε. Τι είναι εκείνο που σας λύνει τα χέρια συνολικά; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι αρωγοί σας σήμερα στην προσπάθεια να περνούν στα μουλωχτά οι αποφάσεις και τα νομοθετήματα, με τα οποία προχωράει αυτή η μεγάλη ληστεία της περιουσίας των πολλών. Να σας πω τι είναι αυτό που σας λύνει τα χέρια. Είναι η γενικόλογη, αποσπασματική και παραπλανητική αντιπολίτευση του υπόλοιπου μνημονιακού τόξου, του τέως ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ από τους κυβερνητικούς θώκους άνοιγαν τον δρόμο και προδιέγραφαν αυτά που εσείς σήμερα κάνετε, έβαζαν δηλαδή το νερό στο αυλάκι, σήμερα φωνασκούν εναντίον σας για τα επιμέρους, αποσπασματικά, με μοναδικό σκοπό να σας εγκαλούν για τις λεπτομέρειες, χωρίς ποτέ να σας εγκαλέσουν για το γενικό πλάνο στο οποίο ήταν συνέταιροί σας.

Ακούω εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, συνάδελφοι, να υπερθεματίζετε για τον «νόμο Κατσέλη» και την ανάγκη να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Δεν μου λέτε, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2015 ψηφίζατε την πώληση των κόκκινων δανείων που εμπεριείχαν υποθήκες πρώτης κατοικίας, τι νομίζατε ότι κάνατε; Γιατί να αγοράσει ένα αρπακτικό ταμείο ένα κόκκινο δάνειο που έχει μέσα υποθήκη πρώτης κατοικίας αν δεν μπορεί να το πουλήσει;  Κοροϊδεύετε τον εαυτό σας αν νομίζετε ότι αυτό που κάνατε τον Οκτώβριο του 2015 ήταν συμβατό με τον «νόμο Κατσέλη». Η κατάργηση του «νόμου Κατσέλη» ξεκινάει με εκείνη την ψηφοφορία. Από τότε που αποδεχτήκατε τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων στα οποία εμπεριέχεται η πρώτη κατοικία, τα ακίνητα των μικρομεσαίων. Εσείς δρομολογήσατε την κατάργηση του «νόμου Κατσέλη» σήμερα.

Θα συνεχίζω να αναφέρομαι για πολύ λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί διάβασα και με ενδιέφερε πάρα πολύ η ανακοίνωση που βγάλανε κάποιοι Βουλευτές σας, εκπρόσωποί σας, για την επανακρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς που δρομολογεί τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κύριος Πρωθυπουργός από ό,τι διαβάζουμε έχει ήδη πάρει την απόφασή του για να προχωρήσει σε αυτή την κρατικοποίηση, χαρίζοντας ουσιαστικά άλλα 2 δισεκατομμύρια στα αρπακτικά ταμεία τα οποία έχουν αρπάξει και την Τράπεζα Πειραιώς. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανήκει στον κ. Τζον Πόλσον, κάποιον κύριο που θα έπρεπε να είναι φυλακή αυτή τη στιγμή αν δεν τον είχε αφήσει ο Ομπάμα εκτός. Αυτόν τον κύριο έχετε βάλει όλοι εσείς του μνημονιακού τόξου στην Τράπεζα Πειραιώς και αυτόν τον  κύριο θα στηρίξετε τώρα με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο.

Διάβασα την ανακοίνωσή σας. Τι είδα όμως; Ότι κατηγορείτε την Κυβέρνηση για χειρισμούς. Ποιους χειρισμούς; Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση σήμερα, την οποία καταδικάζουμε εμείς, αλλά έχουμε το δικαίωμα το ηθικό και το λογικό να το κάνουμε,  είναι αυτό που εσείς προδιαγράψατε. Η δική σας σύμβαση είναι αυτή την οποία ενεργοποιεί ο κ. Μητσοτάκης σήμερα. Αν κάποιος διάβαζε απλά την ανακοίνωσή σας δεν θα καταλάβαινε ότι ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση, που ουσιαστικά βάλατε αυτή την Κυβέρνηση να κάνει αυτό που κάνει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε. Έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει ένα πλάνο πολυετές και έχουμε μία μνημονιακή αντιπολίτευση, τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, που χτυπάει την Κυβέρνηση εκεί που δεν πονάει η Κυβέρνηση. Τους χτυπάτε εκεί που δεν πονούν. Ωρύεστε για την κατάργηση του «νόμου Κατσέλη» και την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν όλος ο ντουνιάς ξέρει ότι εσείς βάζατε μπροστά τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων που κατέστησαν νομοτελειακά δεδομένη την κατάργηση του «νόμου Κατσέλη». Η εστίασή σας σε λεπτομέρειες όπως το σημερινό νομοσχέδιο και όπως η κριτική για την επανακρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει στόχο, σε τελική ανάλυση, να κρύβετε από τον κόσμο τη δική σας συμμετοχή στο έγκλημα που επιτελείται σήμερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να βοηθήσει την κοινή σας προσπάθεια, των τριών μεγάλων κομμάτων, να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου που υποφέρει αυτή τη στιγμή. Δεν θα επικεντρωθώ, λοιπόν, στο σημερινό νομοσχέδιο άρθρο προς άρθρο, δεν θα επικεντρωθώ στα τεχνικά κομμάτια της κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό που σήμερα θα κάνω από τούτο το Βήμα είναι να αποκαλύψω πώς και γιατί το σημερινό νομοσχέδιο, η νέα κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, το πτωχευτικό που περάσατε στα μουλωχτά πρόσφατα, πώς όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός συνολικότερου μνημονιακού πλάνου κατάσχεσης της λιγοστής περιουσίας των πολλών, που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία και σήμερα μπαίνει στην τελική του φάση.

Επιτρέψτε μου ένα χρονικό, γιατί έχει σημασία να μην ξεχνάμε ακόμα και εμείς εδώ οι Βουλευτές της Ολομέλειας και όποιος μας ακούει, οι λίγοι που μας ακούνε από το Κανάλι της Βουλής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το 2008 ως το 2015 οι φορολογούμενοι στήριξαν τις τράπεζες με 106 δισεκατομμύρια. Από αυτά 46 δισ. ήταν ζεστό χρήμα που δανείστηκε ο Έλληνας φορολογούμενος από την τρόικα για να τα δώσει στις τράπεζες και τα περίπου 60 δισεκατομμύρια ήταν υπό τη μορφή εγγυήσεων. Με τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 ξένα «αρπακτικά» -αναφέρθηκα σε έναν «εξαιρετικό», περίφημο κύριο, τον κύριο Πόλσον- σε αγαστή συνεργασία με ντόπιους απέκτησαν για το ευτελές ποσό των 8,3 δισεκατομμυρίων τον έλεγχο των τραπεζών. Ερώτημα: γιατί έδωσαν αυτά τα «αρπακτικά» 8,3 δισεκατομμύρια; Ξέρετε, αυτά τα «αρπακτικά» δεν αγοράζουν τράπεζες ποτέ. Δεν τοποθετούνται σε τράπεζες, δεν είναι στρατηγικοί επενδυτές οι κύριοι Τζον Πόλσον και Σία σε τράπεζες πουθενά στον κόσμο. Μόνο εδώ ήρθαν. Γιατί έδωσαν 8,3 δισ. για να αγοράσουν κοψοτιμής τις ελληνικές τράπεζες; Θα σας πω γιατί. Επειδή έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία των περισσότερων πολιτών αυτής της χώρας που ξεπερνά, όσον αφορά αντικειμενικές αξίες, τα 400 δισ. Ε, δεν είναι άσχημη επένδυση 8,3 δισεκατομμύρια για να βάλεις στο στόχαστρό σου 400 και μπορεί και περισσότερα, αν υπάρξει κάποια στιγμή -και όλοι το ελπίζουμε- ανάκαμψη.

Το μήνυμα του ΜέΡΑ25 στους πολίτες που μας βλέπουν, στους λίγους, είναι το εξής: κάθε φορά που σας παίρνουν τηλέφωνο εξευτελίζοντάς σας, απειλώντας σας με θεούς και δαίμονες για ένα δάνειο το οποίο δεν μπορείτε να αποπληρώσετε και το οποίο σας πνίγει, θυμηθείτε το εξής. Με μία επένδυση 8,3 δισ. και ενίσχυση από εσάς τους ίδιους τους πολίτες της τάξης των 120 δισ. τα «αρπακτικά» στοχεύουν να αρπάξουν περιουσίες Ελλήνων τουλάχιστον 400 δισ. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, είναι εθνικό το ζήτημα, γιατί είναι πολύ μεγάλο το πλιάτσικο.

Το δεύτερο μήνυμα στους πολίτες από το ΜέΡΑ25 είναι το εξής: κάθε φορά που ακούτε να υπερθεματίζουν ο οικονομικός Τύπος, θεσμικοί παράγοντες, για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας την ώρα που εσείς ξέρετε πάρα πολύ καλά, νιώθετε στο πετσί σας την κατάρρευση που επικρατεί παντού, να θυμάστε ότι πουθενά στον κόσμο -και προκαλώ όποιον θέλει να έρθει να μου δώσει διαφορετικά στοιχεία- δεν βγάζουν μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους τα ξένα «αρπακτικά» από ό,τι στη χώρα μας. Πουθενά αλλού στον κόσμο! Αγοράζουν ένα δάνειο των 100 χιλιάδων προς 4 χιλιάρικα για ένα ακίνητο το οποίο, εσύ πολίτη, που είχες αυτό το δάνειο των 100 χιλιάδων μπορεί να έχεις αποπληρώσει και τις 50 χιλιάδες και τις 60 χιλιάδες. Το δάνειο το δικό σου των 100 χιλιάδων το αγοράζουν για 4 χιλιάρικα, βγάζουν στο σφυρί το ακίνητο για 20 και έχουν ένα ποσοστό κέρδους 400%! Τέτοια ποσοστά κέρδους σήμερα, με αρνητικά επιτόκια, σε όλη τη Δύση δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό υπερθεματίζουν για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι να μην υπερθεματίζουν;

Εσείς όμως εδώ, συνάδελφοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ιδίως, που είστε στα πράγματα σήμερα, δεν ντρέπεστε να ζητάτε από τους ψηφοφόρους σας να γιορτάζουν μαζί με τα «αρπακτικά» για αυτά τα τεράστια ποσοστά κέρδους των «αρπακτικών» εις βάρος των Ελλήνων, εις βάρος των δικών σας ψηφοφόρων, των λαϊκών τάξεων που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το σημερινό νομοσχέδιο, η επικείμενη κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και βέβαια το πτωχευτικό μάς δίνουν την ευκαιρία μαζί να ρίξουμε μια ματιά, να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα, να δούμε το νήμα που διαπερνά και κρύβεται πίσω από όλα αυτά, από όλες αυτές τις εξελίξεις.

Αλλά θα επιμείνω στο χρονικό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2008 πτώχευσαν όλες οι τράπεζες της Δύσης, όλες, η καθεμία. Δεν υπήρξε μία τράπεζα της Δύσης που να μην πτωχεύσει το 2008. Οι ελληνικές που βέβαια είχαν δώσει τόσα «θαλασσοδάνεια», συμπεριλαμβανομένων και αυτών στα κόμματά σας, δεν μπορούσαν φυσικά να γλιτώσουν. Συνοπτικές διαδικασίες ακολουθήθηκαν άμεσα το 2008, με τις οποίες δόθηκαν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ρευστότητας στις τράπεζες, με εγγύηση του Δημοσίου. Το γνωρίζετε αυτό εσείς; Γνωρίζετε ότι από την περίοδο του κ. Αλογοσκούφη κάθε Υπουργός Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου και εμού μέχρι και τον κ. Σταϊκούρα σήμερα, το ξέρετε ότι εγγυάστε εσείς, εμείς, το κράτος 56 δισεκατομμύρια αυτή τη στιγμή που μιλάμε για τις τέσσερις τράπεζες; Ξέρετε πώς γίνεται αυτό; Θα σας το πω γιατί μπορεί να μην το ξέρετε. Γιατί, ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, -και αυτό αποτελεί όνειδος για τον κοινοβουλευτισμό μας, αυτό που σας λέω- η εγγύηση που έχει δοθεί για 56 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες δεν έχει περάσει ποτέ από τη Βουλή. Το γνωρίζετε αυτό; Νιώθετε καλά που έχουμε δώσει εγγύηση; Θα δίνατε ποτέ σε κάποιον εγγύηση όχι για 56 δισεκατομμύρια αλλά για 560 ευρώ, χωρίς να το ξέρετε ο ίδιος; Αυτό έχει συμβεί εδώ.

Πώς γινόταν; Θα σας πω. Η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική, έβγαζε ένα IOU κάποιων δισεκατομμυρίων, που βεβαίως ως πτωχευμένη τράπεζα ποιος θα το αγόραζε; Κανένας. Ένα ομόλογο, IOU είναι. Μην μπερδεύεστε, το ίδιο πράγμα είναι, μία υποσχετική ότι ο κάτοχος αυτού του παλιόχαρτου έχει λαμβάνειν από μένα τόσα δισεκατομμύρια. Αυτό είναι το IOU. Αυτό από μόνο του δεν έχει καμία αξία. Το έπαιρνε η Τράπεζα Πειραιώς, το πήγαινε στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, του έβαζε τη βούλα της δημόσιας εγγύησης, το έπαιρνε ο τραπεζίτης, πήγαινε στην κεντρική τράπεζα, το κατέθετε ως εχέγγυο, έπαιρνε ρευστό. Έχουμε αυτή τη στιγμή 50 με 56 δισεκατομμύρια τέτοια εγγυήσεων. Αυτά κανονικά προστίθενται στο ελληνικό χρέος. Το ξέρετε ότι το ΔΝΤ τα προσθέτει στο μυαλό του, λέει «έχετε και αυτά», γιατί και αυτό χρέος είναι. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους επειδή έχουν εγγυηθεί τα σπίτια του άλλου.

Απευθύνομαι προς τους πολίτες άλλη μία φορά: όταν σας παίρνουν τηλέφωνο και σας εξευτελίζουν μην το ξεχνάτε αυτό. Από το 2008 τους πληρώνετε με εγγυήσεις. Βέβαια δεν τους έφθαναν αυτά τα δεκάδες δισεκατομμύρια και έτσι ακολούθησε το εξής με το δεύτερο μνημόνιο.

Όμως, ας πάμε και λίγο πριν από το δεύτερο μνημόνιο, γιατί αξίζει να τα θυμηθούμε. Θυμάστε τις κινήσεις του κοινού Ποινικού Δικαίου που έκαναν οι τραπεζίτες μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου; Θυμάστε τον κ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος με την ανοχή της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» πήρε 600 εκατομμύρια δάνειο από την τράπεζά του και την πτώχευσε, εκ των οποίων 51 εκατομμύρια βρέθηκαν στον δικό του προσωπικό λογαριασμό; Το θυμάστε αυτό;

Θυμάστε τον ιδιοκτήτη της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» τότε και της «MARFIN» που έδωσαν 110 εκατομμύρια δάνειο ο ένας στον άλλον μέσω των τραπεζών τους και των θυγατρικών των οικογενειών τους στην Κύπρο και τα δάνεια αυτά τα χρησιμοποίησαν για να κρατήσουν τον έλεγχο των τραπεζών αγοράζοντας μετοχές; Και αμέσως μετά τα διέγραψαν, τα έκαναν «κόκκινα» δάνεια και τα πέρασαν στο γκουβέρνο. Το θυμάστε αυτό;

Και πώς τιμωρήθηκε ο κ. Λαυρεντιάδης και ο κ. Σάλλας για όλα αυτά; Πώς τιμωρήθηκαν; Έβαλαν τον Έλληνα φορολογούμενο, εσένα φορολογούμενε, να δανειστεί 1,3 δις από την τρόικα για να διασώσουν την «PROTON» και μετά να τη δώσουν δώρο στην «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» του κ. Σάλλα, στην οποία βεβαίως έδωσαν κι άλλα πράγματα, έτσι; Μην το ξεχνάμε! Έδωσαν ολόκληρη τη «MARFIN EGNATIA», το υγιές μέρος της «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ», δηλαδή το 1/3 της ελληνικής γης που ήταν υποθηκευμένη στην «ΑΓΡΟΤΙΚΗ» και τα ελληνικά παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών. Έχει σημασία αυτό, γιατί πάτε να ξανακρατικοποιήσετε την «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο και χωρίς κανένα όφελος για τους δανειολήπτες, στους οποίους έρχεστε να επιτεθείτε σήμερα με το σημερινό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό τα φέρνω όλα μαζί, γιατί η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που έχει τη σημασία της.

Και το 2012 δεν έφταναν ούτε αυτά. Με το δεύτερο μνημόνιο και το γνωστό PSI πήρατε 40,6 δις δάνειο από την τρόικα εκ μέρους του ελληνικού λαού και τα δώσατε στους τραπεζίτες. Αυτό ήταν το ένα μέρος του τριπλού εγκλήματος. Ξέρετε ποια ήταν τα άλλα δύο μέρη; Ότι τους χαρίσετε μελλοντικούς φόρους τριακονταετίας ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία τους επιτρέψετε μάλιστα να τα υπολογίζουν ως κεφάλαια των τραπεζών. Και παρά το γεγονός, βέβαια, ότι επί της ουσίας κρατικοποιήθηκαν αυτές οι τράπεζες τότε, το 2012, 2013, με 50 δις του ελληνικού λαού, δεν υπήρξε κανένας δημόσιος έλεγχος πάνω στις τράπεζες. Κανένας! Και ήταν νομοθετημένο να μην υπάρχει, κάτι που γνωρίζετε πολύ καλά. Δεν είχαν ψήφο οι μετοχές που πήρε το δημόσιο.

Ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Το χειρότερο είναι ότι δώσατε 50 δις στους τραπεζίτες τότε, το 2012, το 2013, αλλά η κίνηση αυτή θύμιζε το εξής: Ήταν σαν να έχεις ένα τρυπητήρι και να βάζεις νερό από πάνω. Βεβαίως το νερό θα φύγει από κάτω. Τι είναι, λοιπόν, οι τρύπες του τρυπητηριού της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», της «ΕΘΝΙΚΗΣ», της «EUROBANK», της «ALPHA»; Είναι τα «κόκκινα» δάνεια!

Το λέω και σας το ξαναλέω να ρωτήσετε και κάποιον που ξέρει. Τι είναι το κεφάλαιο μιας τράπεζας; Δεν είναι οι καταθέσεις των καταθετών, είναι τα δάνεια που δίνει. Όταν «κοκκινίσουν» τα δάνεια, μετατρέπεται σε τρυπητήρι. Όσα κεφάλαια και να ρίξεις από πάνω, φεύγουν.

Ακούμε εδώ πολύ συχνά Υπουργούς, Πρωθυπουργούς, μέλη του Κοινοβουλίου να ρίχνουν την πτώχευση, τη νέα πτώχευση, την τρίτη πτώχευση των τραπεζών, στην Κυβέρνηση στην οποία συμμετείχα και εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλαβαίνω ότι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης μπορούμε να πούμε και μια ανοησία. Το ερώτημα είναι αν εσείς πιστεύετε αυτά που λέτε. Εδώ -και θα το καταθέσω στα Πρακτικά- έχω ένα άρθρο του αγαπημένου δημοσιογράφου της τρόικας, του Peter Spiegel, από τους «FINANCIAL TIMES» που δηλώνει ξεκάθαρα -πρόκειται για άρθρο του Φεβρουαρίου του 2014!- ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδας του Φεβρουαρίου του 2014, ότι οι τράπεζες είχαν ήδη χάσει τα κεφάλαια που είχατε δώσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, των 40,6 δις, των 50 δις και χρειαζόντουσαν, έλεγε η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», άλλα 6 δις. Και βγαίνει το ΔΝΤ -και εδώ θα καταθέσω στα Πρακτικά τη συγκεκριμένη αναφορά- και τι λέει; Ήταν τόσο θυμωμένοι οι άνθρωποι της Ουάσιγκτον με εσάς, με το μνημονιακό τόξο, που κρύβετε την έλλειψη κεφαλαίων των τραπεζών. Τον Φλεβάρη του 2014! Και τι λέει το ΔΝΤ; Ότι 20 δισεκατομμύρια χρειαζόντουσαν επανακεφαλαιοποίηση! Αυτό τον Φλεβάρη του 2014! Τα οποία δεν τα έδωσαν. Περίμεναν να έρθει το 2015 για να ρίξουν το κόστος της νέας ανακεφαλαιοποίησης, της νέας πτώχευσης, στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στη διαπραγμάτευση, στο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού.

(Στο σημείο αυτό ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Πάμε, λοιπόν, τώρα στο τρίτο μνημόνιο. Αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος, η τρόικα έβαλε μπρος το σχέδιο που είχε εκπονήσει για τις τράπεζες, για τον πτωχευτικό νόμο, για τον νόμο «Κατσέλη», για τα «κόκκινα» δάνεια, από τότε, από τον Φλεβάρη του 2014.

Ξεκινάει, λοιπόν, άμεσα, τον Οκτώβριο του 2015 -το θυμάστε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ- η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με κρατική επιδότηση. Δεν είναι καταπληκτικό αυτό; Ιδιωτική ιδιωτικοποίηση με κρατική επιδότηση. Για να μειώσουν το ύψος του δανείου που θα έδιναν στο τρίτο μνημόνιο, τι έκαναν; Δύο πράγματα: Πρώτον, έκαναν εκείνο που δεν διανοήθηκαν να κάνουν το 2012, δηλαδή κούρεψαν την αξία των μετοχών των ιδιοκτητών των τραπεζών. Γιατί το έκαναν αυτό; Διότι το 2012 ήταν ιδιώτες και δεν τους άγγιξαν. Το 2015 ήταν το ελληνικό δημόσιο μετά το PSI. Δεν είχαν πρόβλημα να κουρέψουν το ελληνικό δημόσιο, να πάνε το ποσοστό ιδιοκτησίας των τραπεζών από το 67% περίπου στο 20%. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έκαναν.

 Έκαναν και κάτι άλλο το οποίο είναι μπροστά σας αυτή τη στιγμή και σκοτεινιάζει τη δική σας τη ζωή σήμερα. Και αυτό το επέβαλαν στον ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει. Έχουμε τα λεγόμενα «Cocos», τις ομολογίες, τα IOUs τα οποία μετατρέπονται σε μετοχές. Τι έκαναν; Η επιδότηση ήταν μόνο 5,4 δις στις τράπεζες για να προσελκύσουν τα αρπακτικά ταμεία, όπως είπα πριν, για να ακούγεται καλό το 5,4 και να μην είναι 7, 8, 10. Τι έκαναν, λοιπόν; Δρομολόγησαν αυτό που κάνετε εσείς τώρα, που σας επιβάλει να κάνετε τώρα το τρίτο μνημόνιο. Το δημόσιο, δηλαδή, έδωσε ένα δάνειο στην «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», στην «ΕΘΝΙΚΗ», στις άλλες τράπεζες, το οποίο όμως είχε τέτοιους όρους που ήταν σίγουρο ότι δεν θα αποπληρωθεί.

Και γίνομαι συγκεκριμένος. Αυτά τα ομόλογα, τα IOUs, είχαν τον Οκτώβριο του 2015 τοκογλυφικό επιτόκιο 8%, όταν το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας ήταν αρνητικό. Είχε επιτόκιο 8%! Το δημόσιο, δηλαδή, επί ΣΥΡΙΖΑ δάνεισε στην «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» με 8%. Γιατί; Διότι τους το είπε η τρόϊκα. Και γιατί το είπε η τρόικα; Διότι ήξεραν ότι αυτό το δάνειο δεν θα αποπληρωθεί. Και τι κάνουν; Βάζουν μέσα στο συμβόλαιο του συγκεκριμένου δανείου τη ρήτρα ότι αν αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να αποπληρωθούν από την Τράπεζα «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» ή αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει ότι δεν πρέπει να την αφήσουν να τα αποπληρώσει, γιατί δεν έχει κεφαλαιακή επάρκεια ή γιατί ήδη ζει από την ελεημοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε θα εξαναγκάσουν εσάς σήμερα να πάτε να πάρετε -που  σας έκαναν να τους χαρίσετε αυτά τα δάνεια- μετοχές σε αναλογία 6 ευρώ για κάθε μετοχή, που σήμερα αν πάτε στο χρηματιστήριο, θα την πάρετε με 60 λεπτά! Μιλάμε για δέκα φορές επάνω!

Με άλλα λόγια, ήταν προσχεδιασμένη από τον Οκτώβριο του 2015 μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την κυβέρνηση εκ μέρους του ίδιου φορολογούμενου που σήμερα τον παίρνουν τηλέφωνο και τον εξευτελίζουν οι ίδιες οι τράπεζες και τα «αρπακτικά» που έχουν στήσει οι ίδιοι οι τραπεζίτες μαζί με εσάς και την παρέα σας, για να τον εξευτελίσουν και να απαιτήσουν από εκείνον το 100% του δανείου πίσω.

Έτσι λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2015 ιδιωτικοποιήθηκαν οι τράπεζες με νέο δημόσιο χρήμα και επιδότηση του δημοσίου ύψους 5 δισεκατομμυρίων, και αν βάλετε και τα «Cocos», 10 δισεκατομμυρίων.

Στόχος για άλλη μια φορά ήταν να προσελκύσουν τα 8 δισεκατομμύρια, τα 8,3 δισεκατομμύρια των «αρπακτικών» που έρχονται στην αγορά των «κόκκινων» δανείων που εσείς στήσατε, με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που εσείς φτιάξατε, για να βάλουν χέρι στην ιδιωτική περιουσία, τουλάχιστον 400 δισεκατομμυρίων με νομοθετικά εργαλεία, όπως ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» του περασμένου Δεκεμβρίου, όπως ο πτωχευτικός νόμος που φέρατε πριν από δύο εβδομάδες και όπως το σημερινό σας νομοσχέδιο. Αυτό είναι το ψητό, εδώ είναι ουσία! Και βλέπετε πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους. Το δικαίωμα να κυνηγούν σήμερα τα «αρπακτικά» τους πολίτες από το 2008 ως το 2020, ως σήμερα δηλαδή, το αγόρασαν τα «αρπακτικά» με χρήματα του ελληνικού λαού.

Και τώρα θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με μια αναφορά στο μέλλον, στο τι μέλλει γενέσθαι.

Θυμάστε, θα το πω άλλη μια φορά, τι ήταν αυτό, τι ήταν το μόνο που μπορούσε να κομίσει, να προσφέρει η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία στην ευρωζώνη, ιδίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης; Το χαμηλό ιδιωτικό χρέος και το υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας σπιτιών και μαγαζιών.

Δάνεια μας έδιναν, θα θυμάστε, οι γαλλογερμανικές τράπεζες και ιδίως οι γερμανικές τράπεζες αφειδώς, για αγορές των δικών τους προϊόντων. Χρηματοδότηση των εισαγωγών μας από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τραπεζικού συστήματος. Γνώριζαν ότι αν χρειαζόταν η Ελλάδα να πτωχεύσει, θα είχαν τουλάχιστον αυτήν την ιδιωτική περιουσία.

Γι’ αυτό που γίνεται σήμερα, το πρόσφατο παρελθόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα έδειξε, ότι όσο πιο πτωχευμένες είναι οι ελληνικές τράπεζες τόσο πιο περίπλοκα τα σχέδια με τα οποία τρόικα και ολιγαρχία μεταφέρουν πλούτο από τους πολίτες στα αρπακτικά. Άλλοτε ιδιωτικοποιούν τις πτωχευμένες τράπεζες, άλλοτε τις κρατικοποιούν τις πτωχευμένες τράπεζες, άλλοτε τις ξαναϊδιωτικοποιούν.

Το 2012 με χρήματα των πολιτών κρατικοποίησαν την Τράπεζα Πειραιώς, το 2015 με χρήματα των πολιτών την ιδιωτικοποίησαν, το 2020 με τα χρήματα των πολιτών πάλι την ιδιωτικοποιούν. Του χρόνου, ίσως το 2022, θα την ξαναϊδιωτικοποιήσουν πάλι με ζημία του δημοσίου.

Με κάθε τέτοια κίνηση δημόσιο χρήμα ενισχύει τα αρπακτικά που κρύβονται πίσω από τις τράπεζες και τα φέρνει κοντύτερα στον πολυπόθητο στόχο τους, να σου πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, Έλληνα φορολογούμενε, Έλληνα πολίτη.

Η πανδημία σήμερα πετυχαίνει δύο πράγματα: κοκκινίζοντας κι άλλα δάνεια -γιατί αυτό δεν κάνει πανδημία, η οικονομική πανδημία; Κοκκινίζει και άλλα δάνεια- πρώτον, βαθαίνει την πτώχευση των τραπεζών και δεύτερον, δημιουργεί νέο πεδίο δόξης για τα αρπακτικά, καθώς νέες περιουσίες προστίθενται στη στοίβα των κόκκινων δανείων που είναι το πεδίο δόξης λαμπρό των αρπακτικών.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η πανδημία θα ενισχύσει εκθετικά τη δυνατότητα της ολιγαρχίας και των αρπακτικών να αποσπούν δημόσια περιουσία και περιουσία των ιδιωτών μέσω της επιτήδειας εμβάθυνσης της χρεοκοπίας των τραπεζών και του δημοσίου. Πτωχευμένες τράπεζες, όλο και πιο πλούσιοι τραπεζίτες και αρπακτικά που κυκλοφορούν γύρω τους.

Με δύο λέξεις, μάς περιμένει ενισχυμένη χρεοδουλοπαροικία, την οποία σήμερα οικοδομεί στα θεμέλια των νομοθετημάτων σας, αυτά που περνάτε από εδώ, με την κάλυψη που προσφέρει η γενικόλογη αποσπασματική αντιπολίτευση της μείζονος αντιπολίτευσης.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα αντιμετωπίζουμε μια νέα αποτυχία στην κυβερνητική αντιμετώπιση της υγειονομικής πανδημίας, επειδή η Κυβέρνηση επέλεξε να μην επενδύσει στα δημόσια αγαθά. Δεν πρόκειται για αστοχίες, αλλά για στοχευμένη επίθεση στα δημόσια αγαθά που εξελίσσεται χέρι-χέρι, παράλληλα με τη στοχευμένη επίθεση κατά των ιδιωτικών περιουσιών των πολλών που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις σας που λιθαράκι-λιθαράκι χτίζουν φυλακή χρέους, στην οποία κλείνονται συστηματικά οι πολίτες αυτής της χώρας.

Εμείς μπήκαμε στη Βουλή για να μην μπορείτε εσείς, οι «αρχιτέκτονες» της νομοθετικής πλευράς της Χρεοδουλοπαροικίας, να παραπλανάτε τους πολίτες, εστιάζοντας στα επιμέρους και μέσα από τις «κοκορομαχίες» σας για τις λεπτομέρειες, να αποκρύπτονται αυτά που οι πολύ λίγοι δρομολογούν εις βάρος των πολλών.

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information