Loading...

ΜέΡΑ25: Το μόνο κόμμα που απαιτεί πλήρη ισοτιμία εκλογικών δικαιωμάτων ξενιτεμένων-ελλαδιτών πολιτών της Ελλάδας – Βουλή 26/5/2021

26/05/2021 by

Το ΜέΡΑ25 ήμασταν το μόνο κόμμα που απαιτούμε από το 2019 την απόδοση ισότιμου και πλήρους δικαιώματος στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι σε κάθε απόδημο στους τόπους διαμονής τους. Ακριβώς για αυτό το λόγο, το καλοκαίρι του 2019 ήμασταν και το μόνο κόμμα που καταψηφίσαμε τον προηγούμενο, αισχρό νόμο – τον οποίο ψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα δήθεν για να δώσουν ψήφο στους απόδημους. Έναν νόμο που κατέστησε τους απόδημους 3ης κατηγορίας ψηφοφόρους. Έναν νόμο που η κυβέρνηση που τον έφερε μόλις σήμερα παραδέχθηκε ότι ήταν σαθρός. Πως; Προτείνοντας τροποποιήσεις του στη Βουλή.

Δυστυχώς, και αυτές οι τροποποιήσεις συνεχίζουν στο μοτίβο του εμπαιγμού των απόδημων. Παρά τις διαφορές μεταξύ τους, επί της ουσίας, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ αρνούνται τη δημιουργία Εκλογικών Περιφερειών Εξωτερικού – την μόνη λύση που συνάδει με την ισοτιμία εκλογικών δικαιωμάτων απόδημων-ελλαδιτών. Το ΚΚΕ δηλώνει σαφώς ότι δεν θέλει να ψηφίζουν οι απόδημοι, παρουσιάζοντας στη Βουλή θεωρίες συνομωσίας όπου ξένοι δάκτυλοι θα βάλουν, υποτίθεται, τους απόδημους να πάρουν την ιθαγένεια μαζικά ώστε να διαστρεβλώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μόνο το ΜέΡΑ25 εμμένει, καταθέτοντας τροπολογία, για να ψηφίζουν οι απόδημοι και να ψηφίζονται σε Εκλογικές Περιφέρειες της περιοχής τους (π.χ. Β. Αμερική, Αυστραλία, Κεντρική Ευρώπη κοκ) – ακριβώς όπως ισχύει για τους ελλαδίτες Έλληνες στις Εκλογικές Περιφέρειες της Αθήνας, την Πελοποννήσου, της Κρήτης κλπ.

Ακολουθεί ολόκληρη η σημερινή μου ομιλία:

Κύριε Βορίδη, σήμερα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι όμορφο, να εκπληρώσουμε μια υπόσχεση στη διασπορά, τους απόδημους, τους ξενιτεμένους μας, μια υπόσχεση διακοσίων ετών από το Άστρος.

Να σας θυμίσω ότι το ΜέΡΑ25, ακριβώς επειδή ήμασταν το κόμμα που απαιτούσαμε την απόδοση ισότιμου και πλήρους δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους τόπους διαμονής των αποδήμων, ακριβώς επειδή ήμασταν το μόνο κόμμα που ήμασταν τόσο παθιασμένοι για την απόδοση αυτού του δικαιώματος, καταψηφίσαμε τον προηγούμενο νόμο.

Ο προηγούμενος νόμος, όπως είχαμε πει και τότε, περιείχε δύο εγκλήματα εναντίον της λογικής. Το πρώτο ήταν -ανήκουστο για μας- η διασύνδεση φορολογικών δηλώσεων με πολιτικά και εκλογικά δικαιώματα, κάτι το οποίο είχαμε να το δούμε από τον 19ο αιώνα, όπου το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι εξαρτιόταν από τα φορολογικά στοιχεία, τις φορολογικές δηλώσεις, από την περιουσία των πολιτών. Ήταν απαράδεκτο αυτό.

Επίσης, βάλατε και αυτό το αυθαίρετο όριο των τριάντα πέντε ετών. Δηλαδή, αν κάποιος ήταν τριάντα πέντε χρόνια και μία μέρα, δεν θα μπορούσε να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του ή της, αλλά -εδώ είναι η υποκρισία- θα μπορούσε να πάρει το αεροπλάνο να έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει. Αν είναι δυνατόν!

Το δεύτερο έγκλημα εναντίον της λογικής ήταν ότι το δικαίωμα στο εκλέγειν ήταν κουτσουρεμένο από την άποψη ότι αν ήσουν απόδημος δεν είχες το δικαίωμα να εκλέξεις Βουλευτή με σταυρό, ενώ αν ήσουν στην Ευρυτανία ή την Κρήτη ή τη Ρόδο ή τη Β3 Αθηνών, είχες. Ουσιαστικά λέγαμε «άλλα δικαιώματα έχεις εσύ, άλλα δικαιώματα έχεις εσύ».

Και παράλληλα, δεν είχες το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, γιατί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν το δίνεις σε έναν απόδημο ο οποίος έχε γεννηθεί και μεγαλώνει στην Αυστραλία ή τον Καναδά όταν του δίνεις το δικαίωμα να εκλέγει στα Γρεβενά. Αυτά τα δύο εγκλήματα εναντίον της λογικής ήταν ο λόγος που εμείς καταψηφίσαμε, επειδή θέλαμε –θα το πω άλλη μία φορά- την πλήρη απόδοση του πλήρους και ισότιμου δικαιώματος στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Επίσης, είχαμε καταθέσει και πρόταση νόμου και είχαμε πει ένα πράγμα, το οποίο θα ξαναπούμε σήμερα, γιατί επαναφέρουμε και τροπολογία. Εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού. Δεν υπάρχει άλλη λύση, αν είμαστε σοβαροί για να αποδώσουμε το ισότιμο δικαίωμα στο εκλέγειν και το εκλέγεσθαι στους απόδημους.

Το γεγονός ότι σήμερα ξαναφέρνετε εκείνο το νομοσχέδιο, που εμείς στο ΜέΡΑ25 ήμασταν το μοναδικό κόμμα που το καταψήφισε, που είχαμε το θάρρος να το κάνουμε, σημαίνει ότι τουλάχιστον συμφωνείτε ότι δεν ήταν το σωστό νομοσχέδιο που έπρεπε να έχετε φέρει τότε. Δικαιώνει τη δική μας στάση, η οποία ήταν μία στάση αντίστασης σ’ αυτήν την προσπάθεια να βρείτε εσείς όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα μια συναίνεση μεταξύ σας για το πώς βέλτιστα να χειραγωγήσετε την ψήφο των αποδήμων. Αυτά τα παιχνίδια με τους ξενιτεμένους Έλληνες και Ελληνίδες, εμείς δεν υπήρχε πιθανότητα να τα σιγοντάρουμε.

Τώρα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, και εσείς και εμείς και όλοι μας, και να ερχόμαστε να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο Σώμα για να κάνουμε το σωστό.

Δυστυχώς, κύριε Βορίδη, αυτό που βλέπω είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να παίξει ένα blame game, προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει και εκείνος το ίδιο blame game, εσείς να φορτώσετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κάνουμε το καθήκον μας ως ολομέλεια της Βουλής απέναντι στους απόδημους, εκείνοι να το φορτώσουν σε εσάς και σε τελική ανάλυση, άλλη μια φορά να συνεχιστεί το παιχνίδι στην πλάτη των ξενιτεμένων παιδιών μας, των ξενιτεμένων γονιών, των ξενιτεμένων συγγενών, συμπολιτών, συμπατριωτών μας στα μήκη και τα πλάτη της χώρας, με βασικό θύμα την έννοια της ισονομίας.

Έχοντας συμφωνήσει την περασμένη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ -και με τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά αυτό που σας ενδιαφέρει είναι αυτή η κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ- στα δύο αυτά εγκλήματα εναντίον της λογικής στα οποία αναφέρθηκα -να σας θυμίσω ποια είναι, πρώτον, η διασύνδεση με φορολογικά στοιχεία και το αυθαίρετο των τριάντα πέντε ετών και δεύτερον, το κουτσουρεμένο εκλέγειν και το μηδαμινό εκλέγεσθαι- έρχεστε τώρα και διαγράφετε -κι αυτό είναι καλό- το πρώτο από τα δύο εγκλήματα εναντίον της λογικής, αλλά κρατάτε το δεύτερο.

Κύριε Βορίδη, το να προσθέσεις κραγιόν σ’ ένα γουρούνι δεν το καλλωπίζει. Το νομοσχέδιο σας είναι ένα «γουρούνι» και του βάζετε λίγο κραγιόν. Δεν καλλωπίζεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Και σας λέω. Σας εκλιπαρώ. Σταματήστε να παίζετε αυτά τα παιχνίδια μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην πλάτη των ξενιτεμένων μας ανθρώπων.

Μία είναι η επιλογή, εφόσον θέλουμε να αποδώσουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους απόδημους. Είναι μία η επιλογή. Δεν έχουμε δικαίωμα να δημιουργούμε δεύτερης κατηγορίας πολίτες, πολίτες που να έχουν λιγότερα δικαιώματα στο εκλέγειν και σχεδόν κανένα στο εκλέγεσθαι σε σχέση με εσάς κι εμένα που είμαστε εδώ, τους εν Ελλάδι Έλληνες. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στην κοινώς δηλωμένη πρόθεση να τους αποδώσουμε ισότιμα και πλήρη δικαιώματα; Εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού!

Κοιτάξτε. Υπάρχουν επιχειρήματα -όχι ότι τα ενστερνίζομαι- εναντίον της απόδοσης τέτοιων εκλογικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, το είχα αναφέρει και την περασμένη φορά που μιλούσαμε γι’ αυτά τα ζητήματα εδώ, στη Βρετανία δύο χρόνια να απομακρυνθείς από τη χώρα, έχεις χάσει τα εκλογικά σου δικαιώματα. Πρέπει να ξαναζήσεις στη χώρα έναν χρόνο για να μπορέσεις να έχεις ξανά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν είμαστε, όμως, εμείς Βρετανία.

Εμείς είμαστε από τα έθνη τα οποία δημιουργήθηκαν από τη διασπορά. Συνεχώς στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, είτε είναι η δεκαετία του 1950, ο εμφύλιος, είτε είναι χρεοδουλοπαροικία, όπως λέμε εμείς, τα μνημόνια. Θεωρώ ότι σ’ αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν θέλουμε να γίνουμε Βρετανία. Δεν θέλουμε να πούμε έφυγες πάνω από δύο χρόνια, τελείωσε, δεν έχεις εκλογικά δικαιώματα. Και αναφέρομαι τώρα στους φίλους το ΚΚΕ. Σέβομαι τη θέση σας, αλλά να έχετε την τόλμη να πείτε ότι όποιος φύγει πάνω από δύο, τέσσερα, πέντε χρόνια -βρείτε ένα χρονικό διάστημα- δεν έχει δικαιώματα.

Αυτό το οποίο κάνατε με τον προηγούμενο νόμο να του λες έχεις το δικαίωμα να πάρεις το αεροπλάνο να έρθεις εδώ να ψηφίσεις, αλλά στο Σίντνεϊ ή στο Κάλγκαρι μόνο αν έχεις κάνει α, β, γ, δ και θα ψηφίσεις χωρίς εκλογική περιφέρεια, είναι σαν να πρέπει να ψηφίσει στην Ευρυτανία ή στον Νομό Λασιθίου κάποιος ο όποιος δεν έχει πάει εκεί σαράντα χρόνια. Και πολύ σωστά υπάρχει κριτική μα, πώς θα ψηφίσει αυτός ή αυτή κάποιον υποψήφιο από το Λασίθι όταν δεν έχει πάει στο Λασίθι τόσα χρόνια; Υπονομεύεται και υποσκάπτεται η όλη διαδικασία, η όλη λογική του νομοσχεδίου, που είναι να αποδώσουμε το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι στους απόδημους.

Η πρότασή μας ήταν συγκεκριμένη και θα την επαναλάβω άλλη μια φορά. Εγώ θα ήθελα να δω μία εκλογική περιφέρεια Βόρειας Αμερικής, Νότιας Αμερικής, Κεντρικής Ευρώπης, Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Και εδώ πρέπει να είμαστε γενναίοι και πρέπει να πάρουμε και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Θα πρέπει ο αριθμός των Βουλευτών που εκλέγονται σε καθεμιά από αυτές τις περιφέρειες να προσδιορίζεται όπως και στην Ελλάδα και στις εν Ελλάδι εκλογικές περιφέρειες, με άλλα λόγια αναλογικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων. Αν έχουν εγγραφτεί πάρα πολλοί, θα πάρουν περισσότερους Βουλευτές, το οποίο σημαίνει θα πρέπει να μειωθούν οι Βουλευτές σε κάποια άλλη εκλογική περιφέρεια εντός της Ελλάδας. Ναι, αλλά αυτό απαιτεί ισοτιμία.

Εσείς θέλετε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Και να μην πείτε σε κάποια εκλογική περιφέρεια στην Ελλάδα ότι θα μειωθούν οι Βουλευτές που θα έχουν και ταυτόχρονα να πείτε ότι θα δώσετε την ψήφο στους απόδημους. Έτσι, όμως, τους απόδημους τους κάνετε δεύτερης κατηγορίας και υπονομεύετε -θα το πω άλλη μια φορά- την ιδέα ότι ένας πολίτης είναι ενεργός και επιλέγει. Όταν βάζεις έναν κάτοικο του Βανκούβερ να ψηφίζει στο Λασίθι που δεν έχει πάει χρόνια, ίσως και ποτέ αν είναι δεύτερης γενιάς ή τρίτης γενιάς, δεν ενεργοποιείται.

Για μας το ερώτημα -το έχει θέσει το ΚΚΕ και άλλοι από τον χώρο της Αριστεράς, είναι πολύ σημαντικό ερώτημα- είναι πόσο ενεργοί είναι αυτοί οι πολίτες; Πόσο ενεργοί Έλληνες πολίτες είναι για να έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν ποιος είναι εδώ μέσα; Για μας αυτό που έχει σημασία σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι η ενεργοποίηση των ελληνικών κοινοτήτων, η ενδυνάμωση των ελληνικών κοινοτήτων. Το ξέρω γιατί έχω ζήσει είκοσι επτά χρόνια στο εξωτερικό.

Οι ελληνικές κοινότητες είναι ζωντανές, αλλά θέλουν ενίσχυση. Εάν τους πεις ότι ξέρετε κάτι, εσείς στην Ανατολική Αυστραλία -που είναι η Σάουθ Γουέιλς, είναι η Βικτώρια, Σίδνεϋ, Μελβούρνη, ίσως και Μπρίσμπεϊν- εσείς θα εκλέξετε έναν, δύο ή τρεις Βουλευτές -δεν έχει σημασία- ανάλογα με το πόσοι γράφονται, αμέσως ενεργοποιούμε ως ελληνική πολιτεία τους συμπατριώτες μας στην Ανατολική Αυστραλία. Θα αρχίσουν τις διεργασίες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει δημοκρατική διαδικασία. Αυτό σημαίνει πολιτικοποίηση. Οι κοινότητες θα γίνουν πιο ζωντανές. Θα μπούνε και νέοι άνθρωποι μέσα.

Και να ξέρετε, φίλοι του ΚΚΕ, αλλά και γενικότερα, ότι κανένας δεν θα πάει να γραφτεί μόνο και μόνο για να εκλεγεί Βουλευτής ή για να εκλέξει Βουλευτή. Εάν γραφτούν και ασχοληθούν, θα γραφτούν και θα ασχοληθούν γιατί θέλουν να συμμετάσχουν ως ενεργοί Έλληνες πολίτες. Θέλουμε ο απόδημος ελληνισμός να ενισχυθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία; Εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού.

Υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα, γιατί κάνω πολλές συζητήσεις με εκπροσώπους των αποδήμων και το φέρνουν και το ξαναφέρνουν και το καταλαβαίνω γιατί το φέρνουν, αλλά θέλω να το θέσω εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να το συζητήσουμε κι εμείς. Ζητούν επιστολική ψήφο. Και ζητούν επιστολική ψήφο γιατί έχουν και λόγο. Σου λέει το κοντινότερο προξενείο σ’ εμένα είναι 1500 χιλιόμετρα μακριά. Πώς θα πάω; Κι έχουν δίκιο σ’ αυτό.

Εμείς, ως ΜέΡΑ25 είμαστε κάθετα εναντίον της επιστολικής ψήφου. Και θα σας πω γιατί είμαστε κάθετα εναντίον της επιστολικής ψήφου. Έχει σημασία, όμως, να το συζητήσουμε.

Ένα από τα πράγματα που έχουμε κατακτήσει μετά τη Μεταπολίτευση είναι ότι λίγο-πολύ όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει βία και νοθεία στις εκλογές, ότι δεν αγοράζονται οι ψήφοι. Με την επιστολική ψήφο αυτό καταργείται. Έρχεται ο άλλος που σου δίνει 50 ευρώ, βλέπει τι συμπληρώνεις, σφραγίζεις τον φάκελο, του τον δίνεις κιόλας και τον ταχυδρομεί εκείνος. Να είμαστε ξεκάθαροι. Μόνο και μόνο η υποψία ότι θα γίνεται αυτό σημαίνει ότι η επιστολική ψήφος διαβρώνει μία από τις κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, ότι κανένας από εμάς δεν βγήκε να πει ότι υπήρξε αγορά ψήφων.

Είναι το επιχείρημα το οποίο είναι μοναδικά συμβατό με τη λογική. Η έλλειψη καν υποψίας ότι υπάρχει πώληση ψήφων απαιτεί τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Σας εξήγησα, κύριε Υπουργέ, γιατί είμαστε εναντίον της επιστολικής ψήφου. Έχουμε, όμως, μια άλλη πρόταση, γιατί εμείς δεχόμαστε αυτό που λένε οι απόδημοι που είναι 1000 χιλιόμετρα μακριά από τις προξενικές μας αρχές, είτε στη Βόρεια Αμερική, είτε στη Λατινική Αμερική, είτε στην Αυστραλία. Ιδίως σε αυτές τις χώρες. Στην Ευρώπη δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα.

Η πρότασή μας είναι η εξής: Το Υπουργείο Εσωτερικών, εσείς δηλαδή, να ενεργοποιήσετε μια διαδικασία που εν τέλει να δίνει τη δυνατότητα στις κοινότητες των Ελλήνων, στην κοινότητά μας στην Αδελαΐδα, στην κοινότητά μας στο Κάλγκαρι, υπάρχουν κοινότητες, εκκλησίες, υπάρχουν ενορίες, να στήνουν κάλπες εκεί με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν την εξουσιοδότηση των προξενικών αρχών να είναι υπεύθυνοι ως δικαστικοί εκπρόσωποι. Γιατί ξέρετε τι γίνεται έτσι; Για συγκρίνετε τις δύο καταστάσεις. Η μία κατάσταση είναι ένας Έλληνας που ζει σε ένα χωριό μακριά από το Κάλγκαρι συμπληρώνει μια επιστολική ψήφο, τη βάζει στο ταχυδρομείο και τελείωσε. Για συγκρίνετέ το αυτό με το να πρέπει να πάει στην ελληνική, την ορθόδοξη εκκλησία της πόλης του ή στην κοινότητα όπου θα μιλήσουν και θα υπάρξει μία ενεργοποίηση. Έτσι στήνεται η διαδικασία της ενεργοποίησης και της ενίσχυσης των απόδημων Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς, ως ΜέΡΑ25, σας διαβεβαιώ έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με τον απόδημο ελληνισμό. Είμαστε το μόνο κόμμα που να σας θυμίσω -ίσως να μην το ξέρετε- που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας μας -εμείς δεν χρειαζόμασταν τον δικό σας νόμο- είχαμε δύο εξαιρετικούς καθηγητές πανεπιστημίου απόδημους Έλληνες. Ο ένας δεν έχει ζήσει ποτέ στην Ελλάδα και η άλλη έχει φύγει από τα δεκαεπτά της. Ήταν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας μας. Δεν χρειαζόμασταν το νόμο σας για να τους βάλουμε.

Αν περάσει ο δικός σας νόμος σήμερα, εμείς έχουμε να κερδίσουμε εκλογικά. Είναι σίγουρο αυτό, ιδίως από το «brain drain» των νέων ανθρώπων. Όμως, είμαστε Κόμμα αρχών, κύριε Υπουργέ. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση τη δημιουργία δύο κατηγοριών πολιτών, αυτών που έχουν κουτσουρεμένο δικαίωμα στο εκλέγειν και καθόλου στο εκλέγεσθαι και των εν Ελλάδι. Οπότε, θα επιμείνουμε.

Καταθέσαμε την τροπολογία. Σας άκουσα να λέτε, κύριε Υπουργέ, σε σχέση με τη δική μας τροπολογία, αν δεν κάνω λάθος -πείτε μου αν κάνω λάθος, από τα Πρακτικά της Βουλής το διάβασα- ότι συμφωνείτε λίγο-πολύ με την τροπολογία του ΜέΡΑ25, αλλά από τη στιγμή που δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να την ψηφίσετε εσείς. Ε, δεν είναι λογική αυτή, κύριε Βορίδη. Αν συμφωνείτε, πρέπει να το κάνετε. Αν διαφωνείτε, μη δεχθείτε την τροπολογία μας. Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από εσάς. Κάποια στιγμή πρέπει να σταθούμε, -όπως το κάνει το ΜέΡΑ25, κάντε το και εσείς ως Κυβέρνηση- και να πούμε αυτό που πιστεύουμε υπέρ των αποδήμων, υπέρ της ισονομίας, υπέρ του Συντάγματος και υπέρ της ενίσχυσης των κοινοτήτων των αποδήμων, αν συμφωνείτε με εμάς, ότι η δημιουργία αυτών των εκλογικών περιφερειών των αποδήμων θα ενισχύσει τον Ελληνισμό σε τελική ανάλυση. Αν συμφωνείτε, δεχθείτε την.

Και ξέρετε κάτι; Και να μην πάρουμε τις διακόσιες ψήφους, θα έχουμε βάλει τη βάση, θα είναι μία παρακαταθήκη. Θα έχουμε στείλει από κοινού ένα μήνυμα στους απόδημους, ότι θέλουμε να είναι πλήρη και ισότιμα τα δικαιώματά τους στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι.

Σας ευχαριστώ.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information