Loading...

Για την Κλιματική Αλλαγή, τίποτα. Για τους ολιγάρχες του ρεύματος τα πάντα. Μόνο η ρήξη θα βοηθήσει ανθρώπους και Φύση – ΒΟΥΛΗ, 25η Μάη 2022

06/06/2022 by

Αναρωτιούνται οι πολίτες διαβάζοντας τον Κλιματικό Νόμο: Γιατί φέρνουν νόμους που σκοτώνουν το περιβάλλον ή κάνουν τα στραβά μάτια στη δολοφονία του; Γιατί υπάρχουν οι νόμοι και οι θεσμοί που επιβαρύνουν την πλειοψηφία εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όπως για παράδειγμα το πλαφόν ανά ενεργειακή μονάδα; Γιατί αυτή η πριμοδότηση των πολεμοχαρών κραυγών που θέλουν τους Ουκρανούς να μπαίνουν και να παίρνουν τη Μόσχα – κραυγές που καταδικάζουν τον ουκρανικό λαό σ’ ένα μόνιμο Αφγανιστάν στην περιφέρεια της Ευρώπης; Η απάντηση; Επειδή όλα αυτά συμφέρουν τους μετόχους της «Μητσοτάκης ΑΕ», το στρατιωτικό, βιομηχανικό κατεστημένο, τους πετρελαιάδες και τους τραπεζίτες όλων αυτών. Ας είμαστε ειλικρινείς: Ο Κλιματικός Νόμος της ΝΔ δεν αφορά το κλίμα. Δεν απαντά στα εγγόνια  μας όταν μας θέσουν το ερώτημα σε μερικά χρόνια «τι κάνατε για να σταματήσετε την κλιματική καταστροφή, όταν ακόμα μπορούσατε;». Όσο για τη στάση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι απλά: Τίποτα δεν μπορεί να γίνει υπέρ του κλίματος, υπέρ των ανθρώπων χωρίς τη ρήξη με εκείνους που κινούν τα νήματα μιας Βουλής για να κόψουν το νήμα της ανθρώπινης ζωής σε αυτό τον πλανήτη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λίγο πριν έρθω εδώ, έξω από το σπίτι μου για την ακρίβεια, με σταμάτησε ένας ταξιτζής που μου λέει: «Στη Βουλή;». «Ναι», του απαντάω, «στη Βουλή». Και μου λέει: «Τι συζητάτε σήμερα;». Λέω: « Κλιματικός νόμος». Και μου απαντάει: «Εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς για το κλίμα βαυκαλίζεστε;».

Αυτό είναι μία τραγωδία. Και είναι τραγωδία, γιατί, πρώτον, αν μας δει κανένας έλλογος εξωγήινος από το διάστημα, μοιάζουμε με ανόητους αστροναύτες που δηλητηριάζουμε το οξυγόνο στο διαστημόπλοιο που είναι το μόνο μας σπίτι. Πέραν αυτού, όμως, η τσέπη του μικρομεσαίου, η τσέπη του φτωχού, είναι σε πλήρη συστοίχιση με το κλίμα. Το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Για σκεφτείτε το. Μιλάτε τώρα εσείς για εξορύξεις αγωγών. Αυτά είναι τελειωμένες υποθέσεις. Αν το δείτε μακροπρόθεσμα, όσο θα γίνεται όλο και πιο ακριβή η εξόρυξη και όσο πιο σπάνιο το φθηνό φυσικό αέριο, η τιμή του θα ανεβαίνει, ενώ ταυτόχρονα η τιμή παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φθηναίνει. Άρα, έχει λήξει αυτή η ιστορία. Αν είναι να μιλήσουμε πραγματικά για κλιματικό νόμο και κλιματική πολιτική, αυτά πάνε χέρι-χέρι με τα συμφέροντα της τσέπης του φτωχού, του ταξιτζή με τον οποίο μιλούσα.

Όμως, για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας πραγματικός νόμος και όχι το παλιόχαρτο που μας φέρατε εδώ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης.

Πριν έρθω στο παλιόχαρτο -γιατί περί αυτού πρόκειται, γιατί αυτό που συζητάμε σήμερα δεν αξίζει το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι-, θέλω να πω ότι αυτός ο πόλεμος είναι το μεγαλύτερο δώρο στους πετρελαιάδες και σε όσους επιβουλεύονται την προσπάθεια της ανθρωπότητας, αυτήν που θα έπρεπε να καταβάλει η ανθρωπότητα, για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι ένας πόλεμος που ωφελεί το βιομηχανικό στρατιωτικό κατεστημένο, από τη μια μεριά, τους δικτάτορες απανταχού της γης και βεβαίως τους πετρελαιάδες. Μια εκεχειρία αυτή τη στιγμή, μια ειρηνευτική διαδικασία που θα σταματήσει το αιματοκύλισμα και θα άρει τη διαδικασία επανενεργοποίησης της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων είναι αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία, η Ευρώπη, ο κόσμος ολόκληρος.

Όσοι πραγματικά νοιαζόμαστε για την Ουκρανία δεν πρέπει να τους εργαλειοποιούμε και να τους λέμε: «Πηγαίνετε να σκοτωθείτε, έτσι ώστε να πέσει ο Πούτιν, γιατί εμείς δεν μπαίνουμε μέσα». Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή θυμίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες προ του Περλ Χάρμπορ. Πηγαίνετε εσείς να πολεμήσετε, να σας στείλουμε και όπλα, αλλά εμείς δεν μπαίνουμε μέσα. Αυτό είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας! Αυτό οδηγεί σε αιματοκύλισμα, οδηγεί σε αστάθεια, οδηγεί σε παγκόσμια πείνα και οδηγεί σε πλήρη εκτροχιασμό της υπόθεσης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, ας έρθω από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, γιατί και εδώ έχουμε ένα Αιγαίο, το οποίο θα μπορούσε κιόλας σήμερα να αποτελεί θάλασσα όπου παράγεται πράσινη ενέργεια, ένα πεδίο παραγωγής σωτηρίου πράσινου υδρογόνου. Τουλάχιστον, να είχαμε βάλει μπροστά αυτή τη διαδικασία, αντί να είναι το διαμετακομιστικό κέντρο του περιβαλλοντοκτόνου υγροποιημένου αερίου από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών και βέβαια κλιμακούμενων εντάσεων, γιατί τα ορυκτά καύσιμα, οι εξορύξεις και η μετακίνησή τους, η διανομή τους οδηγεί σε εξάρσεις γεωπολιτικών εντάσεων, αντίθετα με την ανανεώσιμη ενέργεια.

Πριν πάω στο παλιόχαρτο, θα πω και δυο κουβέντες για μια Ευρώπη, η οποία πληγώνει τους Ευρωπαίους αυτή τη στιγμή. Έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη, να έχει τη δική της πολιτική, να είναι μια πράσινη ενεργειακή ένωση, που θα ήταν το προφανές. Είναι απίστευτο. Η Γερμανία έχει το δικό της σχέδιο για την ενέργεια, η Γαλλία το δικό της, εμείς έχουμε το δικό μας -ας το πούμε- σχέδιο και δεν υπάρχει ενεργειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο και μόνο να το πείτε αυτό χτυπάει καμπανάκι κινδύνου.

Αντί, λοιπόν, για μια τέτοια Ευρώπη, έχουμε μια Ευρώπη κολαούζο των Ηνωμένων Πολιτειών, σκιά του ΝΑΤΟ, μια δήθεν ένωση που δεν έχασε ποτέ την ευκαιρία να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων.

Ο κύριος Πρωθυπουργός, ως πρωθυπουργός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσφατα ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε την τιμή -και είμαι σίγουρος ότι το χάρηκε- να απευθυνθεί, να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό είναι μια σπάνια τιμή σε Πρόεδρο Κυβέρνησης -ιδίως από την Ευρώπη- μιας μικρής χώρας. Είμαι σίγουρος ότι το ευχαριστήθηκε και με το δίκιο του. Ήταν πολύ καλογραμμένος ο λόγος του κ. Μητσοτάκη.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όλοι οι Έλληνες το ευχαριστήθηκαν.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μιλάτε εσείς για όλους τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξή σας, η Δεξιά, πάντα μίλαγε κόντρα στα συμφέροντα των Ελλήνων, για να μην ξεκινήσουμε να λέμε από τον Εμφύλιο Πόλεμο, που μετά πήγαμε στην περίοδο των πέτρινων χρόνων.

Κύριε Χατζηδάκη, δεν μπορείτε να μιλάτε εκ μέρους των Ελλήνων. Η παράταξή σας ήταν πάντα κόντρα στα συμφέροντα αυτής της χώρας. Τουλάχιστον, αυτό πιστεύουμε εμείς.

Πάντως, συμφωνούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης το χάρηκε και συμφωνούμε ότι ήταν και καλογραμμένος λόγος. Δηλαδή, ο λογογράφος του κ. Μητσοτάκη ήξερε πώς να αποσπάσει το μέγιστο και το θερμότερο χειροκρότημα από το κοινό του και το πέτυχε.

Κοιτάξτε, όταν πας στο μητροπολιτικό κέντρο του καπιταλισμού, προφανώς πρέπει να χαϊδέψεις και λίγο τα αυτιά του ακροατηρίου σου, να τους πεις πράγματα που θέλουν να ακούσουν. Λογικό είναι. Όμως, στόχος πρέπει να είναι να χαϊδέψεις τα αυτιά, να τους προετοιμάσεις, να τους προθερμάνεις για να τους πεις αυτό που έχεις υποχρέωση να τους πεις εκ μέρους του ελληνικού λαού, τον οποίο εκπροσωπείς εκείνη τη στιγμή, άσχετο αν ο ελληνικός λαός ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία ή όχι.

Εμείς, στο ΜέΡΑ25, είμαστε ρεαλιστές. Δεν περιμέναμε ο κ. Μητσοτάκης να πάει μέσα στο Κογκρέσο και εκεί που μιλάει για τη δημοκρατία –που πολύ σωστά είπε ότι το λίκνο της είναι η Ελλάδα, τον ακούσαμε, το περιμέναμε ότι θα έλεγε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές οι οποίες σήμερα την ιδέα της δημοκρατίας την προωθούν σε όλο τον κόσμο- να τους θυμίσει γεγονότα. Λες και το 1967 δεν κατελύθη η ελληνική δημοκρατία από ξενοκίνητη, αμερικανοκίνητη, CIA-κίνητη χούντα! Δεν περιμέναμε βέβαια να το πει αυτό ο κ. Μητσοτάκης μέσα στο Κογκρέσο και ίσως και καλά έκανε να μην τους το θυμίσει και τους στεναχωρήσει ούτε περιμέναμε εκεί που μίλαγε για το κυπριακό. Μίλησε για το κυπριακό, λες το κυπριακό έγινε έτσι, εκτός ιστορικού πλαισίου. Λες και ο 6ος Στόλος –ο 7ος είναι στον Ειρηνικό- δεν μπήκε μπροστά για να προστατεύσει τον Αττίλα.

Το ξέρετε αυτό, κύριε Χατζηδάκη. Το είπε αυτό ο κ. Μητσοτάκης μέσα στο Κογκρέσο; Όχι βέβαια, δεν το είπε.

Δεν το περιμέναμε ότι θα το πει. Δεν το περιμέναμε. Και ίσως και καλά έκανε. Πήγε να τους χαϊδέψει αυτιά, για να τους πει αυτό που έπρεπε να τους πει. Ούτε περιμέναμε να τους πει εκεί πέρα που συζητούσαν για δικτάτορες, για ισχυρούς που εισβάλλουν κόντρα στο διεθνές δίκαιο, κατά το δοκούν, αυτό που κατά λάθος εν τη ρύμη του λόγου του, από ατύχημα, παραδέχτηκε ο George W. Bush πρόσφατα. Τον είδατε στην τηλεόραση να αυτοεξευτελίζεται.

Ε, δεν περιμέναμε ο κ. Μητσοτάκης να τους πει: «Κοιτάξτε, ο κ. Πούτιν από εσάς έμαθε την τέχνη του να εισβάλει σε μια ανεξάρτητη χώρα, κόντρα στις συνθήκες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Δεν περιμέναμε ο κ. Μητσοτάκης να τους πει αυτό.

Τι περιμέναμε, όμως; Περιμέναμε, αφού τους χαϊδέψει τα αυτιά, να τους πει το ένα πράγμα το οποίο έπρεπε να τους πει, ότι ανήκουμε σε μια συμμαχία, η οποία δεν μας εξασφαλίζει τα ανατολικά μας σύνορα από τη μόνη χώρα που τα επιβουλεύεται.

Σήμερα έχουμε ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας του ΝΑΤΟ με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ΝΑΤΟ. Δεν θα έπρεπε μέσα στη Γερουσία, μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο κ. Μητσοτάκης να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους πει κάτι που είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν. Γιατί ελάχιστα γνωρίζουν για τη χώρα μας και ας χειροκροτούν. Το γνωρίζω προσωπικά ότι ελάχιστα γνωρίζουν για τη χώρα μας.

Δεν πειράζει, γι’ αυτό πήγε ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, να τους το πει. Να τους πει: Ξέρετε, ανήκουμε στο ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε ένα μόνιμο αγκάθι, το οποίο λέγεται «Αττίλας», από τη μια μεριά, και «τουρκικές επιβουλές», από την άλλη. Και ξέρετε, η συμμαχία στην οποία ανήκουμε δεν μας εγγυάται. Το άρθρο 5 δεν ισχύει για μας.

Δεν θα έπρεπε να το πει αυτό; Σας ρωτώ. Είστε άνθρωποι που σε αυτό πιστεύω ότι η γνώμη σας πρέπει να είναι ισχυρή. Δεν το είπε.

Θα μπορούσε να τους πει και κάτι παραπάνω για να αναδείξει τη χώρα μας για ένα σχέδιο –το οποίο το διασυνδέω με το παλιόχαρτο που φέρατε σήμερα, κύριε Υπουργέ-, να τους μιλήσει για το σχέδιο της χώρας –και αυτό οι δημοκρατικοί του Μπάιντεν τουλάχιστον θα το εκτιμούσαν κάπως- για μια πράσινη βιομηχανική επανάσταση, για μια νέα πράσινη συμφωνία. Τίποτα. Κουβέντα.

Τι τους είπε; Ιδού η Αλεξανδρούπολη, κυρίες και κύριοι, για τους πετρελαιάδες από το Τέξας και από το Νέο Μεξικό! Αυτό τους είπε.

Αυτό αποτελεί διασυρμό για την Ελλάδα. Διασυρμό για την Ελλάδα! Το γεγονός ότι είχε τόσο θερμό χειροκρότημα και δεν τον χρησιμοποίησε, έτσι ώστε να αναδείξει, πρώτον, το ότι το ΝΑΤΟ δεν υπερασπίζεται τα ανατολικά μας σύνορα και, δεύτερον, ότι η Ελλάδα είναι κομμάτι στη σωστή μεριά της Ιστορίας, κομμάτι της συμμαχίας εναντίον της κλιματικής καταστροφής, αυτά είναι δύο τεράστιες αποτυχίες του Πρωθυπουργού.

Δεν τον ενδιαφέρει, δεν έχει καμία σημασία. Πέρασε ωραία, είμαι σίγουρος.

Κοιτάξτε, ας έρθουμε λίγο στα δικά μας γιατί ο ταξιτζής είχε δίκιο. Όταν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος της βδομάδας, δεν τον νοιάζει τι θα γίνει το 2050, αν θα έχουμε κλιματική αλλαγή. Οι φτωχοί που αγκομαχούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, να πληρώσουν το σούπερ μάρκετ και να βάλουν και λίγο ντίζελ, λίγο πετρέλαιο στο αυτοκίνητό τους για να δουλέψουν, δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά που συζητάμε εμείς σήμερα κι αυτό είναι τραγωδία –γιατί ενδιαφέρει τους ίδιους, ενδιαφέρει τα παιδιά τους.

Όμως, δυστυχώς, έχουμε μια κυβέρνηση που στο εσωτερικό ενεργειακό μέτωπο συνεχίζετε να βάζετε πλάτες στους πιο στυγνούς κλεπτοκράτες ολιγάρχες. Σας το έχουμε πει. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας. Σας θέτουμε γι’ άλλη μια φορά το ερώτημα: Πότε θα βάλετε πλαφόν σε κάθε ενεργειακή μονάδα, αντίστοιχη με το μέσο κόστος; Πότε;

Σας έχω ένα νούμερο. Κάθε μέρα –που δεν το κάνετε- οι συγκεκριμένοι ολιγάρχες Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, Λάτσης και Περιστέρης –για να μην ξεχνιόμαστε- αυτοί οι τέσσερις κύριοι μαζί με τη CVC παίρνουν 11 εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα από τους πολίτες μας, σε σχέση με αυτά που θα έπαιρναν εάν επιβάλατε αυτό το οποίο σας λέμε, το οποίο δεν θα τους άφηνε με ζημίες. Θα είχαν και ένα 5% κέρδος.

Θα μου πείτε από πού βγάζω αυτά τα νούμερα. Από τη ΡΑΕ. Τα κείμενα της ΡΑΕ δεν διαβάζονται, αν δεν είσαι ειδικός.

Παρακαλώ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Δεν θα σας παραπέμψω στο «Ριζοσπάστη», στο «ΡΑΔΙΟΜέΡΑ», στην «Αυγή». Θα σας παραπέμπω στη δική σας «Καθημερινή». Μπορείτε σας παρακαλώ μου να μου κάνετε μια χάρη; Διαβάστε το άρθρο της κ. Χρύσας Λιάγγου –δεν την ξέρω την κυρία κι εγώ το διάβασα στο διαδίκτυο- με ημερομηνία 17 Μαΐου. Διαβάστε το άρθρο. Τι λέει; Ότι με τους δικούς σας υπολογισμούς, δηλαδή της ΡΑΕ, αν η οριακή συστήματος είναι γύρω στα 240 ευρώ η μεγαβατώρα, η τιμολόγηση που εμείς προτείνουμε –και την οποία, σύμφωνα με την κ. Λιάγγου, σκέφτεται και η Κυβέρνηση μετά από τόσο που το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί- θα μείωνε την τιμή της κάθε μεγαβατώρας μεταξύ 80 και 100 ευρώ. Δεδομένου ότι έχουμε παραγωγή 42 εκατομμύρια μεγαβατώρες το χρόνο, για υπολογίστε. Ουσιαστικά, κάθε μήνα έχουμε γύρω στα 310 εκατομμύρια, τα οποία οι τέσσερις κύριοι μαζί με τη CVC σύμβαση αποσπούν ως υπερκέρδη-αισχροκέρδεια από τους πολίτες!

Και περιμένετε να ξαναβγείτε! Εντάξει, τι να σας πω;

Βγάλατε τώρα μία αισχρή τροπολογία που θα δώσετε –λέει- ένα επιδοματάκι στους φτωχούς. Είναι δυνατόν; Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, είναι κατά μέσο όρο 44% υψηλότερη η τιμή –επαναλαμβάνω, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, για εμένα, με τα δικά μου στοιχεία, είναι 56%- της κάθε μεγαβατώρας απ’ ό,τι το κόστος τους. Και στο κόστος αυτό η ΡΑΕ βάζει μέσα και ένα ελάχιστο κέρδος. Δεν μιλάμε δηλαδή  μόνο για να έρθουν «ίσα βάρκα ίσα νερά», αλλά να κερδίσουν κιόλας κάτι αυτοί οι κύριοι.

Τους αφήνετε να αποσπούν αυτά τα εκατομμύρια κάθε μέρα από τον κόσμο μας, τον κόσμο σας, τους δικούς σας ψηφοφόρους και μετά έρχεστε και πηγαίνετε στην κ. Λαγκάρντ και δανείζεστε και άλλα γιατί το ταμείο είναι μείον, για να δώσετε –λέει- επιδότηση. Γιατί να δώσετε επιδότηση; Καμία επιδότηση.

Άμα μπορείς να κόψεις την τιμή αυτή τη στιγμή της κιλοβατώρες κατά 50% -42% λέει η «Καθημερινή», 56% λέω εγώ, άντε 50% και 42%, δεν με ενδιαφέρει-, κατά 42%, χωρίς να χάσει κανένας παρά μόνον ο κ. Περιστέρης, ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Βαρδινογιάννης, η CVC και ο κ. Λάτσης…

Και να χάσει τι; Από υπερκέρδη που δεν έπρεπε να έχει. Γιατί σύμφωνα με τη δική σας φιλελεύθερη νοοτροπία, αυτά είναι υπερκέρδη, τα οποία δεν έπρεπε να έχουν. Γι’ αυτό υποτίθεται ότι υπάρχει ανταγωνισμός, για να μην υπάρχουν ραντιέρηδες. Εσείς τους έχετε αυτούς τους ραντιέρηδες και δεν τους έχετε μόνο. Είναι οι μέτοχοι της «Μητσοτάκης ΑΕ», την οποία εσείς υπηρετείτε με την ψήφο σας.

Εγώ ξέρω ότι οι Βουλευτές, εσείς, δεν είστε κομμάτι της «Μητσοτάκης ΑΕ», αλλά στη δική σας ψήφο στηρίζεται η «Μητσοτάκης ΑΕ».

Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνετε γι’ αυτά; Πάλι θα το στείλετε στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Είναι δυνατόν; Μια τόσο σημαντική πολιτική, διαχειριστική απόφαση να την παραπέμπετε στο ΣτΕ; Τα έχουμε πει. Πάλι εξαρτάται η υπογραφή σας, αυτή που είχατε βάλει στα μνημόνια με τα οποία εισαγάγατε εσείς το χρηματιστήριο ενέργειας, αυτό το τσισάθλιο πράγμα; Έβγαινε ο κ. Τσίπρας, έβγαινε ο κ. Σταθάκης και μιλάγατε με διθυράμβους για το χρηματιστήριο ενέργειας και για το target model. Αυτό είναι το target model των ολιγαρχών.

Θα το καταργήσετε; Θέλετε να συζητήσουμε να το καταργήσετε ή η προοδευτική διακυβέρνηση για εσάς είναι να έχετε υπουργικές λιμουζίνες; Αποφασίστε και πείτε, ρε παιδί μου, ότι το καταλαβαίνουμε. Έχετε βάλει την υπογραφή σας, έχετε δεσμευτεί στους ολιγάρχες. Δεν θέλετε να στεναχωρήσετε τον κ. Λάτση, στον οποίο δώσατε μαζί με αυτούς το Ελληνικό. Το καταλαβαίνω.

Γιατί δεν συμφωνείτε με εμάς τουλάχιστον να γίνει ένα δημοψήφισμα για την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας;

Ξέρω βέβαια ότι ακούτε τη λέξη «δημοψήφισμα» και τρέχετε. Η ιδέα ότι ο λαός μπορεί να πάρει τις τύχες στα χέρια του και να αποφασίσει είναι φρικιαστική για εσάς. Λέει «δημοψήφισμα, τι σημαίνει αυτό;».

Εμείς -να το ξέρετε- είμαστε εδώ επειδή πιστεύουμε στη συμμετοχική δημοκρατία. Πιστεύουμε όχι σε ένα δημοψήφισμα, σε πολλά δημοψηφίσματα. Στο πρόγραμμά μας προβλέπουμε εκτενή χρήση δημοψηφισμάτων, αλλά και διαβουλευτικών συμβουλίων με κληρωτούς και εκλεγμένους πολίτες, γιατί αυτό σημαίνει η επανίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτό σημαίνει να ξεφύγουμε.

Κοιτάξτε αυτή την Αίθουσα: Φέρνουν παλιόχαρτα, περνάνε, κανένας δεν τα πιστεύει, ούτε αυτοί που τα φέρνουν, τους τα δίνουν, αυτό είναι δημοκρατία;

Αυτό το μόνο πράγμα που κάνει είναι να εξευτελίζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μόνο ο Κασιδιάρης και η παρέα του χαίρονται από αυτά, γιατί αποδεικνύουν ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί.

Εμείς σας λέμε, ας λειτουργήσει! Ας διαφωνήσουμε, αλλά ας λειτουργήσει! Λειτουργήστε ως Βουλευτές, όχι ως κολαούζοι του κ. Λάτση!

Ο κύριος Πρωθυπουργός κάποια στιγμή είχε πάρει την ιδέα –που πρώτοι εμείς στο ΜέΡΑ25 την είχαμε εισάγει σε αυτή την Αίθουσα και σας παρακαλώ να το ελέγξετε αυτό- για έναν «Windfall Tax» -είχα χρησιμοποιήσει και τον αγγλικό όρο- έναν φόρο εφάπαξ επί των υπερκερδών των συγκεκριμένων κυρίων. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης εδώ και λέει «άμα χρειαστεί, θα βάλουμε και 90% φόρο στα υπερκέρδη της ΔΕΗ», δηλαδή της CVC –ωραία;- γιατί την πουλήσατε. Τι έγινε με αυτό;

Βλέπουμε τώρα μία τροπολογία. Θυμάστε τι σας είχα πει; Είχα πει, σας είχα προειδοποιήσει ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού, όταν μίλησε για 90% φόρο στα υπερκέρδη τους, σημαίνει ότι θα πάρουν το μήνυμα, θα έχουν τους πολύ καλούς λογιστές από την «Ernst & Young», την «PwC», διάφορους άλλους, οι οποίοι θα μαγειρέψουν τα βιβλία και τελικά το 90% του «0» θα είναι «0» αυτό που θα πάρετε.

Φέρατε εσείς μία τροπολογία η οποία είναι εξαιρετική. Πρέπει να σας δώσω συγχαρητήρια για το θράσος σας. Τι λέει; Λέει τα εξής. Ακούστε, διαβάστε τη! Διαβάζετε τις τροπολογίες που ψηφίζετε, ή φοβάστε ότι αν τις διαβάσετε, δεν θα τις ψηφίσετε και θα σας διώξουν; Δεν καταλαβαίνω πώς αλλιώς μπορεί να τις περνάτε.

Με κοιτάτε αυτή τη στιγμή. Τη διαβάσατε την τροπολογία να δείτε τι λέει; Δηλαδή, αν την είχα φέρει εγώ, ήμουν Υπουργός και την είχα φέρει, δεν θα με κράζατε; Δεν υπάρχει άλλη λέξη. Δεν είναι θέμα διαφωνίας εδώ. Τι λέτε; Λέτε «θα πάρουμε την τιμή, θα πάρουμε το μέσο κόστος, θα δούμε τη διαφορά. Μετά θα αρχίσουμε να αναθεωρούμε πράγματα από τη διαφορά και ό,τι μείνει θα το φορολογήσουμε». Και ποιος θα αποφασίσει ποια θα βγάλετε, ποιο κομμάτι της διαφοράς τιμής και μέσου κόστους θα αφαιρέσετε; «Η Κοινή» –λέει- «Υπουργική Απόφαση». Τι λες; Σοβαρά; Και πώς θα παρθεί αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση; Θα σας πω πώς θα παρθεί. Όπως φέρνετε όλους σας τους νόμους, τα νομικά γραφεία του κ. Λάτση, του κ. Βαρδινογιάννη, του κ. Μυτιληναίου, της CVC, του κ. Περιστέρη θα σας πουν ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό.

Μπορεί να σας πουν «εντάξει, τώρα, βάλτε μας και λίγο, για τα μάτια του κόσμου να δώσουμε και μερικούς οβολούς στο γκουβέρνο», αυτό θα σας πουν.

Σε αυτό το σκηνικό μιας κλιματικής συντέλειας στον κόσμο όλο, που εντείνεται με τον πόλεμο και μιας πλήρους αποδιοργάνωσης οποιασδήποτε προσπάθειας εδώ στη χώρα, φέρατε, λοιπόν και αυτό το παλιόχαρτο.

Έρχομαι, λοιπόν, σε αυτό εδώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί, βέβαια, στην «χατζηδάκειο» λαίλαπα, στον νόμο του κ. Χατζηδάκη, με το οποίο ουσιαστικά -ας είμαστε ειλικρινείς- τι κάνετε; Βάζετε κτηνώδεις μη ανακυκλώσιμες ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, το οποίο σημαίνει ότι στρέφετε όλο τον κόσμο εναντίον της λύσης που είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μιλάτε για νέες εξορύξεις, τις οποίες τις βάζετε πάλι ξανά και αγωγούς που ξέρουμε ότι πριν από δεκαπέντε χρόνια δεν θα έρθουν και σε δεκαπέντε χρόνια δεν θα χρειάζονται.

Βάλατε καζάνια, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ το ξεκινήσατε με τον κ. Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα. Πηγαίνετε στη Δραπετσώνα, μιλήστε με τον Δήμαρχο της Δραπετσώνας! Εκεί έχετε τα τοξικά καζάνια του κ. Μελισσανίδη μέσα στον αστικό ιστό και εσείς τα κρατάτε. Αυτή είναι η ευαισθησία σας για το περιβάλλον και για τον κλιματικό νόμο.

Καύση σκουπιδιών: Θεωρείτε ότι είναι μεγάλη λύση –λέει- να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια ή τσιμέντα με καύση των σκουπιδιών. Αν είναι δυνατόν! Έχετε πάει ποτέ να δείτε τι βγαίνει, τι καίτε; Πρώτον, η καύση παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Δεύτερον, καίτε πλαστικά γιατί ανακύκλωση δεν υπάρχει. Δεν είναι σοβαρή η ανακύκλωση. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών που καίγονται στον ΤΙΤΑΝΑ, αλλού είναι πλαστικά, καίτε πλαστικά. Είναι βανδαλισμός του περιβάλλοντος, αλλά και όλου του αστικού ιστού, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, όπου το κάνετε αυτό.

Και βέβαια, δεν κάνετε αυτά που θα έπρεπε να κάνετε.

Εμείς έχουμε καταθέσει –δεν θα σας κουράσω- ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δύο χρόνια τώρα -στη ΔΕΘ το είχα καταθέσει- το οποίο το ονομάζουμε «Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση» με ανεμογεννήτριες οι οποίες θα είναι πλωτές, μικρές, αλουμινένιες, ανακυκλώσιμες στη θάλασσα, με στόχο την υπερπαραγωγή για εξαγωγές πράσινου υδρογόνου. Κοινοπραξίες θα έπρεπε να έχετε βάλει μπροστά με αυτά τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για μεγάλες παραγωγικές μονάδες μπαταριών σε παρακμάζοντες τέως βιομηχανικούς χώρους, όπως στην Πάτρα, για παράδειγμα.

Και έρχομαι στα φωτοβολταϊκά.

Κύριοι συνάδελφοι, μια αεροφωτογραφία, πετάξτε με ένα drone, πετάξτε με την AEGEAN πάνω από την Αθήνα! Κοιτάξτε όλη αυτή την τσιμενταρία! Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό πάνω σε κάθε ταράτσα και να είναι συνδεδεμένα αυτά σε ένα έξυπνο δίκτυο; Και μάλιστα, δεν θα έπρεπε κάθε πολυκατοικία να έχει αυτόνομη θέρμανση μέσα από θερμικές αντλίες; Έχετε ακούσει για «HeatPumps», για θερμικές αντλίες; Εκεί πάει το πράγμα.

Εσείς φέρατε έναν κλιματικό νόμο, όπου δεν έχετε τίποτα από όλα αυτά, λέει «θα μπαίνουν φωτοβολταϊκά στα νέα κτήρια». Πόσα είναι τα νέα κτήρια; Γιατί όχι στα παλιά κτήρια; Τα παλιά κτήρια είναι αυτά τα οποία θα φωταγωγήσουν τη χώρα με δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνετε στη Θεσσαλία να δίνετε ολόκληρες εκτάσεις γόνιμης γης, να φεύγουν από τη γεωργία σε περίοδο επισιτιστικής κρίσης, την ώρα που οι ταράτσες μας εδώ απλά καίνε όλο το καλοκαίρι και τον χειμώνα καίνε, αλλά δεν παράγουν τίποτα. Το μόνο που κάνουμε είναι ότι βάζουμε το «air-condition» στο φουλ, επειδή καίνε και χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο και λιγνίτη -και δεν ξέρω εγώ τι άλλο- για να δροσιζόμαστε, επειδή δεν χρησιμοποιούμε τον ήλιο, ο οποίος καίει και πυρακτώνει τις πολυκατοικίες μας.

Θέλετε να σας δώσω ένα παράδειγμα γιατί αναφέρομαι στο νομοσχέδιο που έχουμε σήμερα μπροστά μας ως παλιόχαρτο; Κάντε σύγκριση, λοιπόν! Συγκρίνετε την έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρής συζήτησης για φωτοβολταϊκά στις ταράτσες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης και τα λοιπά με αυτό που κάνετε για τα ταξί! Ο μαξιμαλισμός σας με τα ταξί! Λέτε ότι το 2026 θα είναι μόνο ηλεκτρικά. Καλά, σοβαρολογείτε; Έχετε μιλήσει με ταξιτζή; Δεν μου λέτε, για φανταστείτε, το 2026, ωραία, δίνει τα χρήματα ο ταξιτζής, πετάει το παλιό, παίρνει ένα «Volkswagen», παίρνει ένα «Tesla», απίστευτο ηλεκτρικό, τέλειο αυτοκίνητο. Πώς θα το φορτίζει; Έχετε πρόγραμμα δημιουργίας φορτιστών ικανών; Όταν θα του τελειώνει η μπαταρία στη Δροσιά του ταξιτζή, ή στο Πέραμα, ή στη Γλυφάδα, πού θα πηγαίνει να φορτίζει; Θα πηγαίνουν όλοι μαζί οι ταξιτζήδες να φορτίζουν και θα πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες σε μια τεράστια ουρά; Αυτός είναι μαξιμαλισμός, την ώρα που θα συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο στους καυστήρες των σπιτιών, γιατί δεν θα έχουμε φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των πολυκατοικιών και δεν θα έχουμε θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ένας νόμος τον οποίο τον γράψατε για να καταστρατηγηθεί, γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, εσείς, κάποιοι άλλοι, το 2026 δεν μπορείτε να το αφήσετε αυτό να γίνει, να περάσει έτσι. Είναι παράδειγμα κακογραμμένου νόμου.

Και αναρωτιέται κανείς: Γιατί υπάρχουν οι νόμοι που σκοτώνουν το περιβάλλον ή κάνουν τα στραβά μάτια στη δολοφονία του; Γιατί υπάρχουν οι νόμοι και οι θεσμοί που δεν ανακουφίζουν τους πολίτες εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όπως για παράδειγμα το πλαφόν ανά ενεργειακή μονάδα; Γιατί υπάρχει αυτή η πριμοδότηση των πολεμοχαρών κραυγών που θέλουν τους Ουκρανούς να μπαίνουν και να παίρνουν τη Μόσχα και να καταδικάσουν τον ουκρανικό λαό σε ένα μόνιμο Αφγανιστάν στην περιφέρεια της Ευρώπης; Η απάντηση; Επειδή όλα αυτά συμφέρουν τους μετόχους της «Μητσοτάκης ΑΕ», το στρατιωτικό, βιομηχανικό κατεστημένο, τους πετρελαιάδες και τους τραπεζίτες όλων αυτών.

Βαυκαλίζεστε ότι με τα νομοσχέδιά σας κάνετε κάτι για το κλίμα. Δεν κάνετε τίποτα. Και εσείς τίποτα δεν θα μπορέσετε να κάνετε που να απαντά στα εγγόνια σας -στα εγγόνια μας- όταν μας θέσουν το ερώτημα σε μερικά χρόνια «τι κάνατε για να σταματήσετε την κλιματική καταστροφή, όταν ακόμα μπορούσατε;». Τίποτα δεν μπορείτε να κάνετε, ούτε εσείς ούτε εμείς ούτε κανένας, χωρίς τη ρήξη με εκείνους που κινούν τα νήματα μιας Βουλής για να κόψουν το νήμα της ανθρώπινης ζωής σε αυτό τον πλανήτη.

Σας ευχαριστώ.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information