Loading...

Η Ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25 κι η Διαγραφή Σακοράφα: το προσωπικό μου μήνυμα στον κόσμο του ΜέΡΑ25

10/07/2023 by

Χτες το βράδυ, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε την Ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25. Κι εγώ, μαζί με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη και την Λίτσα Αλεξάκη, την εισήγηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας να διαγραφεί άμεσα η Σοφία Σακοράφα. Τα δύο, δυστυχώς, πάνε χέρι-χέρι. Η Ανασυγκρότηση (πολιτική-ηθική-οργανωτική) του ΜέΡΑ25 δεν μπορούσε να γίνει χωρίς Ρήξη Ολική με συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο κόμμα της Ανυπακοής στην Ολιγαρχία.

Όλα αυτά τα χρόνια, από τον Γενάρη του 2015 ως τώρα, έχω δεχθεί αμέτρητα μαχαιρώματα, ατέλειωτη ακολουθία απογοητεύσεων από ανθρώπους στους οποίους πίστεψα και θεώρησα αδέρφια μου. Το πιο πρόσφατο ήρθε τώρα, μετά την Κεντρική Επιτροπή, όταν συνεργάτες μου – που μέχρι τότε με προστάτευαν από τη θέα της για να μην καταρρεύσω προεκλογικά – μου έδειξαν φωτογραφία παρμένη στις αρχές Ιουνίου εγκάρδιας χειραψίας της Σοφίας Σακοράφα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ράγισε η ψυχή μου. Σας μιλώ ειλικρινά. Ένιωσα να χάνω τη θέληση να συνεχίσω. Κι αυτό γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά.  

Τον περασμένο Φλεβάρη, είχε δημοσιευτεί φωτογραφία με την Σοφία να βραβεύει τον Αχιλλέα Μπέο, τον άνθρωπο της νύχτας που τρομοκρατεί συστηματικά τους συνοδοιπόρους μας στον Βόλο. Αναγκάστηκα, τότε, να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του ΜέΡΑ25 (και της Σοφίας!), καθώς η Σοφία δεν δέχθηκε να το κάνει. Μου υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Κι όμως. Μέσα στην πιο σκληρή αναμέτρησή μας με τον Μαρινάκη και τους γνωστούς έξι-επτά ολιγάρχες, την ώρα που εμείς ματώναμε τη φανέλα του ΜέΡΑ25 κόντρα στον Μαρινάκη και την φάρα του, η Σοφία επέλεξε – χωρίς να με προειδοποιήσει, προστατεύσει, προϊδεάσει – να βρεθεί στο ίδιο κάδρο («θεσμικά») με χαμόγελα και χειραψίες με τον αρχι-ολιγάρχη που ο Κλέων, ο Κρίτων, η Λίτσα, εγώ, εσείς με κίνδυνο προσωπικό καταγγέλλουμε μέσα κι έξω από τη Βουλή – τον ολιγάρχη ο οποίος δεδηλωμένα δούλεψε φιλότιμα να εξαφανίσει το ΜέΡΑ25.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην χτεσινή Κεντρική μας Επιτροπή, που στόχος μας ήταν η ενωτική συμπόρευση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ύπουλη προσπάθεια να τιναχτεί το κόμμα κυριολεκτικά στον αέρα. Δεν τα κατάφεραν. Η Κεντρική μας Επιτροπή βγήκε ενισχυμένη με νέους ανθρώπους, με στιβαρό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, με συντεταγμένη πορεία προς το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25. Εμείς θα προχωρήσουμε όπως έχουμε χρέος. Εκείνοι που πέταξαν στα σκουπίδια την αδελφική αγκαλιά που τους έδωσα, που τους δώσατε, επιλέγοντας να παραμείνουν ξένα σώματα στην οικογένεια του ΜέΡΑ25, και να συγχρωτίζονται με τους Μπέους και τους Μαρινάκηδες, δεν έχουν θέση σε αυτό τον ωραίο αγώνα μας.

Κλείνοντας το προσωπικό αυτό σημείωμα σε κάθε μία, σε κάθε ένα σας, με τη δική σας αλληλεγγύη και συνεισφορά, θα επιτευχθεί ο στόχος της οργανωτικής, πολιτικής και ηθικής Ανασυγκρότησης του ΜέΡΑ25. Για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα. Αυτός ο αγώνας είναι πολύ ωραίος για να πέσει θύμα των επαγγελματιών της πολιτικής.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής μας, με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη και τη Λίτσα Αλεξάκη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα από το ΜέΡΑ25:

ΠΡΟΣ την Επιτροπή Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού του ΜέΡΑ25

Κυριακή 9η Ιουλίου 2023, ώρα 23.50

Αγαπητές και αγαπητοί συνοδοιπόροι,

Σήμερα, η Κεντρική Επιτροπή ενέταξε νέες δυνάμεις στις τάξεις του κόμματος και δρομολόγησε την ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25 ώστε να συνεχίσουμε κι εκτός Βουλής, ακούραστα και ανιδιοτελώς, τον αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας. Όμως, ιδιαίτερα σε αυτή τη νέα, δύσκολη φάση του ΜέΡΑ25, νιώθουμε την ανάγκη να προστατεύσουμε αυτό τον ανιδιοτελή αγώνα «για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα» αποβάλλοντας μια σκιά που πέφτει βαριά στην ψυχή μας. Αναφερόμαστε, με λύπη, στη Σοφία Σακοράφα – την οποία τόσο πιστέψαμε και τόσο στηρίξαμε.

Τον περασμένο Φλεβάρη, η Σοφία έπληξε όλους μας βραβεύοντας τον Αχιλλέα Μπέο – τον ακροδεξιό, μισογύνη παράγοντα της νύχτας και κόκκινο πανί για όλα τα κινήματα της περιοχής. Γνωρίζουμε καλά την στενοχώρια των μελών μας όταν η Σοφία αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους προοδευτικούς ανθρώπους του Βόλου. Θυμόμαστε πως ο Γραμματέας αναγκάστηκε να «το πάρει πάνω του» ζητώντας ο ίδιος συγγνώμη λέγοντας: «…δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του ΜέΡΑ25 από τον λαό του Βόλου και τα κινήματα που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά του κ. Μπέου…»

Ήταν άδικο να επωμιστεί το ΜέΡΑ25, μέσω του Γραμματέα του, άλλο ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε. Αλλά πλησίαζαν οι εκλογές, και θεωρώντας σίγουρο ότι η Σοφία Σακοράφα (ιδίως μετά την γενναιόδωρη και άκρως συντροφική παρέμβαση του Γραμματέα) δεν θα επαναλάμβανε το ατόπημα, σιωπάσαμε. Κάναμε λάθος! Την 4η Ιουνίου νέα φωτογραφία-κόλαφος είδε το φως της δημοσιότητας με την Σοφία σε εγκάρδια χειραψία με τον… Βαγγέλη Μαρινάκη – τον ολιγάρχη που κατονομάζαμε, με προσωπικό κίνδυνο, στη Βουλή.

Σε μια προεκλογική περίοδο που τα ΜΜΕ του κ. Μαρινάκη είχαν ρητή άνωθεν εντολή να μας αποκλείουν (όπως καταγγέλλαμε επισήμως), η εγκάρδια συνεύρεση Σακοράφα-Μαρινάκη ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής. Όπως έγραψε μετά το επεισόδιο με τον Α. Μπέο γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς, εξηγώντας γιατί δεν στήριξε το ΜέΡΑ25: «Αν δεν μπορούμε να κάνουμε ρήξη ούτε καν στον ΣΕΓΑΣ θα κάνουμε ρήξη με την ολιγαρχία και το σύστημα που διαφεντεύει τον πλανήτη;»

Αυτή τη φορά, δεν θα επαναλάβουμε το λάθος να σωπάσουμε: Σας καταθέτουμε την άποψη πως, όσο παραμένει – μετά από τέτοιες συμπεριφορές – η Σοφία Σακοράφα στο ΜέΡΑ25, πλήττεται άδικα αλλά σκληρά η αξιοπιστία του ως πραγματικά ανιδιοτελές κόμμα. Θεωρούμε, και το καταθέτουμε εδώ με θλίψη αλλά και οργή, πως η Επιτροπή Δεοντολογίας πρέπει να επιληφθεί άμεσα διαγράφοντας τη Σοφία Σακοράφα ώστε να προστατευτεί το κόμμα μας, ιδίως στη σημερινή κρίσιμη φάση ανασυγκρότησης η οποία θα πετύχει με την ανιδιοτελή και ακούραστη συμβολή όλων μας.

Με φιλικούς και συνοδοιπορικούς χαιρετισμούς,

Λίτσα Αλεξάκη, Γιάνης Βαρουφάκης, Κλέων Γρηγοριάδης

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information