Loading...

Για το Συνέδριο του ΜέΡΑ25, την οικονομία, την παιδεία και τον Μυθριδάτη – συνέντευξη στην Φωτεινή Λαμπρίδη και το tvxs

11/06/2021 by

“Aκόμα και σωστό να βγει το ΔΝΤ ως προς την μεγέθυνση, αυτό σημαίνει ότι το 2021 το ΑΕΠ θα πάει στα €172 δις και το 2022 στα €180 δις. Δεδομένου ότι το 2019 μας έλεγαν ότι το ΑΕΠ ήταν €187 δις, το να μιλούν για «αναπτυξιακή έκρηξη» είναι προσβλητικό για την νοημοσύνη ακόμα και των ψηφοφόρων της ΝΔ» λέει μιλώντας στο tvxs.gr o γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης. Αξιολογεί τα σημαντικότερα σημεία του 1ου Διαβουλευτικού συνεδρίου και σχολιάζει τα θέματα της έξαρσης της εγκληματικότητας, της αναστάτωσης στον χώρο της παιδείας αλλά και τον αντίκτυπο του πολιτικού χιπ χοπ τραγουδιού του Μιθριδάτη.

 Τι από όσα προέκυψαν  από  από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25, αξιολογείτε ως πιο σημαντικό;

«Γείωση» του ΜέΡΑ25 στους αγώνες της Δραπετσώνας για αναπνοή, συμπόρευση με κινήματα στα οποία δώσαμε φωνή χωρίς προσπάθεια κηδεμόνευσής τους, σύγκλιση σε θέσεις επί 22 θεματικών μετά από διαφωνίες και διάλογο, επιβεβαίωση της διεθνιστικής μας παράδοσης, ξεκαθάρισμα του νοήματος της στρατηγικής της «υπεύθυνης ανυπακοής», άνοιγμα της συζήτησης για τον ριζοσπαστικό κοινωνικό μετασχηματισμό και τα όρια του Πράσινου Κεϊνσιανισμού (ο οποίος είναι χρήσιμος αλλά δεν αρκεί). Και τέλος, το πάντρεμα μιας νέας αισθητικής και ηθικής με τις πολιτικές θέσεις και δράσεις μας.

Ζητήσατε «την προσχώρηση στην πολιτική μποϊκοτάζ και εμπάργκο του Ισραήλ, αρχικά από τα συνδικάτα, με την ελπίδα να καταστεί κάποτε και κυβερνητική πολιτική της Ελλάδας». Πιστεύετε ότι θα γίνει δεκτή από τα συνδικάτα η πρόταση; Πόσο ρεαλιστικό θεωρείται να καταστεί κάποτε κυβερνητική πολιτική της Ελλάδας;

Το 1980, όταν ζούσα στην Αγγλία, η τότε πρωθυπουργός Θάτσερ απέρριπτε τις απαιτήσεις των διαδηλωτών για κυρώσεις εναντίον του νοτιοαφρικανικού κράτους του Απαρτχάιντ, το οποίο εκείνη στήριζε. Τότε, θυμάμαι, εκείνο που άλλαξε το κλίμα, ήταν η απόφαση μεμονωμένων συνδικάτων να ζητήσουν από τα μέλη τους να μην φορτώνουν ή ξεφορτώνουν πλοία και αεροπλάνα που μετέφεραν εμπορικά φορτία από ή προς την Νότια Αφρική. Σε μερικά χρόνια ακόμα και οι Συντηρητικοί, ενέδωσαν στην λαϊκή απαίτηση για κυρώσεις εναντίον του Απαρτχάιντ έως ότου αποδίδονταν ίσα δικαιώματα σε όλους. Το ίδιο σχεδιάζουμε ως ΜέΡΑ25, ως DiEM25, σήμερα για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Είναι η μόνη ρεαλιστική πολιτική προοδευτικών κομμάτων που σέβονται τον εαυτό τους.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια των δολοφονιών μελών του οργανωμένου εγκλήματος, γιατί υπάρχει αυτή η έξαρση τις τελευταίες ημέρες και πως σχολιάζετε την απάντηση του κ. Χρυσοχοϊδη;

Όταν δεν γνωρίζω κάτι δεν προσποιούμαι ότι το γνωρίζω. Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι αν ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε επενδύσει στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος την τεράστια ενέργεια και τους πακτωλούς χρήματος που διοχέτευσε στην επίθεση εναντίον φοιτητών, νεολαίων και όλων όσων λένε όχι στην ολιγαρχία, σίγουρα οι μαφιόζοι θα πέρναγαν δυσκολότερες μέρες.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάκαμψη 3,3% φέτος και «αναπτυξιακή έκρηξη» 5,4% το 2022, απονέμει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση γιατί αντέδρασε εγκαίρως και αποτελεσματικά στο ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας, και πιστοποιεί ότι η Ελλάδα διέθεσε ένα δημοσιονομικό πακέτο για την στήριξη της οικονομίας που ήταν από τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη. Πως το σχολιάζετε;

Ακόμα και σωστό να βγει το ΔΝΤ ως προς την μεγέθυνση, αυτό σημαίνει ότι το 2021 το ΑΕΠ θα πάει στα €172 δις και το 2022 στα €180 δις. Δεδομένου ότι το 2019 μας έλεγαν ότι το ΑΕΠ ήταν €187 δις, το να μιλούν για «αναπτυξιακή έκρηξη» είναι προσβλητικό για την νοημοσύνη ακόμα και των ψηφοφόρων της ΝΔ. Όσο για το περίφημο «δημοσιονομικό πακέτο», είτε οι της κυβέρνησης είναι οικονομικά αγράμματοι είτε παραπλανούν χυδαία τον κόσμο έτσι που παρουσιάζουν το τεράστιο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ως τονωτική ένεση. Τονωτική ένεση απαιτούσε δύο πράγματα που δεν έγιναν: Πρώτον, κουρέματα φόρων, ασφαλιστικών οφειλών και δόσεων δανείων. Δεύτερον, επενδύσεις. Το ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν τεράστιο απλά δείχνει το μέγεθος της πληγής που προκάλεσε η οικονομική πανδημία και, ακόμα χειρότερα, το μέγεθος της λιτότητας που θα ακολουθήσει με το που η τρόικα θα τους επιβάλει να ισοσκελίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πανδημία και η διαχείριση της θα επηρεάσει το χρέος και με ποιον τρόπο; 

Αν θα το επηρεάσει; Το έχει ήδη εκτοξεύσει εκτός της στρατόσφαιρας! Ήταν που ήταν απολύτως μη βιώσιμο, τώρα πια βρίσκεται σε επίπεδα που αν δεν ήταν τόσο τραγικά θα ήταν για γέλια. Ο μόνος λόγος που η όλο και αυξανόμενη χρεοκοπία του κράτους μας δεν είναι πρωτοσέλιδο παγκοσμίως είναι ότι η τρόικα αποφάσισε να μην γίνει πρωτοσέλιδο – αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι εκείνοι αποφασίζουν πότε η χρεοκοπία θα γίνεται θέμα συζήτησης και πότε όχι. Προς το παρόν, η ΕΚΤ αγοράζει όσο-όσο τα ομόλογα του κ. Σταϊκούρα και, για αυτό, πέφτουν σαν μανιακοί οι κερδοσκόποι να τα αγοράσουν πρώτοι. Όμως, από του χρόνου δύο πράγματα αλλάζουν: Πρώτον, η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει νέο ελληνικό κρατικό χρέος. Δεύτερον, οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν ισοσκελισμό του κρατικού προϋπολογισμού. Αν η κυβέρνηση τολμήσει να τους φέρει αντίρρηση, μ΄ ένα νεύμα της τρόικας τα επιτόκια δανεισμού θα ανέβουν. Τί σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η όλο και βαθύτερη χρεοκοπία αυξάνει την εξάρτηση του κράτους από μια τρόικα που σε λίγο θα απαιτεί νέα λιτότητα. Έτσι, θα επεκτείνεται η Οργουελιανή κατάσταση της επέκτασης της μνημονιακής κακοδαιμονίας του λαού σε μια περίοδο που του λένε ότι τα μνημόνια πέρασαν.

Υπάρχει αναβρασμός στον χώρο της παιδείας εξαιτίας και της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και του κόφτη που θα επέλθει στις πανελλαδικές εξαιτίας της βάσης του 10. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Τα ΜΑΤ και η αστυνομία στα πανεπιστήμια εξ αρχής είχαν στόχο να συμβολίσουν την άλωση της δημόσιας πανεπιστημιακής παιδείας. Η βάση του 10 χρησιμοποιείται για την μεταφορά όγκου νεολαίας από την δημόσια στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η ιδιωτικοποίηση εκ των έσω μέσα από την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση της αγοράς στα προπτυχιακά, π.χ. με τα ξενόγλωσσα προγράμματα με δίδακτρα. Είναι ένα «έργο» που, ως πανεπιστημιακός, το έχω δει να παίζεται σε δύο διαφορετικές χώρες (Βρετανία, Αυστραλία). Το ΜέΡΑ25 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην πανεπιστημιακή κοινότητα: Φοβού την διάβρωση της δωρεάν παιδείας εκ των έσω περισσότερο από τους αστυνομικούς του κ. Χρυσοχοΐδη. Τουλάχιστον αυτούς τους αναγνωρίζεις από τις στολές τους. Αντίθετα, οι ατζέντηδες της εκ των έσω ιδιωτικοποίησης δεν φέρουν διακριτικά αλλά, ίσως και εν αγνοία τους, διαβρώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο πολύ αποτελεσματικότερα.

Το τραγούδι του Μιθριδάτη και η επιτυχία του ενόχλησε πολύ την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Το ακούσατε; Πως σχολιάζετε το τραγούδι και τον αντίκτυπο;

Συγκινητικό. Ένα χαστούκι όχι απλά στη κυβέρνηση αλλά και όσους, από την δική μας μεριά, χαρακτήρισαν «αυταπάτες» την ανένδοτη αντίσταση σε εκείνους που βάζουν στον γύψο της ελπίδες της νεολαίας για «ένα καλύτερο αύριο».

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. More Information